48-ото Народно събрание започва работа

48-ото Народно събрание започва работа

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Започна първото заседание на 48-ото Народно събрание. Съгласно Конституцията, най-възрастният народен представител откри заседанието. В 48-ото Народно събрание той е Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС. Традицията първото заседание на новоизбрания парламент да се открива от най-възрастния депутат в залата води началото си още от Търновската конституция, припомня БТА.

По време на тържественото заседание, в което ще прозвучат химните на България и на ЕС, депутатите ще положат клетва. Клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.  

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи. В 48-ото Народно събрание влизат седем политически сили.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. За председател на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото НС.  

„Продължаваме Промяната“ има 53 депутатски места. За председател е предложен Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент. 

Движението за права и свободи е с 36 места, а за председател на групата се очаква да бъде избран председателят на движението  Мустафа Карадайъ. 

„Възраждане“ има 27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов.  

„БСП за България“ е с 25 народни представители. За председател на групата е избрана лидерът на партията Корнелия Нинова.  

„Демократична България“ има 20 народни представители, председател на парламентарната група ще е Христо Иванов. 

„Български възход“ е с 12 депутати, председател на групата ще е лидерът на партията Стефан Янев. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • а кога ще свършва?

    19 Окт 2022 8:13ч.

    Айде Митрофанова да се заема бързо с този въпрос. Чакаме ваше превъзходителство да им ударите секирата на тези несретници омразни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рилец

    19 Окт 2022 8:40ч.

    Защо тези сатанисти оскверниха деня на Иван Рилски, като се поклониха на юдата изрекъл "майната му на православието" и не поканиха на този ден представителите на православните ни братя? И изобщо случайно ли е избрана точно тази дата, за да я поругаят, майкопродавците? Анатема!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи