299 нови болни от СПИН за година, голяма част са дошли от Украйна

299 нови болни от СПИН за година, голяма част са дошли от Украйна

Доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН

Следвайте "Гласове" в Телеграм​​​​​​​

В България заразените с ХИВ са два-три пъти повече от официално регистрираните. Това каза в интервю за БТА доц. Тонка Върлева, член на Комитета по стратегическо планиране към Борда на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. От началото на годината досега новорегистрираните ХИВ позитивни българи са 299, като 25-30 на сто от тях са чуждестранни граждани, а голяма част от тях са лица от Украйна, посочи доц. Върлева. Продължава работата по създаване на ваксина срещу ХИВ, каза още доц. Върлева. По думите й създаването на ваксината се затруднява заради твърде бързата изменчивост на вируса. В света над 6 милиона души не знаят, че са заразени с ХИВ инфекцията, допълни тя.

Разпространението на ХИВ/СПИН в България

От началото на 2022 г. досега в България има 299 новорегистрирани носители на ХИВ инфекцията, като 25-30 на сто от тях са чуждестранни граждани, а голяма част от тях са лица от Украйна, каза доц. Върлева. По думите й всички те получават антиретровирусна терапия. Регистрираните с ХИВ инфекция в България общо са 4020 души. Прави впечатление, че през последните години в страната ни 80-90 процента са инфектирани по сексуален път, като близо половината от тях са мъже, имащи сексуални контакти с мъже. Близо 5 процента от заразените са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици, основно на хероин. За сравнение, през 2007-2008 г. инфектираните сред инжекционно употребяващите наркотици беше над 40 процента, посочи лекарят. Благодарение на програмите за обмен на игли и спринцовки, както и своевременното включване на зависимите в метадонови програми, броят на инфектираните в тази група намаля. По думите й трябва да се отчете обаче и фактът, че е намаляла употребата на инжекционни наркотици за сметка на пероралните. Инжекционната употреба на наркотици води до рискове от зараза освен с ХИВ, с хепатит В или хепатит С. Хепатит С е сто пъти по-заразен от ХИВ, каза още доц. Върлева.

Всяка година Министерството на здравеопазването организира търг за централна доставка за тестове за СПИН. Ежегодно се организират четири кампании, в които се популяризират изследванията за ХИВ и всяка година се изследват около 250 - 300 хиляди души. По думите й по време на ковид вълната броят им е намалял заради затруднения достъп до изследвания.

ХИВ/СПИН в Европа и в света

По данни на UNAIDS - Общата програма на ООН срещу ХИВ/СПИН, от началото на епидемията през 1986 г. досега 84,2 милиона души в света са инфектирани с ХИВ, а близо 40 млн. души са починали. Към 2021 г. 38,4 млн. души по света живеят с ХИВ, а новоинфектираните през миналата година са 1,5 млн.души. През последните пет години се отчита намаляване на броя на инфектираните и на починалите, допълни доц. Върлева. По думите й в началото на епидемията от ХИВ всяка година са умирали по над два милиона, а над три милиона души са се заразявали с инфекцията, като тази тенденция е продължила до 1996 г.

По данни от 2020 г. на Европейския център за контрол на заболяванията новоинфектираните в Европейския регион на СЗО, включващ 53 страни, са близо 105 хил. души. Важно е да се подчертае, че 81 на сто от тях са в района на Източна Европа и Централна Азия, каза още доц. Върлева. Около 10-15 процента са в Западна Европа, а 4-5 процента са в Централна Европа. В страните от ЕС новоинфектираните са близо 15 хиляди, показват още данните от Центъра. Прави впечатление голямата разлика – 10 пъти повече са инфектираните в Русия, Украйна, Казахстан и др. в сравнение със западноевропейските държави, отбеляза доц. Върлева. В Западна Европа и страните от ЕС имат добри политики за тестване и либерални политики по отношение на рисковите групи, както и добри програми за превенция. Основните уязвими групи в Източна Европа и в Централна Азия са лицата, употребяващи инжекционно наркотици, които представляват над 35 процента от новоинфектираните. В Западна Европа основната уязвима група е на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже.

Антиретровирусна терапия и достъп до лечение

Към 2021 г. 28,7 млн. души в света получават антиретровирусна терапия. Най-ниско покритие с терапията има в страните от Източна Европа и в Централна Азия, където само 55-60 на сто от нуждаещите се получават антиретровирусна терапия, посочи доц. Върлева. По думите й в държавите от тези региони достъпът на лицата до тази терапия е намален заради стигмата и дискриминацията, а има и региони, в които тази група от хора е криминализирана. Източна Европа и Централна Азия са региони с все още високо ниво на инфектирани с ХИВ, допълни доц. Върлева. Близо 6 млн. души в света все още не знаят, че са инфектирани с ХИВ, защото не са се тествали. Обикновено човек разбира, че е заразен, след като се тества, тъй като симптомите на болестта могат да се проявяват дълго след заразяването. В отговор на въпрос как е установен този брой на заразени, но незнаещи, доц. Върлева обясни, че чрез модели, разработени от Глобалната програма по СПИН и от Европейския център за контрол на заболяванията, се оценява броят на реално инфектираните и на живеещите с ХИВ. Благодарение на тези модели, се извършва и предположението, добави тя. И за Западна Европа, и за Източна Европа е характерно, че продължава да е проблем късната диагностика, което е предизвикателство за целия регион, а и за света, допълни доц. Върлева. Лекарят съветва всеки, който е имал рисков сексуален контакт, да се тества до 20 дни след него.

Най-голямото постижение е антиретровирусната терапия, тъй като чрез нея се удължава животът на пациентите и се подобрява качеството им на живот, подчерта доц. Върлева.

През последните години в България се работеше по шест национални програми и освен, че имаме безплатно изследване и консултиране, държавата бързо въведе антиретровирусната терапия, която доведе до намаляване на разпространението на инфекцията. Когато вирусният товар в организма на инфектирания е нисък, той не може да заразява други хора, припомни доц. Върлева.

ХИВ/СПИН и COVID-19

Независимо от ковид пандемията, заради която достъпът до лечение на много пациенти беше ограничен, 98 на сто от инфектираните с ХИВ продължиха да се придържат към терапията си. Преди ковид пандемията беше осигурена възможността пациентите да получават терапията си на три месеца и не се налагаше всеки месец да ходят до съответния център. Обмисля се възможността, но предстои да се обсъди с експертите, пациентите, които отдавна са на антиретровирусна терапия, да я получават на шест месеца, посочи доц. Върлева.

След няколко проучвания и по данни от лекуващите лекари се установи, че пациентите с ХИВ и СПИН, които са на редовна антиретровирусна терапия, не бяха засегнати по-тежко от коронавирусната инфекция, в сравнение с останалите пациенти, страдащи от други заболявания. Според доц. Върлева това се обяснява с комплексната високоефективна антиретровирусна терапия, която ги протектира и оказва благоприятно влияние върху имунната им система.

ХИВ сред деца в България

Ако се анализират последните 10 години в България, ще се установи, че има години, в които няма случаи за вертикална трансмисия - предаване на заразата от майка към дете по време на бременност, раждане или кърмене, каза доц. Върлева. Заради миграцията на бременни жени обаче, особено от по-уязвимите групи, които не се изследват за ХИВ, има единични случаи на деца, инфектирани с ХИВ. Препоръката е всички бременни жени да се изследват за ХИВ в първия и третия триместър на бременността, а на тези, които не са изследвани, да се прави бърз тест преди раждането, каза още доц. Върлева. По думите й, когато се установи, че бременната е ХИВ-позитивна, се прилага същата антиретровирусна терапия като профилактика, и шансът да се роди здраво дете е над 95 на сто. Важно е скринингът за ХИВ при бременни да се прави и да се контролира.

Тестване за ХИВ в домашни условия

Преди години дискусиите в САЩ за тестването за ХИВ в домашни условия бяха много големи и продължиха дълго. В дискусиите се обсъждаше какво би се случило с човек, тествал се вкъщи и получил положителен резултат, ако няма нужната подкрепа. Дискутираше се дали такъв човек не би „потънал“ в собствените си страхове, дали би потърсил квалифицирана помощ, дали би направил тест в референтна лаборатория.

В България има направени някои проучвания, но въпросът за тестването вкъщи трябва да се реши от експертен съвет и да има нормативни промени, за да стане факт. С ковид тестовете стана така, че голяма част от хората, които в домашни условия установиха заразяването си, не го обявиха и не са регистрирани в системата. Много внимателно трябва да се подходи към политиките на тестване, трябва да се вземе предвид и народопсихологията, каза още доц. Върлева.

Ваксина срещу ХИВ

Справянето и контролирането на пандемията от инфекциозно заболяване каквото е ХИВ може да стане с ефективна ваксина - профилактична или терапевтична. ХИВ вирусът мутира с много висока скорост. Доскоро се говореше, че вариантите на COVID-19 мутират бързо, но той не мутира толкова бързо, колкото ХИВ. Пандемията от COVID-19 се отрази на разработването на ваксина срещу ХИВ.

RNA ваксините, одобрени за предотвратяване на инфекция с COVID-19, бяха революционни. И точно същата технология може да се приложи за ваксина срещу ХИВ, но има опасения, че част от колебанията относно ваксините, наблюдавани по време на пандемията от COVID-19, могат да се прехвърлят към ваксина срещу ХИВ.

Изключително важно е предварително да има правилно разработена стратегия, по която ще се предоставя/предлага ваксината срещу ХИВ. На първо място тя трябва да бъде предоставена на най-уязвимите групи, на терен и от обучени лица, и в никакъв случай не трябва да се промотира първо сред цялото население.

Доскоро най-обещаващата линия на изследване беше изследването дали инжектирането на здрави хора с широко неутрализиращи антитела може да предпази от ХИВ. Учените произвеждат едно антитяло, известно като VRC01 антитяло, открито в кръвта на пациент, живеещ с ХИВ. Първоначалните изследвания предполагат, че може да бъде до 75 процента ефективно за предотвратяване на предаването на ХИВ, но проучване от 2021 г., което проследява повече от 4000 изложени на риск хора в продължение на 20 месеца, установи, че това антитяло е в състояние да блокира само около 30 % от щамовете на ХИВ, циркулиращи в дадена общност, обясни доц. Върлева.

Въпреки това се разгледаха и други начини за развитие на антитела, като смесване на антитела заедно, за да се създаде „коктейл“, който блокира ХИВ в различни точки. Изследванията на ваксината срещу ХИВ продължават да напредват.

Обещаващи клинични изпитвания върху хора

HVTN 301 - това проучване, проведено от мрежата за изпитания на ваксини срещу ХИВ в Центъра за ракови заболявания на Фред Хъч, използва малък протеин или имуноген, за да види дали може да генерира широко неутрализиращи антитела, които предпазват от ХИВ. Надеждата е, че имуногенът може да стимулира развитието на определен тип клетки на имунната система, известни като В клетки, така че те да могат да създават антителата сами.

HVTN 302 - това проучване, финансирано от Националния институт по здравеопазване, оценява три експериментални ваксини срещу ХИВ, базирани на mRNA платформата. Всяка ваксина, създадена от една от фармацевтичните компании, съдържа различен шипов протеин, открит на повърхността на ХИВ вируса, който му позволява да навлезе в човешки клетки. Удивителното нещо за технологията иРНК е, че тя позволява на тялото да произвежда много по-високи нива на протеин, така че да може да повиши енергичен имунен отговор.

IAVI G002 - това е клинично изпитване, спонсорирано от Международната инициатива за ваксини срещу СПИН, което тества безопасността и имунния отговор на две иРНК ваксини върху 56 здрави възрастни. По-ранни изследвания установиха, че една от ваксините е в състояние да стимулира производството на редки имунни клетки, необходими за създаване на антитела срещу ХИВ вируса при 97 процента от пациентите участници.

Изследователите проучват използването на някои от тези потенциални ваксини срещу ХИВ като средство за лечение.


ИЗточник: "24 часа"

 

 

 

Коментари

  • доцент доктор

    01 Дек 2022 15:06ч.

    Като не са носители на Йерсиния пестис пак добре. Иначе ги пускайте в по големи количества в България, даже ги поканете официално да идват че да стане тюрлюгювеч. Българите явно са си изгубили ума и почти не стават вече и за чеп за зеле щом се оставят да ги управляват такива ***гофрени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • професор дфн с опашка

    01 Дек 2022 15:12ч.

    личи си, че сте върл путинист и се стараете да създадете поредната стигма за вероломно нападнатия от орките украински малък, но героичен народ. Затова Ви заклеймявам ex aphedro!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Професоре,

    01 Дек 2022 15:16ч.

    Внимавай с украинките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    01 Дек 2022 15:51ч.

    БГ-тата са пропаднали ментално, морално и интелектуално до такава степен, че са в състояние да понесат безкритично всякакви извращения от финансов, морален и идеологически характер. Иначе е впечатляващо как 40 000 пришълци могат да постигнат 40-50% СПИН срещу 6 милиона местно население носители на останалите 60%. Излиза, че пришълците са поне 10 пъти по-често срещани носители. Горките хора! И жалкия БГ народ (стадо)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Истината била стигма, браво, професоре с опашка

    01 Дек 2022 15:52ч.

    Грабвайте оръжие и доброволец идете на фронта, може да плените някоя героична украинка... :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • професоре дфн с опашка

    01 Дек 2022 15:55ч.

    личи си, че сте върл де-путинист, що не депутинизирате някоя украинка, да се успокоите малко....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато украинките се юрнаха преди 6-7 месеца насам, а...

    01 Дек 2022 15:37ч.

    ...властта ни усложливо ги настани за наша сметка по хотелите, сиреч създаде им чудесни условия за практикуване, то тогава в. Гласове упорито и вероятно с вдъхновение триеше постовете, в които невинно се публикуваха официалните на СЗО данни за новото на заразените /най-високо в Европа/ със СПИН в Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна е терен за

    01 Дек 2022 16:01ч.

    експерименти на американските биолаборатории, за които сащисаните продължават да мълчат въпреки излезлите данни. В страната им има райони с взривове на специфични заболявания. Нормално би било бежанците да преминават през медицински контрол - преди всичко за да им се помогне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    01 Дек 2022 17:52ч.

    Никой вече не вярва в рубладжийските ви глупости. На все повече хора им писва от тая безсмилена война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Войната ще приключи с премахването на безсмислената квазидържава 404, която е узурпирала територията на бившата УССР

    01 Дек 2022 20:20ч.

    Което е наближило

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма нищо общо с политика, с война или пропаганда

    01 Дек 2022 16:02ч.

    Медицински факт е. 1.3% от населението в Незакежна са носители на СПИН и най-вече жените. Това е най-висок процент извън Африка. Друг голям проблем е, Украйна е с най-висок ръст новозаболели от СПИН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бандеровка

    01 Дек 2022 18:13ч.

    Обаче хубаво се таковат, петзвезно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данайските дарове

    01 Дек 2022 19:58ч.

    На Демокрацията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи