"Афера": Предстоят арести по разследване на ДАНС за Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер

"Афера": Предстоят арести по разследване на ДАНС за Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер

Източници на "Афера" информираха, че Кирил Петков и Асен Василев са обект на разследване от страна на ДАНС във връзка със сключените сделки на "Булгаргаз" за доставка на синьо гориво до страната ни.

"Афера" разполага с информация от доклада на ДАНС за безобразията извършени от Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер:

Получения материал е добър повод за размисъл и изложената информация добре допълва публично известната ни около манифестираните от Кирил Петков в края на май месец танкери с американски газ, за които дори не можахме да разберен доставиха ли на страната ни по-евтин газ или не, защото Петков и Лена Бориславова не можаха да се разберат 4 пъти по-скъпо или 4 пъти по евтино.

Заради съмнителни сделки за доставка на газ, сключени от Булгаргаз, дружеството се е превърнало в обект на проверка от ДАНС. 

Публикуваме получения материал без редакторска намеса:

“Дирекция „Финансово разузнаване“ – ДАНС извърши проверка на сключвани от "Булгаргаз" ЕАД сделки за доставка на газ до страната през посредници. Повод за започването на проверката е постъпила от партньорски служби за сигурност данни за фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи. Фирмите са регистрирани от различни лица, като в получената в ДАНС информация се сочи за свързаността на тези фирми с български политици, изразяваща се в лобиране от страна на българското правителство за сключване на сделки за доставка на газ с "Булгаргаз". В замяна фирмите са плащали значителни комисионни на българските политици. Данните посочват като ръкодители на тази група политици бившия премиер Кирил Петков, бившия финансов министър Асен Василев и бившия министър на иновациите Даниел Лорер . За изпълнение на своята цел те са назначавали близки до тях лица в Булгаргаз, министерство на икономиката и  КЕВР, които са спомагали за постигане на основната цел – генериране на огромен финансов ресурс. С цел прикриване на нерегламентираното получаване на преводите от подставените фирми, част от комисионните, достигали до Кирил Петков, са получавани и преразпределяни от Людмил Йоцов, семеен приятел на бившия премиер, напуснал управата на частно енергийно дружество с централен офис в Швейцария, за което е установена свързаност с лидери на Продължаваме промяната. Същият е назначен от бившия премиер за директор на „Булгаргаз“.

Прогнозната стойност на нанесените щети за "Булгаргаз", довели държавното предприятие до фактически фалит, възлизат на над 100 милиона лева. Проведени са беседи със служители от "Булгаргаз". Компанията е проверявана за взаимовръзки и неизгодни сделки. В рамките на беседите бяха събрани дани за това, че служителите на дружеството не са предприемали действия по договаряне с различни контрагенти, без преди това същите експерти да са извършвали задължителните преговори с контрагентите и изготвянето на анализи, задължителни за сключване на подобни договори за доставка на газ. Служителите споделят, че контрагенти за доставка на газ са били определяни от Кирил Петков и Асен Василев, като по тяхна заповед служителите на "Булгаргаз" започвали директно процедура по сключване на сделките. Тези нерегламентирани действия по безспорен начин са довели страната до енергийна криза, поставяща под пряко опасност националната сигурност на България.

При извършената проверка в "Булгаргаз" ЕАД се установи, склочена сделка за консултантски правни услуги с фирма, сочена от партньорските служби за свързана също с Петков. Видно от наличната документация, не са налице извършени действия по този договор с оглед нецелесъобразността на предметана договора и липсата на потребност на дружеството от предлаганата консултанстка услуга от фирмата. Стойността на договора възлиза на паричната равностойност на 1 милион български лева.

В Съвета за сигурност при Президента бе получен и доклад от американски служби за сигурност, сочещ за връзки на бившия премиер Кирил Петков с американски лобисти, представяне в медиите от Петков като лица, съдействали за договаряне на газови доставки до България. В действителност, лобистите не са изпълнявали подобни действия, а фирмите, близки до Петков и Асенов, се явявали договаряща се страна по сключваните сделки с Булгаргаз. В изпратена информация се посочва, че са засечени парични потоци към сметки, притежавани от лица, за които са налице данни за свързаността им с Петков и други лица от неговото обкръжение.

Видно от събраната информация, Петков, Василев и Лорер са използвали служебното си положение с цел лична облага. За постигане на користната си цел, а именно генерирането на значителен финансов ресурс посредством заобикалянето на закона, са издавали заповеди за сключване на договори за доставка на газ за нуждите на страната с помощта на посредници. Изборът на посредници е ставал също под давлението  на Петков, Василев и Лорер. От своя страна избраните посредниците са заплащали на тримата комисионни.

Проверката, извършена от дирекция “Финансово разузнаване”, приключи в средата на месец август. Изготвен бе доклад, който бе изпратен по комптентност на СГП с оглед събрани достатъчно данни за извършено престъпление, нанесло щети на държавния бюджет в размер на 100 милиона лева.

В края на август, на база подадените данни от проверката, прокурор при СГП е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 220 от НК.

В получения материал се посочва и за днешното влизане на контраразузнавачите  от ДАНС в Министерство на енергетиката, Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз".

“Предстоящото” влизане на контраразузнаването е вече факт, опорките на Кирчо, Кокорчо и кохортата им са вече предвидими – “мафията иска да завладее държавата”, ще заявят гордо, че се водят от националния интерес, възстановяването на държавата и че разбира се – този акт е част от предизборната кампания на техните опоненти. Истината е, обаче, че в държавата се подмени единствено мафията – новите юпита с новите схеми, готови да поставят българските граждани в невиждана криза – политически, енергийна и социална. Едни поклонници на западната идеология, забравили всички ценности като морал, родолюбие и патриотизъм … е може би и не трябва да ги търсим тези неща при човек като простКиро – емигрант, с основна ценност – парите, гледащ на България като потенциално ЕТ, което да използва за “ генерирането на значителен финансов ресурс”, както пише и в материала.

В публичното пространство бяха оповестени множество фактури за закупуване от бившето правителство количество газ от различни гръцки и румънски контрагенти, като обяснението на енергийните експерти бе, че полученият по тези доставки газ по същество е руски, но преминава през определена процедура по покупко-продажба, което безспорно води до повишаване цените на синьото гориво.

Видно от събраната информация, бившите управляващи, предвождани от Кирил Петков и Асен Василев, са изготвили добра схема, възползвайки се от войната в Украйна, наложените спрямо Русия санкции и най-вече от изключилната необходимост от синьо гориво за българските граждани. За постигане на користната си цел от управлението на държавата, а именно генерирането на значителен финансов ресурс посредством заобикалянето на закона, оправдавайки същото с невъзможност от договаряне с Газпром заради санкциите срещу компанията от страна на ЕК и използвайки вратичката в закона за доставка на газ за нуждите на страната с помощта на газови оператори, препродаващи руски газ, логично на значително по-високи цени. Последиците от действията на кукловодите на „Продължаваме промяната“ в голяма степен се виждат и днес – невъзможност да бъде намерен контрагент за доставка на газ за предстоящия зимен сезон в обем, покриващ нуждите на страната ни, повишаване на цените на синьото гориво. Но истинските щети за всеки български гражданин ще дойдат, когато потребители получат първите си сметки за предстоящия отоплителен сезон.

За сметка на това, енергийни експерти, с които се свързахме, заявиха, че от приложената, видно успешна схема, от препродажбата на газ от „Газпром“ към „Булгаргаз“ Петков и Василев са прибирали ½ от 28,7% печалба.

Предстои да отправим въпросите си и към държавното обвинение, което да потвърди дали наистина подобно досъдебно производство е образувано и дали ще произведе възмездие за българската държава и нейните граждани, които преди година и половина се подлъгаха да дадат подкрепата си на човек, който им представи захаросаната си приказка за това, как един преуспял българин, невладеещ българския език дори на базово ниво, посредством погазване на конституцията, се е завърнал в България, моля ви се, за да я спаси.

Бърз преглед в Наказателния кодекс, чл. 220 сочи “длъжностно лице, което съзнателно сключи неизгодна сделка и от това произлезе значителна вреда за стопанството или за учреждението, предприятието или организацията, които то представлява, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години”. 

 

Източник: afera.bg

 

 

 

 

Коментари

 • Ядосан

  08 Sep 2022 17:14ч.

  Ама Херо дали е съгласна??? А и Байдън дали няма нещо против, след като лично ни го натрсе Кирчо???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защо да я питат

  08 Sep 2022 17:43ч.

  Те са го похарчили вече. Щом американските служби за сигурност са изпратили доклад на президента, значи двамата шмекери са се пробвали да прецакат и американците. Смятай колко са тъпи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Sep 2022 18:20ч.

  Има вероятност да изчезнат тия дни и да оставят ПП осиротяла ...............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генчева

  09 Sep 2022 19:15ч.

  Тези кретени в затвора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Mihail Konstantinov

  08 Sep 2022 17:19ч.

  "Афера" в момента е под ДДоС атака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  08 Sep 2022 18:31ч.

  Заслужават си го!!! Много е "морална", "демократична" и "независима" Веска. Такава цензура на коментарите каквато е при нея няма и в ПИК- а. Да го духа подлогата Доганова. Ако някой е прочел в Афера нещо против ДПС и ДОГАН черпя по 20 кинта на изречение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Путята

  08 Sep 2022 17:41ч.

  Не беше наредил да се плаща в рупли щеше да има договор и нямаше да се плаща на посредници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Sep 2022 18:04ч.

  Формалната логика сочи, че заедно с лицата от българския политически връх - П/В/Л, под отговорност за извършване на кражби трябва да бъде привлечен и руския президент - за подбудителство! Той с умисъл е извършил действия, с които е внушил и е дал възможност на заподозрените да извършат актове на облагодетелстване!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Владимир Владимирович като нищо може да е ваш президент още в този живот, господа глупави

  08 Sep 2022 18:20ч.

  Господа глупави, евроатлантизма отече. Пребоядисвайте се докато сте живи. Знаем, че това го можете, господа глупави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител,

  08 Sep 2022 19:10ч.

  смешен си.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • *Съждител" е смешен опит за оригиналничене

  08 Sep 2022 19:54ч.

  Намирисваш на емигрант

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нахалник

  08 Sep 2022 20:02ч.

  Формалната ти логика...вероятно, да, но неформалната логика сочи, че със същия успех може да привлечем под отговорност бай Дън, който когато се здрависва с Фантомас на подиума, всъщност с умисъл се договаря с руския президент за унищожаване на ЕС и неговият народ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не му придиряйте

  08 Sep 2022 20:20ч.

  тъжен е емигрантския живот, нека да има и той някъде да се произнесе като човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  08 Sep 2022 18:04ч.

  Интересно тиквата как минава още между капките,явно има прокурорски чадър над него???/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Sep 2022 18:07ч.

  Няма ли вече измислена някаква инвазивна процедура, че да ви бръкнат в увредените мозъци и да ви отърват от простотията и вървящата с нея мъка, за която явно дори не подозирате!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма съждителю, няма

  08 Sep 2022 18:40ч.

  Има измислени и прилагани процедури за допълнително увреждане на мозъци. Отделно от това мисленето е опасно занятие. Не случайно е казано: Който мисли, да му мисли!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждителю,

  08 Sep 2022 19:11ч.

  явно сиЗА чипиране на хората....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • първенци пионери

  08 Sep 2022 18:07ч.

  кирчовците са първите звезди на прехода, получили вот на недоверие и директно уволнение от властта, и може би, дай Боже, първите звезди на прехода с раирани пижами в дранголника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трендафиль

  08 Sep 2022 18:11ч.

  Време е, в панделата ще им сбъднат сексуалните мечти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  08 Sep 2022 18:29ч.

  Смяната на посланика на САЩ в България ще доведе и до новите им любимци . Кои ще са те, ще разберем съвсем скоро. Не зная дали за Клоунът,Хищникът и Ковчежникът ще настъпят лоши времена ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • РАЗСЛЕДВАНЕТО ЩЕ СЕ НАТЪКНЕ НА АМЕРИКАНСКИ ПОСРЕДНИК И...

  08 Sep 2022 18:35ч.

  ...ще спре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сметкаджия

  08 Sep 2022 19:25ч.

  УРА, Господ е българин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  08 Sep 2022 20:11ч.

  Това е нормално. България е към Газпром за вечно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво ще спечели държавата,

  08 Sep 2022 20:31ч.

  ако не върнат парите, от които незаконно са лишили държавата, и лежат в затвора?!? Парите ги няма, а там ще ги храним и безплатно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  08 Sep 2022 21:06ч.

  Системата и е .................!Има нужда от зрелищно жертвоприношение!Тримата Лорел,Петков,Василев са подходящи!Народа временно ще бъде усмирен,щети за системата няма да има.Идеално!Като се има впредвид СВто им бих казал че са ги подбрали за жертвени агнета.А дано ама надали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  08 Sep 2022 21:23ч.

  Ах мъка жълтопаветна...ам Ленчето...тя как ще осиротей...тцъ..тцъ...тцъ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Sep 2022 21:31ч.

  Милост нямате, ей! Въобще не съобразявате, че Ленчето, горкото, живее в бедна кооперация, в която дори не са имали пари за да поставят едни нормални парапети. Това е причината, щото девойката да си води придружител при прибиране. Той има за задача да я държи нежно за дупенцето, но не привиждайте ненужно в това сексуални елементи. Става въпрос за една чисто хуманна човещина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Sep 2022 21:35ч.

  Ей, атлантически тъпанари, стараете се много в мое отсъствие и правите всичко, което е по изпосталялите ви силици, че да ми навредите, но съждител трудно се имитира. Той затова е съждител, защото тъпанари не могат да го имитират. Тъпанари сте и вредители! Да, живея в ЩАС, вече няма причина да работя, мога в пълнота да се наслаждавам на атлантическата ви тъпота!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Sep 2022 21:40ч.

  Е, фбр отдавна са ме набелязали като потенциално неудобен опонент и си ме бройкат, но това по никакъв начин не ми нарушава спокойствието. И двете страни знаем, че сме пътници - и те и аз! Ама пак е имало донос и днес ме привикваха в местното бюро. Офицерът е пич, не се обичаме, но се уважаваме. Показа ми два текста - на български и на псевдоанглийски. Казвам ви, няма такава простотия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съждител

  08 Sep 2022 21:45ч.

  Само едно не разбрах, след като вчера по крайно убедителен начин развих тезата, че тъпотата на кирето е довела до истерия дори обитателите на козяк, които по ясен и непротиворечив начин вдигнаха ръце от него, а за него лично има един единствен, естествен и логичен ход - да си събере куфарите и да отпраши към Канада, защо не го направи, а чака тук, та ще се наложи Ленгли да го отървава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато съдят български политик, ще е сензация

  08 Sep 2022 22:55ч.

  А когато го осъдят и вкарат в затвора, това ще е събитие на десетилетието. Вярвате ли, че е възможно? Ако - ДА, това означава, че сте много наивни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никъде няма да ходят, учат ги да са "дебелокожи".

  09 Sep 2022 14:48ч.

  Бургас е осеян с билбордове с лика на Киро и Асен. Буквално през 100 м.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  09 Sep 2022 16:09ч.

  На бас, че нищо няма да им се случи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-сигурният начин Кирето да бъде върнат на власт, е Гешев да го арестува.

  09 Sep 2022 17:04ч.

  Представете си истерията по улиците на София и големите градове. Тоновете развалена риба и прокиснал зарзават, които ще се изсипят пред сградите на институциите, десетките хиляди бройки яйца, които ще полетят. Бас държа, че ПП биха платили милиони Гешев да им устрои такова шоу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи