Йерусалмският патриарх Теофил през 2019-а: Признавам само Православната църква на Украйна с глава митрополит Онуфрий

Йерусалмският патриарх Теофил през 2019-а: Признавам само Православната църква на Украйна с глава митрополит Онуфрий

Екзархът на Беларус минският митрополит Павел и Негово Блаженство Йерусалимския патриарх Теофил. Йерусалим, 5 септември 2019г.

По време на среща с екзархът на Беларус Павел йерусалмиския патриарх Теофил потвърди верността си към каноничния ред на Църквата и подкрепата си за Украинската православна църква под ръководството на Негово Блаженство Киевския и Всеукраински митрополит Онуфрий.

В края на разговора митрополит Павел се обърна към присъстващите с молба за помощ. Павел става член на Руската духовна мисия в Йерусалим през септември 1981 г., която след това ръководи от юли 1982 г. до края на 1988 г. По време на службата си в Йерусалим той е издигнат в сан игумен и архимандрит.

Естествено беше обсъдена и острата тема за продължаващата криза в Украинската църква, като Йерусалимският патриарх подчерта важността на запазването на единството на Православната църква и отбеляза, че е дълбоко натъжен от случващото се в Украйна днес.

"Признавам само Православната църква в Украйна, която се оглавява от митрополит Онуфрий", каза Негово Блаженство, като подчерта, че според Светите отци на Църквата разколът е най-големият грях срещу Божествената любов, която е в основата на единството на Църквата.

Митрополит Павел изрази сърдечната си благодарност към патр. Теофил за твърдата му позиция в защита на единството на Църквата въз основа на нейната правилна канонична структура.

Православната църква на Беларус на два пъти осъди антиканоничното и безразсъдно нахлуване на Константинопол в украинската църковна територия.

По подобен начин и патр. Теофилос често е изразявал подкрепата си за каноничната Украинска църква през годините и особено след като Константинопол започна да задълбочава схизмата там през април 2018 г.

Източник: orthochristian.com

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

 • ...

  04 Юни 2024 8:29ч.

  Моля, заглавието!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи