Кулеба: Статиите за саботажа на "Северен поток" са координирана акция. Германски журналист: Не, г-н министър, това е независима журналистика

Кулеба: Статиите за саботажа на "Северен поток" са координирана акция. Германски журналист: Не, г-н министър, това е независима журналистика

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече "координирана акция" медийните публикации, обвиняващи "проукраинска група" в извършване на саботаж на газопроводите "Северен поток"в интервю за Bild am Sonntag. Германският журналист Холгер Щарк, автор на разследване във в. "Ди Цайт", реагира на думите му: „Не, г-н министър, няма координация между медиите, никакви сведения за работата на другите. С голяма симпатия към борбата на Украйна ще кажа, че това е само независима журналистика, която се основава на различни източници без политическа дневен ред", написа той на страницата си в Туитър.

"Когато три вестника публикуват статии на една и съща тема в продължение на два дни, това е координирана акция. Те наблягат на различни аспекти, но нито един от тях не твърди, че украинското правителство стои зад това или че изобщо е знаело“, каза Кулеба, цитиран от ТАСС.

"Твърденията, че Украйна по някакъв начин е свързана с това, нанасят вреда. Едно е какво публикувате, а друго е как хората ще го запомнят. Боя се, че мнозина ще си спомнят, че Украйна по някакъв начин е свързана с това“, смята Кулеба.

Запитан дали е обсъждал този въпрос германското правителство, украинският външен министър каза: „Все още не, но чакаме разговори с Аналена Бербок и държавния секретар Блинкен по този и други въпроси. Трябва да изчакаме официалния резултат от разследването . Това, което се случва сега, е етикетиране."

Освен това Кулеба отново отхвърли обвиненията, че украинското правителство е замесено в тези саботажни действия. „Мога да кажа, че украинското правителство не стои зад това. Това не е било направено под ръководството на правителството“, аргументира се той.

Германският журналист Холгер Щарк, автор на разследване във в. "Ди Цайт", реагира на изявлението за координираната акция. „Не, г-н министър, няма координация между медиите, никакви сведения за работата на другите. С голяма симпатия към борбата на Украйна ще кажа, че това е само независима журналистика, която се основава на различни източници без политическа дневен ред", написа той на страницата си в Туитър.

По-рано в. "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че „проукраинска група“, която е действала без знанието на американските власти, може да е извършила саботажа на газопроводите „Северен поток“. Изданието "Ди Цайт" на свой ред пусна публикация, в която се посочва, че германски следователи са идентифицирали морски съд, използван от диверсанти. Фирмата, която го е наела, се твърди, че е на украински граждани и е регистрирана в Полша. Главната прокуратура на Германия каза пред ТАСС, че на 18 и 20 януари са извършени обиски на морски съд, който може да е замесен в експлозиите. Списание "Шпигел" на свой ред разпространи името ѝ - според изданието става дума за яхтата "Андромеда". Все още няма достоверни данни за мотивите и поръчителите.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

 • йосарян

  12 Март 2023 11:39ч.

  разбира се, верваме и на едните, и на другите. това, че в момента се създава облак от информация, контра и реконтра иннформация, за да се размие историята, ниѝ не го забелязваме. защото верваме в "ценностите", да.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чуждестранен агент Х

  12 Март 2023 19:26ч.

  Този дето плаща на проукраинци, не знае какво те правят с парите му, това само котката със звънеца от Виена може да обясни, как става.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Милен Милушев

  12 Март 2023 11:40ч.

  Kупените от САЩ и Брюксел продажници в парламента ни вкарват във войната на Запада срещу Русия в Украйна. Проформа питат Конституционния съд за мобилизация. Вече са решили да изпълнят заповед от САЩ да пращат българи да убиват правнуците на своите освободители. Времето ги притиска. Бързат с танковете. Но западняшките танкове без източноевропейско пушечно месо във вид на пехота не вършат работа. Ние не можем да дарим танкове, ала ще ни принудят за компенсация да проводим пехота за обезпечение на позициите на бронираните машини. Западът праща желязо. Кръвта от нас. Такава е съдбата на поробените. Убийството на българския лев е прелюдия. Въвеждането на еврото – камикадзе на България. Дано Русия ги изпревари. Достатъчно грешки допусна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  12 Март 2023 11:43ч.

  Каквито и решения да вземат нашите управляващи национални предатели, съм убеден че нито един български войник няма да се съгласи да отиде да умира за интересите на американския фашизъм в Украйна, без значение на наказанията, които ще ги грозят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Santana

  12 Март 2023 12:38ч.

  Понятие си нямаш! Кой ще ги пита?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво ви пука, бе

  12 Март 2023 16:46ч.

  Тука сте само пенсии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  12 Март 2023 11:54ч.

  Иронията е че Кулеба в прав. Координирана акция е, но по оневиняване на САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  12 Март 2023 12:04ч.

  “свободата на словото” на Запад е приказка за глупаци…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ----

  12 Март 2023 13:23ч.

  Тази приказка е сътворена за техните умове, не за нашите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  12 Март 2023 12:11ч.

  Ако журналист твърди че укрите са гръмнали северен потак.... това е най-тъпия журналист! Защо им е на укрите да рискуват на хиляди километри да гърмят тръби които са недействащи от месеци? Забравихте ли че Путин спря газа по СП-1 месеци преди това? Укрите защо не гръмнат тръбите които минават през Украйна и по които реално и в момента тече газ? Няма да гръмнат работеща тръба в двора си, а ще ходят на майната си за гърмят неработещи тръби??? Тръбите ги гръмна Раша за да има форсмажорно оправдание, че спря доставките по действащите договори към Германия! Днес повечето европейски страни са подали искове срещу Газпром за недоставен газ по договори, само червения прецидент РРадев се ослушва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • форс, нещо си! Идиото, евроджендърче недоклатено, жълтопаветниче некъпано!

  12 Март 2023 12:33ч.

  Козяк, незачет! Опорките и днес много нефелни, бе! И форсчо тъп, та дрънка! Не може ли нещо по-друго! То верно, че за евроджендърския планктон са супер, че даже и дупер, новините! Ама ...! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @fors....

  12 Март 2023 12:43ч.

  Ти не си чак толкова глупав. Щото чак толкова глупав човек няма на тоя свят. Такива ли са ви събрали? Няма начин, ако сте нормални, как ще повтаряте такива тъпи опорки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  12 Март 2023 13:15ч.

  Гърчете се амеби, като нямате нищо в кратуните.... помислете какво прочетохте, опикайте се да мислите, знам че е трудно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форсчо, баце, не си ти за сий форум!

  12 Март 2023 13:31ч.

  Ти си пик, мик, капитал, дир, дневник etc.! Там се в събрала "еманацията на мислата человеческая "! Все люде евроатлантици, жълтопаветници недокъпани! А ние тука сме хора обикновени, не гледащи евроджендърските тв etc.! И пак ще ти кажа - козяшки лебец нема да има за тебе днес! Анадънму, фоесчо, мамин-сладък!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за - forsvaret 12 Март 2023 12:11ч.

  12 Март 2023 16:01ч.

  Ееее, не ни пофценявай толкова! Значи Русия си е гръмнала тръбите, а в същото време задкулисно търговията с газа върви по същите канали, само че с огромни комисионни за някой западни и американски камилчета. Отделно, по същата твоя върховна логика, Русия трябва да прекъсне и тръбите, които минават през Украйна. Основания на 1000% съществуват. А не го прави, даже руското население критикуваше Путин за това. Ех, трол, грозна душичкаа имаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  12 Март 2023 16:50ч.

  Гърч, шок и ужас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Форсчо, прав си!

  13 Март 2023 7:53ч.

  Това е точното състояние в момента на любимия ти ЕС и фащ! Но кавото си постелеш, на рова ще спиш! И дано скоро тези цирей на снагата на ба ша4а Земя се спукат и никога повече да не се появяват! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  12 Март 2023 12:14ч.

  След изборите нашите продажни политци се готвят д изпратя две бригади Български войници на фронта във Украйна срещу братска Русия .Е хубаво но първо да изпратя на фронта Русофобте и заклетите евроатлантици и либерал фашисти .Щото съм сигурен че другите мобилизирани Българи ще преминат директно на страната на братята Руснаци ,барабар със духовата музика и националното ни знаме .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  12 Март 2023 12:17ч.

  Какви точно изменения бяха направени с последното изменение на закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, прието от 48-ото Народно събрание на 1 февруари 2023 г.? Съгласно НОВИЯТ чл. 76а от закона „ редът и условията за ПРЕМИНАВАНЕТО през или ПРЕБИВАВАНЕТО на територията на Република България на съюзнически и/или ЧУЖДИ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ ЗА УЧАСТИЕ В ОПЕРАЦИИ, МИСИИ ИЛИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНИЦИАТИВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА се уреждат в Закона за преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзнически и на чужди въоръжени сили. Народното събрание разрешава преминаването през и пребиваването на територията на Република България на съюзническите и/или на чуждите въоръжени сили с ПОЛИТИКО – ВОЕНЕН ХАРАКТЕР. Министерският съвет по предложение на министъра на отбраната разрешава: 1. преминаването през и пребиваването на територията на Република България с НЕВОЕНЕН характер на съюзнически и/или на чужди въоръжени сили; 2. преминаването през или пребиваването на територията на Република България с ПОЛИТИКО – ВОЕНЕН характер на съюзнически въоръжени сили ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЪЮЗНИЧЕСКИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, с който се създава СЪЮЗ С ПОЛИТИКО – ВОЕНЕН ХАРАКТЕР. Съвсем ясно е, че преминаването и престоят на чужди въоръжени сили в България е в ръцете на бъдещите парламент и министерски съвет – ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ИЗБЕРЕМ НА 02.04.2023год. Предходните НС сътвориха този закон – дали умишлено, дали защото изпълняват поръчки, дали защото не са го прочели или разбрали – няма значение. Еднакво непростимо е ! Не можем да променим закона сега, но можем да изберем в Народното събрание хора, които да го променят и които няма да допуснат българските въоръжени сили да са под чуждо командване както извън страната, така и тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Измамените укрокамилчета

  12 Март 2023 12:25ч.

  Как да не изпиташ национална гордост! Ние не сме най-тъпият народ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  12 Март 2023 13:25ч.

  Корабът потъва, мишките бягат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  12 Март 2023 13:37ч.

  Кулеба прилича на остарял Хари Потър. Предполагам лети и с метла

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  12 Март 2023 14:17ч.

  Малоумният укро-елит и до днес не разбира и няма капацитет никога да разбере, че освен за американско плашило, за нищо друго не става. Но иде границата на писване от това героично задължаващо хленчене, щото иде денят Х, в който европуделите трябва да помислят за собственото си оцелаване без ценности, само за мамбото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лорд Палмерстън: Колко е скучен денят, когато руснаците не са мачкани

  12 Март 2023 14:26ч.

  Няма значение дали е организирал или участвал в мероприятието, важното е че го е подкрепял и се е радвал на резултата, наред с всички останали безумци от фашизиращия се Запад. Защото много преди това украинските правителства умоляваха ЕС да не строи потоците и да се откаже от тях, за да може газ без конкуренция да тече само по тяхната тръба и да не бъде заобикаляна Украйна, за която политиката на шантаж спрямо Русия, вкл. и газов шантаж, се бе превърнала във въпрос на съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украйна като цяло е говорител на САЩ

  12 Март 2023 15:55ч.

  Като у нас, каквото ти наредят и изпълняваш. Отделно се намериха идиоти не просто да изпълняват, а да преизпълняват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  12 Март 2023 14:30ч.

  Кулеба, стягай си багажа! Покровителите се отказаха от вас. Искат да излязат от конфликта който те забъркаха чистички като ангели! Вас ви хвърлят на лъвовете, не сте им нужни. А вие сте още по грешни от тях, допуснахте фашизиране на цялата държава. Имахте големи шансове, но ги пропиляхте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Когато цели поколения са възпитавани от Холивуд

  12 Март 2023 15:53ч.

  Се получава долнопробен пътуващ театър. Артистите се преобличат по различен начин за всяко представление според мястото, където са отседнали.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Германски журналист: Не, г-н министър, това е независима журналистика

  12 Март 2023 16:13ч.

  Този германски "НЕЗАВСИМ" журналист има чувство за хумор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  12 Март 2023 16:57ч.

  Bild: Читать с тяжелым немецким акцентом в стиле листовок вермахта 1941 года "Рус здавайся. Политрук вам врет. Германия не хотела этой войны. Во всем виноваты Сталин и жидокомиссары. В плену тебя ждет теплая одежда и вкусная колбаса..." https://sun1.6789.userapi.com/impg/GqXopcerjIfqHoOdLPl1OjHvoiaXN9WAUFCtmg/xVsSOEbt3hk.jpg?size=640x1080&quality=95&sign=4b7f14b4edb8797ebec8d5ed6208ecb5&type=album

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Американския шут

  12 Март 2023 23:44ч.

  с отявлен руски акцент на английския си е изключинелно отблъскващо парче.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи