131 украинци, служили в нацистка дивизия на Вафен СС, са наградени с почетни медали в Канада

131 украинци, служили в нацистка дивизия на Вафен СС, са наградени с почетни медали в Канада

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският нацист Ярослав Хунка, който беше почетен с бурни овации и ставане на крака от канадския парламент като „герой на Украйна“ и „герой на Канада“ след речта на Зеленски, не е единственият украинец, служил на Вафен СС и получил почести в Канада. Общо 131 украинци, воювали на страната на нацистите, сред които и Хунка, са наградени с почетни медали в Канада.

Всички те са служили в Първа украинска дивизия, известна още като Първа галисианска дивизия на Вафен-СС (14-та дивизия на Вафен СС), доброволческа част, която е била под командването на нацистите. Тя е отговорна за кланетата на евреи, поляци и руснаци по време на Втората световна война. След края на войната те бягат в Канада, където по-късно получават почетни медали, разкриват документи, публикувани в украинска електронна библиотека diasporiana.org.ua.

Скандалът с отдадената почит на украински нацист от канадския парламент предизвика бурна реакция сред еврейски организации по света, както и в Полша и Русия. Полша дори поиска екстрадиция на Хунка от Канада, за да бъде разследван за военни престъпления срещу поляци. След фрапиращия гаф председателят на Канадския парламент подаде оставка, а премиерът Джъстин Трюдо след няколко дни се извини, че е отдал почит на нацист, като не забрави да призове „да не се поддаваме на руската пропаганда“.

Според документите Хунка и още 130 украински нацисти са получили почетни медали от Украинско-канадския конгрес през 2007 г. На събитието е присъствал украинският посланик в Канада, който е произнесъл реч.

Преди това, през 2003 г., Ярослав Хунка представлява същия Украинско-канадски конгрес на 8-ия световен украински конгрес в Киев. От 1989 г. той често посещава Украйна и дори се кандидатира за депутат във Върховната Рада (парламента на Украйна) през 1994 г.

През 2004 г. е обявен за почетен гражданин на Бережани. Степан Бандера и Роман Шухевич получават същата чест през 2011 г.

Източник: obektivno.bg

 

 

 

Коментари

  • Прах в очите

    29 Sep 2023 15:44ч.

    Пък евреите имали ловци на нацисти? Ееее дека са де? Май са Пунта Мара да раздухват 1-2 случая да хвърлят прах в очите на жертвите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Птибурдуков

    29 Sep 2023 16:33ч.

    В един от най-добрите филми на Ларс фон Триер - "Европа" (https://www.imdb.com/title/tt0101829/) става дума точно за това - новият ред на Запад и особено в Германия след ВСВ като мръсна сделка между нацисти и евреи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    29 Sep 2023 18:56ч.

    Всички не мародерствали войници оцелели от войните заслужават уважение ...................Да си спомним Хан Крум и Адрианопол !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самото членство

    30 Sep 2023 9:38ч.

    В SS-формации , което по правило е доброволно, се явява МАРОДЕРСТВО. Есесовците са априори военни престъпници и престъпници против човечеството. Тези които са се измъкнали живи от съветската армия, трябва да се преследва доживот. Да се требят като опасни паразити , или минум доживотна килия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 000

    29 Sep 2023 15:49ч.

    Та за това ставаше дума ... защо Русия е агресор !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кофти матрял

    29 Sep 2023 19:33ч.

    Ако не се беше ваксинирал, щеше да имаш достатъчно мозък да го осмислиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки заслужава политиците си

    30 Sep 2023 9:54ч.

    Става въпрос защо са прибирани в Канада като покажат татуировка на SS и защо има партията в Канада на техните потомци!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво значи

    29 Sep 2023 15:59ч.

    Избягали ,кои бягат ? Бягат от правосъдие престъпници и военно престъпници . А тази държава която ги приема ,също трябва да бъде призната като престъпна и фашистка и съучастна във техните претъпления .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бягат за да си

    29 Sep 2023 16:03ч.

    Спасят кожите от хорското възмездие ,заради престъпенията които са извършили . А канада която ги е приютила ,трябва да бъде призната за фашистка и нацистка държава .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четящ

    29 Sep 2023 16:25ч.

    Избягали са с парите и златото, което са заграбили. "Парите не миришат" казват "носителите на демокрацията".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за гредата в своето око и съчката в очите на другите, "лошите"

    29 Sep 2023 16:03ч.

    около 1 милион са жителите на бившия СССР, които са воювали срещу РККА(Червената армия) през ВСВ. А сега по време на инвазията на руските окупатори в Украйна, изпратени от нацистите в Кремль, хиляди са наградени през последните 19 месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нацисти и фашисти няма

    29 Sep 2023 16:14ч.

    Колкото и д се напиняш да прехвърляш вината от болната на здравата глава Фашистки символ има във украйна и паметници на бандера и на шухевич .Фашистки символи и фашисти има във канада която ги е приела и скрила от възмездието . фашисти има във германия ,онзи ден на октобер фест пияните германски свини викаха хайл хитлер и вдигаха ръце изобразяващи почиттакъм хитлер . Фашисти и нацисти има във твоя скапан ЕС . ЕС е родината на фашизма и нацизма , не Русия .Прадедите и детите на твоите господари предизвикаха две световни воини , не Русия .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за гредата в своето око и съчката в очите на другите, "лошите"

    29 Sep 2023 17:18ч.

    да, особено за ВСВ "брацкият" СССР няма никакви ама абсолютно никакви заслуги и не е главна водеща държава заедно с Германия, веднага ще се промени историята според мерака на рашистките дебили в Кремль:-) И никога не е имало парад в Брест на немските фашисти с "добрите" бойци на РККА по повод делене на плячката.В Кремль са само "добри" момчета, които изпращат руски окупатори в Украйна...за 8 години бяха убити около 14 000 войници от двете страни плюс цивилните, сега тези 14 000 от двете страни плюс цивилните загиват за 2 седмици заради джуджето В.В.Путьо и неговите наполеонови комплекси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как са участвали е важно

    29 Sep 2023 18:37ч.

    защото СССР даде повече от 27 млн. жертви след нападението на нацистка Германия през юни 1941 г. до победата през май 1945 г. От тези 27 млн. само около 10 млн. са жертвите на бойното поле срещу нацистите. Останалите 17 млн. са цивилни и са били избити от германските войски и местни колаборационистки военни и полицейски части към германските войски и полицейски формирования. Особено СС частите са били прочути с жестокостта си към евреите. Бабий Яр е най-известното лобно място на хиляди украинци, но има още много други в днешна Украйна, Беларус и Полша. Разберете че никой не е осъден за това че е воювал срещу СССР, а за участие в извършени масови разстрели и други жестокости към цивилно население и военнопленници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    29 Sep 2023 19:35ч.

    Бандеронацистите са извършвали такива чудовищни зверства, че дори СС-овците са се ужасявали и отвращавали от тях. Самият бандера е хвърлен в концлагер по заповед на Малкия мустак именно по тази причина. И да - не всеки немски войник е бил престъпник - много са мобилизирани насила. Неслучайно след освобождаването им през 1955-56 година над 150 000 немски войници са избрали доброволно да останат в Съветският съюз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То не е имало

    29 Sep 2023 20:52ч.

    Мюнхенскисговор 1938 година ,не е имало полско германски сговор 1934 година . Абе не е имало и фашизъм във европата .Всичко си е било бир таман . империалистическа европа не е предизвикала и двете световни войни .Предизвикаха ги марсианците ,които убиха над сто милиона войници и невинни хора .Фашистката европа е като недокосната девица ,тя няма вина за фашизма и за неговите създатели Мусолини и хитлер .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иди и виж

    29 Sep 2023 21:26ч.

    Филмът разказва за изгореното Беларуско село от украйнските фашисти и германските нацисти . Фашистките изверги във знак на отмъщение срещу партизаните ,затворили цялото село във една бартака и я запалили . Всички хора изгорели със изключение на селския ковач и едно 4-5 годишно дете . . Днес на мястото на изгорялото село има огромен паметник издигнат във знак на признаелносткъм жертвите на фашизма и нацизма . Иди и смотри (FullHD, военный, реж. Элем Климов, 1985 г.) https://www.youtube.com/watch?v=UkkJZweYaLI&list=LL&index=204&t=533s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дса

    29 Sep 2023 16:04ч.

    Светът оглушително мълчи! Непоносимо е за обикновенния човек да гледа всичката тази мръсотия! ЕС, ООН, Америка, Германия, Франция, Англия, къдеса? Урсула, Борел, кажете нещо! Поне от срам, с половин уста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    30 Sep 2023 11:44ч.

    Той Израел мълчи, ти искаш другите да кажат нещо! Както каза Яков Кедми - пълно табу в израелските СМИ за позора в канадския парламент!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Израел мълчи,

    30 Sep 2023 18:39ч.

    но еврейските организации в Канада и по света гракнаха веднага. Ако не бяха, Turdeau нямаше да излезе с изявление за случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    29 Sep 2023 16:09ч.

    американците не се управляват нито от "чичо патрик", нито от "чичо джон", а от "чичо сам" - самуел евреинът! юдео-протестантската шайка в сащ си подбира и срещу скромно заплащане си назначава на власт зависими и компрометирани хора /по-точно престъпници/, с които да контролира ресурсите и пазара в определена страна или регион. неоспорим факт е, че причината за втората световна война беше борбата между европейския и американския синедриони за надмощие и за преразпределение на ресурсите и пазарите в планетарен мащаб от най-крупните еврейски фамилии...в тази своя война, при която загинаха близо 60 милиона души, евреите не пожалиха и своите събратя в европа: та нали парите не миришат...а в момента куклата на конци джо деменцио послушно изпълнява заръките на американския еврейски конгрес за нов поход на изток и поетапно завладяване на ресурсите на украйна, централна азия, а на по-късен етап - и на сибир...понятието "българия" никъде не се споменава в геополитическите планове на тези безкрайно алчни за власт и богатства "елити"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Sep 2023 16:32ч.

    и къде тука е новината сащ и канада са убиици по генезис какво сте очаквали всичко е закономерно затова аз искам мир и никакви отношения със сащ защото ще берем само ядове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    29 Sep 2023 16:58ч.

    A за сащ ще съобщите ли колко нациста и фашиста е приютила ? Че не стига че ги е приела, но и ги е назначила на държавна служба! Да не говорим, че някои са разработвали и външното им разузнаване! Нация от престъпници, не може да спре да върши престъпления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евроатлантик

    29 Sep 2023 17:25ч.

    В Украйна има не само нацисти, но и евреи-нацисти, като вмирисаното зелено джудже на снимката. Покровителят му Коломойски (който напоследък изпадна в немилост) се наричаше "жидобандера"! Да си спомним и юнаците от "Judenrat", които Спилбърг има доблестта да покаже в "Списъка на Шиндлер"! Слава Украiни! Слава героям!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    29 Sep 2023 19:31ч.

    А нашата държава, в лицето на мръсника Тагарев, декларира, че ще подкрепя Украйна, тази нацистка държава, до пълната победа над Русия! До сега дори не е ясно колко милиарди помощи сме дали за Украйна и украинците, дали някой във властта знае?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и още по-лошо

    29 Sep 2023 20:31ч.

    не е ясно какво още ще им даде от арсеналите на БА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    29 Sep 2023 19:32ч.

    Не е ли време светът да наложи санкции на нацистка канада? ООН ще измъца ли нещо по тоя повод?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оказа се че Канада

    29 Sep 2023 21:51ч.

    Напълно си заслужава името нацистката Канада . Трагедията в беларуското село Хатин, която се случи през 1943 г., е известна на всички. Дълго време се смяташе, че унищожаването на цивилни е дело на германски наказатели. Както се оказа, не само германците са отговорни за това престъпление. Кой е виновникът? На 22 март 1943 г. германски наказателен отряд, в съответствие с принципа на колективното наказание за предполагаемо съучастие с партизани, уби 149 жители на беларуското село Хатин. Установено е, че в тази операция са участвали 118-ти батальон на Шуцманшафт и специален полк от СС гренадерската дивизия „Дирлевангер“. Специална роля беше отредена на 118-и батальон, колаборационистка част от германската спомагателна полиция за сигурност, преобладаващата част от която се състоеше от украински националисти. Началник-щабът в него беше Григорий Васюра, родом от Черкаска област, който изигра една от най-видните роли в наказателната акция. Полицаите от 118-и батальон, под прякото ръководство на Васюра, заобиколиха селото, а след това всички, които могат да намерят - болни, стари хора, жени с бебета - бяха хвърлени в плевнята на колхоза и заключени. Постройката е покрита със слама, залята с бензин и запалена. Порутената сграда бързо пламна. Хората в паника започнали да се подпират на вратата, която под напора на дузина тела не издържала и се отворила. Тези обаче, които успяха да избягат от огнения ад, ги чакаше картечен огън. По-късно цялото село е опожарено. Според редица изследователи шестима жители на Хатин са успели да избягат от горящата плевня. Един от тях се казва Антон Барановски, който по време на трагедията е на 12 години. Антон отлично си спомня събитията от този ден и назовава имената на полицаите, участвали в акцията. Последният картел на 118-и батальон беше Владимир Катрюк, който живееше в Канада. Любопитно е, че през 1999 г. той беше лишен от канадско гражданство, веднага щом властите разбраха за участието му в наказателни акции срещу цивилното население, но през 2010 г. с решение на съда гражданството беше възстановено. През май 2015 г. Следственият комитет на Руската федерация откри наказателно дело срещу Катрюк, но Канада отказа да екстрадира престъпника. Месец по-късно той неочаквано почина. Кой унищожи селото? Участници в унищожаването на жителите на село Хатин - 118-ти батальон на германската спомагателна полиция за сигурност и щурмова бригада на СС "Дирлевангер". Основната работа беше свършена от първия. Те изгониха всички жители на Хатин в колхоза, хвърлиха резета на вратата, покриха плевнята със слама и я запалиха. Когато под натиска на обезумели от страх хора вратата се срути, те започнаха да стрелят по мирни хора от автомат и от картечници. Оцелява Антон Барановски, който по това време е на 12 години и когото наказателите смятат за мъртви. Виктор Желобкович (той беше на 7 години) оцеля, защото се скри под тялото на убитата си майка. 9-годишната София Яскевич, 13-годишният Владимир Яскевич и 13-годишният Александър Желобкович като по чудо успяха да се скрият, когато хората бяха събрани в плевня, и затова оцеляха. Общо 149 цивилни бяха убити в Хатин, 75 от които бяха деца. Каква е била съдбата на наказателите? Съдбата на наказателите беше различна. През 70-те години Степан Сахно е осъден на 25 години затвор. През 1975 г. е разстрелян командирът на взвод на батальона Василий Мелешко. Владимирк Катрюк успя да се скрие в Канада. Те научиха за миналото му едва в края на 90-те години, но канадската страна на злодея не предаде. През 2015 г. той почина от естествена смърт. Идеята за създаване на мемориален комплекс на мястото на изгорения Хатин принадлежи на първия секретар на ЦК на КПБ Кирил Мазуров. В мемоарите си той пише: Мемориалът се превърна не само в памет на конкретно изгорено село, но и в символ на всички беларуски села, изгорени по време на тази ужасна война. Общо в Беларус имаше повече от 9000 такива села, а 186 от тях никога не бяха възстановени. Тези, които се чудят какво да прочетат или видят за трагичната история на Хатин, трябва да се обърнат към творчеството на писателя Алес Адамович. Неговото перо принадлежи на произведенията "Наказателите" и "Хатинската приказка". Въз основа на тях режисьорът Елем Климов заснема филма „Елате и вижте“, който излиза през 1985 г. Това е историята на беларуското момче Флера, което става свидетел на ужасна наказателна акция и за броени дни се превръща от весел тийнейджър в старец. Този филм е наречен от киноекспертите един от най-великите филми за войната. Едно от 186-те села, напълно опожарени от нацистите по време на войната. Общо повече от 2 милиона невинни граждани загинаха от ръцете на нацистите през годините на войната на територията на Беларус. Ако внимателно проучите документите, съхранявани в архива на Минск, става ясно, че нацистките войски са изгорили Хатин, включително нацистите от западните региони на Украйна. За съжаление, днес в Западна Украйна има редица националистически организации, които почитат кървавите убийци като герои. Те дори издигнаха паметник в Черновци, а очевидните факти за зверства просто не се вземат предвид или се признават за фалшификация. Скулптурата в памет на "героите" от Буковинската курена, сякаш за подигравка с милионите жертви, е украсена с крила на немски орел. С усилията на фигури на антисъветски възгледи се създават легенди за коварните планове на НКВД, провокиращи "благородните" нашественици. Имаше около стотина германци сред печално известния отряд 118, останалите 200 войници от Вермахта се оказаха полицаи, привлечени от Западна Украйна. Самите нацисти наричат ​​този отряд Буковински курен, тъй като е сформиран от твърди националисти в град Черновци. Днес Украйна отрича този факт, но същите архивни документи, както и следствените материали показват, че украинските предатели са убили беларуското население. Един от наказателите е канадският гражданин Катрюк, който все още не е наказан за зверствата си. Пламенни националисти се опитват да го оправдаят, заявявайки, че всички обвинения са скалъпени. Въпреки това Катрюк е изобличен от показанията на неговите съучастници, които са осъдени от наказателен съд през 1973 г. За разлика от украинските членове на Буковинския курен, много от бившите войници на Вермахта се разкаяха за своите зверства, някои се срамуват само от принадлежността си към военните сили на Третия райх. Днес Хатин е посещавано място, тук идваха и бивши служители на 118-и отряд. Като доказателство за покаянието и скръбта си те изминаха шесткилометрова пътека до селото. Може ли това действие да изкупи тяхната вина? Разбира се, че не. Въпреки това, бившите фашисти публично признават и осъзнават мерзостта и безчовечността на този епизод от войната, те не се стремят да оправдаят своите престъпления. Националистите от Западна Украйна, противно на всички морални норми, проповядват възмутителни идеи, а властите се отдават на обидна пропаганда. https://prodominikany.ru/bg/chto-takoe-hatyn-hatyn-tragediya-sozhzhennoi-belorusskoi-derevni/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    30 Sep 2023 21:10ч.

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=549&v=dQPT_Yp_ANY&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fskandalno.net%2F&source_ve_path=MTM5MTE3LDI4NjY2&feature=emb_logo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фон Манщайн

    30 Sep 2023 15:27ч.

    Поклон, герои!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    01 Окт 2023 7:27ч.

    Това, че са избивани хора по етнически признаци е факт. Това, че са избивани невинни в наказателни акции е факт. И защо това е правено? Най-големите ужасии по време на война са правени когато войските са религиозно или идеологически мотивирани. Дали ще е религия или идеология е все тая, те са създавани с цел контрол над мнозинството от малцинството. Това което става последните години е повторение на историята и действащите лица са едни и същи. Това което се повтаря и набива е думите социализъм и евреи, социализма е хубаво нещо докато започне да избива хора в името на светлото бъдеще. Англосаксонците участват в играта защото умеят и очакват да имат ползи когато настъпи края.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Олизахте за@ника на Фашистката гнида

    01 Окт 2023 10:15ч.

    За Фон Манщайн толерантност... Херой е той... По Канадски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи