71% от българите получават под жизнения минимум

71% от българите получават под жизнения минимум
71 процента от българите получават под жизнения минимум, ако се гледат реалните статистики. Това обяви в предаването „Денят започва“ по БНТ икономистът от КНСБ Любослав Костов. Вчера от синдиката изнесоха данни, според които за нормален живот на човек от четиричленно домакинство месечно са необходими 581,31 лв. Трудът в България не се оценява от работодателите, тъй като на един изработен лев, работниците получават около 25 стотинки, докато в Западна Европа на едно изработено евро, работникът получава около 50 евро цента, заяви още експертът на КНСБ.

 

 

"Според нашите изследвания 27 процента от работещите домакинствата получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която в момента е 314 лв, а останалите 45 процента получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка. Като ги съберем, 71 процента от населението получава под жизнения минимум, за което ние алармираме всяко тримесечие", обяви в предаването Любослав Костов.

Той отбеляза, че макар че има икономически подем, мнозинството от българите не могат да го усетят, защото икономическото неравенство продължава да се увеличава.

"За едно четиричленно семейство в София са нужни малко над 3000 лева. В момента средната заплата в София е около 1100 лв. след данъците", уточни експертът.

Изследването за издръжката на живота е регулярно и е притеснително изменението спрямо цените спрямо основните хранителни стоки или харчовете за транспорт, заяви Любослав Костов. Нетното изражение на средната работна заплата в страната е около 880 лв., допълни той.

За една година животът е поскъпнал между 5 и 7 на сто, а средната работна заплата - с 12 процента. Цените на стоките обаче са нараснали повече и това засилва неравенство между отделните социални групи.

64 на сто от всички депозити в банките са до 1000 лв. и те намаляват със 7 процента, заяви Костов. В същото време депозитите над сто хиляди лева нарастват, а 70 на сто от българите нямат каквито и да е депозити в банки.

 

 

 

Коментари

  • най-реалните статистики

    20 Фев 2018 9:59ч.

    А някои укриват доходи... Особено по провинцията няма един майстор или строител да работи легално. Не се води никъде, не плаща данъци. Чук-чук, трак-трак - за един ден 100 лева, 200 лева, 1000 лева. Утре пак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    20 Фев 2018 14:46ч.

    Аман от пишман експерти! Този младеж изкара работниците в Европа съдружници с работодателите им. Нормални заплати се формират не с шантави изчисления а с добри данъчни закони. Плюс това държавата трябва да има ясни и реално изпълними стратегически цели относно развитието на икономиката и социалната политика. Работодателите трябва да бъдат поощрявани да реинвестират печалбите си тук а не да ги изнасят в чужбина. Така наречените "инвеститори" би следвало да бъдат задължени да произвеждат реален продукт а не само да развиват търговия на едро и "инвестицията" им да се измерва в два декара ламарина! Има и други неща но те могат да са реалност само в нормална, суверенна държава. България както знаем за съжаление не е такава, така че трай коньо за зелена трАва!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи