"Алфа Рисърч": ГЕРБ - 23.4%, ПП - 17.7%, ако изборите са сега

"Алфа Рисърч": ГЕРБ - 23.4%, ПП - 17.7%, ако изборите са сега

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Ако следващата неделя се провеждат избори, до урните биха отишли едва 35 на сто от имащите право на глас пълнолетни българи. ГЕРБ запазва водещите си позиции с 23.4%, но губи два пункта от подкрепата си през октомври. Лидерът на партията Бойко Борисов  се ползва с 19.6% доверие и 55.7% недоверие. На втора позиция, със 17.7% са „Продължаваме промяната“. Отливът при тях за последните два месеца е около 2.5 пункта. Това е партията, която понася най-сериозни щети от отказа на младите избиратели да гласуват. Спада и одобрението към лидерите Кирил Петков и Асен Василев – от 23 на сто в предишните месеци до 15% - 16% в края на годината. За първи път неодобрението към тях минава границата от 50 на сто, сочат резултатите от проучване на "Алфа <исърч", проведено в периода 1 – 13 декември, сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. 

ДПС е една от партиите с по-слаб отлив на подкрепа. Тя се запазва на обичайните за движението нива в страната от 10.4%, а доверието в лидера му Мустафа Карадайъ – 10.1%. Той обаче се откроява и с най-високо равнище на недоверие сред партийните лидери – 57.4%.

"Възраждане“ е другата партия, регистрираща относително по-леки загуби. Подкрепата за нея възпроизвежда вота от октомври (10.0%), а одобрението за Костадин Костадинов е 13.9% срещу 55.5% неодобрение.

Електоралните позиции на БСП отслабват от 9.3% на изборите през октомври до 8.5% в началото на декември. Корнелия Нинова губи 4 пункта от личния си рейтинг и към момента се ползва с 14.1% доверие срещу 55.1% недоверие.

Подкрепата за „Демократична България“ намалява с около 1 пункт през последните два месеца. Към момента тя възлиза на 6.5%. Разколебава се и доверието към съпредседателите на коалицията. В края на годината Христо Иванов има 14.5% одобрение срещу 47.9% неодобрение. Владислав Панев остава по-слабо познат с 9.2% положително срещу 33.3% отрицателно отношение. Третият съпредседател Атанас  Атанасов получава 8.3% доверие срещу 52.5% недоверие.

На границата на 4-процентната бариера е подкрепата за „Български възход“ (4.3%). Лидерът ѝ Стефан Янев обаче продължава да се разглежда като компромисна фигура, с умерено доверие и ниско недоверие – 17.5% срещу 30.8%.

 

15.2% все още не са се оттеглили от групата на активните гласоподаватели, но са силно разколебани коя партия да подкрепят. Сред тях се открояват привърженици на партии, които останаха извън парламента, но също и такива на сравнително нови политически формации като „Продължаваме промяната“ и „Български възход“, сочат данните.

Макар намеренията за гласуване да възпроизвеждат структурата на парламентарния вот от 2 октомври, нагласите на избирателите показват силно разочарование от работата на всички парламентарно представени партии, тенденция към спад в избирателната активност и като следствие - възможност за неочаквано разместване на позиции при скорошни предсрочни избори, посочва анализът на "Алфа Рисърч".

На фона на политическа и икономическа криза, според агенцията са разбираеми песимистичните очаквания за 2023 г. От 1998 г., откакто "Алфа Рисърч" следи този индикатор, нивото на личен оптимизъм (34%) е третото най-ниско след икономическата криза от 2009 -2011 г. Дори и в бурните политически 2016-2017, дори по време на Ковид пандемията от 2020-а, традиционният новогодишен оптимизъм и мобилизация на българите не са спадали под  50-55%. В края на 2022 г. те обаче бележат срив от 20 процентни пункта.

Ако по отношение на личния живот, особено сред младото и средното поколение, има и оптимисти, то очакванията за света и за България през 2023г. са почти единодушно негативни. Едва 20% се надяват на позитивно развитие за Европа и света, разчитайки на скорошен край на войната в Украйна. 27% предвиждат да се запази сегашното положение и конфликтите да не се разраснат, но всеки втори се опасява от негативен развой.

В поредицата от тревожни очаквания, проучването регистрира негативен парадокс, който може да се резюмира с думите „аз и светът можем и да се оправим, но България - едва ли“. Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво са между 27% и 50%, то очакванията за страната "бият рекорд" по песимизъм - 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша, едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

Най-голям дял, 57 на сто, виждат поредните предсрочни избори. 35% смятат, че ще се стигне до социални протести и вълнения. 27% очакват ескалация на конфронтацията и нестабилността. Около една трета от българите обаче споделят и оптимистични очаквания. 34% се надяват България да започне да излиза от кризите, 32% - да се увеличат доходите и жизнения стандарт. Далеч по-скромни са очакванията България да реализира по-амбициозни цели и да се превърне в желан модел за живот и просперитет. Едва 14% се надяват повече млади българи да се завърнат от чужбина. Двойно по-малко, 7%, предвиждат нарастване ролята на България на Балканите и в Европа, посочват от "Алфа Рисърч".

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38%  от българите избират думата надежда, 24% - тревога 21% - оптимизъм, 7% - страх. Ако все още е валидно правилото, че могат да се самоорганизират и измъкнат от кризите онези общества, в които надеждата и солидарността доминират, оптимизъм ще има и за българското общество.

Макар да запазва позицията си на най-одобрявана политическа фигура, рейтингът на президента Румен Радев също ерозира, сочат данните. Според тях конфронтацията с партиите, както и нетипичната за президентската институция отговорност за действията на изпълнителната власт, водят до  регистрирания спад на доверие. За първи път от избирането на Радев на този пост ножицата между доверие и недоверие се затваря до два пункта. От началото на втория му мандат през февруари до декември положителните оценки спадат от 51% до 36%, а отрицателните нарастват от 23% до 34%. Подкрепата си за президента оттеглят жители на областните градове, младите и средни поколения, посочват от Алфа Рисърч.

Проучването показва, че отношението към назначеното от президента четвърто служебно правителство е силно поляризирано. Кабинетът получава одобрение от 24% и неодобрение от 29%, а служебният премиер Гълъб Донев - 24% одобрение срещу 22% неодобрение. Мнозинството от членовете на кабинета и тяхната дейност са непознати и всеки втори пълнолетен българин не е в състояние да изрази мнение за работата им.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Анонсират какви резултати възнамеряват да обявят на следващите фалшифицирани избори

    18 Дек 2022 12:53ч.

    Сами си гласувайте във фарса на окупационните власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    18 Дек 2022 13:19ч.

    Много ясно се вижда по митингите, че феновете на Копейкин сте един файтон хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    18 Дек 2022 13:35ч.

    Моля те, иди в "Дневник", "Капитал", "Медиапул". Там има хора със сходни на твоите възгледи. Лично аз не бих се наслаждавал мазохистично да чета материали, противоречащи на възгледите ми. Противното е заболяване и му се казва мазохизъм и желание за изпитване на болка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стъкмист

    18 Дек 2022 12:54ч.

    Да живее стъкмистиката! Вярвайте, хора, вярвайте в светлото бъдеще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анансират резултатите, които ще обяват на следващите менте избори

    18 Дек 2022 12:55ч.

    Сами си гласувайте във фарсовете па окупационните власти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако тази измет не бъде преодоляна в разумен политически процес и в разумен срок

    18 Дек 2022 13:04ч.

    радикализирането на ситуацията в страната става абсолютно неизбежно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е и ще е прелюдия към разпад вкл. на териториалната ни цялост!

    18 Дек 2022 13:07ч.

    Да не говорим и за феодализирането материално и духовно от кликата им подучени от чужди небългарски завистливи интереси към прекрасната ни България Родина наша!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви са тази измислени 17.7% за ПП???

    18 Дек 2022 13:04ч.

    Има ли още РАЗУМНИ българи, които подкрепят тези измамници? Освен ако не са на хранилка благодарение на тях или пък атеросклерозирали възрастни хора, дето огледално наивно се предоверяват на ... вечно ухиленият Киро?! Пълно безумие са тези 17.7% за ПП, които оскъпиха храната, живота ни и превърнаха битието ни в хаос, а душите ни добри да страдат от злостните им думи и обиди и към други българи, кой РАЗУМ подкрепя тези българомразци отровители на българската душа и български ценности?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    18 Дек 2022 13:26ч.

    Чавето ти сигурно и то работи на Запад , ама то е български, а Копейкин, който се гордее, че е руски агент е патриот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    18 Дек 2022 13:08ч.

    Аз не вярвам, че негласуването наказва партиите. Напротив, прави фалшифицирането на изборите по-лесно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Дек 2022 13:15ч.

    Така е. Макар че, на последните избори не гласувах, самонаказвайки се, заради предните избори :D)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    18 Дек 2022 13:27ч.

    И за направих нещо много тъпо на предишните избори - гласувах за ПП. Но тази грешка ме амбицира да се поправя на следващите :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав до Читател

    18 Дек 2022 20:40ч.

    Ти можеш да гласуваш по твой избор, но машините са препрограмирани и фалшивицират твоя глас в съответствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ivanovi

    18 Дек 2022 13:14ч.

    Тези политически фигури са изхабени и амортизирани и всички нормални хора го виждат. Защо не помолите господарите да Ви назначат нещо свежо ? Или не можете, защото господарите Ви отсвирват във пета глуха ! Публиката не разбра ли за толкова години , че управляващите се НАЗНАЧАВАТ , а не се избират. Няма толкова тъпа публика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай

    18 Дек 2022 13:40ч.

    Тези соц.агенции от информационно обслужване ли вземат данните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ ПОКАЗВАТ БЪЛГАРИТЕ КАТО НЕПОПРАВИМИ ДЕБИЛИ, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ТОВА, КОЕТО ИМ СЕ ПРИЧИНЯВА!

    18 Дек 2022 14:25ч.

    Затова не мисля, че тези проучвания са реални. Не искам да го мисля!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    18 Дек 2022 14:36ч.

    Слава на генералите! Слава на Америка! Скоро най-платената професия ще е контрабандист на въглища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайно време е, ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ

    18 Дек 2022 14:39ч.

    Целта на които е явна манипулация и фалшификация на обществените нагласи да бъдат забранени и инкриминирани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    18 Дек 2022 14:43ч.

    Крайно време е, ТЕЗИ ПРОУЧВАНИЯ 18 Дек 2022 14:39ч. Поздрави, подкрепям.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джЕнеръл Стивън Янки

    18 Дек 2022 15:21ч.

    Прави впечатление упоритата липса на принципно нови политически субекти у нас, които да успеят да изградят свой идеологически образ до предстоящите предсрочни избори. Това означава, че има още много на брой избори, които ще се наложи да преживеем, като завъртане на стар двигател, с надеждата, че на някой опит вземе та запали и най-после заживеем нормален политически и държавен живот. За българите в момента изборът натоес е изключително губещ в икономически и геополитически план, чудна е липсата на партии,които полштически да капитализират например идеологията на евразийството. Ако вземем примера на Беларус, която само по линия на преференциални цени на петролни продукти ш тяхната преработка и износ печели по 15 млрд.долара годишно.Да не говорим за много водещи отрасли, в които тази малка страна зае завидни позиции. Ние в ес какво място успяхме да заемем- един горчив въпрос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви "принципно нови"

    18 Дек 2022 17:26ч.

    Политически субекти? Да не са евроатлантици ли? Има такива- възраждане. Ако искате хем да са евроатлантици, хем да не ни набутват в конфликт с Русия, такова животно няма, и не може да има. За комунизъм ли да са, за фашизъм ли, за какво? Щото това би било " принципно ново". Проблемът на българина е, че иска хем така, хем обратното, хем без радикални действия да има радикални промени, ама няма как да стане. И в крайна сметка и той не знае какво точно иска, и накрая нищо не получава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами например

    18 Дек 2022 19:30ч.

    Партия, подобна на Партия на справедливостта и развитието, на Ердоган в Р.Турция: строителство върху собствените културно-религиозни консервативни ценности, т.е.никакви джендъртъпотии и изсмукани от пръстите евроатлантизми; за развитието на икономиката - взима се калкулатора и се смята кое колко възвръщаемост носи и с водачеството на държавата, макар и да не е комунизъм, се изграждат предприятия и отрасли - изоставяне на зелените политики; централна банка е подчинена на властта, защото парите са средство, т.е. властта трябва да черпи финансови ресурси за крупни държавни проекти; за лишаване от собствената валута и дума не може да става; чуждопоклонници, корумпета, грантолапачи, нечисти медии и противници на държавното развитие директно запълват затворите и гробищата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    18 Дек 2022 20:43ч.

    Правилно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    18 Дек 2022 15:44ч.

    Тия ни плюят в лицето,направо ни заявяват,че лъжат и няма никакви избори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    18 Дек 2022 17:31ч.

    Учредена е нова партия в Благоевград-"Български гласъ"-разочаровани от променливите партии и ИТН. Явно партиите се готвят за скорошни избори, а социолог. агенции "подгряват" т.н. електорат. Впечатление правят процентите на ПП- мисля, че са нереални/нещо като БВ/ на предните избори. Според мен фалшификациите на изборите започват много преди изборният ден..., а после ни представят някакви проценти, които пораждат много въпроси... ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    18 Дек 2022 19:07ч.

    Няма по-голяма перверзия от тъй наречената демокрация...как така управляват партии, чиито лидери имат над 50% НЕОДОБРЕНИЕ от гласоподавателите...дето има една приказка - мишките плачеха и се бодяха, но прдължаваха да ядат кактуса...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Безплатна Енергия

    18 Дек 2022 20:36ч.

    Защо само 35 на сто биха гласували? Защото машините за гласуване имат кодове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kрайно време е да сменим тези дискредитирани машини по SmartMatic

    19 Дек 2022 7:55ч.

    с табулаторите по проекта на БАН (с акад. Благовест Сендов). СиелаНорма да ги продаде на половин цена на някоя "млада демокрация" и с парите да се организира производството на нашите табулатори. Тъкмо ще се създаде работа на българско предприятие, и ще се гарантира точен резултат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи