18 български моряци са блокирани на кораб в Мариупол

18 български моряци са блокирани на кораб в Мариупол

18 български моряци на кораба “Царевна” са блокирани вече 15-и ден в украинското пристанище Мариупол, информира БНТ.

Плавателният съд е собственост на варненска фирма и плава под малтийски флаг. Съпругата на един от моряците заяви, че втори ден няма връзка с екипажа заради спрения интернет.

Жената е притеснена, че засега не се предвижда евакуация на екипажа по суша, а на плавателния съд има запаси от гориво и храна за месец и половина. Управителят на фирмата собственик на “Царевна” каза, че три пъти на ден се свързва с капитана на кораба по сателитен телефон и уведомяват близките на моряците за състоянието им. Всички от екипажа са добре. Имат и достатъчно запаси.

Връщане на кораба по море засега е невъзможно, тъй като Русия е затворила Азовско море за корабоплаване, а Украйна самото пристанище в Мариупол. Държавата собственик на флага, под който плава “Царевна”, преговаря за осигуряване на коридор, за да може корабът да напусне порта, но засега без резултат.

 

Коментари

 • Наблюдател

  07 Март 2022 13:46ч.

  "заради спренияТ интернет" След като в Мароупол хванаха лаптоп на НАТО с информация, се установи, че нацитата получават информация в реално време от команден център на НАТО. Затова руснаците блокират локално интернета и мобилните телефони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи