ABC News: Рекорд на самоубийствата в САЩ

ABC News: Рекорд на самоубийствата в САЩ

Автор: Мери Кекатор, abcnews.go.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според нови предварителни данни на федералното правителство през 2022 г. броят на самоубийствата в САЩ е достигнал рекордно високи стойности. През 2022 г. приблизително 49 449 души са се самоубили, което е с 3% повече от 48 183 души през 2021 г. – предишният максимум. Това сочи доклад, публикуван от Националния център за здравна статистика към Центъра за контрол и превенция на заболяванията, пише ABC News.

Коефициентът на самоубийствата през 2022 г. е 14,3 смъртни случая на 100 хил. души спрямо 14,1 на 100 хил. души през 2021 г., което бележи най-високия коефициент от 1941 г. насам, откакто се води такава статистика в САЩ.

 

Според авторите на доклада цифрите вероятно ще бъдат по-високи в окончателния доклад поради изоставането на докладите за самоубийства. „Докладването на самоубийствата в частност може да се забави поради разследвания, свързани с причината и обстоятелствата около смъртта.“

Половината от американските военни мислели да се самоубиват

По пол, броят на самоубийствата при мъжете е с 1% по-висок през 2022 г., отколкото през 2021 г. – 23,1 на 100 хил. срещу 22,7. При жените процентът е бил с 4% по-висок спрямо 2021 г.

По възраст процентът на самоубийствата намалява при лицата на възраст до 34 години и се увеличава при лицата на възраст над 35 години. Процентът за мъжете на възраст 75 и повече години е бил най-висок през миналата година – почти 44 на 100 хил. души. Въпреки че жените по-често имат мисли за самоубийство, вероятността мъжете действително да го направят е 4 пъти по-голяма.

Според расата най-високият процент е при индианците – 26,7 на 100 хил. души, въпреки че през 2022 г. процентът е бил с 5% по-нисък спрямо 2021 г. и това е единствената група, при която се наблюдава спад в показателите, съобщава ABC News. При всички останали раси се наблюдава увеличение на броя на самоубийствата с 1 до 3%.

От друга страна, същият доклад разкрива, че средната продължителност на живота се е увеличила с 1,1 години спрямо 2021 г., което е лек отскок след коронакризата, но все още не се е върнала на нивата отпреди ковида.

„Очакваната продължителност на живота при раждане представлява средният брой години, които едно бебе ще живее. Подобрението се дължи основно на спада на смъртността от ковида, но намаляването на смъртността от сърдечни заболявания и рак също е помогнало. Все още има какво да се възстановява, за да се върнем към нивата отпреди пандемията. През 2019 г. средната продължителност на живота е била 78,8 години. През двете години след началото на пандемията средната продължителност на живота отбеляза най-големия спад от сто години насам. През 2022 г. средната продължителност на живота нарасна за всички раси. Азиатците и латиноамериканците могат да очакват да живеят поне 80 години – по-дълго от белите, чернокожите и американските индианци и коренните жители на Аляска“, отбелязва агенция Блумбърг.

Най-голямото увеличение по раси се наблюдава при индианците и латиноамериканците.

„През 2022 г. броят на смъртните случаи от Ковид-19 не е незначителен“, казва пред CNN Елизабет Ариас, от Националния център за здравна статистика към Центъра за контрол и превенция на заболяванията, която е водещ автор на доклада. „Наваксахме само близо половината от загубата (в продължителността на живота), а за някои групи тя е дори по-малка. Ще ни е необходим същият модел, който наблюдавахме през 2022 г., отново през 2023 г., а след това, може би, и през следващата година, за да компенсираме напълно загубата“, коментира Ариас.

Източници: abcnews.go.com, kriticno.bg

 

 

Коментари

  • Стефан-1

    01 Дек 2023 15:51ч.

    Големия и все по-увеличаващ се брой самоубийства и опити за това в западните страни е забелязана и подробно изследвана от Евих Фром още през 1957г. в преведената и на български негова книга "Психично здравото общество".Причината за самоубийствата тогава и сега е само една- тотално неприемане на нещата от живота, не виждане липса за тяхното поправяне и собствената си излишност и безпомощност. Според Националния център за обществено здраве и анализи у нас всеки ден се самоубивали средно по 2 души. Суицидните опити били 3 000 годишно, а успешните опити за самоубийства са между 750 и 800. Статистически погледнато, според НЦОЗА, средно по 7-8 българи всеки ден правят опит да се самоубият, и средно 2-3 от тях успяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    01 Дек 2023 16:05ч.

    "най-добрите често умират от собствената си ръка просто за да се махнат, а тези които остават така и не могат да разберат защо му е притрябвало на някой да се махне от тях." Чарлс Буковски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самоубийството не е решение.

    01 Дек 2023 16:35ч.

    Даже човек да е болен (пази Боже!). Всеки е отговорен към близките си. Много е лошо човек д не вижда смисъл да живее. А до това състояние има много начини да се стигне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    01 Дек 2023 18:13ч.

    И затова се заменя с различни начини за законова евтаназия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    01 Дек 2023 18:55ч.

    Оговорността към близките често убива и без самоубийство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Замислял съм се

    01 Дек 2023 22:00ч.

    и ми се струва, че човек си ускорява края щом загуби мотивация да живее. Не става дума за самоубийство, макар резултатът да е същия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Klaus Scwab

    02 Дек 2023 8:58ч.

    Zer gut, fantastich

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи