70-хиляден протест срещу инфлацията блокира Брюксел (снимки, видео)

70-хиляден протест срещу инфлацията блокира Брюксел (снимки, видео)

Около 70 000 работници излязоха днес по улиците на Брюксел с искане за по-решителни действия от страна на управляващите за справяне с покачващата се цена на живота, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Животът в белгийската столица почти спря, след като еднодневна стачка обявиха и служителите на летището, както и голяма част от служителите на обществения транспорт.

Летището в Брюксел отмени всички заминаващи полети в понеделник, тъй като персоналът по сигурността стачкува. Местният обществен транспорт работи по разреден график. Движи се само една от четирите линии на метрото, през големи интервали. Не работи и трамвайната мрежа. Много междуградски автобуси в страната не потеглиха.

Протестиращите носеха знамена и плакати с надписи като "Повече уважение, по-високи заплати" и "Отменете акцизите". Някои настояваха правителството да действа, други искаха работодателите да повишат заплатите и да подобрят условията на труд.

Инфлацията в Белгия достигна 9 на сто този месец под натиска на повишаването на цените на енергията след руската инвазия в Украйна и продължаващите проблеми с веригите на доставки и ръста на цените на храните по света.

Премиерът Александър Де Кроо каза, че белгийските работници са по-добре защитени от колегите си в повечето други страни от Европейския съюз, тъй като заплатите са индексирани спрямо инфлацията. Той посочи пред обществената телевизия RTBF, че правителството е удължило мерките за намаляване на данъка върху продажбите на газ, електричество и гориво до края на годината.

Стачна вълна обхвана и други страни в Европа.  Близо 1000 пилоти на Скандинавските авиолинии обявиха стачна готовност заради спор за заплати, а португалският и испанският кабинен персонал на нискотарифна компания заплашиха с протест и поискаха по-добри условия за труд.

От утре - във Великобритания, започва най-голямата от 30 години насам стачка в железопътния транспорт.


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • софиянец

    20 Юни 2022 18:52ч.

    шиън мат'рял. не разбрахте ли ква ви е съдбата бре? нали се кефехте как ни чукнаха "перестройката", сега ще ви я покажат амане по талавизора. шефчетата решиха, че сте излишни, пък вие ако не разбирате от евгеника кой?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ходещите черва се събудиха, но вече е късно

    20 Юни 2022 18:55ч.

    Депопуляцията вече тръгна и на Запад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    20 Юни 2022 18:56ч.

    спрете воината в украина спрете да пращате оръжие и пари всеки ден загиват млади хора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    20 Юни 2022 19:06ч.

    Там 9% инфлация и 70000 на протест плюс сериозни стачки. А при нас реална инфлация 20% и всичко е наред ... но Гоньо е богат, това не го тревожи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MM93

    20 Юни 2022 19:11ч.

    Истината е, че превърнаха българина в "скот", на който му е достатъчно само 2 л. дизел (за 20 г. му кола), кутия цигари, 2 кренвирша и да си цъка в айФОНЯ ... нищо друго не е важно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    20 Юни 2022 21:34ч.

    Тук пък има умно-красиви протести в защита на инфлацията (и Кирчо и Кокорчо естествено ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    20 Юни 2022 19:17ч.

    Това е целта на Швааб, да срине всичко и така да се случи "големият рестарт" и после "Build Back Batter" Като настане голямата мизерия, ще започне и масовото избиване уж с миротворчески намерения! Путин направи голяма услуга на Европа като зачиства част от армиите на глобалистите, иначе същите тези с "бойци" с татуираните дяволи по гърбовете, щяха да са частната европейска армия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление, Викторе ...

    21 Юни 2022 0:14ч.

    И Путин е в заверата. В Русия пак надуха "ковида" - бройките цъкат нагоре, намордници налагат навсякъде, повече отколкото в Европа ! Сатанистката Анна Попова /знаеш коя е/ подговя ваксина за "оспа" ! Това без санкцията на Лидера няма как да стане... Жалко но факт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    20 Юни 2022 19:25ч.

    E, неможе и Х*я в П*тката и душата в рая. Като искат война с Русиия и Китай вече ще си плащат сметките... Колкото хартийки принтират толкова ще им е инфлацията от сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    20 Юни 2022 19:27ч.

    Айде на Европейската перестройка, а на нас ще ни е за втори път, но няма страшно, свиквайте с мизерията, може да почерпите от нашия опит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    20 Юни 2022 19:33ч.

    Да отиват всички в Украйна да се бият срещу Путин и срещу инфлацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    20 Юни 2022 20:30ч.

    Вчера следобед в Бургас имаше огромни задръствания. Изтегляха се тия, които бяха решили да видят морето през уикенда. Представям си какво щеше да е, ако не бяхме "най-бедни в Европа".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилти, бедна ти е фантазията,

    20 Юни 2022 23:22ч.

    ’щот си беден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи