25 военни от силите на НАТО в Косово са ранени при сблъсъци в северната част на страната

25 военни от силите на НАТО в Косово са ранени при сблъсъци в северната част на страната

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (KFOR) са били ранени по време на сблъсъци в северната част на страната, предадоха световните агенции. Там сръбски протестиращи настояват за оставката на етнически албански кметове.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства, се пояснява в изявлението. Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи.

По повод новината, че сред ранените има и италиански военни, италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че осъжда възможно най-твърдо случилото се и нарече атаката срещу военните на НАТО абсолютно неприемлива и безотговорна. "Няма да толерираме нови атаки срещу Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни действия от страна на косовските власти и всички страни незабавно да направят стъпка назад, за да се намалят напреженията", заяви Мелони.

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че сред ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Вчера сърби в Косово влязоха в сблъсъци с полицията в община Звечан, на 45 км северно от столицата Прищина. В следобедните часове войниците на Кейфор призоваха сърбите да освободят пътя за два автомобила на специалните полицейски сили на Косово, припомня Асошиейтед прес. След това войниците е трябвало да използват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да защитят косовските полицаи в автомобилите и да разпръснат протестиращите, според свидетели и местни медии. Събралите се сърби отговорили, като хвърляли камъни и други твърди предмети.

Повредени са били и няколко автомобила на косовската полиция и един автомобил на журналисти. Снимки показват графити със сръбски националистически символи, изрисувани върху тях. Насилието беше последният инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се покачи, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като "тревожна", обвинявайки САЩ и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света. Голям "взрив" се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 г. НАТО извърши агресия срещу Югославия", заяви той по време на пътуване в Найроби в Кения.

Вчера косовската полиция и силите на НАТО Кейфор бяха забелязани да охраняват общинските сгради в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица - четири общини в северната част на страната, където миналия месец се проведоха предсрочни избори. Гласуването беше до голяма степен бойкотирано от етническите сърби, които са мнозинство в тези райони. На кметските постове и в местните общински съвети тогава бяха избрани само представители на етническите албанци или на други по-малки малцинства.

Полицията съобщи, че сърбите са се събрали в района на три от общинските сгради - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, но не и в Северна Митровица. В Звечан те са се опитали да влязат в сградата чрез насилие и сълзотворен газ. Ситуацията в града остава напрегната, се казва в изявление на полицията.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува отношението на международната общност към събитията в Косово, като заяви, че Кейфор "не защитава народа, а узурпаторите", визирайки очевидно новите кметове. "Но ние трябва да защитаваме мира. Мирът е всичко, което имаме", каза тя.

Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич заяви, че сръбската армия приключва разполагането си след решението за повишаване на нивото на тревога. Вучевич, който заяви, че се надява на политическо решение, също така разкритикува Кейфор, като заяви, че позицията им "изглежда така, сякаш защитават полицията от невъоръжени хора".

Според Горан Ракич, местен сръбски политик, сърбите заявяват, че искат  новите кметове, които те наричат "незаконни и нелегитимни", да подадат оставка и да напуснат постовете си. Те също така искат специалната полиция да напусне Северно Косово. 

Кейфор увеличи присъствието си в четирите общини, включително и в Митровица, и  прикани всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация, като по-специално настоятелно призова "Белград и Прищина да се включат в диалога, воден от ЕС". 

Посланикът на САЩ Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а след това заедно с посланиците на другите западни сили - Франция, Италия, Германия и Великобритания, проведе среща и с министър-председателя Албин Курти, като го призова да предприеме стъпки за деескалация на ситуацията и намаляване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други сгради, а не от сградите на общините. "Мирният протест трябва да остане мирен", заяви Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на ЕС Томаш Шуньог пък осъди нападението над журналистическите коли, като заяви, че "на журналистите трябва да се позволи да извършват работата си, без да се страхуват за безопасността си".
 
Миналия петък етнически сърби в Северно Косово, които са мнозинство в тази част на страната, се опитаха да блокират наскоро избраните етнически албанци да влязат в общински сгради. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата и да пусне новите служители в офисите.

Повече от дузина сърби и петима косовски полицаи бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в повишена готовност.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЗИП

    30 Май 2023 11:22ч.

    Вълнуващо ШОО на Балканите.Байдън и Путин търсят нов терен където да се сборят.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ти го на##кам вълнуващо на вълнуващото ШОО.

    30 Май 2023 11:36ч.

    Нали ще ни подпалят задниците на всичките бе, мазохист сбъркан!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Който не е служил войник, когато е трябвало, така се радва на всяка война по телевизията

    30 Май 2023 15:00ч.

    С какво ли медицинско ЗИП-а е минал метър? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    30 Май 2023 11:31ч.

    Какви ги дирят натовските сили в Косово? От ранни зори хвърчат на двойки над Варна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да напуснем тоталитарната кочина

    30 Май 2023 12:20ч.

    ВЕСке, защо сте още В ЕС, излизайте бързо оттам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косово е поредната купчинка, изцвъкана от САЩ

    30 Май 2023 15:02ч.

    САЩ са неспособни да оставят други следи след себе си. С това ще останат в аналите на историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    30 Май 2023 11:32ч.

    А, защо заглавието да не се измени на "52 сръбски граждани ранени след провокация от страна на КФОР"? Или ви е срам да кажете,че са провокирани от тях

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Май 2023 13:51ч.

    Има видео в нета, провокацията не идва от КФОР, а от РОСУ на Косово - нещо като нашата жандармерия. Един военен от РОСУ стреля с огнестрелно оръжие по сърбите, при което ранява няколко души, един от които тежко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Май 2023 11:43ч.

    Защо да съм мазохист? Нито аз нито България страда от това, че САЩ и Русия са се хванали за гушите! Напротив аз съм довилен, че бедния Джони от Оклахома е длъжен по член 5 от НАТО да ме пази дори с цената на своя живот! Ето и некфи италианчета се жертват за спокойствието на България.Аман от тва българско хленчене и чувство за малоценност... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • азбука на англо-ам. военен успех

    30 Май 2023 12:19ч.

    Всякога, когато трябва да се свърши реална работа по пазенето, истинският наглосакс вече се е изнесъл от полесражението като бит п.дераст. Останали са само неговите "предани съюзници" да поемат тупаниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Май 2023 13:59ч.

    Отговор на ЗИП 30 Май 2023 8:43ч: чл.5 от договорът на НАТО не е задължителен, така че не лежи на тая кълка. Ако не се опазиш сам, чакай на Филанкишията да те опази, или: "Циганката прашки няма, баджанак... и да има файда няма, баджанак!" Баджанак/Орк. Кристали

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Табладжия

    30 Май 2023 11:59ч.

    Бракята сърби са обградени от всякъде с натовски страни . Няма на къде да мърдат. Ще побучат, побучат и ще кандисат. Класическа ситуация в таблата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    30 Май 2023 14:02ч.

    Косово jе Србиjа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сърби я газот за бой

    30 Май 2023 12:11ч.

    Нали сърболята убиха Френсис Фърдианд и горката му съпруга и така сговниха европейската история с десетилетия напред че се наложи Ричард Холбрук да ги разпарчедоса да не прават вече глупости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • укро ЧМО

    30 Май 2023 12:16ч.

    Кажи нещо за "сръбското национално възраждане" бе, двойностандартен жълтопаветнико, няма ли и то право на съществуване, както украинското?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лайновак се изходи и той в Париш

    30 Май 2023 12:24ч.

    Като написа Косово е Сърбия кат помня как ги нъдрискъхми на Сливница и Пирут след като дезертирали руските офицери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    30 Май 2023 13:32ч.

    Аман от ибрикчии като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай II

    30 Май 2023 13:49ч.

    Кой българин на нивото на Новак е посмял да каже високо някъде на запад, че Македония е сърцето на България? Не смеят, налягат си парцалите, слушкат и папкат нашите елитни сънародници. После някой друг ни е виновен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Том Сойер

    30 Май 2023 16:05ч.

    Чакаме ГришУ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия и Китай всякога могат да дестабилизират ситуацията в мекото подкоремие на Европа

    30 Май 2023 12:14ч.

    Не се знае как натоффският режим ще реагира на дадените жертви от своите редици. Това е пробен камък. Има вероятност да започне масово подаване на оставки от страна на доброволците от окупационните подразделения на КФОР, имайки предвид какви любители на гейпрайдове (а не на сурово натурални битки с врага) са. За излагацията с двойните стандарти( на фона на истериите им около Украйна) пък не ми се мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    30 Май 2023 12:33ч.

    Наистина Гейбриъл Принсипъл бе фитилът който създаде ПСВ, Ленин, Сталин, Хитлер,Мао, разпадът на колониалните Англия и Франция и так далее. Но Путин не е леко глуповатия Никълъс секънд.Ще използва Аликзандър Улф , както, зползва Косово за да оправдае Крим.... :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Император Николай II

    30 Май 2023 13:53ч.

    не е ''леко глуповат'', а е монарх за пример и най-важното - канонизиран светец на Православната (не само руска) църква. Поради този факт всеки православен християнин му дължи почит и уважение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toм Сойер

    30 Май 2023 13:27ч.

    Сърбите, за разлика от нас, са пичове и се борят за своето. Ние сме винаги наведени напред, в удобна поза за онождане от господаря, който и да е той. Прост народ от ЗИПове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • косово е сърцето на Сърбия

    30 Май 2023 15:32ч.

    Нато от кого се отбранява в Косово ? Какво прави нато там. Каква работа има наато в Косово ,какво прави нато в Сирия ,там от кого се отбранява нато ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Toм Сойер

    30 Май 2023 16:04ч.

    Какво прави ли.....ами изпълнява старата английска максима "Разделяй и владей", германците му викат "Realpolitik". Където са стъпили, създават само войни и дразги между хората, европейски ценности, сър....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи