Агенцията за бежанците: Няма договорена бройка с Австрия, 6000 е ориентировъчна

Агенцията за бежанците: Няма договорена бройка с Австрия, 6000 е ориентировъчна

Няма договорена бройка за връщане на бежанци от Австрия. 6000 е ориентировъчна бройка на бежанци, които са минали през страната и са стигнали до Австрия, каза председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева по БНТ.

Според нея бройката, за която се заговори като условие на Австрия, е ориентировочна и става дума за лицата, които са минали през България, подали са молба за убежище и в рамките на процедура са напуснали страната и са пристигнали в Австрия. Тези лица условно подлежат на връщане по сега действащия регламент Дъблин, обясни Тошева.

Австрия иска да подчертае бройката за връщане на бежанци. Затова е дала тази цифра. Но това е процедура, която може да продължи година или две, коментира Тошева.

Системата "Дъблин" не работи успешно, особено при миграционен натиск. Миграцията е като водата. Тези хора са в отворен тип центрове и контролът върху тях е труден, добави тя.

По думите ѝ през 2023 в България са върнати 590 лица. "Процедурите по връщане включват установяване на лицата, уведомяване, подготовка за връщане. Австрия трябва да ги идентифицира и качи на самолета, за да ги върне в България", добави още тя.

Ръководителката на бежанските центрове у нас обобщи, че към момента те са запълнени до 72%. "Два от тях са запълнени на 104%. Това са центровете в Овча купел.Има много непридружени, непълнолетни лица. В центъра има около 370 деца. Другият запълнен център е във Враждебна", отбеляза Мариана Тошева.

По-рано от правителството нарекоха фалшива новина появилата се информация, че сред условията на Австрия, за да ни пусне по въздух и вода в Шенген, е и това да приемем обратно 6000 мигранти, главно сирийци и афганистанци.

Коментари

  • Много добре

    03 Яну 2024 9:18ч.

    Значи може да са много повече от 6 хиляди. Радват ни с хубавите новини на малки дози.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъкмо ви похвали човек и се поизпуснете отзаДи!

    03 Яну 2024 13:17ч.

    Като ми изтрихте коментара, това на снимката по малко лесбийска физиономия ли има?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    03 Яну 2024 9:23ч.

    Безродници! Унищожители на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 6000 е ориентировъчна бройка на бежанци

    03 Яну 2024 9:52ч.

    Значи колкото и да пратят, всичките сме "длъжни" да приемем, така ли? И 6000 беше бройката за 2023, за 2024 колко е "ориентировъчната" бройка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    03 Яну 2024 9:56ч.

    Властите съвсем се оплетоха с лъжите. И интересно, как "непридружени, непълнолетни лица" успяват да минат хиляди километри и да стигнат до България?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 4i4o 4ep

    03 Яну 2024 10:01ч.

    Алоо! Ние нашите роми не сме интегрирали и май не правим нищо по въпроса, какви бежанци други тука!?! Ще ставам и аз бежанец май!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    03 Яну 2024 10:09ч.

    Т.е. може да не са 6000, а 66000...не останаха места по колесниците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    03 Яну 2024 10:11ч.

    Лъжите и демагогията продължават... И така ще е, докато търпим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    03 Яну 2024 10:19ч.

    Денков и Неделчева впрегнаха всякакви грантаджийки да замазват положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • долни национални предатели

    03 Яну 2024 10:31ч.

    Това било ориентировъчна цифра, демек може да са по-малко, но може и повече. Като знаем нашите "политици" какви са послушковци и подлоги, вероятно ще ни натресат поне 20 000 престъпници и ислямисти от Сирия и Афганистан, които да тероризират страната, а бедния народ да ги хрантути и да задоволява техните капризи. Време е някои хора да се замислят за действията си, защото сега са на власт и лесно лъжат и мажат, ама като паднат от власт.... Какво им се пише, не ми се мисли. За национално предателство присъдата е една. И да не си мислят, че вечно ще са на власт, защото и едни други така си мислеха, ама не стана. А тия е въпрос на много малко време да се срутят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    03 Яну 2024 11:40ч.

    Ще им отделят една зона до границата с Турция и после бежанците ще я отцепят и ще обявят независимост. Турция ще им помогне, а ЕК ще ни прати кашони с вазелин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    03 Яну 2024 10:39ч.

    Няма какво друго да дъвчем, затова бежанците, та емигрантите. За начукване на малкото мозък, който е останал у туземците? Но защо и кому е нужно? Европейският съюз до края на годината едва ли ще просъществува. С цялата му бюрокрация нито въздушен, нито морски, нито подводен шенген ще се осъществи. За емигрантите важи същото. Но важното е да се найстройват умовете против ЕС, защото върви отделяне на Източна и Централна Европа от оригинала. От същинският Европейсски съюз, създаден 92ра (!!) , от страните на ЕИО, а това са страните от Западна Европа до 90та година , за пояснение. Покрай и зад вторачването във емигрантите и половинчатите шенгенски благини, никой не коментира огромното разочарование на нашите проевропейски (смешното тук е, че други няма) политици от всички бои и знамена. Половинчатата победа, както те се изразяват, всъщност е цял ритник. На кого ни оставяте, бащице, и майчице! Да си спомним думите на Макрон за Европа на две скорости. Скорости, ама в различни посоки. Западните лятото ходиха и при Тръмп да се договарят, ако помните, преди още да е станал президент даже. До толкова е рехава ситуацията със съществуването на ЕС. Въпросът е, по къде ще мине новата линия Кързон. Ето това се решава сега в Украйна.А това, дали ще позволите да ви шибат мозъците всеки ден, е само ваш избор. *** Имаше там една песен - За какво се борихме, за какво страдахме, Боже мой!----И задници лизахме, и паметничи събаряхме , и пак ни изритаха, Боже мой!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новата линия Кързон

    03 Яну 2024 10:46ч.

    ~Меридиана на Берлин

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    03 Яну 2024 10:42ч.

    Според мен Денкоф е настоявал за 20 000 , но австрийците са му казали "айде и 6 са добре"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    03 Яну 2024 11:31ч.

    Ориентировъчно 6000? Значи са към 600 000. А и кой е казал, че ще е еднократно? Ще си станем един перманентен бежански лагер. Ще се наливат хора от всички страни в Европа, ще се отсяват, а отпадъкът ще се праща в България и Румъния на склад. Като едно гето за бежански отпадък. А ние ще сме им виновни, че пречим на бежанците да не щъкат свободно из империята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото поеме

    03 Яну 2024 11:34ч.

    Има предимство България, че е най-бедната държава в ЕС. Никой не иска да живее в нея, дори и българите. Но ... според споразумението, бежанци добрали се до Западна Европа, ще бъдат препращани в България и понеже НЯМА да има сухопътен Шенген, няма да могат лесно да напускат България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    03 Яну 2024 11:36ч.

    С лодки по Дунава или рафтинг по Струма и Марица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ротация,дерогация , дегенерация

    03 Яну 2024 11:42ч.

    Къв е тоя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дума на годината е „ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО“

    03 Яну 2024 11:42ч.

    Лъжейки безразборно, туземната колониална администрация изпада в паника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чичо ДАНЧО

    03 Яну 2024 11:45ч.

    Попълвайте списъците на бъдещите клиенти на НАРОДНИЯ съд!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    03 Яну 2024 11:57ч.

    Ориентировъчно НЕ Е ЯСНО колко уж "афгански и сирийски" ПИШКИ ще ни върнат австрийските негодници, но тези млади мъже с пишки имат, как да го кажа - "нужда" да ги пъхат някъде. Абе лайнари от ПП Де Бъ, ГЕРБ- Боко и ДПС-мафиото, абе предатели гнусни, бе вие МАЙКИ, СЪПРУГИ и ДЪЩЕРИ НЯМАТА ЛИ, бе проклетници?!!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиквоний Българоубиецът

    03 Яну 2024 12:18ч.

    австрийците не можеха да разрешат - те имат много сериозни проблеми с афганистанците в страната си, които са на челните места в криминалните хроники - отново по официални данни, изнасяни през годините от тях, над 50% от тежките престъпления - изнасилвания и убийства, са дело именно на афганистанци. Огромна е числеността на въпросните, а местните власти не съумяват по никакъв начин да ги контролират - признато и от бившия им канцлер Себастиан Курц.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма договорена бройка с Австрия

    03 Яну 2024 12:20ч.

    Засега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    03 Яну 2024 12:21ч.

    Поне да бяха уточнили как ще лъжат...и ся кво? МС излезе с изявление че било "фалшива новина", простото Кире и мирчовото им се провидя Путин, пък после АБ излиза и казва че МС лъжат най-нагло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    03 Яну 2024 13:01ч.

    В момента в МС са събрани най-големите тъпоумни некадърници и невнятници от сектите на ПП-ДБ и ГРОБ, начело с Плъха и Жирафа, затова и лъжите им са нескопосани и несинхронизирани с реалността. В АБ май са по-адекватни и професионални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    03 Яну 2024 12:26ч.

    Клинтън го разпнаха не заради лекьосаната синя рокля, а защото излъга.По стандартите на Козяк целокупният МС е за ЦСЗ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елена Гунчева-Гривова

    03 Яну 2024 12:33ч.

    И сега, жива да не бях, ще кажа добра дума за Борисов. Гад абсолютна е, ама поне не ни наводни чак толкова с мигри. Благодарение на неговото управление, всеки мигрант, попаднал на българска територия, след това на Динко и на полицията, пребит, прее...н и ограбен, а след това видял цените по магазините, се изнася като дим оттук /или както казват европейските ни партньори /сексуални май/ - по бързата писта/. То даже афганистанец не иска да остане на територия, управлявана от ГЕРБ. Така да се каже, злото ни пази от злото....Но на всяко действие трябва да има равно по сила и противоположно противодействие. Тоест, глиставият като се е съгласил да ни връщат мигранти по бързата писта срещу полуШенгена, ние трябва пък да пуснем правителството и всички управляващи по бързата пързалка. Веднага!!! И със засилка отзад!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Врабец

    03 Яну 2024 13:23ч.

    В момента сърбаме попарата точно на правителствата на Борисов (този човек управлява с кратки прекъсвания и в различни конфигурации повече от 10 г.). По време на неговите управления държавата умишлено беше оставила границите отворени (допускам, че е имало и сделка с Ердоган, спомнете си общите правителствени заседания в Турция и множеството "посреднически инициативи" на Борисов като глашатай на Ердоган пред Европейския съвет /да не се бърка със Съвета на Европа/), позволявайки на мигрантите да минават от тук транзит. Така се изградиха и трафикантските канали от южната ни граница до северозападната. Предполагам, че трафикантите (някои от тях вероятно стари авери от мутренския период на Борисов) са се отчитали където трябва. Когато гневните коментари на Запад от нас достигаха по-високи тонове, държавата мобилизираше полицаи от вътрешността на страната и ги командироваше на южната граница, а в някои моменти и на западната, за да създава впечатление за усилена борба с миграцията и да изнудва ЕС за пари. Ефектът на подобни епизодични акции няма да коментирам, но с кампанийност проблем не се решава, а се замазва. Е, сега ще сърбаме попарата на Борисов. Цялата сган, минала транзит от тук за Западна Европа ще ни бъде върната. Мигрантите, заловени / подали молби за убежище в Австрия са само началото и ако някой си мисли, че Австрия играе сама, жестоко се заблуждава. Прецедентът вече е налице и ще бъде използван от всички останали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    03 Яну 2024 13:30ч.

    Кво значи ние? Всички имаме да изплащаме кредити и да храним семейства. Един час отсъствие от работа може да ни коства домовете. През това време ни следят през джобните предаватели, наречени смартфони. Добре сме поробени и революции като през 90те са невъзможни. Ще свикнем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Българският партньор на Буш във войната срещу терора има мафиотска история, твърдят следователите“, Джеф Щайн, тримесечник на Конгреса на САЩ , май 2007 г.

    03 Яну 2024 14:11ч.

    https://www.voltairenet.org/article189787.html#nh3

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    03 Яну 2024 13:00ч.

    Сефте научих за съществуването на г-жа Тошева. Затова с любопитство изучих снимчицата й. От там гледа женче, което поразително прилича на баба Пелагия от трънското село Парамун. Същата прическа - спуснати коси разделени на път, старателно почистен от пърхут. И челата им си приличат - истинска попивателна на тъжни житейски бръчки. Дори и очилата на Тошева са като на тези баба Пелагия. Апропо, точно такива е носила и Мария-Антоанета, когато гилотината завинаги е разделила нейните глава и тяло. Има съвпадение и по формата на носа, и по рехаво наболите им мустачки. Еднакви са и тънките присвити устни, характерни за завистливи, сприхави и свръхамбициозни жени. Единствената видима разлика между баба Пелагия и председателката на ДАБ е, че последната не държи хурка, макар че много би й отивало. Струва ми се, че Тошева мечтае и драпа да се добере до нова, още по-престижна работа. Тя все още си харесва сегашната. Често сънува как инспектира препълнените лагери за бежанци. Началникът на лагера ги е построил на двора. Дълги редици от млади чернобради талибани и моджахедини. Тя обхожда строя им. Улавя стотици похотливи погледи. По-смелите дори открито й намигат, а поне едната им ръка дълбоко е дълбоко бръкнала в джоба и трескаво тършува нещо в него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    03 Яну 2024 18:43ч.

    Да, господин Карачибук! И, ще си позволя с Ваше разрешение да допълня Вашето описание на проверката в лагера/ лагерите, като подло ще изплагиятствам нещо от сценария на най-великия филм на Мел Брукс ,, Историята на света ": Тарамбуките са строени без гащи (без всякакви гащи! ) на плаца, а наща стрина Тошева изкомандва ,, Бегом марш на място" и започва проверката. На ,,онез" атрибути ;) :) :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затвори за мигранти ли ще строим?

    03 Яну 2024 13:27ч.

    Колко пъти трябва да бяга един бежанец през България към Германия/Австрия и да го връщат обратно, за да го приемат там??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    03 Яну 2024 13:42ч.

    Значи каналите си работеха перфектно ръководени от хора от службите, правеха се много добри пари и когато казаха да си ги вземем обратно планктона се развълнува? А?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    03 Яну 2024 13:50ч.

    "правеха се много добри пари " - щом си от тези, дето са правили пари, наистина няма за какво да се вълнуваш. Да му мислим ние, простосмъртните, дето не сме правили пари, но ще трябва да изхранваме новите гости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • критична

    03 Яну 2024 14:38ч.

    Видяхте ли,че Денков пак излъга за броя на мигрантите.Лъжат ни безцеремонно,зашото в очите ние сме глупаците.6000 хиляди ще ни залеят засега.А в бъдеще колко ще са.Продали са си душата на дявола,т.е. на паричките.Гнусни предатели са те.А как само каканижат по телевизиите,които ги четкат всеки божи ден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    03 Яну 2024 15:39ч.

    Вие сте още 2-3 години на тая земя. Какво плачете като вдовици за х..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи