Алфа рисърч: Близо 50% от българите са против еврото, страхуват се от спекула и нарастване на цените

Алфа рисърч: Близо 50% от българите са против еврото, страхуват се от спекула и нарастване на цените

Следвайте "Гласове" в Телеграм

1/3 от пълнолетните граждани одобряват въвеждане на еврото- 15% са категорично за, а 18% са по-скоро за, сочат данни на социологическата агенция

На 27 октомври Народното събрание постави като основен приоритет приемането на еврото. На 6 декември беше подписано споразумението, с което започнахме да произвеждаме евромонети. Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

По думите и Министерски съвет прие 4 законопроекта, които са внесени в Народното събрание.

Законът за допълнение и изменение на БНБ е приет от комисия и се очаква тази седмица да влезе в зала на първо четене. Очаква се в комисия да бъде разгледани изменения и допълнения на Търговския закон. Очакваме до края на година да влязат в зала. Четвъртият закон е свързан с мерките срещу изпиране на пари и очакваме да края на годината да бъде разгледан на първо гласуване, посочи Велкова.

Според служебният финансов министър до средата на януари четирите закона трябва да са приети и на второ гласуване.

През февруари очакваме Законът за еврото да бъде публикуван за 30 дневно обществено обсъждане. И след това да бъде обсъден в пленарна зала, каза още Велкова.

Тя уточни, че ще започне работа с кметовете и кметски намесници по въпроси, които интересуват обществото и бизнеса по отношение на еврото. И добави, че се подготвя сайт и създаването на безплатна телефонна линия, на които гражданите да задават своите въпроси.

Боряна Димитрова от Алфа Рисърч представи резултатите от проведено национално проучване за еврото.

Според нея недостатъчната информираност е основна причина за това 35, 8% от хората по-скоро да одобряват въвеждането на еврото, а близо 50% са против. Като аргумент за това тя подчерта, че нагласата при бизнеса е обратната - 64% одобряват, 33% са на обратната позиция.

 


Данните от изследването показват, че 1/3 от пълнолетните граждани одобряват въвеждане на еврото- 15% са категорично за, а 18% са по-скоро за. Полярно е мнението на 23% от хората, които не одобряват и на 27%, които са категорично против. Две трети от бизнеса – 47% напълно и 18 по скоро са за от бизнеса. Има пряка връзка между очакваните ефекти от въвеждането на еврото кореспондират с тези нагласи- 59% очакват позитивен ефект върху икономиката, а 61% - върху тяхната фирма. Два – три пъти по-ниски са песимистичните нагласи- 28% са скептични за последствията върху икономиката, а 18% - за ефектите върху компанията им.

 


Въпреки скептичността си, 59% от хората очакват по-лесно и удобно разплащане при пътуване в чужбина, 37% предвиждат увеличаване на търговията ни с други държави. Много повече - 2/3 от бизнеса очаква улесняване на търговията, всеки втори подчертава по-голяма стабилност и предвидимост на банковия сектор, както и на по-евтин кредитен ресурс, като са важни предпоставки за развитието на бизнеса.

 


Най-големите страхове на хората от еврото са: 69% са притеснени от измами и спекула, 57% допускат, че ще има надуване на цените от търговците и 55% са притеснени от инфлация. Въпреки притесненията си 1/3 от хората допускат, че ще има проблеми, но ще са краткосрочни и преодолими. Други 28% са убедени, че ако те бъдат предотвратени, или бързо овладени, ще променят нагласата им.

Най-песимистично настроени към еврото са хората с по-ниско образование, възрастните с по-ниски доходи, които живеят в по-малките населени места. По-образованите и с по-високи доходи от по-големите градове са оптимистично настроени.

В търсенето на причини за песимизма, изследването показва, че има връзка между песимизма и опасенията на хората от еврото са свързани с техния статут- 23% от пълнолетните българи никога не са били в страни от ЕС, 77% по-рядко, а 30% са били поне веднъж в годината. При бизнеса контактите са още по-интензивни – 46% от предприемачите на високи позиции редовно пътуват в страни от ЕС.

Близо 44% от гражданите са използвали евро през последната година, 37% са извършвали банкови преводи, всеки десети използва еврото като средство за спестяване а 9% - при продажба или наем на жилища, коли земя. Най-ограничен опит в използването на еврото – както от тях самите, така и от обкръжението им – имат възрастните хора, тези с основно образование и много ниски доходи, живеещи в селата. Над 75% от тях заявяват, че по никакъв повод досега не са използвали евро.

 


Въпреки опасенията си 60% от анкетираните българи смятат, че сравнително лесно ще се адаптират към еврото, 34% са на противоположно мнение. Очакванията към подробна информация за еврото са подредени така: 55% искат да знаят кой ще следи и санкционира за измами, 47% дали ще има фиксиран курс при обмяната на левове в евро и какъв ще бъде той, 46% – къде да сигнализират за некоректни търговци, и 46% ще има ли такси при обменянето на левове в евро, а 40% се вълнуват колко време цените в магазините ще се обявяват в двете валути и докога ще може да се плаща и в лева, и в евро.


Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • читател

    19 Дек 2022 14:40ч.

    "Най-песимистично настроени към еврото са хората с по-ниско образование, възрастните с по-ниски доходи, които живеят в по-малките населени места. По-образованите и с по-високи доходи от по-големите градове са оптимистично настроени." Дали? Според мен Гр. Сарийски и Виктор Папазов са с по-добро образование от тази на снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    19 Дек 2022 19:19ч.

    Това си е направо дискриминация по няколко признака - ниско образование, бедни и от малки населени места! Нима хората в Унгария, Чехия, Дания, са бедни и изостанали! Писна ми да ни правят на балъци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Дек 2022 14:55ч.

    Това е голяма, мазна ЛЪЖА! 100% от българите са против еврото и на референдума ще си покаже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алфа рисърч: Близо 50% от българите са против еврото, страхуват

    19 Дек 2022 15:07ч.

    дори в заглавието лъжат - не са "близо 50%", а над 50% от гражданите. за младите ясно - нямат грам представа за какво иде реч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Дек 2022 15:06ч.

    А тези дето се интересуват и могат да четат за плюсовете и минусите в еврозоната от разнообразни източници не са включени в анкетата, понеже са малко и не са интересни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Дек 2022 15:12ч.

    Преди всичко българите помнят българската приказка Болен здрав носи и не желаят да влизат в еврокапана, където да занесат българско саламурено сиренце, а другите, вече влезли в капана, да го излапат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕВРОИДИОТ

    19 Дек 2022 15:13ч.

    ХА,ХА, кой ли ви пита - скачаме в казана и честито на олигарсите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    19 Дек 2022 15:42ч.

    Няма олигарси, молигарси... всички бизнеси ще бъдат отнети!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    19 Дек 2022 15:24ч.

    При предишни, но не много по-стари изследвания имаше резултати окол 70 % "против". Обобщеното твърдение, че три четвърти от балгарските граждани са против се е чувало многократно в общественото пространство. Това изследване е поръчано така, че резултатът да не изглежда толкова катастрофичен, въпреки че по същество той е ПРИСЪДА ЗА ЕВРОТО. Какво ще стане - не знаем. Няма го вече Балкана! Лично бях 9 месеца по площадите и много добре знам, че и там ентусиазмът за борба отминава бързо. Такива сме, но вие сте предупредени и да не каже после някой, че не е знаел! Подписката за референдума против бързо въвеждане на еврото се забавя! Има ясни индикации, че властта се бори срещу гражданите си и прилага различни форми на принуда. На кого служи елитът - опитайте да си отговорите сами! Поствам ви линк да изгледате учредяването на инициативата за референдум: https://www.youtube.com/watch?v=cmaYVUHqIyg Ако въобще успеем да им дадем отпор, битката ще бъде жестока и мръсна! Необразованият човек се страхувал повече от еврото. Той се страхува интуитивно, житейски правдиво (удрян е много от живота), с повърхността на кожата си. Образованият отрича, противи се и се бори ОСЪЗНАТО! Колкото по-висока е специализираната му подготовка и патриотичната нагласа, толкова е по-голям противник н а еврото е. Всички останали - дори с модерни дипломи, дори и с титли, дори облечени с власт са просто користни шарлатани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докато гласуват необходимите промени

    19 Дек 2022 15:44ч.

    ЕС ще се разпадне

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чул те Господ!

    19 Дек 2022 20:03ч.

    Време му е на стомаха на глабализма

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нека е невъзможно влизането на България в еврозоната в предвидените срокове...

    19 Дек 2022 15:46ч.

    Напълно съм съгласна със "Схемата". Хората с образование, познания в тази област и тези, които са изчели документите по "влизането" са кристално наясно, че то обслужва шепа "банкери" и техните присъдружни и се рекламира от продажните "антиелити". "Простолюдието" не им е важно. То просто ще плаща и плаща доживот...не 50% а навярно 75-80% не искат еврото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Инспектор

    19 Дек 2022 17:34ч.

    Всеки достатъчно образован в икономическата и финансова сфера (не просто образован, един лекар понятие няма как да управлява собствения си бюджет) и нямащ някаква "далавера" свързана с еврото, е против. Против са и хората с интуиция и трезва мисъл. Тази на снимката да ходи да прави свирки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Че на кого!?

    19 Дек 2022 20:04ч.

    Язе не моем да пием толкоз

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    19 Дек 2022 17:48ч.

    Заменете лева с рубла и след 1 г. Всички ще са за еврото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно ако въведем еврото, скоро след това неминуемо ще минем на рубли

    19 Дек 2022 20:05ч.

    Както и значителна част от т.нар. "Европа"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изследванията са направени

    19 Дек 2022 17:59ч.

    в отсъствие на задълбочен Анализ и ПУБЛИЧНИ Дебати по този решаващ въпрос за българите . От тази изходна точка е безсмислено да се правят подобни изследвания на неинформирани субекти.. Задълбочен дебат е нужен !!!! Но виждаме само тихите стъпки по спуснатия план ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прави се

    19 Дек 2022 18:37ч.

    всичко възможно за баламосване на хората и принудително въвличане на страната в общия кюп като свежо месо за изяждане.Тези изследвания на въпроса са предварително планирани да се докаже желаното! И навярно не е безплатно лъженето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • анкетирали овцете дали са съгласни Кумчо Вълчо да им стане пазач

    19 Дек 2022 18:46ч.

    Овциолозите са подали на анкетираните да изберат между следните опасения защо са против: Вълчо е мързелив и няма да идва на работа; Вълчо не е достатъчно компетентен и няма умения за борба с нападатели; Вълчо вони неприятно. Според овциолозите никоя овца не е изразила очаквания, че ще бъде изядена от Вълчо (защото в анкетата такъв отговор нямаше). Анкетата е поръчана от Министерството на вълците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поздравления!

    19 Дек 2022 20:07ч.

    Много удачно казано!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подлият смисъл на това изследване е

    19 Дек 2022 19:15ч.

    да се ореже значението на темата за унищожаването на българската валута до рамките на анализ на икономически процес, а после да се сведе само до неговия микроикономически аспект. Също така, вкарването на позиция на т.нар. "бизнес" е меркантилизиране на дълбоко морално-политическа тема, защото бизнесът няма родина, семейство и деца, той няма морал, освен това не умира, а просто си прави нова регистрация на друго място. Бизнесът е антипод на държавата, той е интернационален и народонихилистичен (хитлеризмът имаше мощна финансова подкрепа от "бизнеса"), а често и неин претендент за власт, и в този смисъл не може да решава въпроси, касаещи основите на държавността.Като цяло, унищожаването на българския лев не е нищо друго освен завоевателна война срещу българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геноцид срещу българите

    19 Дек 2022 20:09ч.

    Откровен при това

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие сте бедни и оръфани,

    19 Дек 2022 21:49ч.

    А не Запада е лош. При Путин ще сте още по бедни и оръфани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    19 Дек 2022 23:08ч.

    И капка доверие не заслужава - не само тази, но и всякакви други статистики, купени от задокеанските управители. Всички думи в това "изследване" са пушек за димна завеса, за да подведат читетеля, че "еврото не е лошо". Ами то не е лошо за малцинството, което в момента претендира да е на върха, обаче това малцинство е съставено от предатели и крадци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    19 Дек 2022 23:33ч.

    Няма механизъм за излизане от Еврозоната. Британците, затова не приеха Еврото. Цените на дребно ще се повишат и хората ще загубят около 25% от спестяванията си. Книрчовците и Кокорчовците и подобни ще прилапат 50 % от парите крепящи Валутния борд и ще го раздадат на техни хора под формата на рисковии и стратегически инвестиции. Отделиха за реклама и агитация 10 000 000 лв. и те отиват в техните ръце!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Дали "въвеждането" е продиктувано от загриженост към местният плебс?"

    20 Дек 2022 2:06ч.

    - Това е основният въпрос! Виждаме, че ЕС се "ръководи" от сили служещи не на интересите на общността, а на стремежа този да се вкара в Ботуша на Давос - прокламирано от говорещата глава Клаус Шваб. Тоталното нулиране, "цифрова" икономика с премахване на Парите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "2"

    20 Дек 2022 2:12ч.

    Тези цели могат да се постигнат единствено чрез диктат и основно - ПРЕМАХВАНЕ на държавната субектност и независимост на отделните членки на ЕС. Премахване на паричните знаци, минава първоначално през ликвидиране на отделните национални валути. И всеки един човек ще се идентифицира и напълно контролира чрез банковата си карта. И това е само началото на ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "3"

    20 Дек 2022 2:24ч.

    ... държавностите и преминаване към Европейски щати. Самото неоколонизиране с масивни количества не европейско население по произход и всякакви други белези, на Европа, сочи и интимната идея за изличаване на корените на това тук население. Достатъчно е да прочетем другите две статии в уважаемите "Гласове" - тези за промяна на населението в големите англ. градове и дискусията разпалена заради "белият" отбор на Аржентина чрез статия в сащисистан. Така, че чашата с Бучинш сега се напъхва по всякакъв начин в ръцете на местния Плебс в очакване, че този доброволно ще се самоликвидира и освободи тази много апетитна територия от присъствието си. А кандидати за нея, дал Господ... Предостатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ellie

    20 Дек 2022 4:23ч.

    проф. Стиглиц е ниско образован, Варуфакис е ниско образован, проф. Ханке е ниско образован, проф. Блайт, също. Само Ганьовица и Ганьо са гениалните. Цели: да затрият енергетиката, да прилапат резерва и помощите-техни фирми, да грабят високолихвени заеми, и разбира се да изравнят инфлацията с тази в ЕС, и сме вечни роби на ЕЦБ и Банка Англия, ще плащаме дълговете на Италия и Испания. Ако бяхме народ, такива щяха да берат домати по нивите. И за какво родителите ни изстрадаха "Шоковота терапия", сега ние търпим втора "Шокова". Някои стоки се повишиха със сто процента, сто процента инфлация....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи