Администрацията на Байдън обвини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан

Администрацията на Байдън обвини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху неговия предшественик, президента Доналд Тръмп, за смъртоносното и хаотично изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г., което доведе до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, съобщи Асошиейтед прес. 

Белият дом публикува резюме от 12 страници на резултатите от обсъждане и оценка на политиките на САЩ около приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за собствените си действия и заяви, че Байдън е бил "силно ограничен" от решенията на Тръмп.

Администрацията заяви, че подробните анализи, извършени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени днес на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат публикувани публично.

"Изборът на президента Байдън за това как да се осъществи изтеглянето от Афганистан беше силно ограничен от условията, създадени от неговия предшественик", се посочва в документа на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в длъжност, "талибаните бяха в най-силна военна позиция от 2001 г. насам, като контролираха или се сражаваха за почти половината от страната".

В доклада се изтъкват прекалено оптимистичните оценки на разузнавателната общност за готовността на афганистанската армия да се сражава и се посочва, че Байдън е следвал препоръките на военните командири за темповете на намаляване на американските сили.

"Очевидно не се справихме както трябва", заяви днес говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, но избегна въпросите дали Байдън съжалява за решенията и действията си, довели до изтеглянето.

Кърби каза за доклада, че "целта му не е да се търси отговорност", а по-скоро "да се разбере" какво се е случило.

Белият дом твърди, че грешките от Афганистан са послужили за основа на действията му в Украйна, където администрацията на Байдън има заслуга за подкрепата на защитата на Киев срещу руската инвазия. Белият дом твърди, че е симулирал най-лошите сценарии преди инвазията през февруари 2022 г. и е пристъпил към оповестяване на разузнавателна информация за намеренията на Москва месеци преди това.

В очевиден опит да защити вземането на решения в областта на националната сигурност, администрацията на Байдън отбелязва също, че е публикувала предвоенните предупреждения при "силни възражения от страна на висши служители в украинското правителство".

Републиканците в Конгреса остро критикуват изтеглянето от Афганистан, като акцентират върху смъртта на 13 военнослужещи при самоубийствен атентат на летището в Кабул, при който загинаха и над 100 афганистанци. 

Кърби отдаде дължимото на американските сили за действията им при провеждането на най-голямата в историята въздушна евакуация на цивилни по време на хаоса при падането на Кабул.

След изтеглянето на САЩ Байдън посочва, че САЩ са били принудени да се изтеглят от Афганистан заради споразумението от февруари 2020 г., което Тръмп постигна с талибаните в Доха, Катар. След споразумението от Доха афганистанското правителство освободи около 5 000 затворници талибани като условие за провеждане на мирни преговори с талибаните. 

Споразумението изискваше от САЩ да изтеглят всички свои сили до 1 май 2021 г. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • аттт

    07 Апр 2023 8:38ч.

    20 години ----200000 американски войници убити в афганистан. при последното им бягство няколко хиляди са убити

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имам идея :

    07 Апр 2023 8:58ч.

    Да го обвинят и за войната в Украйна. Така когато Украйна капитулита ще могат да кажат" Видяхте ли какви ги натвори Тръмп". Не знам как ще го обяснят, но все ще измислят нещо. Публиката преглътна простотиите че Русия сама си е взривила тръбите, платноходка с украинци, та ще преглътне и това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    07 Апр 2023 9:08ч.

    тия с такава скорост влизат в "1984". не е истина! :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отец Нафърфорий

    07 Апр 2023 9:28ч.

    Ако Тръмп е кандидата на републиканците, а деменцията на демократите, представям си какво шоу ще е на телевизионните дебати. Дончо ще го сдъвче и изплюе няколко пъти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • президентът-затворник

    07 Апр 2023 9:59ч.

    Защо Тръмп бе, направо Путин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    07 Апр 2023 10:04ч.

    Байдън стъпва в длъжност януари 2020 г., а САЩ се изтегля окончателно от Афганистан август 2021 г.. Тоест имал е година и половина да поправи грешките на "накадърния" Тръмп. Та кой президент е виновен, че година и половина е бездействал? Верният отговор е Джордж Вашингтон! Тъй като е бил робовладелец... Което няма връзка с Афганистан, но понеже темите за робството и white privilege са на мода в САЩ, може да обвиним всеки бял във всички грехове... Предлагам и Тръмп да плати репарации на Байдън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    07 Апр 2023 10:20ч.

    На днешната американска администрация вече дори не им пари под гащите, там гори. Положението е отчайващо и търсят какви ли не начини да парират лавинно увеличаващата се подкрепа за Тръмп. Ако Чичо Дончо не стане президент догодина, в щатите ще пламне истинска гражданска война, чиито финал ще бъде разпадането на САЩ във вида, който съществуват понастоящем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Апр 2023 10:32ч.

    Наистина във Вашингтон достигнаха нови висини в Демагогията, Арогантността, Наглостта, Безочието, Неадекватността и Лъжата!... Направо са Оскар! От друга страна, няма лошо, защото това го води неизбежно и сигурно към закономерния им край! Просто вече е само въпрос на време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фак Били ГейЦ

    07 Апр 2023 10:53ч.

    Ами кого да обвинят, Бидона дори не знае къде е Афганистан

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи