Албена Кръстева: Децата, които са извън детските градини, са лишени от психологична и логопедична помощ

Албена Кръстева: Децата, които са извън детските градини, са лишени от психологична и логопедична помощ

Голям процент от децата, които не са приети в детски градини също имат нарушения в невро-психичното развитие, но няма кой да се погрижи за тях. В общинските детски градини могат да получат безплатна терапевтична помощ, докато логопедичните и психологичните консултации извън общинските детски заведения са платени, а терапиите обикновено продължават дълго. Това е голяма тежест за бюджета на семействата, а някои от тях изобщо не могат да си позволят тези услуги. Това каза общинският съветник от БСП Албена Кръстева по време на обсъждането на плана на дейностите за изпълнения на Стратегията за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците през 2022 г.

Тя заяви, че групата на БСП в СОС ще подкрепи Стратегията, защото дейностите, които са заложени в нея обхващат всички сфери и цялостното личностно развитие на децата, което е добре.

„За да не се превърне Стратегията за следващата година 2023 г.в неефективна е необходима  корекция, тъй като се забелязват някои слабости“, отбеляза Кръстева и допълни, че прави впечатление колко малко деца се ползват от тези услуги, а всяко второ или трето дете има нарушения от психологична или логопедична гледна точка.

По думите й е изключено Стратегията да е полезна, ако не достигне до всички нуждаещи се деца. „Освен децата със специални образователни потребности има и други групи деца, които имат психологични или логопедични проблеми, но не могат да бъдат поставени под един знаменател с децата със СОП. Тези групи деца липсват в Стратегията, а трябва да бъдат разграничени, защото ако се включат в предоставянето на посочените  услуги, броят на нуждаещите се от терапия деца, сигурно ще е умножен по 5“, обясни общинският съветник от БСП.

Според нея трябва да се вземат предвид тези, макар и малки, слабости и да се отстранят в Стратегията за 2023 г., за да не остане с пожелателен характер, а да е наистина ефективна и да достигне до  всички деца, които се нуждаят от консултации, рехабилитация или определен вид логопедична и/или психологична терапия.

Албена Кръстева обяви, че ще внесе за разглеждане в Комисията по образование, култура,наука и културно многообразие на СОС предложението си, което се отнасят за групите деца, които остават извън възможността да бъдат терапевтирани в детските градини.


Източник: bspsf.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Pontifex Maximus

    27 Май 2022 15:09ч.

    Пълни глупости

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абсолютни!!!

    27 Май 2022 15:58ч.

    Децата, пазете децата.....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Пърмаков

    27 Май 2022 16:01ч.

    Бих казал "опасни глупости". Да пазим децата си и да ги възпитаваме в семейството. Препоръчвам Джон Тейлър Гатоу - "Затъпяването - скритата цел на образованието".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи