52% от населението на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 г.

52% от населението на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изследване на потреблението на културни продукти от пълнолетното население на Република България показва доста притеснителни данни. То е направено в рамките на проект "Лаборатория “Право на култура” на сдружение “Фабрика за идеи” и е финансирано от Националния фонд "Култура" по програма “Подкрепа за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

52% от пълнолетното население на Република България не е посещавало нито едно културно събитие през 2022 г.

"Резултатите от изследването потвърдиха нашата работна хипотеза, като организация, която работи в малките населени места, и много по-страшни са цифрите, където 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития“, казва Янина Танева от "Фабрика за идеи".

Изследването е поръчано от “Фабрика за идеи”, които работят за възстановяването на културния живот на социологическа агенция “Маркет линкс”. Обемът на извадката е  от 1024 респондента. Ключови данни, залегнали в проучването са динамиката на (не)участие в културни дейности, с посочване на спецификата по възраст, образование, средно брутно възнаграждение, населено място и пол. 

"Опроверга се предположението, че в селата няма интерес или желание да се потребява или да се създава култура“, изтъква Янина Танева.

20% от хората с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура и културни дейности. Хората в активната професионална дейност и с високи доходи, посочват фактора време като сериозна пречка за участие в културни дейности.

Данните от изследването сочат, че най-много българи са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). Важен извод е, че хората над 55 години рязко не могат да си позволят участие в културния живот. 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, ако имаха повече пари, а 40 на сто – ако такива събития са организирани в тяхното или близко населено място.
"Фабрика за идеи“ отдавна работи в български села чрез програмата "Резиденция Баба“, по която млади хора живеят в домакинства на възрастни хора.

Целия разговор можете да чуете тук.

 

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • Днес ще ходя на театър

  11 Апр 2023 15:34ч.

  барем вдигна процента..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съжалих

  11 Апр 2023 21:38ч.

  Няма да цитирам постановката, но в кратце Много сценография, малко драматургия. Претенциозен прочит на класически текст. Актьорският състав, далеч от въздействащ.. Връщам се към 52%..?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  11 Апр 2023 16:18ч.

  Що бе, на чалгаджийските сборища на Славчо Скъсаните гащи и на певачките на мутрите е пълно. Като почитател на класическата музика от ученическите си години два пъти съм виждала Тодор Живков и Георги Йорданов в операта, последния път на премиерата на балета "Пепеляшка", и веднъж Андрей Луканов.... И никога Сините юнаци, Монката Борисов, Кюлчо и неговите последователи и пр.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Посетилите драг-шоуто за 100 хил лв

  11 Апр 2023 18:28ч.

  от кои се водят - от културните или от простите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • След Морфов...

  11 Апр 2023 18:32ч.

  ... и Потоп !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  11 Апр 2023 18:54ч.

  Каква култура с тия “интелектуалци” смешни къде имаме?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  11 Апр 2023 18:59ч.

  Нормално. Доста културни мероприятия не са ти по джоба, а на друга немалка част не си заслужава да ходиш, защото са тъпи. Наскоро слушах по БТВ самозабравил се човек, който говореше,че 100-120 лв. е нормална цена за билет за театър. Изкуството се превърна в пошло шоу.Трудно е да се намери качествена театрална постановка, а за филмите не ми се говори. 99% са американски боклук и ако се появи нещо стойностно то не напуска София. Телевизиите у нас работят против културата. Има хиляди реклами за ядене и пиене, но нито една за театър, опера или изложба. Доста хора вече считат,че културата е КОЛтура и се състои от колове, на които се въртят голи жени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А мен още ми е мъчно за Киноцентъра ни

  11 Апр 2023 20:36ч.

  който подарихме на новите ни бракя... Помни ли някой още, че снимахме по 23 нови игрални филма на година в края на 80-те??? СЕГА - хамер. актьори намират време всяка година да отскочат до "Бояна" - хем да си оправят зъбките (на промоционни български цени), хем да си хапнат прекрасните български розови домати... E a новите собственици, Millennium Media, вършат и 'обществено-полезна' работа... https://www.hollywoodreporter.com/news/politics-news/nu-boyana-studios-help-ukraine-refugees-millennium-media-1235101694/ Култовите ни (тогава) групи Диана Експрес, Щурците, Теодосий Спасов, и др. индивидуални изпълнители СЕГА пътуват по цял свят до българските общности в чужбина, и навсякъде разплакват публиката с песни като "Я кажи ми, Облаче ле бяло"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • медиен експерт

  11 Апр 2023 21:44ч.

  Това, че хората не са ходили физически на културно събитие, не означава, че човек не е гледал в мрежата опера, концерт и др. Аз лично вече не ходя на концерти в Пловдив в Античния театър, след като на един концерт част от публиката пушеше. Не стига, че човек плаща маса пари, а и го тровят. Организаторите въобще не се интересуват. Зала Сила е пълна дупка и не става за концерти, така че в Пловдив няма къде да се ходи на концерт например.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи