АДФИ откри нарушения при финансирани от Радостин Василев младежки проекти

АДФИ откри нарушения при финансирани от Радостин Василев младежки проекти

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След завършена финансова инспекция на Министерство на младежта и спорта (ММС) Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) излезе с официален доклад, в който е посочено, че шест от общо 9 проверени на случен принцип проекти за младежка дейност, финансирани по време на министъра на младежта и спорта Радостин Василев, не отговарят на критериите за държавно финансиране. При проверката са установени сериозни нарушения, съобщава „Телеграф“.

Финансовата инспекция е възложена на основание член 10, ал. 1, т. 3 и член 5, ал. 1, т. 5 от Закона за държавна финансова инспекция във връзка с постановление от 30 януари по описа на Софийска градска прокуратура.

В доклада на АДФИ, изготвен в средата на месец март, е описано следното:

Предвид несъответствията с изискването на Наредбата, Програмата и Указанията, установени при извършената документална проверка, финансовата инспекция счита, че проектните предложения, представени от Сдружение „Младежка радост“, Сдружение „Футболен клуб Ес Пи Ес“, Сдружение „Театър Цвете“,  „Сдружение за социална солидарност и диалог“, „Сдружение за младежки инициативи и диалог“ и Фондация „Европейски център за еко-агротуризъм „България“, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно съответствие и да не се финансират от ММС.

Предвид установеното при проверката, проектното предложение, представено от Сдружение „Младежки инициативи за развитие и диалог“, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно съответствие. На заседание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение проектното предложение да бъде допуснато до следващия етап на оценяване, без да са били налице основания за продължаване към качествено оценяване, оценка на финансовото съответствие и класиране.

В доклада се посочва още, че в един от финансираните проекти организацията е посочила, че ще сключи договор с фирма за провеждане на турнир по волейбол за сумата от 6 600 лева, без да е налице какво ще извърши тази фирма. Не е представен документ, че фирмата има право да организира подобно събитие.

За един от проверяваните от АДФИ проекти през септември 2022 година в медии излезе следната информация:

„Борецът срещу корупцията“ Радостин Василев е дал на „Младежка радост“ договор за 490 953 лева. С тези пари сдружението трябва да организира концерти, фестивали и форуми в три български града – София, Велико Търново и... Габрово (където на миналите избори водач на листата на ПП е Радостин Василев), през септември и октомври (което съвпада с предизборната кампания). Сдружението е вписано и печели проект в деня, в който Радостин Василев се отцепи от ИТН. Подписват договора в последния му ден като министър. Зад въпросния проект седи млада дама, която работи в луксозен бутик в столичен мол.“

След намесата на служебния министър Весела Лечева „Младежка радост“ се отказва от проекта и връща парите.

Въпреки нарушения в изискванията на 12.07. 2022 година Радостин Петев Васил – министър на младежта и спорта, е утвърдил протокола за класиране на проектите. По информация на Tribune.bg с докладна записка на 11.07.2022 година Милена Андреева – директор на дирекция „Младежки политики“ е предложила на министъра на младежта и спорта да утвърди нов образ за финансиране по процедурата за набиране на проекти предложения. Още на следващия ден министър Василев е утвърдил нов образец за финансиране.

На въпрос дали ресорният директор на дирекция „Младежки политики“ в ММС Милена Андреева е била наясно със злоупотребите с проекти по времето на Радостин Василев, източник на Tribune.bg отговори, че госпожа Андреева е била разпитана от Прокуратурата и са установени сериозни неточности. Изводите от тези проверки и разследвания предстои да бъдат оповестени публично. Самата Андреева наскоро напусна ММС, за да започне работа като държавен служител в Министерски съвет. Заповедта й е подписана след влизането в длъжност на служебния премиер Гълъб Донев. Според запознати, нейният годеник я е уредил на новата й служба - с протекцията на неговия баща и бивш служебен зам.-министър Валентин Гичев, пише още Tribune.bg.

 

Източник: "Труд"

 

 

 

Коментари

 • Викт

  31 Март 2023 14:15ч.

  На Руди гела му пожелавам много нови близки приятели в панделата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Ставри

  31 Март 2023 14:50ч.

  И да не забрави да донесе една туба от гела. Освен за коса става и за други работи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук, катедра "Конекрадство", Стопанска академия, София

  31 Март 2023 17:27ч.

  Впечатлен съм от красотата щедро искряща от Радостин! Ах, какви вълнуващо черни коси! Черни като обувките на конгоанска нощ! Толкова космическо черни, та чак биещи на синьо. Точно като синьото на карибско море около о-в Маргарита в три следобед. Ами тези тънки, закачливи като клиторни четчици мустачки! Такава смазваща красота е имал единствено знаменитият конекрадец Папуш. Папуш през 1967 г. открадва коня на ген. Стойчев, ахатинския жребец Калистрат, с което проваля участието му на олимпиадата в Мексико.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи