Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на руското посолство

Агенцията по вписванията: Руската църква е собственост на руското посолство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване на БНТ.

"След извършена проверка в информационната система и хартиените масиви, в Служба вписвания гр. София, се установи, че в книга: Обстоятелствени проверки, Том 13, Акт № 47, Дело 2557/1997 г. от 23.07.1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от руското царско дипломатическо агентство на Посолството на Руската федерация.

Видно от съдържанието посоченият нотариален акт е съставен от Иван Дахтеров – нотариус при Софийски Районен Съд на основание приложените към молбата на Посланика на Посолството на Руската Федерация в България писмени доказателства и с който акт е признат за собственик Посолството на Руската Федерация на основание дарение на земята, строителство на Църквата „Св. Николай Чудотворец и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство", се казва още в становището на Агенцията по вписванията.

Както "24 часа" писа още вчера, през 1997 г. е бил издаден констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква на Руското посолство в София по искане на руския посланик. 

Нотариусът, подписал акта тогава, посочва, че "на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата "Св. Николай Чудотворец" и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство".

Придобиването на църквата е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква "Св. Николай Чудотворец".

Била е направена и т. нар. обстоятелствена проверка и е издаден въпросният нотариален акт. Нотариусът Иван Дехтеров, който я е правил през 1997 г. и чието име е старателно заличено от факсимилето, изобщо не проверява статута на руските църковни имоти у нас и изобщо не взема становище от Българската православна църква.

Констатацията на Дехтеров е само на основата на крепостния акт за земята на руската легация от 1898 г., който е само за земята, но няма как да има крепостен акт за сградата на църквата, която е вдигната през 1914 г.

Това води до извод, че документът от 1997 г. е порочен, тъй като описаните в него обстоятелства са неверни.

Детайли около проверката публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) - въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция.

Източници: БНТ, "24 часа"

 

 

Коментари

  • rusnak

    26 Sep 2023 17:40ч.

    Ами сега? Оная свиня ще разбива ли вратата??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПЦ

    26 Sep 2023 18:01ч.

    Влизаме във владение въпреки всичко, следва отнемане на имотна собственост в наша полза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    26 Sep 2023 19:16ч.

    Ако обичаш не ползвай името на нашата църква. Имай уважение и смирение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Телевизорът каза

    26 Sep 2023 17:49ч.

    Щом по телевизора казаха, че не е на руснаците, значи няма никакво значение какво казват от НАП, освен ако не ги дават на телевизора и тях. А, и тях ги давали на телевизора. Ми сега значи има 2 истини, които си противоречат. За либералите — едната, а за нелибералите — другата. Пито-платено. Дай сега да чуем прогнозата за времето за уикенда, че ще ходя за риба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 18:11ч.

    Освен това в БГ има Закон за вероизповеданията, в който: Чл. 12. (1) Вероизповеданията могат да откриват за своите нужди молитвени домове, храмове или манастири за публични религиозни обреди и служби в собствена или в наета от религиозната институция или местно поделение сграда или нейно помещение. Сгради на вероизповеданията се изграждат при спазване на Закона за устройство на територията и съответните подзаконови актове, като се отчита своеобразната религиозна символика в архитектурното оформление. (2) Вероизповеданията представят ежегодно до края на месец февруари на Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет списък на молитвените домове, храмовете и манастирите, предназначени за публични религиозни обреди. (3) Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет създава и поддържа публичен регистър, в който се вписват молитвените домове, храмовете и манастирите по ал. 2. (4) Вероизповеданията могат да организират публична дейност и извън молитвените си домове. В тези случаи вероизповеданията не може да използват технически средства или звукови устройства, служещи за увеличаване на силата на звука, освен при провеждане на обществени прояви, празници и чествания. Е, поглеждаме в публичния регистър на Дирекция вероизповедания и... БПЦ е заявила въпросния храм!!! Никой друг не може да извършва обреди и служби! А какви са доказателствата, че хрмът, съгласно ал. 1 "собствена или в наета от религиозната институция или местно поделение сграда или нейно помещение"? Много въпросителни и отговорите клонят, като че ли, към това въпросния храм посолство да не може да го затвори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, много букви, а смисълът?

    26 Sep 2023 18:18ч.

    Това, дето си написал, е за наша собственост! А за чуждата, ниц, баце! Обаче! За евроджендърския планктон това е истина, par excellence! Та какво смята Русия да прави с храма, си е ряхна работа! А че данс нещо се оляха, трудно ще го замажат! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 18:49ч.

    Смисълът е четящите с разбиране! Къде видя собственост? Сага пиша бавно, за да разбереш, но все пак не знам колко бавно върви мисълта ти. САМО БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ИМА ПРАВО ДА ИЗВЪРШВА СЛУЖБИ ВЪВ ВЪПРОСНИЯ ХРАМ! Защото е завен за това БПЦ и никой друг не може! Т.е. изгонените свещеници винаги са изпълнявали, каквото и да е в храма, срързано Източноправославната религия, под егидата на БПЦ! В крайна сметка те не са изгонени щото са изповядвали определена религия, а защото са използвали това да извършват дейност, която е забранена от Българското законодателство! По отношение дейността на храма думата нямат нито Посолството на РФ, ни то РПЦ! Ако това не е свързано с някакви договори между тях. Но пред Българската държава религиозна дейност във въпросния храм може да извършва само БПЦ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, неграмотник

    26 Sep 2023 18:49ч.

    Освен руската църква, изземване в полза на държавата ги чака руския шпионски център и терористичния лагер СОК Камчия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 19:10ч.

    Неграмотния е... който има мнение, основано на това какво му се иска. А текста на закона, който съм публикувал, прочетохте ли? След като не си разбрл, че собствеността е без значени по отношение извършване на религиозна дейност... Т - път без изход.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като го е заявила в регистъра, какво от това?

    26 Sep 2023 20:23ч.

    показала ли е БПЦ документ за собственост на този храм? Има ли копие на този документ за собственост някъде в регистъра? Такъв документ въобще поискан ли е или просто всеки си заявява в регистъра? Всичко се свежда до наличие на документ за собственост, всеки може да заяви каквото си иска, но до предявяване или получаване на документ за собственост по законния ред, тези заявления нямат правна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 20:54ч.

    Дал съм линк към регистъра! В сайта на дирекцията има инфо какви документи са необходими, за да бъде един храм вписан в Регистъра. Щом е вписан - значи отговаря на условията! Какаво си мисли някой си е негова работа! Рускта православна църква не е вписана като вероизповедание, което може извършва дейност в БГ. Това не е ли достатъчно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 20:56ч.

    Да, ясно кой дава разрешенията :) Какво значи тука някаква си Дирекция по вероизповеданията :) Безименния! Дирекцията вписва в регистъра този, който отговаря на условията! Каквото и да дрънка кухата кофа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Sep 2023 21:39ч.

    Руската православна църква не е регистрирана като вероизповедание. Затова е предоставено правото БПЦ да извършва молитвена дейност в нейния храм. Това, обаче, няма отношение към собствеността. Освен това храмът е подворие, което означава мост между двете църкви сестри.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Sep 2023 21:41ч.

    „Подворие се нарича община на православните християни, която е под управлението на манастира и намираща се зад неговите граници. Дейността на подворието се регламентира от устава на този манастир, към който дадено подворие се отнася. Подворието се намира под юрисдикцията на същия архиерей, както и манастирът. В случай ако подворието се намира на територията на друга епархия, то след богослужение в храма на подворието се произнася както името на епархийския архиерей, така и името на архиерея, на територията на епархията на който се намира подворието (Устав на Руската Православна Църква, ХІІ,9). Най-висок статут имат подворията, изпълняващи функции на представителство на дадена автокефална поместна Църква при друга Църква. Понастоящем в Москва има подвория на следните автокефални Църкви: Александрийската, Йерусалимската, Сръбската и Българската Патриаршии, както и на Православната Църква на Чешките земи и Словакия и на Православната Църква в Америка. На взаимна основа Руската Православна Църква има оглавяващи свои представители на подвория при тези Църкви. Едно от представителствата на Руската Православна Църква действа в българската столица София. На 10 ноември 1952 година Светейшият Синод на Руската Православна Църква приема определение за предаването на намиращите се под негова юрисдикция енории и манастири, влизащи в благочиние на руските православни общини в България, под юрисдикцията на Българската Православна Църква и за преобразуването на руския храм „Св.Николай” в подворие на Московската Патриаршия. Храмът „Св.Николай” е започнат през 1907 г., построен е през 1911 г. и е осветен през 1914 г. Построен е по проект на академик М.Т.Преображенский, този храм представлява един от шедьоврите на архитектурния руски модернизъм. Подобно на руските църкви във Виена, Париж и в други европейски столици, от самото си начало на своето съществуване той има статут на посолски храм. Този свой статут той има и понастоящем. След революцията храмът „Св.Николай” в София става един от духовните центрове на руската емиграция, неговата община през периода между двете световни войни става център на църковния живот на православните беженци от Русия, но между неговите енориаши имало и много българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    26 Sep 2023 21:53ч.

    данс разследваха и 70 руски шпиони, информацията за доказателствата също беше много секретна, и сто пъти да излиза президентът да ги защитава, изпълняват политическа поръчка, а той подкрепя изгонването на свещениците, нямало нищо да каже за доказателствата, било секретна информация, действат вече като македонски пудели, че отецът е ходил в православните храмове на Куманово

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 18:26ч.

    СУ, това имах предвид! Собствеността няма значение. Т.е. БПЦ е следва да затвори или не за служби тази черква. Какво тук значи някакво си Посолство? Надявам се БПЦ да има документ, на основанието на което да управлява имота и случаите, при които това право да бъде отнето. Надявам се нашите попове да не си заровят главата в пясъка, а да говорят по случая на миряните си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джамия в центъра на София може

    26 Sep 2023 18:13ч.

    Руска църква не може! .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И Синагога може

    26 Sep 2023 18:14ч.

    Явно руската църква е трън в очите на нашите импотентни политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 18:15ч.

    Може бе, ако изпълнява дейността си по Българските закони!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 18:14ч.

    Пропуснах линка към публичния регистър: http://veroizpovedania.government.bg/register . Избирате от Област София /столица/, в Община - столична, от Вероизповедания - Източно православие и натискате бутон "филтър". Излиза списък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като го е заявила в регистъра, какво от това?

    26 Sep 2023 20:25ч.

    показала ли е БПЦ документ за собственост на този храм? Има ли копие на този документ за собственост някъде в регистъра? Такъв документ въобще поискан ли е или просто всеки си заявява в регистъра? Всичко се свежда до наличие на документ за собственост, всеки може да заяви каквото си иска, но до предявяване или получаване на документ за собственост по законния ред, тези заявления нямат правна сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    26 Sep 2023 20:59ч.

    Каквото се е искало е предоставила! И това може да прочетете - какво се изисква! Или чукш писател, не читател? По тъпи въроси не бях срещал. Щом е храмът е вписан в Регистъра означава, че са подадени всички необходими по Закон документи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Агенцията по вписванията казва друго

    26 Sep 2023 21:35ч.

    а именно че собственик на храма е РФ. Значи БПЦ ако е показала документ за своя собственост на храма, той е бил невалиден или фалшив. Ако пък такъв документ въобще не е бил поискан, тогава собственикът на храма трябва да потвърди, че е съгласен БПЦ да извършва дейност в неговата собственост. Иначе излиза че БПЦ може да заяви в регистъра дейност в произволен имот и веднага след това собственикът на този имот трябва да им осигури такава възможност. Имал ли въобще документ издаден от собственикът на имота, че е съгласен БПЦ да извършва своя дейност в него?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 7:05ч.

    "Ако"-то мирише и цапа. Изводите, направени на основа на "акото" струват колкото него. Разсъждавайте си. Няма "ако" в това, че БПЦ извършва религиозна дейност в храмове, изпълнявайки изискванията на БЪЛГАРСКОТО законодателство. Има ли някой, който да се е оплакал, че се изпълнява религиозна дейност в неговия имот?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има ли - няма ли е същото условно предположение

    27 Sep 2023 10:15ч.

    затова са измислили документите преди хиляди години, а преди тях правото на частна собственост. Затова който има намерения да извършва собствена дейност, трябва да покаже документ за право да извършва и къде да я извършва. Наличието на такъв документ е базисно, дали става дума за храмове или не, за религиозна или каквато и да е друга дейност, не променя нищо, защото от столетия църквите са отделени от държавата и заедно с нея са длъжни да изпълняват законите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    27 Sep 2023 13:24ч.

    Ами явно БПЦ е показала какъвто е нужно документ, щом от Дирекцията по вероизповедания са й разрешили да извършва дейността си. Питайте ги, ще ви отговорят писмено, надавам се. Но ми се чини, че вас отговорът не ви интересува. Вие си знаете. Или ще зададете поредния тъп въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Явното" също означава "ако"

    27 Sep 2023 16:17ч.

    което пък според вашата интелигентност "Ако"-то мирише и цапа. Изводите, направени на основа на "акото" струват колкото него. Разсъждавайте си. Няма "ако" в това, че БПЦ извършва религиозна дейност в храмове". Такова ви е нивото, но не заради вас обяснявах тук, а за мислещите хора в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    26 Sep 2023 19:56ч.

    За тази църква се знае от много години, че земята е подарена за Руска църква! Атанас Атанасов може да си купи място в дворчето ката знаменит русофил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Sep 2023 21:22ч.

    "Детайли около проверката публикува преди дни русенският епископ Наум, според които съветското правителство през 1936 г. дарява храма на Българската православна църква (БПЦ) - въпросната църква е възникнала като храм за нуждите на руската белоемиграция." И как така през 1940 година съветското правителство учредява право на безвъзмездно ползване от българската езархия за срок от 15 години на руската църква? Нещо не се връзват конците. Освен това през 1936 год. няма как нещо да бъде дарено на БПЦ по простата причина, че е имало схизма, т. е. просто БПЦ не е съществувала като патриаршия. Българската екзархия е била отлъчена на Православен събор на Вселенската патриаршия през 1872 год. до 1945 година. Като пишете, проверявайте написаното, а не се водете по псевдопрофесори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи