32-ма загинали при сблъсъка на два влака в Гърция

32-ма загинали при сблъсъка на два влака в Гърция

Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Трийсет и две са жертвите на катастрофа, при която пътнически влак в Гърция, превозващ стотици хора, се сблъска малко преди полунощ с идващ насреща товарен влак в северната част на страната, съобщиха Асошиейтед прес и електронното издание на гръцкия в. "Катимерини". Най-малко 85 души са ранени.

Няколко вагона дерайлираха и поне три избухнаха в пламъци след сблъсъка край град Темпе. Спасителните екипи осветиха мястото на инцидента с прожектори преди разсъмване, докато трескаво търсеха оцелели сред изкривените и димящи останки.

Според оцелели няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните в резултат на удара, а други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е забил в полето до релсите край дефиле на около 380 км северно от Атина, откъдето минават основни магистрални и железопътни тунели.

Катастрофата е станала точно преди долината Темпе, при пролом, разделящ областите Тесалия и Македония.

Костас Агорастос, областен управител на Тесалия, заяви пред гръцката телевизия Скай, че двата влака са се сблъскали челно с висока скорост. "Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал", каза той.

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че поне 25 души от общо 53, които са хоспитализирани, са със сериозни наранявания.

"Процесът по евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака", заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Спасители с челници работеха в гъст дим, докато изваждаха от вагоните парчета счупен метал, за да търсят заклещени хора. Други претърсваха полето с фенерчета и проверяваха под отломките. Няколко от загиналите са били открити в района на ресторанта близо до предната част на пътническия влак.

Възможната причина за сблъсъка не е изяснена към момента. Полицията разпитва двама служители на железниците, но те не са задържани.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са били транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север. Полицията е записала имената им при пристигането, за да издири евентуално изчезнали пътници.

Оцелял тийнейджър, който не съобщи името си, разказа пред гръцки репортери, когато слезе от един от вагоните, че малко преди катастрофата усетил рязко спиране и видял искри.

"Нашият вагон не дерайлира, но тези отпред дерайлираха", разказа той, видимо разтърсен. 

Младежът, който е пътувал в четвъртия вагон, допълни, че е използвал чанта, за да счупи прозореца и да избяга.

Железопътният оператор Гръцки железници (Hellenic Train) съобщи, че в пътническия влак от Атина за Солун са пътували около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областният управител на Тесалия, определи сблъсъка като "много силен" и заяви, че това е "ужасна нощ".

"Предната част на влака е смачкана. ...Наложи се да дойдат кранове и специална подемна техника, за да разчистим отломките и да вдигнем вагоните. Има отломки, разхвърляни навсякъде около мястото на катастрофата", разказа той.

Официални представители заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ.

Компанията Гръцки железници е управлявана от италианската FS Group, която извършва железопътни услуги в няколко европейски държави.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    01 Март 2023 9:06ч.

    Някой много иска да изтрие железопътния транспорт от лицето на земята - ненадежден превоз, може би? В САЩ ги използват да замърсяват и обезлюдяват цели райони, тук случайно ли се пали влак всяка седмица, кога са се блъскали два влака просто ей така? Случайно ли е, че умишлено се съсипват?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • приватизирани железници

    01 Март 2023 9:11ч.

    Така става винаги с приватизираните железници. Уж ще се изписват веждите, а се изваждат очите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    01 Март 2023 9:19ч.

    Хм, а какъв е превозвал товарният влак? Това е важен въпрос, защото в Охайо стана катастрофа премълчана от медиите ни с много тежки екологични последици и определяна от руснаците, като нов Чернобил

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Март 2023 9:32ч.

    Малко конспирация: Град Източна Палестина, в който дерайлира влак превозващ винилхлорид, беше известен с био-земеделието си, сега няма жива птица в района. Към днешна дата вече 5 влака са дерайлирали на различни места в САЩ. Седмица преди да ги замърсят тотално, Източна Палестина е приела дигиталното здравно проследяване... е сега ще могат да проследят колко от тях ще измрат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чайка

    01 Март 2023 9:50ч.

    Просто Лариса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шпората

    01 Март 2023 10:02ч.

    Около един предишен 3-ти март, не миналогодишния, Лариса беше ударена от серия силни земетресения. То е защото циклите на Лариса са като циклите на Санстефанска България. Така че смятайте жертвите на Лариса за български.Вижте герба на Лариса и ще разберете защо изгоря кон в Поликраище, точно преди да се започне раздаването на Мадарския конник на долнопробни ездачи на Родината ни. Апропо на колко коня се равнява една влакова композиция? А две? А когато два коня се движат един срещу друг, колко коня се събират в Лариса? А кой пришпорва конете към Лариса?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • железничар

    01 Март 2023 10:05ч.

    Верно ли, че на треновете едно време са викали Железният кон?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на чист български

    01 Март 2023 10:18ч.

    Всъщност две български царици са се сблъскали в Лариса - майка и дъщеря, или по-скоро свекърва и снаха. Остава да гадаем коя е свекървата и коя снахата? "Първият и вторият вагон вече не съществуват, а третият е дерайлирал", съобщават местните власти. А на чист български преведено, звучи като перифраза на "казвам ти дъще, сещай се снахо": "Първата и Втората България вече не съществуват. Третата я дерайлираха. А Четвъртата? Четвъртата брои и оплаква жертвите!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 160км/ч

    01 Март 2023 12:46ч.

    Пътническият влак се е движил със 160 км/ч. Такава е и целта на БДЖ - пътническите влакове в България да се движат със 160 км/ч. За тази цел са поставени нови релси за високоскоростни влакове София - Свиленград. Нищо, че някое цигане може просто за удоволствие да хвърли камък срещу летящия със 160 км локомотив и да ибие машиниста. Друга информация е, че автоматиката по ж.п. линията на пътническия и на товарния влак е била извън строя, а управлението се е осъществявало в ръчен режим с помощта на радиостанции...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи