11 града в България се включват в "Безсмъртният полк" на 9 май

11 града в България се включват в "Безсмъртният полк" на 9 май
Единадесет български града ще се включат в световната инициатива "Безсмъртният полк", като на 9 май за първи път шестват с портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба. Така България става част от световното движение, в което участват 36 държави, съобщават инициаторите от фондация "Безсмъртният полк".

9 май 2015 г. Москва. Снимка: cross.bg

 

За първи път в България "Безсмъртният полк" ще отбележи 9 май в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Русе, Сандански, Карнобат, Лом и Монтана. В Русе представители на трите религии - християнство, ислям и юдеизъм, ще отслужат молебен според своите специфични ритуали. Във Варна се присъединяват 50 мотоциклетисти от клубовете "Хептагон груп" и „Нощни вълци”, съобщава "Труд". В Лом към шествието ще се включи военен оркестър.

 

"Безсмъртният полк" обхваща 36 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

 

Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

 

В момента инициативата се провежда във Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

 

В България движението започва тази година, през април. Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт (https://bezsmartniatpolk.com/), в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война. Инициативата се случва благодарение на 61 координатори от цялата страна, представители на различни движения и организации.

 

Ето и програмата на шествието по градове

(програмата е работна и в нея могат да бъдат включени допълнителни инициативи или нови градове, уточняват инициаторите):

 

София - 9 май, 9:00 ч., Паметник на Незнайния воин до Паметника на Съветската армия

 

Пловдив - 9 май, 11:30 ч., Алеята зад Икономическия техникум

 

Варна - 9 май, 17:00 ч., Входа на Морската градина до Пантеона - паметникът на антифашистите

 

Бургас - 9 май, 9:30 ч., Площадът пред Община Бургас до Паметника на съветската армия

 

Стара Загора - 9 май, 18:00 ч., от Паметника на Съветската армия в града до парк „Аязмото“ до паметникът „Братска могила на загиналите борци срещу фашизма“.

 

Благоевград - 9-ти май, 11:00 ч., Градският площад

 

Русе - 9 май, 11:00 ч., Паметник „Альоша“ до Руското гробище

 

Сандански - 9 май, 11:00 ч., Паметник на ген. Тодоров до Градския площад

 

Лом - 9 май, 10:30 ч., Военният клуб до Централния площад

 

Карнобат - 9 май, 10:30 ч., Градския площад

 

Монтана - 9 май, 9.00 ч., алеята при Траурният парк

 

Коментари

  • Емко

    04 Май 2016 19:29ч.

    Моето семейство ще участва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Браво и пак Браво!

    04 Май 2016 20:28ч.

    на достойните българи, които ще участват и които са хора с памет и ПОМНЯТ що е то фашизъм и мизантропия (човеконенавист)! Браво на вас достойни българи от 11-те градове! Жоро

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    04 Май 2016 20:35ч.

    Горами трупов, да. Всъщност загинали хора. Загинали в отчаяна саможертва, която днес дори не можем да си представим. Затова така не се говори и пише. Има неща безспорни и недосегаеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • подкрепям!

    04 Май 2016 21:07ч.

    Това движение трябва да прерасне в общоевропейско за противодействие на пълзящия евроислямизъм и протурската изнудваческа евробюрокрация. Време е народите да вземем нещата в ръцете си, в противен случай планът на сатанистите- банкстери ще превърне Европа в халифат, за да спаси кожата и диктаторския престиж на гнилите жидовки отвъд океана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се хабете да пишете

    04 Май 2016 23:12ч.

    Ясно е, че тези "Безсмъртни полкове" ще се състоят предимно от динковци, перотовци и други маргинали, които нямат нищо общо със антифашистката съпротива, тъй като в България не е имало фашизъм, тя си е била по това време едно китно царство, където никой не е заключвал вратите си на къщите и въпреки войните се е намирало всичко за ядене и пиене, а 35 година левът е златен и конвертируем по целия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руси Драганов

    05 Май 2016 3:29ч.

    Татко беше комунист отпреди девети септември 1944, участник във ВСВ, с медал "За победу над Германией". Ненавиждаше Сталин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ud.djf;

    05 Май 2016 7:40ч.

    Прекрасна инициатива! Поздравявам и подкрепям всички кандидати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До "Не се хабете да пишете"

    05 Май 2016 10:18ч.

    Неуважаеми безпросветнико - да не би в САЩ,Австралия или в Катар,в които също ще има такива шествия да е имало фашизъм! Става дума за нещо уникално,обединяващо срещу зло с непоправими последици и идея,пред която трябва да замълчим в знака на уважение и почит! Но в България винаги е така - все ще се намери нагъл тъпак,който да плюе заради плюенето!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи