"Алфа Рисърч": Лек превес на ГЕРБ на финалната права, но без ясен победител

"Алфа Рисърч": Лек превес на ГЕРБ на финалната права, но без ясен победител

И финалното проучване на Алфа Рисърч, проведено в периода 25-29 март 2023г., не показва ясен победител от изборите на 2ри април. Насочени основно към твърдите партийни електорати, посланията на партиите не успяват да мотивират по-широк кръг от избиратели да отидат до урните. Така, състезанието се свежда до битка „за няколко процента повече“, които  няма как да променят радикално нито политическата картина в страната, нито състава на 49то Народно събрание.

Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места. Формацията повишава леко резултата си от преди месец и към момента получава подкрепата на  25.9% от твърдо решилите да гласуват.

При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25.4% те остават на дистанция от 0.5 на сто под ГЕРБ. Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже ,че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13.8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти. Ако в кампанията обаче има ясна тенденция, това е ръстът в подкрепата за Възраждане – привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата й да достигне до 13.6%. Така, третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и Възраждане. Яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата й и тя получава 8.2% от твърдо решилите да гласуват.

Противопоставянето между първите две политически сили и съсредоточаването на обществения фокус върху тях поставя в по-неизгодна ситуация малките формации. Теоретични шансове  да прескочат 4%та бариера имат "Български възход" и "Левицата!", но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“.

Умората, разочарованието и нервността на избирателите от безплодността на последните няколко парламента правят много несигурни техните нагласи и поведение. Евентуални размествания обаче не могат да променят основните параметри на парламентарната картина. Съставянето на правителство ще бъде все така сложно, както и в 48ия парламент , а правителство и премиер ще продължат да бъдат в рубриката „търси се“.

39 на сто се запазва делът на сигурните, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден. Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава  растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване.

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11 на сто от решените да отидат до урните. Други 15 на сто, все още не са взели решение кого да подкрепят. Обичайно между 7% и 15 % взимат решение в последните дни на кампанията. Т.е. сега този дял е на горния максимум за последните години, което също подсказва възможни обрати в рамките на самия изборен ден.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Маф&Шарл

    30 Март 2023 9:21ч.

    Епичната битка между мафиоти и шарлатани ще роди новото евроатлантическо правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    30 Март 2023 13:52ч.

    И ще допълня до мафиоти и шарлатани и фашисти и нацисти .Ето кой създаде ГЕРБ КОЙ СЪЗДАДЕ ЧУДОВИЩЕТО ГЕРБ «Време е някой да Ви го каже високо и ясно. Фондацията Ви „Ханс Зайдел“ носи основната вина за престъплението наречено „ГЕРБ“. Ханс Зайдел“ обаче е виновна най-вече пред българския народ, на който нахлузи яремът наречен „ГЕРБ“. Сега благодарение и на фондация „Ханс Зайдел“ сме изправени пред поредната – трета национална катастрофа. От своето създаване на 11 април 1967 г. фондация „Ханс Зайдел” се занимава с политическо обучение с цел – както е записано и в нашия устав – да се насърчава „демократичното и гражданско обучение на немския народ в християнски дух”. С това политическото обучение на фондация „Ханс Зайдел” надгражда върху човешкия облик, към който принадлежат свободното развитие на личността и нейната собствена отговорност, както и социалната отговорност и солидарност. Тази задача е по-актуална от всякога точно в нашето време, в което изискването за повече собствена отговорност, за нова култура на самостоятелност и за активно гражданско общество все по-силно излиза на преден план. А ето и кои са партньорите на фондацията в България: Партньори Основните партньори на фондация „Ханс Зайдел” в България са: Гражданско сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) Институт за икономическа политика Национална асоциация на общинските служители в България Дипломатически институт към Външно министерство на Република България Министерство на вътрешните работи на Република България и подчинените му служби Министерство на правосъдието и Прокуратура на Република България Софийски университет „Св. Климент Охридски” Дружество на преподавателите по немски език в България Кой е Ханс Зайдел Ханс Зайдел е роден на 12.10.1901 г. в Швайнхайм бай Ашафенбург. След матурата той следва право, германистика и икономика в университетите Вюрцбург, Фрайбург и Йена. През 1929 г. Зайдел получава докторска титла по право и се установява като адвокат в Ашафенбург. През 1932 г. той става член на Баварската народна партия (БНП) и една година по-късно се кандидатира на изборите за градски съвет в Ашафенбург. След поемането на властта от Националсоциалистическата работническа партия в Германия (партията на АДОЛФ ХИТЛЕР) е задържан на поста. От 1940 до 1945 г. Зайдел служи във Вермахта и се бие срещу СССР на Източния фронт по времето на Втората световна война, уволнява като лейтенант от запаса на една танкова дивизия. Американското военно правителство обявява политически Ханс Зайдел за областен управител на Ашафенбург, а за партията Християнсоциален съюз той се кандидатира успешно през 1946 г. за учредителното събрание и за баварския парламент. През септември 1947 г. министър-председателят Ханс Ехард назначава експерта Ханс Зайдел за баварски министър на икономиката… pan.bg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прислугващ

    30 Март 2023 16:54ч.

    Вук, прав си! Нещо да добавя кратко! Когато народът побесня и искаше през 2020 да изгони мръсниците, които сега са се приготвили пак за печалба, те в ужас, потрес и страх гледаха да се хванат за най-малката сламка. Към края на годината организираха едно помпозно Пи-Ар събитие, че да отбележат годишнина от учредяването си. Герб са учредени през декември 2006 г. и по този начин тържествено отбелязаха 14????? годишнина. Жалко, жалко, та смешно! Кой отбелязва 14 години?! Не се помни такива ни преди, ни след! Такова беше времето през тази години. На събитието БХой специално подчерта приноса на Ф-я Ханс Зайдел и на ф-я Конрад Аденауер. Доколкото и двете са ЦДУ, това е прсто детайл, но важен детайл, защото са сериозни организации и са обединили усилия да инсталират техен важен човек, който в бъдеще трябва да им върши много сериозни услуги! Нормален човек - дори културен, образован, с перфектен немски, не може да се добере до тях! Това е индиректно индикация, че говорим за важно активно мероприятие в чужда угода. Ей, българи, опичайте си главите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    30 Март 2023 9:25ч.

    Лъжливи социолози, платени богато от Амбасадата да подвеждат хората, че нямат друг шанс освен предателите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Музикант

    30 Март 2023 9:33ч.

    Все си мисля, че за пепетата няма кой да гласува, освен десетина хиляди жълтопаветници. За да са уверени, че ще имат висок процент, май са им приготвили маркучите за преливане. Туш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    30 Март 2023 9:27ч.

    Вече съм си приготвила пролетните дрешки и бюлетината, с която ще гласувам за седесето: №3 ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Босилсковски

    30 Март 2023 9:29ч.

    И аз така, Фъркатичко.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    30 Март 2023 15:06ч.

    Освен това е известно, че жителите на страна ни винаги са изпитвали топло, благоговейно и напълно хуманно чувство на животинска омраза към своето марионетно правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    30 Март 2023 9:28ч.

    Народ ,който избира татко Петко да го управлява е изключително тъп. Това е абсолютен,сигурен и аксиоматичен показател. Никакво съмнение. Тъп и дебилен. Под това стъпало няма друго освен Ада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не избира народа. Изгубилите времето си в почивния ден са подписали празен лист на американското посолство

    30 Март 2023 12:54ч.

    Електората като гумен печат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • екипажа

    30 Март 2023 9:28ч.

    Състезание за капитани на потънал кораб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • простотията няма граници

    30 Март 2023 9:35ч.

    Мислел ли е нявга брате,хулиганът стар,власт да има и да стане цар ?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    30 Март 2023 9:56ч.

    ГЕРБ категорично ще победи ПП-ДБ. Аз лично гласувам за други. Просто Борисов има много по-адекватни политически рефлекси от жълтопаветната сбирщина. Не е свестен, а по-адекватен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Киек

    30 Март 2023 10:19ч.

    Партиите на войната се пробутват от цялата пасмита платени социолози. Гласуването за мир изисква усилие на всеки гласоподавател! Да гътнем продажниците подготвили териоторията за курбат на отвъдокеански интереси! Анатема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бяхте мислили преди 33 години.

    30 Март 2023 10:23ч.

    Сега късайте корекомски потничета и дерете гърла до сини небеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Март 2023 10:27ч.

    А не забелязвате ли, че ако горното е вярно, коалиция от двете могат да променят и конституцията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За конституционно мнозинство им трябва и ДПС,

    30 Март 2023 12:22ч.

    само двете не стигат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народеее ????

    30 Март 2023 10:28ч.

    Потресена съм от резултатите...ако наистина са верни ,макар че има голяма манипулация и изкривяване на истинския вот видяхме миналата година за да докарат желаният резултат от американското посолство обработваха един процент два дни!Пълен потрес ..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жълт котарак

    30 Март 2023 11:07ч.

    На софиянци трябва да им се забрани да гласуват. Гледайте наесен какъв кмет ще си изберат. После и мин. председател. От предния цяла България мееееека.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оптимист

    30 Март 2023 11:49ч.

    Не може българският народ да е толкова тъп и прост, че да избере най-тъпите и най- простите! Хвани Киро, удри Боко! Потрес!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кражбата и лъжата са национален спорт

    30 Март 2023 13:07ч.

    Може ,може , това е уникат ! Съмнение няма,огледайте се . И това не е от сега, това е традиция , отличителна черта,да си спомним за Добри Тиквата или останалите ловци от ЦК на БКП и т.н. . Тия сега поне имат някакви дипломи, но тъпотата си остава уникална. От там продажност и аморалност. Това е положението и няма да се оправи.Поради това и ускорено се топи българския етнос на територията а други бягат надалеч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    30 Март 2023 11:50ч.

    Това са данните на "Информационно обслужване на Козяк". Истиските са "Възраждане" с 33% според частни социологически проучвания. Изглежда социолозите организират началото на гражданска война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Viv la France!

    30 Март 2023 11:56ч.

    Голямото чесане на езиците вече не е на мода. Народът е казал: "Лозето не ще молитва, иска мотика!". Вместо да играете на комар с държавата на всеки следващ вот и после се чудите защо все губите, зарежете тая бутафория и ако не ви стиска да сте французи, поне си останете по домовете като нормални българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария ...

    30 Март 2023 11:56ч.

    Официален турски в България, обещава #ДоносническаБългария!-https://www.youtube.com/post/UgkxL1cj3mFxijOj5Uxy-oNlujGA1jc1JSzC

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    30 Март 2023 12:59ч.

    До Жълт котарак 30 Март 2023 11:07ч. Приятелю, няма софиянци, как пък не го разбрахте вече 30 години! Да сме останали не повече от 1000.... Само селинджър, драги, шофьори, продавачки и народни представители, министри и президенти тоже! Не ги виня, след като бяха унищожени десетките заводи за промишлена продукция - метали, химия, цимент, тухли и пр., която изнасяхме за съседите, пък за храните и производството на леката промишленост да не говорим. Туризмът пък беше на ниво. Все софиянци ви виновни! Няма такива! Доста ми писна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Софиянци понастоящем

    30 Март 2023 13:11ч.

    са предимно селяните, които по европейска заръка, набързо бяха преквалифицирани в граждани за европейско развитие на България..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мафиоти = шарлатани

    30 Март 2023 14:47ч.

    С всеки изминал ден, все повече се убеждавам, че трябва да се изнесем на бегом от отвратителната кочина България и да оставим тези прасета да се дърлят за единия си процент разлика. Мен ако питате, разлика няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    30 Март 2023 16:23ч.

    „Българският бизнес е разпродал държавата. Логиката на българската буржоазия е - разграбване и контрол над бедността с фашизъм“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Застъпник

    30 Март 2023 16:41ч.

    Този прогнозен резултат е толкова ... грозен и безумен, че съзнанието ми отказва да го осъзнае и приеме! Особено На фона на последните развития в страната, нямам никакво обяснение! Какви са тези хора - какво гледат, какво четат, какво мислят, какво разбират?! Тезата за слаба и непрофесионална социология издиша. Толкова смахнати резултати могат да се получат при една манипулирана извадка, а те знаят как се прави извадка и как се задават въпроси. Не искам да вярвам, че нашият народ е толкова отчаян, окаян и глупав! Не искам! И все пак - обяснението ми се изплъзва! На теория е възможно да изкараш всеки желан резултат, като тръгнеш отзад напред. Първо силово "определяш" резултата, после си осигуряваш, че някой ще го предброи "правилно", накрая купуваш и социолозите да дадат правилни прогнози. Пропагандата трябва да си я имаш, но поне тя в нашата страна е отколешен факт. Казаното е много грозно, но не мога и не мога да разбера ... как е възможно?! Някаква защита в този случай е някой да ангажира един професионален екзит пол, но извън кръга на казионните социолози. Ако лъсне сериозно отклонение, работата става съмнителна! Другата възможност е някой да запише целия стрийм от видеото. След това да го прегледат и запишат на ръка резултатите - гигантска работа, дори не знам дали на теория е възможно. Там има друг проблем - не можем да сме сигурни, че към обектива на устройство гарантирано ще бъде поднесена всяка една от пуснатите бюлетини! Ами ако едни бюлетини ни ги "прожектират" по няколко пъти?? Т.е. във всичките 12700 секции трябва да има гарантирано твои хора, които да внимават много съсредоточено. Ще ни сготвят, хора, като стой та гледай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • коментар

    30 Март 2023 16:46ч.

    Тези двамата въобще не ме интересуват, специално мен. Видяхме ги какво могат и двамата. Или по точно какво не могат и двамата. За какво могат, разбрахме, че най-много им се отдава прибирането на пари и селските им далавери. Време е наистина за промяна, но надявам се този народ да го е разбрал...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хвърковат

    30 Март 2023 17:02ч.

    Не ви ли се струва, че напоследък Фъркатата се държи странно и нетипично? Ние с нея не сме принципно идеологически приятели, но съм противник на присвояване на разпознаваеми никове и ако някой увишлено се подиграва с нея, няма да се разберем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи