Цар Борис III на Шипка през 1934 г.: Да издигнем невидим паметник в душите си за великия подвиг на българското опълчение и старинната доблест на руското войнство

Цар Борис III на Шипка през 1934 г.: Да издигнем невидим паметник в душите си за великия подвиг на българското опълчение и старинната доблест на руското войнство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преди близо 100 години през август 1934-а година, при откриването на Паметника на Свободата на легендарния връх Шипка Негово Величество Цар Борис III държи реч, която по една или друга причина остава непозната за поколенията. В стара книга, съхранила автентични спомени и разкази за патриотични събития, проф. Генчо Начев открива и речта на Н.В. Царя. 

Освобождението на българския народ е най-величавият момент, най-крупното събитие в нашата история. То е апотеозът на сбъднатите най-съкровени въжделения хранени с векове в българската душа.
 
На това място преди 57 години българската съдба се беше спряла в колебание. По тия върхове руси и българи водиха трудни страшни боеве от които зависеше изхода на освободителната война.
 
Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение, родоначалника на нашата храбра армия, извършиха своя легендарен подвиг. И пред удивените погледи на света тук възвися славата на българското оръжие възкръснала след пет векове.
 
На "Орлово гнездо" блесна първият сияен лъч на българската свобода. Шипка е героичният образ на българското възраждане. Тя събра в един епичен устрем мъжеството и духовните сили на българският народ. Но пътя до Шипка бе далечен път. По него е килията на Паисий, българската църква във "Фенер", лобното място на Левски, на Ботев и черешовото топче, които символически отбелязват преходите на неудържимия възход на българския народ.
 
Народните будители и апостоли на революцията, борците за българската църква и борците за българската държава работиха всеки със средствата на своето време, но с еднаква любов и със същата надежда за българско освобождение.
Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите.

Господа, но тая светла епоха от борби, на това велико дело за Освобождение и на техните дейци и герои, народната признателност издигна тук, на това място, тоя величествен паметник.

Всеки паметник обаче, е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията и ги вдъхновява към подвиг. Такъв невидим паметник трябва да издигнем и ние в душите си за великата епопея на освобождението, за безсмъртния подвиг на Шипка и да го предадем на нашите поколения.

С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред делото на нашето Освобождение и от името на българския народ откривам тоя паметник и го предавам на грядущите поколения за назидание, вечна слава и признателност.

Да живее България! Ура!”

Източник: lentata.com

 

 

Коментари

 • Пенка

  03 Март 2024 14:31ч.

  Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт: https://shout.to/keto

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако Русия не беше пожертвала 200 000 войници и офицери за нашата свобода, още щяхме да сме под турско робство

  09 Март 2024 14:29ч.

  Щяхме да сме като кюрдите - народ без държава в неоосманската империя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дано го прочетат всички т.н.

  03 Март 2024 14:35ч.

  български политици като псевдо”академика”,Борисоф,Пеевски,Ив.Костов,Нинова и цялата паплач около Народното събрание!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  03 Март 2024 14:49ч.

  Те речи на Шипка са произнасяли и други "видни" българи, (малко е спорно дали можем да наречем царя-фюрер българин, но това е друга тема) за това се надявам да не ги цитирате и тях поне днес. Монархо-фашиста Борис Трети както и баща му Фердинанд най-добре да бъдат забравени за българската история а не да ги давате за пример.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо не трябва да

  03 Март 2024 15:12ч.

  бъде забравено, всичко трябва да се помни и доброто, и лошото. Но да живеем днес и да направим така, че да останат хубави спомени за нашето време. Дали ще стане?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историята трябва да се знае и помни,

  03 Март 2024 15:32ч.

  Паметниците не трябва варварски да се режат с флексове. Паметта, езикът, историята трябва да се пазят. Те - това сме ние. Без тях сме никои, нищо, протоплазма. То затова и ни бутат все по-брутално към "1984". За да ни изличат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Знаем те, Рене от съпротивата

  03 Март 2024 17:31ч.

  Ти си мека съпротива - каба-гьоз - за английско и рязано турско, и юдейско проникване. Наведи се отново, хвани се отново с две ръце отзад , разтвори се широко отново! Честито евроатлантическо проникване! Честита ти турска баня!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  03 Март 2024 20:33ч.

  Под забравяне имах предвид да спреме да си кръщаваме улиците и булевардите на тяхната фамилия, да спрем да пишем подобни възхвалителни стати и да говорим за добрия цар, дори и най-големия престъпник и убиец е направил някое добро през живота си. Както казах фамилията на Сакс-Кобург и Гота са направили достатъчно "добро" на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойчев

  13 Март 2024 7:53ч.

  Тъкмо напротив,трябва да помним и Войнишкото възстание и юни- септември 1923г.и терора 1925г.и отрязаните партизански глави по площадите на България 1941-1944г. Да помним! Но немога да не адмирирам тази реч,нека бъде за урок на съвременните "политици" че не трябва да се забравя историята и да се преиначава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  03 Март 2024 15:53ч.

  Цар Борис 3 беше най големия българофил, вината за включването на царството в тогавашната сглобка е редно да бъде понесена и от БСП(к), те си знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  03 Март 2024 20:14ч.

  Вие сериозно ли твърдите, че Борис Трети е бил българофил? Ако под българофилство имате предвид да преследваш, изтезаваш и убиваш десетки хиляди българи, да плащаш пари от държавният бюджет за обезглавяването на други, а някой просто обричаш на сигурна смърт изпращайки ги към лагерите на смърта на своя съюзник нацистка Германия (като същевременно се пазариш някой да плати транспорта) или просто им убиваш децата и им запалваш къщите, да Борис Трети е бил такъв "българофил". За това нека им речем "благодарско" за всичко с което са "допринесли" за България на издънките на германската фамилия Сакс-Кобург и Гота. Стига!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Безсмъртна реч на българския цар Борис III

  03 Март 2024 17:12ч.

  "За назидание, вечна слава и признателност на градющите поколения." Не не сме градющи, а разрушителни поколения. Как може цар Борис III да нарича руския Цар-Освободител "незабравим благороден рицар"; руският народ - "братски руски народ"; - а войната - "водена от руските войски"? Да не се е бил объркал нещо българският цар Борис III? Днешните подлоги и слуги на евроатлантизма твърдят, че освен руски войски е имало и някакви други войски като "финландски", "полски", украински", "белоруски" и тем подобни евроатлантически измислици, лъжи и измами... Ето историческата истина, която ни завеща цар Борис III: "Победоносната, освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар, Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие, без друг пример в историята на народите."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Днешните подлоги и слуги на евроатлантизма твърдят, че..."

  03 Март 2024 17:28ч.

  Е затова са подлоги. Утре ако им свирнат тия, на които се подлагат, може да се окаже, че и маорски, и зулуски войски са ни освободили. Да си припомним проф. Илчев: "Господи, какви нищожества стоят начело на България".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • недоволен

  03 Март 2024 17:41ч.

  Показа си евроатлантизма Таков с това изброяване, имащо само една цел - да омаловажи жеста по Божия Воля на Царя Освободител и доблестния подвиг на руската императорска армия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  10 Март 2024 14:45ч.

  Ако някой държавник беше прочел това на върхът евроатлантизмът направо го окача на въжето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • БЛАГОИЗТЕЗАР

  03 Март 2024 20:52ч.

  ТОЗИ.ПРАЗНИК.Е.БЕЗ ПОРЕН.И.СТИГА.СТЕ.ГО ПОДЛАГАЛИ.НА.СЪМНЕНИЕ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледах честванията за 3март в София.

  04 Март 2024 9:00ч.

  такава жалка картина бяха тия наемни за пари войници че продължавам да се чудя дали нарочно бяха представени тия охранени,надебелели млади и не дотам младо войници с цел да заблудят противника от Север!Погледнете офицерите около Борис||| ,вижте какви стегнати офицери с достойна униформа сме имали ако и да са били царски офицери.Погледнете сегашните тюфлеци във войнишка и т.н. офицерска униформа.Как мислите,дали тия т.н.войници ще се бият в калта до последен патрон че и някой ще се взривяват с последна граната за благото на българският народ?Погледнете как се бият руснаци и от двете страни в тази поредна гражданска война в губернията украина,как и двете страни вършат истински подвизи независима от идеите които защитават и гледайки сегашното ни “войнство” отговорете си дали тия охранени и затлъстели субекти са в състояние да извършват това!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логе

  04 Март 2024 11:47ч.

  Платили сме свободата? Окупационният корпус е бил нашата войска, макар и васални на Турция. И съединението и НЕЗАВИСИМОСТА са дело на Русия и платени от тях. Чрез съединението ако е руско участие са били готови в Англия да нападнат Русия, и руснаците се правят - че нямат нищо общо.. ... Пренаписват историята. На психхоо твърденията на десните, може да кажете само - "Я ДАЙ ИЗТОЧНИК ОТ ПРЕДИ 1944г., в България, или източник от преди Рейгън на запад" някой историк или вестник, някой уважаван учен.. Щом сме платили, значи по вестници трябва да го пише преди 1944г. А що не платихме за Македония? Опитваха се и да пробутат - че някакъв войвода е платил, той не е войвода - а е руски офицер и гражданин - умрял 10 години преди 3-март, не споменат ни от Левски ни от Ботев.. не е дал и на тях парици.. Без Русия, България щеше да е освободена колкото Македония. Господ Бог, оставя едно парченце ние да освободим, да се самоосвободим без Русия, и това Македония, за да видим какво е свършила Русия. А какво е свършила Германия?? Германия ни дължи 400 милиона долара от 1940та до 1944г. Което е 4-пъти тогава нашето БВП. Те Германия на Хитлер от всички страни на Европа прибират 80% от БВП. Ето защо без война в тези държави има глад и черна борса, това е частен дълг - частници които дават продукция на германците срещу бъдещо плащане-уж. Гарантирано от техните държави, с марионетни хитлерови правителства - като ЕС-НАТО. .... Плевен и храма Александър Невски, са по-важни от Шипка. Шипка е за да ни разделя от Русия. А опълченци без Русия нямаше да има. Русия 20 години по-рано се е отказала от проливите и от външната политика, затова продава и Аляска. Александър Втори не иска да води външна политика, омерзен от Европа и тогавашното НАТО-ЕС - Виенският конгрес. Но руснаците омерзени от новините за кланетата, и искат да помогнат на християни - при това православни. Българите са последните християни без собствена държава на Балканите. Русия договаря Сърбия и Гърция. В последният момент западните държави се отказват от Гърция, но Русия не, има няколко кораба до Гърция. И турците признават Гърция. Турция и Русия много пъти са съюзници. Дори когато Русия обявява войната за нашата свобода. Руският народ, пък и либерална Европа настоява руският цар да спаси българите. Русия и руснаците създават нашият език и култура, нашето образование и нашите очи към българщината. Още в средата на 19 век, дори със съдействие на турците, защото до тогава сме били славяноезични гърци, можещи да учат само в гръцки училища и да посещават гръцка църква. Но Гърция вече е суверенна и е жадна за територията поне до Стара планина, а чрез Паисий - Орбини и Венелин, Априлов, ..., турците си гарантират тези територии пред гърците. Да, Русия окупира тези територии, с българите, за да ги пази от кланетата. Левски и Ботев щяха да са гърци ако не бяха Русия, и щяха да се борят за Гърция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • KitCat

  06 Апр 2024 14:06ч.

  "Едно дело на великодушие Без друг пример в историята на народите..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи