Алексей Петров: Президентът е интелигентен държавник, но хора около него създават среда, която го подвежда

Алексей Петров: Президентът е интелигентен държавник, но хора около него създават среда, която го подвежда

Интервю на Силвия Великова, БНР с Алексей Петров Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Президентът е интелигентен човек и държавник, но около него има хора, създаващи среда, която го подвежда в някаква степен. Тя се поддържа и някои се проявяват като шарлатани". Това заяви пред БНР Алексей Петров, бивша барета и бивш съветник в ДАНС. Той беше подсъдим по делото „Октопод“, заради което осъди България в Европейския съд по правата на човека. През 2011 година Петров участва в президентската кампания и лансира идеята за мораториум на политическите партии. Срещу него са предприемани няколко опита за убийство. Днес той е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива и преподавател и по  „Корпоративна сигурност и антитероризъм“.

"Пожелавам на президентската институция и Министерски съвет да влязат в диалог. Това, което се случа между президент и министър -председател е недопустимо. България не може да осъществява никакви инициативи извън общите решения и становища на организациите, в които членуваме – ЕС и НАТО. Това, което се проявява при президента по-скоро е продукт на някаква стратегия около него. Отдавам го на т.нар. Стратегически съвет. Публично известно е от кого се ръководи той". 

Алексей Петров коментира и хакерските атаки срещу държавни институции."Държавните институции не биха могли да се справят с тях без взаимодействие с индустрията, която се занимава с кибер сигурност и защита"

Петров отрече разпространените наскоро лични данни да са от масивите на „Лев Инс“ - свързаната с него застрахователна компания.

"Когато анонимен човек в мрежата реши да разпространява данни, трябва много да се внимава. Медията първо да се обърне към Комисията за защита на личните данни"

В случая става въпрос за човек, представящ се с името Емил Кюлев.

"Зная кой стои зад името Емил Кюлев, както и хората, с които работи. Когато е необходимо, ще го обясня на компетентните органи. Това е имитация на хакерска така. Кюлев се използва, за да се създаде усещане за несигурност в обществото. Той обаче не може да излезе на светло, защото ще му стане още по-тъмно – ще влезе в затвора". 

Квалифицирам тези действия като кибер тероризъм, заяви бившата барета.

"Имам данни за политическите мотиви и за връзка с предстоящите местни избори"

Въпреки това Петров смята, че се надценява ролята и значимостта му. Той отхвърли информацията, че се е състояла среща между ПП-ДБ и ГЕРБ в ресторанта  на неговата дъщеря, на която да са предоговорени условията за създаването на сегашната  управленска сглобка. 

"Приемам съставянето й и това създаване на спокойствие за императивно необходимо. От всички възможности това е най-добрата. Подкрепям тази сглобка, защото това  е решение. Всичко друго би означавало държавата да продължи да е в безпътица".

Алексей Петров заяви, че няма амбиции за заемане на определени позиции, но би помогнал с експертизата си на управляващите. Той смята, че реформата в МВР трябва да стартира от професионалното ръководство

"То трябва да не се влияе от политическата конюнктура".

Службите трябва да се трансформират на базата на нова Стратегия за национална сигурност, обясни още експертът.

Той определи като приемливи готвените промени в Кодекса за застраховането, но посочи, че няма да се занимавам с това. 

"Въпросът е след това да се поеме отговорност"

Цялото интервю на Силвия Великова с Алексей Петров може да чуете тук

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • OLD

    16 Юли 2023 21:09ч.

    Интересен за науката "антропология" и граничещите и науки, субект! Пример за светкавичен синдром на "хамелеона" и учението на Дарвин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СГЛОБКА МАФИОТСКА

    16 Юли 2023 22:05ч.

    Подкрепя наднационалната сглобка на националната мафия, защото това е решение. Да, решение, но не в полза на българския народ, а срещу интерсите на българите. Българите имат своята православна цивилизация от светите братя Кирил и Методий и свети княз Борис-Михаил още от 9-и век. Насилственото налагане на антихристиянската англо-саксонска и евроатлантическа цивилизация води България и българите към Нова национална катастрофа и загуба на българската държавност. Това ли иска Алексей Петров? Защото точно това е сглобката на националната мафия на ПП-ДБ + ГЕРБ-СДС + ДПС, под наднационалното ръководство на посолството на ул. "Козяк"-16 и на онзи палячо от Киев - Зеленски, - който заедно с НАТО унищожава квази-държавата си Украйна и дори ЕС! Защото всичко друго би означавало паралелната българска държава на мафията да продължи да е в безпътица. Сглобка. Сглобка мафиотска е решението за ликвидацията на българите и на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    16 Юли 2023 23:00ч.

    Всички подобия, срещу които са се водили дела, впоследствие държат ПРАВАТА ЛИНИЯ - посолнишката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    16 Юли 2023 23:02ч.

    Е, доре че се намери един "Ентектуалец" , който да ни каже, че Румен Радев е интелегентен!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манол Кехая

    17 Юли 2023 0:30ч.

    45 минути продължи интервюто с този бг гангстер полицай. Да се чудиш това българско национално радио ли е, или долнопробна Ал Капоне стил медия. После защо някой ги наричал месирки, тая водещета беше изпаднала в екстаз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hиколова

    17 Юли 2023 1:46ч.

    Не разбирам защо ни занимавате с хора като тоя, от мафията. Ще дава оценка на президента, малоумник. Президента е избран от народа, а Денков ни го натресоха. И престанати моля медиите с тая пропаганда. Не разбирате ли , че ние обичаме всичко руско като Чайковски, Лев Толстой, Мая Плесецкая , Анна Павловна и др.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-н Дачков,

    17 Юли 2023 11:01ч.

    моля ви,много Ви моля да ни спестите тъпата логорея на тоя индивид!Не съм очаквал че ще ни пробутвате измишльотините на един от героите(ведно с индивода Борисоф,Методиев)на т.н. преход към “демокрация” и най-паче на разюздано ограбване на тоя нещастен народ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    17 Юли 2023 11:22ч.

    Защо Силвия Великова е иззела предаването на Петър Волгин "Политически некоректно", водейки го под същото име, когато последното нещо, което тя представлява, е политическа некоректност!? Ало, "Хоризонт"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    17 Юли 2023 11:24ч.

    Защото ние си чакаме Волгин зад това заглавие, а получаваме Силвия, Алексей Петров и......често се е случвало - Иван Костов. Ако е нужно и трябва и Силвия да води нещо по БНР, да си измисли собствено заглавие и рубрика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи