Александър Симов: Голямата тема пред ЕС днес е война или мир – БСП е за мир

Александър Симов: Голямата тема пред ЕС днес е война или мир – БСП е за мир

За социалистите въпросът за запазване правото на вето в ЕП е ключов, за да защитава България националния си интерес, подчерта в дебат за бъдещето на Европа кандидатът за евродепутат на „БСП за България” 

„Въпросът за отпадането на правото на вето в ЕС е ключов, особено когато говорим за характера по който трябва да се формира ЕС. България трябва да постави въпроса за запазване правото си на вето. БСП сме категорични и ще го отстояваме в Европейския парламент - принципът решенията да се взимат с единодушие – както досега, а не с мнозинство – каквито сигнали чуваме, трябва да остане. За да не се превърнат някои от държавите-членки единствено в изпълнители на едни решения”. Това заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Александър Симов на дебат в Дома на Европа на тема "Европейският дневен ред и българската перспектива“.

„Много е важно България да продължи да наблюдава процесите в Република Северна Македония, дори още по-остро трябва да постави своите изисквания към западната ни съседка. И точно тук ще обвържа важността на това правото на вето да се запази”, подчерта кандидатът за евродепутат от „БСП за България”. . 
„Да, разделението в момента е между войната и мира. Но гласовете за мира, на практика отсъстват от европейското политическо пространство”, заяви Александър Симов в дебата за войната  Украйна и добави: 

„Конфликтът в Украйна няма да получи военно решение. Затова от БСП сме категорични – ние сме за мир и преговори. Трябва да се направи всичко възможно да има преговори за прекратяване на войната. В противен случай – да, Европа, в това число и българските граждани плащаме цената икономически. Но, Украйна, чийто млади мъже отиват на фронта, плаща неимоверно по-скъпа цена”, подчерта социалистът.

И се обърна с директен въпрос към Радан Кънев: „Г-н Кънев, какъв е моралният ви критерий, по който едните жертви (Украйна) са ценни, а другите (геноцидът в Газа) са просто статистически единици?”. Александър Симов припомни, че само преди малко повече от месец Радан Кънев е бил един от евродепутатите, гласували срещу резолюция на ЕП, която призова за отваряне на граничните пунктове на Газа, за да може там да влезе хуманитарна помощ.

„Ето, това е политическо лицемерие, което бавно разяжда Европейския съюз, а и политическата система у нас. Ако си морален стожер, бъди морален стожер”, реагира социалистът. 

„В ЕП трябва да отидат хора с характер, които ще защитават българския национален интерес. Защото, имаше един човек, който казваше "Каквото кажат началниците – това правим”, визирайки Борисов. И в дебата за това има ли България подготвена европейска администрация добави: :Защо ти е подготвена администрация, ако ще е пак така, сценарият, който гласят, се случи и този човек се върне? Чакат ни още години да правим това, което ни кажат началниците”.

„БСП показа, че и в управление, и в опозицията не предава националния интерес. Затова, вярваме в разума на българските избиратели и подкрепата за „БСП за България” с номер 24 в интегралната бюлетина”, заяви Александър Симов. 

По-късно социалистът коментира: „Дебатът ясно очерта конфигурацията - представителите на ЕНП (Радан Кънев и Андрей Ковачев) и на Зеленото движение (Борислав Сандов) бяха в стройна геополитическа коалиция по най-голямата тема пред ЕС днес - война или мир. Изстреляха всичко под мотото „войната трябва да продължи” срещу позицията на БСП за мир и започване на преговори за разрешаване на военния конфликт". 

Източник: bsp.bg


 

Коментари

 • Нов Кмет

  20 Май 2024 17:03ч.

  Като сте за мир защо вашите партийни дрогаре се сцепват да изнасят джепане за Украйна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  20 Май 2024 18:43ч.

  Мир идва след приключване на военните действия !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  20 Май 2024 17:34ч.

  фашистката коалиция от 54 държави, която воюва срещу Русия (включваща и колониалната територия, наричана в миналото България), има същите цели както хитлеровата Германия – пълното й унищожение и раздробяване. а този процес се съпровожда с тотална фашистка пропаганда и цензура, целяща делегитимиране самото съществуване на руската държава, отричане правото на Русия на суверенитет и независимо развитие, на икономика, на наука, на култура, изкуство. и през 1945 г. маршал Г. Жуков неслучайно изрече пророческите си думи за т. нар. европейци: „Ние ги освободихме от фашизма и те никога няма да ни го простят.“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  20 Май 2024 18:03ч.

  Абсолютно прав е бил, не се гаси туй що не гасне!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, монархофашистче,

  20 Май 2024 23:51ч.

  благодари се на Русия, че води СВО, за да не позволи на Усрайна да се превърне в нов Хазарски каганат. Че стане ли това, първата работа на юдо-фашистите от новия Хазарски каганат ще бъде да унищожат монархофашистчетата от близкото обкръжение. Защото така им е заповядал Моше - да изличат името на царете на народите. >>>> Библия, Второзаконие, глава7: "22 И Господ твоят Бог малко по малко ще изгони тия народи от пред тебе; не бива да ги изтребиш изведнъж, за да се не умножат върху тебе полските зверове. 23 Но Господ твоят Бог ще ти ги предаде и ще ги разстройва с голямо разстройство, догде се изтребят. 24 Ще предаде и царете им в ръката ти, и ще заличиш името им под небето; никой не ще може да устои пред тебе догде не ги изтребиш."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Май 2024 17:52ч.

  Комунистически ладърдии. Ма изтегляне на орките на Путин от Украйна не искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Врачката от Алдомировци

  20 Май 2024 17:57ч.

  Ниновица е близо до постигането на зеветната си цел - Боко премиер!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А плъха Денков

  20 Май 2024 23:59ч.

  повече ли ти харесва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова, викаш...

  20 Май 2024 18:41ч.

  ...продаде каквото можа въоръжение на укропотеците, синчето и си работи в Ню Йорк в ротшилдската банка - бсп може вече "да са за мир"! Дементния електорат под строй да закуцуца към урните. Алоууу, другар'ти....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ти е стара информацията

  20 Май 2024 23:55ч.

  Синчето на Нинова от доста години е в Лос Анджелис и работеше като преподавател в университет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи