Александър Николов: Името на руски олигарх не присъства в Gemcorp, Херо Мустафа не е посредничила, целенасочено се прави скандал

Александър Николов: Името на руски олигарх не присъства в Gemcorp, Херо Мустафа не е посредничила,  целенасочено се прави скандал

Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3". Това заяви енергийният министър Александър Николов в студиото на "Денят започва" с Георги Любенов.

Няма предложение на Gemcorp за участие в завод за батерии, категоричен е той. Те ще помогнат за създаването на енергиен профил на България. "Ай Пи 3" е компания, която се занимава с няколко типа иновативни технологии, критични за енергийната независимост.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено са намеренията, че на фона на това къде се намира България, как изглежда политическата ѝ карта, как изглеждат човешкият капитал и активите, те са изразили намерение да участват в този преход"

Единственото заявено намерение от двете компании е изпълнение на анализ, който е направен за "Топлофикация София" - за да спре да трупа огромни задължения. Финансовото министерство излезе с уточнения за енергийните проекти с Gemcorp

Нито името на руски олигарх присъства в Gemcorp, нито пък американският посланик Херо Мустафа е посредничила в преговорите, заяви министърът.

"Не мисля, че американското посолство се е разграничило остро. Те казаха, че на подписването на меморандума не присъствал техен представител. Факт - той беше подписан публично пред журналисти. Естествено, че на първоначалните разговори, в които обсъждахме профила на България, имаше техен представител", подчерта той.

Александър Николов подкрепя насърчената от премиера Петков проверка на ДАНС по случая. Подчерта, че на срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички е работено по един и същ начин - България е представена с всички позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона.

"В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, каза още той.

 

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

  • Степан Бандера

    03 Апр 2022 11:06ч.

    Трето, колкото повече се оправдавате и обяснявате, по-зле. Заявете веднага отказ от тоя меморандум и го хвърляйте в канала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • херо

    03 Апр 2022 11:32ч.

    присъстват наши юпита от царското време които са сто процента с руски капитали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Апр 2022 12:35ч.

    Сашо "кеша"...какво повече за тоз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Апр 2022 12:36ч.

    Сашо "кеша"...какво повече за тоз?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не разбрах

    03 Апр 2022 16:00ч.

    Този се оплете като пиле в калчища! Кое ще струва 1 милиард долара? Какво ще получим насреща? Щото парите ще ги дадем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анализ?!

    03 Апр 2022 17:27ч.

    що не го възложиха на някоя фирма от Сенегал, там имат голям опит с парното. При полкова гениални българчета, управлявали на Сити-то половината и на Уолстрийт четвъртината...-При толкова експерти, по 25 часа на денонощие бълват от всеки екран, оправиха Русия и Китай за един век напред - да няма кой да анализира дали ще закриете парното наесен или още през май?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи