Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия

Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия

Според мен аргументите на президента да връчи мандата на БСП са заради шансовете да бъде сформирано ефективно и работещо правителство. Това коментира в предаването "Денят започва" на БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента и съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

По думите му, БСП не заявяват предварителни условия, и не казват нищо, което би създало ограничения във формата на евентуално правителство. Според проф Маринов през последната година левицата е демонстрирала диалогичност и готовност за компромиси в почти всички аспекти на политическия спектър. "Първо бяха в правителство със своя идеологически опонент и с двете нови партии, борци срещу статуквото, а след това постигнаха оста добро разбирателство и с традиционните партии при началото на работата на парламента", посочи той.

За да има устойчиво и ефективно правителство са необходими предпоставки и те далеч надхвърлят намирането на брой гласове, за да мине изборът му - въпросът е какви приоритети има и кой ще го подкрепя, посочи още проф. Маринов.

Той не е съгласен с мненията от изминалата седмица, че големите шансове за правителство са били при връчване на мандата на ДБ. "Какво имам предвид - двете големи сили в парламента казаха че биха ги подкрепили при определени условия, но нека припомня, че ГЕРБ изрично формулираха позиция "непоискана подкрепа не се дава", т.е. трябва да има някакво споразумение. От друга страна ПП казват, че биха ги подкрепили, ако не участват ГЕРБ", каза Александър Маринов.

Той заяви, че скандалът с Nexo няма отношение към избора на президента. Според Маринов позицията на "Демократична България" за техническо правителство е странна и такъв кабинет нито ще събере подкрепа, нито ще се справи. "Важна е същността - важно е това правителство да стъпи на някакво ясно политическо споразумение, което е свързано с отговорност", добави той.

Вижте целия разговор във видеото

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    16 Яну 2023 8:51ч.

    Тез ги разправяй на правнучето... нексо ви духна под опашлетата и ги свихте между крачката ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян Лозински

    16 Яну 2023 9:27ч.

    Честит рожден ден на най чаровната и интелигентна дама в българския политически ареал, която устоя на клевети и обиди, за да ни докаже че и в политиката може да има позиции - нравствени и патриотични! На дамата с красивото име Корнелия Нинова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Госпожа Павлова от БСТВ

    16 Яну 2023 12:29ч.

    Така е! Ний, с Господата Стоил Рошкев и Калоян Методиев отдавна го казахме - Госпожа Нинова е новият Премиер на Родината ни! И след успеха на подготвения вече импийчмънт на Радев, Госпожа Нинова ще бъде ПРЕЗИДЕНТ на Република България! Така трчбва и ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи