Разследване: ЦРУ финансира медии като Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

Разследване: ЦРУ финансира медии като Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

Президентът на САЩ Роналд Рейгън изнася реч пред "Даунинг стрийт" 10, 9 юни 1982 г. По време на тази визита Рейгън очерта визията си за Националния фонд за демокрация. (Снимка: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images)

Автори: Мат Кенард и Марк Къртис, declassifieduk.org Следвайте "Гласове" в Телеграм

Финансиран от правителството фонд, който твърди, че насърчава демокрацията, но на практика помага за подкопаването на правителства, независими от Вашингтон, се намесва решително в медийното пространство на Великобритания от 2016 г. насам.

Националният фонд за демокрация (NED) финансира групи като Bellingcat, Index on Censorship, Article 19, Finance Uncovered и Thomson Reuters Foundation.

Бивш служител на ЦРУ казва, че NED е "транспортно средство" за пропаганда" на правителството на САЩ”.

Националният фонд за демокрация (NED), корпорация с нестопанска цел, финансирана от Конгреса на САЩ, е вложила над 2,6 милиона паунда в седем британски независими медийни групи през последните пет години. NED е "създаден да прави открито това, което Централното разузнавателно управление прави тайно в продължение на десетилетия", пише "Ню Йорк таймс" през 1997 г. Това включва харчене на милиони долари за "подкрепа на политически партии, профсъюзи, дисидентски движения и новите медии в десетки страни“

След края на Студената война NED се разраства и участва в опити за подкопаване или отстраняване на правителства, независими от Вашингтон, включително демократични - в Боливия, Еквадор и Венецуела.

Алън Уайнстийн, директор на изследването, довело до създаването на NED през 80-те години на миналия век, отбеляза през 1991 г.: "Много от това, което правим днес, е направено тайно преди 25 години от ЦРУ". 

NED традиционно се фокусира върху Източна Европа, Латинска Америка и Азия. Но Declassified установи, че организацията наскоро е финансирала три британски медии и четири групи за свобода на пресата в Обединеното кралство. Всички те се разглеждат като организации в прогресивната част на политическия спектър. Парите на NED са отишли в британските разследващи групи Bellingcat, Finance Uncovered и Open Democracy, както и в организации за медийна свобода и обучение - Index on Censorship, Article 19, the Media Legal Defence Initiative, and the Thomson Reuters Foundation

"Много от това, което правим днес, е правено тайно преди 25 години от ЦРУ"

От 2016 г. насам тези групи са получили £ 2,638,967 от NED, което я поставя сред най-големите институционални финансиращи организации на алтернативни медии и групи за свобода на пресата във Великобритания.  NED също така е дала стотици хиляди паунда на чуждестранни медийни групи със значително присъствие и филиали, регистрирани във Великобритания, включително Internews, PEN и Репортери без граници

"Шугър деди" (разг. възрастен покровител на младо момиче бел.ред.) на явните операции

NED е създаден през 1983 г. от президента Роналд Рейгън, който изложи идеята в реч в Уестминстър, пред премиера Маргарет Тачър. Целта, каза той, е "да се насърчи инфраструктурата на демокрацията". Това беше време на срамни скандали за ЦРУ. В статия на "Вашингтон пост" скоро се отбелязва: "Старата концепция за тайни действия, която вкара агенцията ЦРУ  в такива проблеми през последните 40 години, може да е остаряла". 

"NED имаше за цел да се защити срещу тези скандали, като изложи определени програми на открито. "Шугър деди“ на явните операции е Националният фонд за демокрация", продължава "Вашингтон пост". "До края на 80-те години тя правеше открито това, което някога беше неописуемо скрито". 

Разобличителят на ЦРУ Филип Ейджи, който е служил в агенцията през 60-те години на миналия век, коментира през 1995 г.: "В днешно време, вместо само ЦРУ да обикаля зад кулисите и да се опитва да манипулира процесите тайно като вмъква пари и инструкции тук и там, сега те имат помощник, който е този Национален фонд за демокрация."

Джон Кириаку, служител на ЦРУ от 1990 до 2004 г., заявява пред Declassified , че последните промени в закона са разширили потенциалните цели на американските информационни операции. "През 2011 г. Конгресът на САЩ промени закона, който забранява на изпълнителната власт да пропагандира американския народ или граждани на други страни като Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия", каза той. 

"Националният фонд за демокрация, подобно на Радио "Свободна Европа" / Радио "Свобода", безброй мозъчни тръстове в района на Вашингтон и Радио / ТВ Марти, са средствата за тази пропаганда", добави той, имайки предвид американския телевизионен оператор, който предава в Куба.

Кириаку, който е служил в главната дирекция за операции на агенцията, продължава: "И какъв по-добър начин да се разпространява тази пропаганда от това да се наливат пари към "приятелски" търговски обекти в "приятелски страни". Пропагандните усилия на ЦРУ открай време са били безсрамни. Но сега, когато те по закон не са сведени само до Русия и Китай, целият свят е мишена".

Bellingcat 

Британската организация Bellingcat, която е известна главно с разследванията си на операциите на руските тайни служби, се финансира от NED поне от 2017 г. насам. Bellingcat е единствената британска медия, която получава средства от NED и не отчита резултатите от използваните им, така че пълната степен на подкрепа за организацията е неясна. Bellingcat не отговори на въпросите на Declassified. 

Групата е регистрирана като фондация в Холандия и нейните сметки за 2020 г. показват, че за същата година е получила 112 524 евро (£ 94 000) от NED, което прави американският фонд една от най-големите институции, финансиращи Bellingcat. Това, което изглежда като друга безвъзмездна помощ от NED, също се споменава в сметките, но сумата не се разкрива. 

Отчетите на Bellingcat за 2019 г. не декларират безвъзмездни средства от NED, но годишният й доклад от същата година посочва американският фонд като "донор". Declasified UK не можаха да намерят сметки от предходни години. 

На други места Bellingcat споменава NED като едно от своите "стратегически партньорства", добавяйки, че е "привлякла вниманието (и финансовата подкрепа)" на американска агенция "както да разшири работата си в областта на научните изследвания и обучението, така и да професионализира организацията си".

Основателят и директор на Bellingcat, Елиът Хигинс, беше нает през 2016 г. като сътрудник от базирания във Вашингтон Атлантически съвет - мозъчен тръст, финансиран от Държавния департамент на САЩ и отдела за "публична дипломация" на НАТО.  Сегашният ръководител на NED, Деймън Уилсън, преди това е бил изпълнителен вицепрезидент в Атлантическия съвет. Преди това той е заемал висши длъжности в посолството на САЩ в Багдад, в НАТО и Съвета за национална сигурност на САЩ, където е "помагал за разширяването на НАТО". 

През септември 2021 г. Bellingcat обяви нов международен консултативен съвет от шест души, който включваше Франсис Фукуяма, бивш служител на Държавния департамент на САЩ при Рейгън, който наскоро бе включен в борда на NED.

Деймън Уилсън, президент и главен изпълнителен директор на NED разговаря с Йенс Столтенберг (Снимка: НАТО)

Bellingcat изглежда е близо до британското правителство. Изтекъл документ от служител на външното министерство отбелязва, че – след като Обединеното кралство "определи Северна Македония като приоритетна страна" – по време на президентските избори през 2019 г. (Лондон) "разположи" редица "партньори" в страната (Македония ) като част от своя "отговор", включително Bellingcat.

На следващата година, през юли 2020 г., Bellingcat публикува статия, озаглавена "Руската намеса в Северна Македония: поглед преди изборите" преди парламентарния вот в страната. 

През 2020 г. Bellingcat e един от четиримата основни "партньори" в Open Information Partnership (OIP), съюз от организации "за противодействие и разкриване на дезинформация", финансиран изцяло от Министерството на външните работи на Обединеното кралство. Сред членовете на алианса са Центърът за върхови постижения на НАТО за стратегически комуникации.

Не е ясно дали Bellingcat е получила средства чрез OIP, защото Министерството на външните работи казва, че не притежава данни за това.

Bellingcat заявява, че "не иска или не приема финансиране и вноски директно от никое национално правителство".

Структурата на NED като частна неправителствена организация, която се финансира от Конгреса на САЩ, позволява на получателите на безвъзмездни средства да имат такива политики и все пак да получават средствата си.

Строго секретно

Index on Censorship, най-голямата група за свободно изразяване в Обединеното кралство, която следи заплахите за свободата на словото и публикува цензурирани писатели, е получила 603 257 паунда от NED през 2016-2021 г., според отчетите на Комисията за благотворителност. 

Главният изпълнителен директор на  групата, бившата лейбъристка депутатка Рут Смит, беше назначена през юни 2020 г. – шест месеца след като загуби мястото си в парламента.  В грамата от 2009 г. на заместник-ръководителя на мисията на САЩ в Лондон Ричард Лебарон се отбелязва: "Лейбъристкият парламентарен кандидат за Бъртън Рут Смит на 20 април ни каза, че премиерът Гордън Браун е възнамерявал да насрочи изборите за 12 май". 

Грамата продължава с думи на "унилата Смит“, че Браун се е отказал от предизборния си план след спад в броя на анкетите на лейбъристите поради медиен скандал. Лебарон добави: "Тази информация я няма в пресата". 

Грамата е класифицирана като "поверителна" и "не за чужди очи". Преди да бъде изпратен в Лондон през 2007 г., Лебарон е бил заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Израел. 

"Тази информация я няма в пресата"

От 2005 до 2007 г. Смит е директор по обществените въпроси и кампании в Британско-израелски център за комуникации и изследвания (BICOM), видна произраелска лобистка група с тесни връзки с израелското правителство. Сегашният му директор се присъедини към BICOM директно от кабинета на израелския премиер. 

Index – чиито спонсори включват също Charles Koch Foundation, Facebook и Google – не отговори на въпросите на Declassified за безвъзмездните средства за NED. Един от основателите на Index през 1972 г., поетът Стивън Спендър, по-рано подаде оставка като редактор на списание Encounter, когато беше разкрито финансиране от ЦРУ. Спендър заяви тогава, че не е запознат с договореностите за финансиране.

След това Спендър основава Index и бързо иска "значителна субсидия" от фондация "Форд", за която Франсис Стонор Сондърс заявява в наградената си творба "Културната студена война", че действа като проводник на средства на ЦРУ в периода. Сондърс казва, че е било "широко известно времето, когато Фондация Форд е била съзнателен партньор на ЦРУ". В книгата си Сондърс пише: "Архивите на фондацията разкриват множество съвместни проекти".

Партньорства

Друг получател на финансиране от NED във Великобритания е фондация "Томсън Ройтерс", корпоративната фондация на глобалната новинарска компания. Тя е получила 98 870 долара (£72 500) през 2020 г. за "укрепване на капацитета на независимите медии за отразяване на пандемията от Covid-19". 

Фондацията преди това е обучавала журналисти от Централна и Източна Европа в програма, финансирана от NED, но не отговори на въпросите на Declassified за нивото на финансиране от NED.  Нейните отчети за 2020 г. отбелязват, че е разработила "многогодишни партньорства с нови финансиращи организации", включително NED и Държавния департамент на САЩ.

Базираната в Лондон разследваща група Finance Uncovered, която проучва незаконни финанси, е получила 314 595 долара (£ 231 000) от NED между 2016-а и 2019-а. Уебсайтът му също така се позовава на двугодишна "открита безвъзмездна помощ" от 230 000 долара (£ 169 000) NED, която беше активна през септември 2020 г.

Ник Матиасън, основател и един от директорите на групата, каза пред Declassified: "NED и други финансиращи организации помогнаха на Finance Uncovered да се превърне в пълноправна организация, която е обучила стотици журналисти и активисти от повече от 90 страни и която след това работи с тях, за да помогне за създаването на мощни публикации". 

Групата стартира през 2013 г. и има четирима журналисти във Великобритания и един в Кения. В интервю за NED през 2020 г. Матисън заяви, че "икономиката на журналистическата индустрия е напълно разбита на парчета". Но добавя: "Ясно е, че в нашия малък сектор на следване на парите и борба с клептокрацията, ние сме оценени. Тази признателност започва да се усеща от министерствата на международното развитие, например."

Набиране и обучение

Друга медийна организация, наскоро получила средства от NED, е Open Democracy. Един от най-посещаваните независими новинарски сайтове във Великобритания e получил 150 000 долара (£ 110 000) от 2015-а до 2018-а. 

През 2017 г. сайтът получава 50 500 долара (£ 37 000) безвъзмездна помощ от NED за "набиране и обучение на млади нововъзникващи писатели, мислители и лидери от Близкия изток", за да пишат конкретни статии, свързани с демократичното развитие в региона". Друга безвъзмездна помощ през следващата година на стойност $ 49,111 (£ 35,700) е за да "осигури платформа за нововъзникващи млади мисловни лидери... по критични въпроси, свързани с демократичното развитие".

Групата заяви пред Declassic, че е получила останалата част от средствата на NED за провеждане на обучителни сесии в страни, включително Египет, Тунис и Сирия. 

OpenDemocracy публикува редица новаторски разследвания за неправомерни действия на британското правителство през последните години, които доведоха до промени в парламентарната процедура и до официален отговор от кабинета.

Главният редактор Питър Гейгън, който не e на поста, когато OpenDemocracy получава безвъзмездните средства от NED, заяви, че средствата "представляват приблизително 3-4% от общия ни бюджет по това време". Той добави, че "финансирането е за много специфична работа и изданието, както винаги, има пълна независимост и редакторски контрол над проекта". Базираната в Лондон група за свободно изразяване Article 19 е получила 1,25 млн. паунда от NED през 2016-20 г., според отчетите на Комисията за благотворителност. 

Междувременно Инициативата за правна защита на медиите в Обединеното кралство (MLDI), създадена през 2008 г., за да осигури "правна защита на журналистите", получи £ 275,796 от NED през 2017-20, според нейните сметки. 

Както Article 19, така и MLDI не отговориха на въпросите на Declassified. Не е ясно какво въздействие има финансирането на NED директно върху продукцията на получателите на безвъзмездни средства.  

Елиът Ейбрамс, американски служител при Рейгън и Тръмп, е в борда на NED. (Снимка: Междуамерикански диалог)

Селективни безвъзмездни средства

NED казват, че имат за цел да укрепят институциите, за да гарантират свободни и честни избори и да се насърчи либералната демокрация. Като част от това "NED предоставя пряка подкрепа на групи в чужбина, които работят за правата на човека, независимите медии, върховенството на закона и широк спектър от инициативи на гражданското общество".

Тя дава 2000 гранта годишно по целия свят, като средната стойност е 50 000 долара. Но изглежда, че безвъзмездните средства от NED са концентрирани в страни с правителства, независими от Вашингтон – или с потенциал за това. 

Declassified не успя да открие безвъзмездни средства от NED, отпуснати в нито една от шестте подкрепяни от САЩ диктатури в Персийския залив като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. За разлика от това, NED похарчи 9,4 милиона долара за 162 гранта във Венецуела

Един грант на NED през 2011 г. финансира 10 рок групи във Венецуела, за да продуцират нови песни, насърчаващи свободата на изразяване. 

Целта беше да се "подкопае управлението на Уго Чавес", тогава демократично избран лидер на богатата на петрол страна. Чавес изведе  Венецуела извън орбитата на Вашингтон, след като спечели изборите през 1998 г., което накара САЩ да подкрепят частично успешен военен преврат срещу него през 2002 г. 

Друг проект на NED във Венецуела, този път от 2017 г. и на стойност 55 000 долара, имаше за цел "да ангажира журналисти и медии в защитата на свободата на изразяване и демокрацията". 

"NED е златна нишка, която води директно към Вашингтон"

Бордът на директорите на NED се състои от 22-ма души и включва петима бивши посланици на САЩ. Сред тях е известният Елиът Ейбрамс, висш служител в администрацията на Рейгън през 80-те години на миналия век, който помогна за организирането на тайното финансиране на десните бунтовници "Контра" в Никарагуа, в което участва и ЦРУ. 

Ейбрамс действа зад гърба на Конгреса, който беше прекъснал финансирането, а през 1991 г. той се призна за виновен по две обвинения за укриване на информация от законодателите. В крайна сметка той беше помилван от президента Джордж Х. У. Буш. 

През януари 2019 г. президентът Доналд Тръмп назначи Ейбрамс да оглави усилията на САЩ за отстраняване на правителството на Мадуро във Венецуела. Три месеца по-късно подкрепяните от САЩ опозиционни фигури Хуан Гуайдо и Леополдо Лопес – оградени от тежко въоръжени войски – направиха опит за въоръжено въстание по улиците на столицата Каракас. 

"NED е златна нишка, която води директно към Вашингтон", казва Франсис Стонор Сондърс - сътрудник в Кралското литературно дружество. "И с това имам предвид не само официалните правителствени програми на САЩ, но и огромната мрежа от тайни играчи, които планират и изпълняват своите операции за информационна война." Културната Студена война никога не е изчезвала, тя просто променя целите си", добавя Сондърс.

Националният фонд за демокрация (NED) не отговори на исканията за коментар или информация. 

---

Авторите: Мат Кенард е главен разследващ журналист в Declassified UK. Бил е сътрудник, а след това и директор в Центъра за разследваща журналистика в Лондон. 

Марк Къртис е редактор на Declassified UK и автор на пет книги и много статии за външната политика на Обединеното кралство. 

Източник: declassifieduk.org

Превод за "Гласове": Георги Ванчев

 

 


 

Коментари

 • nan

  31 Дек 2022 10:27ч.

  толкова за "разследващия журналист" Грозев. спомням си, че преди няколко месеца руснаците пуснаха кратко видео за дейноста на Грозев, който в определени моменти се представя за полски разледващ журналист и дава интервюта по полските телевизии на прекрасен полски. отвсякъде (дори и от задника му) стърчат ушите на МИ6.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проклятието "англосаксонски свят"

  31 Дек 2022 10:41ч.

  Бог забавя, ала не забравя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ристо с котката

  01 Яну 2023 15:01ч.

  Зелените книжки много помагат за свободата, само те ме правят свободен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • явно целта на раздухването на случая грозев е именно това: да се говори за британските служби

  31 Дек 2022 10:41ч.

  разкола в англосаксонските редици е добре очертан за който има очи да гледа; това не ви ли подсказва колко дълбоко са затънали глобалистите щом взеха да водят война помежду си? или тя войната е само между тях, а не с Русия, която само използват, както винаги са използвали трети страни? и кой я обяви тази война? не беше ли папата най-крещящият глас? и после какво общо имал папата и свързаната с него мафия в политиката на италия? първият приятел на шваб замесен в световна война няма да се намесва във фашистки решения в италия под благовиден предлог, с който лъже от векове овцете? айде бе; ми отворете ги тези очи! за какво друго ви са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Позволете да не се съглася с Вас, сър!:

  31 Дек 2022 14:48ч.

  Ако има нещо, което да сплотява англосаксите, та дори и т.тар. колективен запад - това е общата им омраза към всичко руско! Статията е великолепна! Благодаря ви, ГЛАСОВЕ!!! От изложеното в нея е ясно, че всичко върви така, както искат стопаните на диип стейта! А, че от това тресавище се показва главата на един Ганю, голям праз! Много шум за нищо! Важни са реакциите на бг общество!:) Най-гадното е, че сме дарени с важно геостратегическо пространство и с едни от най-продажните политически елити в Европа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  01 Яну 2023 20:30ч.

  Съгласна съм с теб напълно. Наблюдавам го отдавна това нещо и се чудех какво, по дяволите, се случва. Foreign Affairs понякога публикуват подигравателни статии за Великобритания, и особено за новата амбиция на бритовете Global Britain.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А най-важното е,

  03 Яну 2023 11:38ч.

  че в политиката няма приятели, а само интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  31 Дек 2022 11:16ч.

  Прав беше Медведев, като каза, че тоя път никакви желязни завеси няма да помогнат, а трябва колективният запад да се постави в желязна клетка, но за това са нужни глобални усилия от всички останали, а не само да разчитат на Русия да се бъхти със световните подлеци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ММ93

  31 Дек 2022 11:22ч.

  „Това го знае всяко хлапе“ - телевизионно състезание ... БЕЗ КОМЕНТАР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпросче

  31 Дек 2022 11:25ч.

  Защо тогава си хабята парите за нова и бтв? То нашите правителства са баш най-слугинските.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • favr

  03 Яну 2023 17:01ч.

  е те да не са слугински безплатно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • що не

  31 Дек 2022 11:38ч.

  че ще го свиткат ,спор няма ,но можеха да му предоставят избор - полоний,новичак или класиката гъби

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  31 Дек 2022 11:42ч.

  И без това разследване се знаеше какви ги върши тоя джурналист... Но, разследването ясно показва един от начините за манипулиране на обществото! Та въпросното лице от български произход си е най-обикновен слуга на запада и нищо повече!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Н е е най-обикновен слуга

  03 Яну 2023 11:41ч.

  доста квалифициран и възнаграден е :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  31 Дек 2022 12:01ч.

  Благодаря ви ГЛАСОВЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добра публикация,

  31 Дек 2022 12:13ч.

  прояснява по-детайлно това, което и без друго се предполагаше. А псевдобългаринът Грозев е просто маша за мокри поръчки в информационната сфера.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  31 Дек 2022 17:42ч.

  благодарение и на Грозев на много от мазните котараци на ГРУ им окачиха звънчетата(името Белингкат произлиза от баснята Belling the Cat-да окачиш звънче на котката). Не, че такива като Мишкин, Чипига и так далее по случаите със Скрипал, Навални се отличаваха с някаква интелигентност, но многобройни агенти бяха разконспирирани, а разкритията за МН17 бяха използвани за осъждането на Гиркин/Стрелков, който се прави почти на дисидент, а си е на руска служба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Никоя уважаваща себе си котка, не търпи звънче на шията

  14 Март 2023 14:01ч.

  Единствено скопените екземпляри или такива прекалено дълго съжителствували с тревопасни, могат да позволят такаво издевателство над собствената им природа..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @уфсъ

  15 Март 2023 4:46ч.

  Bellingsheep закачат и звънчета на овцете като теб, но вие явно не се усещате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отиващата си 2022 година

  31 Дек 2022 13:25ч.

  Е година на ЛЪЖАТА, и година на падането на всички маски на така наречения цивилизован "Запад". Всичко описано в статията е вече добре познато и още по важно -силно КОМПРОМЕТИРАНО. Нимий нормален врче не вярва на англосаксонците и техните алабала приказки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не бе

  31 Дек 2022 16:24ч.

  Той само Путин води хибридна война против Запада. Тия са “Вода ненапита”, “Росна китка” и “Момина сълза” едновременно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищо ново

  31 Дек 2022 16:30ч.

  Това си го знаем и без да влизаме в детайлите. Виждаме го всеки ден. Облъчват ни ежечасно с всяка новинарска емисия по всички медии. Това си е психологически терор! За това не гледам телевизия. Доброто психично здраве изисква спазването на медийна хигиена. Не съм “демократ” и никога няма да стана. Това е брутално против моята същност като нормален човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разследване: ЦРУ финансира медии като Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

  31 Дек 2022 16:36ч.

  Ауууу, разследване! Виж ти, Страшна работа! Ташак! Пичове, аз имам “топлата вода” отдавна и си мия ташаците редовно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  01 Яну 2023 13:17ч.

  Много навременна публикация на Гласове, поздравления! По принцип отдавна се знае какво и защо вършат западните спецслужби в медиите и чрез медиите, но тези факти в публикацията са от особена полза за читателите и въобще нашите граждани с оглед скандала около "журналиста" Грозев и мижитурската активност на тукашната продажна и страхлива политическа "класа".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  01 Яну 2023 17:02ч.

  Времето разкрива всичко скрито и прикрива всичко ясно. Някои от "тайните" на Bellinkat вкл. и на Грозев изплуват-да видим кой ще "глътне вода''?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Националният фонд за демокрация (NED), е "транспортно средство" за пропаганда" на правителството на САЩ”.

  01 Яну 2023 19:44ч.

  Бившият ни Министър на Външните Работи (ГЕРБ), Даниел Митов, депутат в 48 ни НС, е работил oт 2010 насам, и може би продължава да работи за NED. https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Mitov Въпроси?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • преди да прочета коментара ви

  14 Март 2023 15:00ч.

  написах каквото мисля за Дани... Извинения! Все пак това означава, че вероятно не сме много далеч от истината... Задават се избори... Полезно е припомнянето на такива факти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  02 Яну 2023 7:21ч.

  Евро-атлантическата чума навсякъде се е разпространила и заразява доста успешно и нашенци. В Белингкет освен известния като резидент на едно чуждо разузнаване Христо Грозев, гледам се подвизава и някоя си Десислава Ланге-Дамянова която е кадър и на още няколко НПО-та работещи в сверата на разпространението на евро-атлантически ценности по света и унас. Явно на една заплата не се седи само. В Националният фонд за демокрация (NED) имаме и друга българска представителка Ася Иванчева, която с цялата си наглост е едновременно изпълняващ длъжността ръководител на отдела по правата на човека към Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) на ОССЕ. OCCE или Организация за сигурност и сътрудничество в Европа трябваше да съблюдават за спазването на Минските съглашения и примирието между Украйна и ДНР/ЛНР, но единственото което правеха е да предават местоположенията на военните обекти на ДНР/ЛНР на Киев и да вербуват хора. Та да ви е ясно като се каже Организация за сигурност и сътрудничество в Европа се има предвид друг вид американски шпиони.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антон Сираков

  04 Яну 2023 6:38ч.

  31 Дек 2022 11:25ч. "Защо тогава си хабят парите за нова и бтв? То нашите правителства са баш най-слугинските." Именно, за да не се създаде правителство, което не е слугинско. За тази цел българите са облъчвани да емигрират, да не гласуват или да гласуват за тъпи и прости продажници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • саа

  20 Яну 2023 16:50ч.

  роналд рейгън беше просто един глупак ----МАРИОНЕТКА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Националният фонд за демокрация (NED),

  14 Март 2023 14:52ч.

  е "транспортно средство" за пропаганда" на правителството на САЩ”.... Всеки път, когато се отвори дума за NED, споменавам, че нашият политик от ГЕРБ Даниел Митов РАБОТИ в тази организация, още от 2010 г.! (https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Mitov ) а доколкото ми позоляват познанията по английски език - възможно е да ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ ЗА ТЯХ! Както успя да стане Министър на външните работи на България!!!!!, докато е работил там! Сега Бацко ви като се върне на белиот...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-(

  14 Март 2023 17:25ч.

  Ясно, сега стана много Ясно и Прозрачно, какво се случва в ГРУЗИЯ!!!! Голяма болка, но неизбежна!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чингис хан

  15 Март 2023 5:56ч.

  С помощта на хора като христо грозев българия може само да се гордее защото най-после се появи един истински българин след васил левски и христо ботев който показа че русия е една тирания която е няма никъде другаде по света която използва отрова срещу своите политически оппоненти и там живее едно долно джудже което е готово за шафода

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  15 Март 2023 15:26ч.

  На Хицата и оскарче му купиха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи