"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличават преднината, осем партии с шанс за депутати

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличават преднината, осем партии с шанс за депутати

Следвайте "Гласове" в Телеграм

ГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2 процентни пункта преднината си пред "Продължаваме промяната" за изборите на втори октомври, сочи последното проучване на "Алфа Рисърч", проведени между 25 и 27 септември. Предишната втора политическа сила сега би получила 25.2%, докато победителите 16.5%.

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч обаче отбеляза, че "Продължаваме промяната" е една от партиите, които има периферия от колебаещи се избиратели, като от тях зависи представянето на изборите. В отговор на въпрос тя отбеляза, че шансът да има обрат и ГЕРБ пак да станат втори е 5-10%.

 

Трета политическа сила според "Алфа Рисърч" е ДПС с 13.1%. Следват "Възраждане" с 11%, което би било двоен ръст спрямо последните избори. Димитрова подчерта, че партията на Костадин Костадинов черпи избиратели от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и патриотичните формации.

Според "Алфа Рисърч" на 2 октомври БСП би получила 10.2% от гласовете, а "Демократична България" 8.2%. Шанс да излъчат депутати имат още "Български възход" с очакван резултат 4.4% и "Има такъв народ" с 4%.

Като цяло готовност за гласуване за заявили 45% от анкетираните. Боряна Димитрова не изключи броят на отишлите до избирателните секции да е под 2.6 млн., колкото бяха на последните избори.

Социологът отбеляза, че предизборната кампанията не е довела до увеличаване на желанието за гласуване и категоричността на избора.

От обявилите, че ще гласуват 75% знаят за кого ще дадат гласа, сочи още проучването. 25 на сто пък ще гласуват, но се колебаят между партията, която са подкрепили на предишните избори и друга партия.

Социолозите посочват още, че 70% от анкетираните искат да има правителство след изборите на 2 октомври. В същото време очакване това да се случи имат 47.1%, докато 42.8% са песимисти. "Основен принос за скептицизма имат посланията на партиите в предизборната кампания", обобщи Димитрова.


Настоящото изследване е проведено в периода 27 - 29 септември 2022 г. от "Алфа Рисърч",
публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването
е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е
стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски
признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по
домовете на анкетираните лица.

Източник: Дневник

 

 

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  30 Sep 2022 12:30ч.

  Обречени сме да ни управлява Боко Тиквата и това си е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Буба Мастията

  30 Sep 2022 12:38ч.

  Ще управлява който наредят от Козяк 16. А цоциолозите сме пророците на Козяк 🙏🏾

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Димитров

  30 Sep 2022 13:06ч.

  Не мога да бъда лесно убеден, че 80% от българите ще гласуват за майце_продавци. Така че, тези резултати са фалшиви и не отразяват реално нищо. Най-вероятно са спуснати директно от Козаяк. Ще очаквам да видя правителство съставено на безпринципният принцип ЛЛЛ - лапаме либерални ланги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  30 Sep 2022 13:54ч.

  Всички трябва да гласуваме, за да неутрализираме фалшификациите на продажната пасмина , която ще ни вкара във война за да угоди на господарите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  30 Sep 2022 13:56ч.

  Проучването е проведено върху 1025 машини за гласуване на съхранение в частен склад в страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи