1000 лични лекари, над 460 психиатри и 17 хил. медицински сестри не достигат у нас

1000 лични лекари, над 460 психиатри и 17 хил. медицински сестри не достигат у нас

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Близо 17 хиляди медицински сестри липсват в България. Не достигат 1000 лични лекари и над 460 психиатри. Това стана ясно от анализ на Съвета за икономически анализи, посветен на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България. Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев – доценти по икономика и иконометрия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски" и членове на Съвета за икономически анализи към Министерския Съвет.

На глобално ниво има сериозен недостиг на медицински специалисти. Към 2030 г. се очаква да достигне до 15 млн. Проблемът е изключително сериозен както в САЩ, така и в други страни. Предимство имат тези, които предлагат най-високи заплати и условия за труд, обясни Ганева. По думите й недостигът се оценява по няколко критерия.

Броят на лекарите на 100 хил. души у нас е по-висок от този в европейските държави, но се открояват два дефицита. Първият е този на общопрактикуващи лекари. Вторият недостиг е на психиатри.

Страната ни има нужда от около 2 хил. акушерки, за да се подобри услугата, каза още авторът на анализа.

Не достигат около 17 хил. медицински сестри. Ако искаме да осигурим съотношението сестри към лекар да е 2:1, то тогава липсват 29 хил., обясни Ганева.

 На регионално ниво дефицитите са много по-остри, обясни Ганева. Между 1/5 и 1/3 са в София. Пет области у нас имат по-висок брой лекари спрямо медианата на европейските държави. 

Има тенденция към намаляване на педиатрите. 9 области изпитват недостиг на педиатри, стана ясно от анализа.

А единствено в Плевен няма недостиг на общопрактикуващи лекари. Най-остър дефицит на психиатри има в столицата - 90 не достигат. 

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • >>>

    29 Ное 2023 15:17ч.

    И така ще бъде, докато тъпите ни, алчни и продажни политици не вдянат, че "гладна мечка хоро не играе" и че след над 30 години лъжи, плебсът вече не им вярва... Лошото е, че и по-зле ще става, докато не стане тук или революция или гражданска война, защото овчедушието и робската психика ни характеризират неумолимо, за съжаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядосан

    29 Ное 2023 15:54ч.

    И от тези които са останели, всички които имат малко акъл, в най скоро време, ще емигрират за да се спасят! Това ще стане светкавично, защото на всички им стана ясно, че за съжаление, България е обречена и никой вече не си прави труда да я спасява!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    29 Ное 2023 16:10ч.

    Скоро няма да има никакви кадри за нищо! Важното е, че има партии и политикани, който съсипаха всичко , мислейки само за джоба си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква оценка, каква статистика?

    29 Ное 2023 16:15ч.

    Ta знаем ли всъщност колко хора живеят в България?? Трудно ми е да повярвам в преброяването като се разходя в родната си провинция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • плюс плюс

    29 Ное 2023 16:46ч.

    поне три милиона неродени българи от геноцида на прехода

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-остър дефицит на психиатри има в столицата

    29 Ное 2023 19:43ч.

    Личи си от изборните резултати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САМО ДА ПИТАМ!

    29 Ное 2023 20:34ч.

    А такаааа! Сетихте ли се, а!? Дойдохте ли най- после на някакъв акъл!? Чудихте се как да изгоните не само читавите, ами и средна хубост лекари и сестри. Чудихте се. Успяхте. Пък сега- ох, ма лельо! От кога повтарям аз. От кога. Един хубав ден ще се събудите и ще се окаже, че няма кой едно кръвно да премери. Щото сте големи тарикати. Щото все лекарите за нещо криви. Все те виновни. Но в същото време: 1. Здравната каса е само една. Крадлив лъжлив монополист. 2. Няма ефективно работещи частни здравноосигурителни фондове с ЛИЧНИ партиди на гражданите- да е ясно кой какво плаща и защо. Но пари за определени малцинства и мигранти ВИНАГИ има. Включително- пари за здравето им. Нищо, че са НЕосигурени! 3. Няма Закон за лекарската грешка. Който да постанови какво е лекарска грешка и да гарантира справедливост за пациента и обективност за лекаря. Има пълчища неграмотни журналя, които се упражняват по темата и ни наричат "убийци" всеки ден. Всеки Божи ден. И тия лекари, дето са останали, са ви много. И това е много. При тия условия на работа и това "заплащане". И за да разберете как се работи по света- личен пример. От моята практика. Преди осем години. Сгреших дозата в предписано лекарство на пациент. Нищо фатално. Но сгреших. Ефектът беше световъртеж, гадене и неразположение за около два месеца. Толкова. Болницата направи вътрешна проверка. И за секунда не съм си помислил да попреча на това. Съдействах по всякакъв начин. Платихме обезщетение на пациента. А аз за шест месеца нямах право да преглеждам пациенти и да изписвам лекарства. Шест месеца. Без право да работя. За една сгрешена рецепта. За превишена доза лекарство. Превишение с 0, 3 милиграма на обичайната доза. Шест месеца. Точка. За една рецепта. И, да. Правилно беше. Определено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МИХАЙЛОВ

    29 Ное 2023 20:51ч.

    ...АМИ ДА... ...ИМА НЕДОСТИГ НА 500 ПСИХИАТРИ... ...АМА ТО Е ЗАЩОТО ДЕБИЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СТАНАХА ПРЕКАЛЕНО МНОГО... ...И СЛУЧАЙНО ЛИ БРОЙКАТА НА ДЕБИЛИТЕ Е ТОЧНО ТОЛКОВА КОЛКОТО БРОЙКАТА НА ГЛАСУВАЛИТЕ ЗА ПЪПЪ И ДЪБЪ И ГЕРБЪ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи