47 ранени полицаи и 11 арестувани при протеста в Скопие срещу френското предложение

47 ранени полицаи и 11 арестувани при протеста в Скопие срещу френското предложение

За 47 ранени полицаи, от които 11 с по-сериозни наранявания, а двама с тежки наранявания по време на ескалиралия снощи протест пред сградата на парламента на Република Северна Македония съобщават от МВР. Протестът започна пред сградата на правителството страната, продължи пред министерството на външните работи и завърши пред сградата на парламента около 23 ч. местно време, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

Протестът започна при проливен дъжд, но пред сградата на правителството, където в последните три вечери се организират протести срещу предложението на ЕС за преговорна рамка на Република Северна Македония се събраха протестиращи. При засилено полицейско присъствие и с викове „Оставка“, „Никога Северна, само Македония“, и „Бугар Османи“, съпровождани от полиция и с избухващи от време навреме пиратки голяма група от протестиращите, както бяха обявили, преминаха по моста на река Вардар и продължиха към сградата на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.

Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към сградата на министерството, в резултат на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се отправи към сградата на парламента.

„Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония трябва да победи!“, призова една от говорителките на импровизираната естрада пред сградата, а от Македонския дипломатически синдикат призоваха министъра на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „да не лъже народа“.

Към парламента полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи успяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на парламента и успя да изтласка групата, подреждайки се в плътна редица пред сградата. 

След известно време към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за боклук и пътни знаци, а кордонът успя да изтласка агресивната група протестиращи на улицата пред парламента, а след това и през улицата и да я раздели на две. Парламентът беше ограден изцяло от полиция, а протестиращите, значително намалели бяха изтласкани към парка и порта „Македония“ срещу сградата на парламента. Цялата улица беше освободена, протестиращите се разотидоха, а пред сградата на парламента се виждат изкъртените знаци, метални ограждения, камъни, бутилки и остатъци от пиратки и димни бомбички.

Полицията е установила сериозни нарушения на обществения ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, железни предмети, плочки, коктейли "Молотов", пътни знаци, кофи за боклук и пиротехнически средства, както по сградите, така и по полицейски служители.

От МВР съобщават за нанесени щети по прозорци и фасади и в трите сгради - на правителството, министерството на външните работи и парламента на Република Северна Македония, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и апаратура за радиовръзка, пострадала е полицейска будка пред парламента и полицейска кола.

Задържани са 11 души, като от МВР уточняват, че по време на протестите полицията не е използвала нито пиротехника, нито химически средства за разпръскване на протестиращите.

„МВР предприема мерки за изясняване на случилото се и призовава организаторите на протестите и гражданите да проявят демократичен капацитет, протестите да бъдат мирни и демократични, да се запази редът, спокойствието и сигурността. Чрез насилие срещу онези, които пазят реда, спрямо македонската полиция и съоръженията на институциите, не се постига нищо. Диалогът трябва да се води в институциите“, пишат от МВР. 

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Haho

    06 Юли 2022 9:07ч.

    А тук при подписан договор- ни вопъл , ни стон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    06 Юли 2022 9:24ч.

    Защото там живее народ, а тук е пълно с мърша и продажници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Абе,кандидат партизанино

    06 Юли 2022 9:37ч.

    Какъв народ живее там,бе? Под два милиона народец,като от тях над 30% са албанци и застрашително се разрастват,над 25% други националности, "претопените" българи над 35% и останалите 10% сърбо/кремълски зомбита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятак

    06 Юли 2022 9:45ч.

    КРЕМЪЛСКИ ЗОМБИТА.... глей са професоре. аре да са чуем зимата. Искам тогава да разискваме темата за Кремъл и зомбитата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ятако,

    06 Юли 2022 9:51ч.

    Няма страшно,бе.Другарят Радев ще бъде на власт/явно или задкулисно/ през зимата и шъ нъ упраи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеално,идеално

    06 Юли 2022 9:41ч.

    Нека сега брюкселските бюрократи да се уверят какво е това сърбо/кремълски "македонец". Да пускат Албания в ЕС и да не се занимават със тези зомбита и ги натикат в ъгъла на европейския двор за дълго време,да им увират/малко вероятно/ там дебелите чугунени сърбо/кремълски глави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    06 Юли 2022 9:56ч.

    По-добре да се присъединим към Македония!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи