Рекламираме се пред света като Мордор, който не развъжда орки

Рекламираме се пред света като Мордор, който не развъжда орки
София е в Мордор, но не развъждаме орки - видео с тези твърдения рекламира столицата ни като възможно седалище на Европейската агенция по лекарствата. Министерството на здравеопазването публикува видеоклипа, с който София кандидатства за седалище на European Medicines Agency (EMA), предаде bTV.


Сега седалището й е в Лондон, но агенцията трябва да си намери нов дом, след като Великобритания излезе от ЕС, което се очаква да стане през 2019 г.

Българската кандидатура беше сериозно критикувана като набързо направена и доста невзрачна.

„Скъпа ЕМА, ти не ме познаваш, защото съм в другия край на континента. Ако си представим картата на Средната земя, ти би била в Графството, а аз – в Мордор. Разбира се, ти не си хобит, а ние не развъждаме орки”, се обяснява в клипа в който София говори в първо лице на ЕМА. Здравното министерство е решило да направи аналогия с романа „Властелинът на пръстените” на Дж. Р. Р. Толкин. ( http://ema-sofia.eu/)

До края на видеото дикторски глас изрежда хубавите страни на столицата ни и на цялата страна. Клипът доста повече напомня на туристическа реклама – виждат се познати именно от клип на Министерството на туризма кадри на природни забележителности, археологически обекти и, разбира се – рози.

София обяснява на ЕМА, че древните са я наричали Сердика, което значи „сърце”.

Клипът представя и бъдещия дом на ЕМА, ако все пак София спечели надпреварата за домакинството – това ще е „София тех парк”, който в клипа също говори в първо лице:

„Аз бързо се превърнах в регионално средище на начален и рисков капитал за много млади предприемачи в ЕС. Много от тях намериха подслон тук ”. В повечето случаи през последната година обаче „София тех парк” влиза във фокуса на медиите с други новинарски истории.

София има „добре развита мрежа от здравни заведения с 30 болници и още 9 университетски болници”, има и големи фармацевтични компании, както и възможности за срещи с научни работници на различни форуми, твърди още клипът, докато във видеото текат кадри от годишната дигитална конференция „Уебит”.

ЕМА има близо 900 души персонал, а сред най-важните условия, на които трябва да отговарят кандидатите за бъдещото й седалище, бяха наличие на сграда, която може да поеме работещите в нея; достъпност на новото място; наличния на образователни възможности за децата на служителите, наличие на здравни заведения и възможности за трудова реализация на членовете на семействата им и др.

Освен София за седалище на ЕМА кандидатстват още: Амстердам, Атина, Барселона, Бон, Братислава, Брюксел, Букурещ, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Милано, Порто, Стокхолм, Малта, Виена, Варшава и Загреб, припомня дир.бг.

В голяма част от видеоклиповете има припокриващи се елементи като: местни забележителности и местни поводи за гордост; транспорт (както международен, така и в града); училища; храна; настаняване; сигурност; туризъм и свободно време; наличие на фармацевтична индустрия; плавност при преместването на седалището на агенцията.

 

Коментари

 • observer

  01 Sep 2017 21:27ч.

  Напротив. Семейство орки празнува шестия рожден ден на момченцето си в селска кръчма. В полунош всички гости, дошли естествено с пистолетите си, както се прави на детски рожден ден, започват да стрелят във въздуха за кеф. Малкият рожденик с пистолета на чичо си, голям човек, председател на общински съвет, стреля на месо. Чичото е пребивал хора, ръгал ги е с нож, но не може да се похвали с убийство. Малкият го е задминал. Ами Мордор сме. И орките са налице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  02 Sep 2017 9:14ч.

  Това "съвременните" вече ще литнат и на метли, само и само нещо да продадат-придобият ! Тъпоумието е заразително, а Не мисленето е национален спорт, също като триенето на талони "на игри на щастието". Поради него такива са и избраните представители в органите на управление на почти всяко ниво. Най-рекламираното нещо по електронните медии / игри на щастието / и предлагано в най-много обекти, също като чалга музиката преди време. Какво да очакваш ? А вината е разбира се в липсата на повече елфи и хобити сред месните ! Които да си пазят начина на живот, от миналото за бъдещето. Както е писала британката в книгите си. -: ))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи