Агенция УАФА: Около 26 палестинци, предимно деца, са убити при израелски удар в Хан Юнис

Агенция УАФА: Около 26 палестинци, предимно деца, са убити при израелски удар в Хан Юнис

Палестинец носи дете, пострадало при израелски въздушен удар по ивицата Газа. Снимка: AP

Около 26 палестинци, предимно деца, са убити при израелски удар по град Хан Юнис в южната част на Газа, предаде Ройтерс, като се позова на палестинската информационна агенция УАФА. 

Часове по-рано Израел отправи ново предупреждение към палестинците в Хан Юнис да се преместят на запад от линията на огъня. "Искаме от хората да се преместят. Знам, че за много от тях не е лесно, но искаме да виждаме цивилни, попаднали в кръстосан огън", заяви вчера Марк Регев, съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, пред американската телевизия Ем Ес Ен Би Си 

Населението на Хан Юнис е повече от 400 000 души, отбелязва Ройтерс.

Междувременно генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус разкритикува продължаващите удари на Израел по ивицата Газа, като ги нарече "все по-неоправдани", предаде ДПА.

"Атаките на "Хамас" и други въоръжени групировки срещу Израел, избиването на 1200 души и вземането на над 200 заложници са напълно неоправдани", заяви Тедрос във видеообръщение към Общото събрание на ООН. Но и "равнището на израелския отговор изглежда все по-неоправдано", допълни той. "Ставаме свидетели на унищожаването на човешки животи и на имущество в ужасяващи мащаби", каза още генералният директор на СЗО. По думите му сега светът вижда как се "разрушава цивилизоваността, системата, основана на правила и доверието между държавите". Тази криза е "тежко изпитание за ООН и страните, които членуват в нея".

Тедрос подчерта, че ООН е създадена, за да укрепва мира. "Ако вие – държавите членки на ООН, няма или не можете да спрете това клане, тогава трябва да се запитаме защо изобщо ООН съществува", заключи  той.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • баба мара

    18 Ное 2023 9:28ч.

    целта на израел е да убива палестинските деца които на 15 години се вливат в хамас геноцид в 21 век

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руссиян

    18 Ное 2023 9:42ч.

    Армия, която нарочно убива деца, е армия от баби. А иначе не ми ги хвалете нито ООН, нито Запада. Бойкот на тия двойностандартници. И срам, че живеем в ХХІ век!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коста Я.

    18 Ное 2023 11:12ч.

    Как да вярваш, че е имало холокост и гонения, при такива жестокост от внуците на “потърпевшите”. Цар Ирод, “злият гений на еврейската нация”, избил младенците (Евангелие от Матей) на Бетлехем е добрият им учител днес. Срам и проклятие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи