90% от даренията за "Демократична България" на последните избори са от служители на NEXO

90% от даренията за "Демократична България" на последните избори са от служители на NEXO

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Близо 90% от общата сума на даренията, получени от „Демократична България“ на последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., са направени от служители на разследваната у нас и в САЩ за измама на вложители, пране на пари и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка NEXO. Това става ясно от публичните данни за дарителите на партиите у нас в Единния регистър по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата.

Дори най-бързият поглед в него показва наяве мрежата, разпъната от Иво Прокопиев в политиката и в огромни сектори от бизнеса, в това число и криптовалутите, към които разградският олигарх винаги е имал афинитет.

Така, справката за дарителите на една от политическите формации, представляващи интересите му в политиката – съюзът на „Да, България“ и ДСБ „Демократична България“, показва, че по време на кампанията си за вота миналата година за 48-ото Народно събрание коалицията е получила дарения на обща стойност 221 134 лева.

179 993 лева от тях са преведени от 9 служители на ниско и средно ниво в криптопирамидата NEXO. Впечатляващото е, че повечето от спонсорствата са преведени на една и съща дата и са за идентични суми.

По 20 000 лева са дали Стелла Златарева, която според LinkedIn профила й е PR мениджър на криптобанката, Габриела Дашева (офис мениджър според профила й), Деница Димитрова (специалист по продуктов маркетинг), Дияна Калъчева (мениджър вътрешни комуникации и култура), Йордан  Шанов (специалист директен маркетинг), Михаил Калотов (дигитален маркетинг) и Тоня Зафирова (пърформънс маркетинг).

Шефът на маркетинга Любчо Костадинов е превел 19 999 лева, а специалистът по маркетинг Виктор Сърку – 19 994 лева. 7 от финансовите инжекции са направени още в първия ден на предизборната кампания – 2 септември. С това обаче спонсорствата по команда от страна на NEXO към ДБ далеч не се изчерпват. Оказва се, че те са стартирали още на по-предните парламентарни избори – на 14 ноември 2021 г.

Първият вот, в който воденият от Кирил Петков и Асен Василев по-голям брат на ДБ по олигархични обвързаности – „Продължаваме промяната“, се яви. И след който сформира четворната коалиция именно с помощта на ДБ и участието на БСП и ИТН.

Така, справката за даренията показва, че инжекция от общо 120 000 лева, като по 20 000 лева тогава са превели отново Стелла Златарева, Габриела Дашева и Виктор Сърку. Същата сума е дошла и по линия на ивент мениджърът в NEXO Валентина Танева, мениджърът Елеонор Топалова и специалистът по бизнес развитие Георги Манолов. При всички тях е деклариран един и същи произход на средствата – трудови възнаграждения, което повдига и десетки въпроси относно размера на заплатите в сравняваната с OneCoin на Ружа Игнатова криптопирамида. Но най-вече – относно произхода на самите средства предвид факта, че NEXO в момента е разследвана за измами и пране на пари. Съмнения, които ако се докажат, ще означават, че кампанията на парламентарна партия е била финансирана с мръсни пари.

Анализът на данните от Сметната палата показва впрочем, че за разлика от списъка на ДБ, сред дарителите на ПП не фигурират пряко свързани с NEXO лица. Поне на пръв прочит. Че между спонсорствата и двете формации, чийто конци се дърпат от задкулисието в лицето на Иво Прокопиев и управлявания от него кръг „Капитал“ има взаимовръзка обаче сочат няколко ясни следи. Като например излезлите вече наяве факти, че съоснователят на криптопирамидата и нейно лице – бившият депутат от РБ Антони Тренчев е съратник още от времената в ръководството на ДБГ с видния кадър на кръга „Капитал“ и бивш фирмен адвокат на Кирил Петков - Стамен Янев. Както и с мандатоносителя на ПП и настоящ зам.-шеф на групата й Настимир Ананиев, който впрочем е и бивш съдружник на Антони Тренчев. Нито с биографията на друг вече бивш депутат от ПП Александър Ракшиев, който е бил акаунт мениджър на NEXO. Или пък с други няколко показателни разкрития – че вицепрезидентът на криптопирамидата Александър Починков е бил висш мениджър в „Икономедиа“, а самите издания на медийната империя на Иво Прокопиев са работили в години от 2018 г., когато е основана NEXO чак до избухването на аферата като рекламна платформа за промотирането й у нас, заплащано със средства, които в момента са обект на разследване за пране на пари.

По време на пресконференцията на прокуратурата за разследването на дейността на NEXO у нас пък бе обявено и че е засечена среща на представители на криптопирамидата с финансов министър от последния редовен кабинет у нас. Целта на срещата била да се реализира възможност криптобанката да се включи в системата за междубанкови разплащания БОРИКА и така предлаганите от тях криптосредства да станат… кеш. След като държавното обвинение обяви тази информация съоснователят на ПП Асен Василев излезе с отворено писмо до медиите, в което потвърди за срещата, но опроверга за какво е била тя (виж карето).

На този фон показателен е и друг факт, който лъсва от регистъра на Сметната палата. Преди вота от 14 ноември 2021 г. подобни очевидно дирижирани спонсорства към ДБ по линия на NEXO не се забелязват в списъците. Нито в тези от парламентарните избори през юли 2021 г., нито сред даренията от април 2021 г. Което ражда съвсем логичната хипотеза, че за първия вот – този през ноември, в който на политическата сцена започва да тича новият политически кон на Прокопиев – ПП, в лабораторията за политинженеринг на задкулисието е задействана стройна финансова схема, за да може олигархът да инсталира хората си на кормилото на държавата. Докато към Кирил Петков и Асен Василев отива основният пай от спонсорства по линия на хора от бизнеси, свързани с интересите на кръга „Капитал“, към предишния му проект ДБ са помпани финансови инжекции от NEXO, за да може залязващата към онзи момент формация да влезе в Народното събрание и да изиграе ролята на патерица на ПП. А за да не може схемата да се проследи (както и стана до избухването на аферата с криптопирамидата), средствата са дарявани от служители от ниския и средния ешелон, а не от висшите кадри на NEXO.

А по каква линия са идвали спонсорствата към ПП? Справката в техните списъци показва, че към сметките на ВОЛТ, която заради липсата на регистрация към онзи момент на ПП като партия е играела ролята на отговорник за приходите и разходите при кампанията, са постъпвали десетки и дори стотици хиляди левове по линия компании от софтуерния сектор, които редовно се радват на рекламни материали и промоутърска дейност от страна на изданията на кръга „Капитал“. Така в края на септември 2021 г., в навечерието на кампанията за вота на 14 ноември, по сметката на ВОЛТ постъпват например 20 000 лева от съоснователя на компанията за „интегрирани технически софтуерни решения“ в областта на земеделието НИК – Калоян Куманов. Дружество, което в следващите месеци се радва на засилена реклама под формата на необозначени като такава статии в „Капитал“.

Модата „даваш пари, получаваш реклама“ не спира до този пример.

Още по-показателен за меко казано нестандартния начин за стимулиране (възнаграждаване) на партийните спонсорства е случаят със създателите на IT компанията SiteGround Иво Ценов и Тенко Николов. На 4 октомври 2021 г. Иво Ценов е записан като спонсор към ПП чрез ВОЛТ с 200 000 лева. Пак към ПП чрез ВОЛТ своя дан дава и съдружникът му Тенко Красимиров Николов. Той е в размер на 150 000 лева. Така, само от тях двамата, Кирил Петков и сие получават 350 бона мощна инжекция за кампанията си. Тенко Николов впрочем се отчита не само към ПП с дарение. На 22 октомври той превежда 215 000 лева към ДБ, чийто спонсор е бил, но с по-скромна сума и на изборите през лятото – 115 000 лева. На този фон едва ли ще има изненадани, че само в „Капитал“ материалите, промотиращи Ценов, Николов и компанията им се над 30. 

Разследваната от българската прокуратура по сигнал и партньорство на чужди служби, в това число и британските финансова пирамида далеч не се изчерпва само до криптопазарите. А си има свое отражение и в родната политика.

Тук е моментът да се припомни, че първи за изграждане на партиен модел по примера на финансовите пирамиди заговори не друг, а лично съпредседателят на ДБ Христо Иванов. В стенограмите от АРГОгейт от тайни срещи през 2016 г. на две столични локации между Прокопиев и негови приближени политици, журналисти и НПО активисти, които показаха за първи път наяве симбиозата на играчи в медиите, НПО сектора и партийната сцена в полза на олигархията, при обсъжданията как да се структурира „Да, България“ и кого РБ да издигне за кандидат за президент Христо Иванов даде именно този модел за пример. „Тази общност от 300 да нарастне до 3000 души. Бихме могли да ползваме модел, всеки от тези 300 би могъл да се включи. Ще забележите, че това е моделът на финансовите пирамиди“. По-пророческо самопризнание от този цитат трудно може да се намери в съвременната политика.

Доверени хора на Прокопиев в ръководството на „Да, България“

Създаването на оглавяваната от бившия правосъден министър и настоящ председател на групата на ДБ Христо Иванов „Да, България“ всъщност бе пилотният проект, по чиято матрица по-късно олигархът Иво Прокопиев структурира и новия си състезателен кон на политическото поле ПП, чрез който успя да овладее напълно властта в държавата за цели 6 месеца. Тук е моментът да се отбележи, че за първи път Кирил Петков влезе официално в политиката не като служебен министър на икономиката, а като член на Националния съвет на „Да, България“, в който компания му правеха видни доверени лица на Иво Прокопиев. При създаването на формацията в контролния й съвет влезе дясната ръка в бизнеса на разградския олигарх Юри Катанов. Списъкът не се изчерпва дотук. В Националния съвет тогава се озова и друг доверен кадър на кръга „Капитал“ в няколко фирми на Прокопиев от сферата на строителството и имотния пазар – Ангел Гяуров. Сестрата на Гяуров – Биляна Гяурова-Вегертседер пък според системата за имотно разузнаване ДАКСИ е била съдружник на Христо Иванов във фирмата „Били-консулт“. Двамата управляваха и БИПИ – Българския институт за правни инициативи.

Зам.-шефът на НСлС: Не е нормално да отделиш 20 000 лв. за дарение при годишна заплата от 40 000 лв.

"Няма лошо млади, будни хора да правят дарения на политически партии. Ако имаш годишен доход 200 000 лв., да отделиш 10%, това звучи естествено. Обаче, ако доходът ти за годината е 40 000-50 000 лв, да отделиш 20 000 за дарение - това не е нормално“. Това заяви в неделя в интервю за БНТ зам.-шефът на НСлС и бивш член на ВСС Ясен Тодоров. „Ако тези дарения са правени хипотетично в кратък период от време, дори едновременно, дали това не е общо дарение, разбито на части, за да се падне под някакъв праг, за да не се налага декларирането му и попадането му под санкцията на закона? Но това не е обект на нашето разследване", коментира той.

Политици питат Асен Василев за връзките му с криптобанката

Политици от ГЕРБ и ИТН заляха с въпроси бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев за връзките му с криптобанката. След появата на информацията от прокуратурата, че е възможно той да е лобирал в полза на NEXO за включването й в националната разплащателна система, заваляха питания дали този план не е свързан с голямата амбиция на ПП да се сдобие със собствен шеф на БНБ.

Драмата с избора на гуверньора на националната банка стана една от причините тогавашната управляваща коалиция от ПП, ИТН, ДБ и БСП да се разклати сериозно. Първоначално от ИТН издигнаха свой кандидат за поста, но в последния момент от ПП настояха техен човек да поеме управлението на трезора.

„БОРИКА се управлява съвместно от БНБ и МФ. Без БНБ Асен Василев не може да съдейства на NEXO. Затова му беше толкова важна кандидатурата на Гюров“, заяви Красимир Велчев от ГЕРБ.

“Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев как през системата „Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите”, написа от своя страна до медиите Асен Василев.

През уикенда обаче се появи запис от интервю пред онлайн подкаст преди месеци, което напълно опровергава твърденията на бившия вицепремиер Асен Василев. В него той буквално казва: „Имахме някои разговори докато бях в Министерството на финансите с големи, нека да кажем, играчи в криптопространството как „Борика“ може да стане всъщност „coin to fiat exchange“.

Източник: "Труд"

 

 

 

 

Коментари

 • Ст. Л. Костов

  15 Яну 2023 20:19ч.

  А какво е разузнавателното мнение на крипто-джуджето?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Киро най-простия канадец и най-тъпия американски агент в България

  15 Яну 2023 20:29ч.

  Даренията се правят абсЕлютно безкористно! Никой нЕма да се облажи! Верайте! Алангро!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тамън

  15 Яну 2023 20:36ч.

  Собствениците на SiteGround си купиха самолетче за 59 млн. долара наскоро... някой да поразрови откъде са им париците, че от хостинг само не става ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ст. Л. Костов

  15 Яну 2023 20:40ч.

  Пускайте ги поне на други снимки - върху палета, в бидони с кисело зеле....На фона на В. Левски и тефтерчето му с разходи тия две мърши изглеждат потресаващо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба Пена

  15 Яну 2023 21:57ч.

  Абсолютно, че киселото зеле скоро ще свърши и няма да е актуален фона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  15 Яну 2023 20:46ч.

  Пълен потрес. Кои са тези ококорени и зяпнали кретени на снимката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  15 Яну 2023 20:59ч.

  Коминтерн Бойкикев и ДС Рабфак Атанасов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sion

  15 Яну 2023 21:09ч.

  Ристя Гранта суха пара не отказва. Така е възпитан " моралният и честният"..И сички тия са провокирани или защитавани от Прокопи Къмпани и производните на Америка за България..Измамници, Сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sion

  15 Яну 2023 21:10ч.

  Провокирани = промотирани *

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тест – посочете верния отговор на върпосът: ристьо защитник ли е на каскета? Отговори: а) да; б) не.

  15 Яну 2023 21:20ч.

  Както днес по бенетето се каза – не си вършат работата, въпреки че говорят за съдебна реформа. Не избират членове на ВСС, не се избират инспектори, КС е с непълен състав. Извод от теста – ристьо е защитник на каскета и е по-алчен от неговия учител тулупа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sion

  15 Яну 2023 21:30ч.

  Новата мафия в България..Кръга Капитал и прокситата ДБ и ПП..Само като се замисля за проекта за батерии на разградският олигарх, който щеше да прилапа 25% от всички пари по Плана за възстановяване и ми се повдига..Мръсни крадци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  15 Яну 2023 21:33ч.

  Автор: Труд; Направо ги заковаха! Тия смешници даже нямат минимална фантанзия, да измислят нещо различно, ами като задокеанските си покровители използват крипто квази банка за противозаконно финансиране на собствените си кампании. Явно, обаче наклона на земната ос се променя, защото веднага след УСА и у нас станаха наудобни. А Русия печели и то сега започва истинската война. Или НАТО ще влезе да спасява САЩ или сащ се пишат вече с малки букви...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мариал

  16 Яну 2023 18:29ч.

  Как точно НАТО ще спасява САЩ, когато САЩ са 90% от НАТО? Останалите 10% са Турция. Или искаш да кажеш, че САЩ сами ще се оправят? Ще се оправят, не ги мисли.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  15 Яну 2023 21:59ч.

  ристйоооо, ква корупция ще бориш, ти си същиет като боко тиквата! Един дол дренки сте, само театър разигравате!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • измитане

  15 Яну 2023 22:15ч.

  На следващите избори военолюбците - национални предатели от "Демократична България" трябва да бъдат изметени и да бъдат изхвърлени на бунището на историята, където е мястото на националните предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕ-КЕ-ТА!

  15 Яну 2023 22:18ч.

  Долни, продажни, американски подлоги и фалшиви джендъри!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  15 Яну 2023 22:36ч.

  Мимикрия, че вършат нещо - седят облегнати на стената в залата с увиснали шкембета (а все още млади хора, моя възраст), праят се на визионери на дясното и на висша и последна инстанция на демокрацията в България. С ниски чела. До такава степен свикнах с боклуците в политиката в страната, че единственото, за което ме е яд е, че ще взимат по-голяма пенсия от моята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами

  15 Яну 2023 23:51ч.

  ШОК: скандалният христо иванов нахлува в американското посолство да търси обяснение защо го компрометираха, когато е техен шпионин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  16 Яну 2023 0:43ч.

  Нещо не се връзва.Или света е пълен с много богати наивници или Нексо са компания от гении.Гениите обаче финансират политически посредственици.Прокопи и той не е сам по себе си человек.Тогава?Стилът много ми е познат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Много бих искал

  16 Яну 2023 0:50ч.

  Да видя окошарени политици.Дори и такива девета дупка като Кокорчовци и Бойкикевци>Но..........прокурорите не заинтересовани,престъпленията задокеански.Ще ги поотупат с тоягите и ще се приключи.Едните ще свият перки,банковите сметки ще поолекнат.И до нова далавера и нов проект.Видимо ставките скачат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йайй

  16 Яну 2023 2:24ч.

  ИЗВЪНРЕДНО: христо иванов си призна в американското посолство, че е американски шпионин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  16 Яну 2023 5:47ч.

  Субективното мнение, ще има поредица от "компромати", за да се измести общественото внимание от Еврото. Някак удобно никой не споменава, че трябва да се промени "Закон за пряко участие на гражданите..." част референдум. За "Белене" се проведоха 2 референдума. Първата петиция с подписи, изобщо не беше внесена в НС, след години се откри в офис на "Атака" НС. Втората подписка, НС промениха въпросът: да се развива ли ядрената енергетика?, а не конкретно за "Белене", в който се наляха милиарди, поради изискване на референдум да се гласува, колкото на последните избори, тогава НС няма право да променя въпросът. Имитация на Закон и нарушаване на процедури. Някой спомня ли си кой ни вкара в еврочакалнята и още по-лошо ERM2 (без грам изисквания от българска страна), ДЕСЕТИ юли 2020, а на 9 юли започнаха протести срещу правителството? Няма случайности. Не се подвеждам по подобни "скандали", целящи отвличане на вниманието. (вярно ли е, че ще купуваме нови 2 ядрени реактора, при наличие, че сме закупили нови два, и кой ще ги плати?)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-подмяна на дневният ред

  16 Яну 2023 10:02ч.

  Имитационни продукти в магазина и в политиката.Партии мюрета,партии имитации.Не не е случайно.Изисква се опит,проиграни сценарии.Ресурси.Нашите марионетки го нямат.Огромен ресурс на прокуратура и МВР се задейства за евентуално,трудно доказуемо престъпление ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!Неразумно?В САЩ аналогични дела завършват със споразумения.Плащат огромни суми и финита т.е бг.прокуратура работи да пълни бюджета на САЩ /ах колко сме добри не ни пипайте/ постигайки и съпътстващи цели /димни завеси,отклоняване на общ.фокус/Цели далеч от правораздаване.Не за първи път.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истинска мафия

  16 Яну 2023 11:29ч.

  НЕКСО не е криптобанка. НЕКСО е мафия, която се стреми да си осигури държава, в случая България. Дебелите като въжета връзки между хора от ДС в миналото, техните внуци от НЕКСО, внуците на ДС в ДСБ и ПП, опита да се вкара компанията в българския банков сектор, паричните потоци от НЕКСО към ПП и ДБ, връзките между НЕКСО и ПП и ДСБ на всички нива, връзките между компютърните специалисти в НЕКСО и изборите, машинния вот, опорочаването му два пъти в полза на ПП и ДБ, говорят само за едно - опит за държавен преврат от мошениците на ПП и ДБ и превръщането на страната ни в нещо като крипто-мафиотско сборище, управлявано от тези индивиди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Диктатор

  16 Яну 2023 18:27ч.

  Абе, Дачкофф, твоя гуру - Ванко Църното, що мълчи по въпроса, бе? Що не плещи наляво и надясно по въпроса? Нали това си е личната ми партийка, що не ги защитава? Мекерета нещастни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мариела

  16 Яну 2023 18:31ч.

  Вървя из София по работа и накъдето и да се обърна физиономии на "хора", на които на челата им е изписано "аз съм джендър и гласувам за ДъйБъй". К'ви сте се събрали там, бе?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един от многото

  17 Яну 2023 9:02ч.

  Само в центъра е така. Качествените хора са по периферята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ева

  17 Яну 2023 11:33ч.

  ДБ са си шмекери, то е ясно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  17 Яну 2023 11:42ч.

  Опааааа, лъвате ли, пичове?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гост

  17 Яну 2023 11:43ч.

  *лъСвате

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен

  19 Яну 2023 12:37ч.

  Не е тайна, че ДБ са в политиката като проводник на интересите на определени бизнес кръгове. Това пак го потвърждава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Таня

  19 Яну 2023 16:32ч.

  ДБ са препрали едни мръсни пари през нексо

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дарина

  20 Яну 2023 10:44ч.

  Поредното доказателство, че ДБ са зависими и изпълняват чужди поръчки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи