Разследване от 2020 г.: Вече е известно кой наистина е искал и е имал възможност да убие Навални

Разследване от 2020 г.: Вече е известно кой наистина е искал и е имал възможност да убие Навални

Този текст е публикуван в края на октомври 2020 г. Припомняме го отново в днешния контекст след смъртта на Навални.

На 2 септември 2020 г. канцлерът на ФРГ Ангела Меркел публично заяви, че в кръвта на опозиционера са открити следи от отрова от групата „Новичок“, като обвини Русия във възможна съпричастност към инцидента. Ние обаче получихме информация, която сочи към тези, които действително са заинтересовани от скорошната смърт на Алексей Навални. И това въобще не са неговите противници, а покровителите му, които помогнаха на опозиционера да създаде образа си на „борец с режима“

Възможно е отравянето на Алексей Навални да е извършено вследствие на конфликт със съратника на блогъра, Владимир Ашурков, и другите му задгранични партньори. А вероятният отровител е продавачката на книги от Лондон, приятелка на Чичваркин (подсъдим през 2009 г. по наказателно дело за изнудване, отвличане и контрабанда на мобилни телефони - бел. пр.) и Ходорковски, никому неизвестната досега Мария Певчих.

В средата на август основателят на „Фонда за борба с корупцията“ (ФБК) Алексей Навални заминава за Новосибирск и Томск във връзка с предстоящо разследване на ФБК. При обратния полет на 20 август от Томск за Москва опозиционерът неочаквано се почувствал зле, загубил съзнание и след принудително кацане на самолета в Омск екстрено е хоспитализиран. Лекарите от местната Спешна помощ предприемат всички необходими мерки за спасяване на живота на пациента. След като го стабилизират, по молба на семейството му и официалните немски представители, Навални е транспортиран в клиниката „Шарите“ в Германия. Разходите за транспорта са платени от спонсориращия го от дълго време Борис Зимин. Няколко дни след постъпването в клиниката лекарите заявяват, че пациентът вероятно е отровен. На 2 септември канцлерът на ФРГ Ангела Меркел публично заяви, че в кръвта на опозиционера са открити следи от отрова от групата „Новичок“, като обвини Русия във възможна причастност към инцидента. Ние обаче получихме информация, която сочи към тези, които действително са заинтересовани от скорошната смърт на Алексей Навални. И това въобще не са неговите противници, а покровителите му, които помогнаха на опозиционера да създаде образа си на „борец с режима“.

Какво е правил Навални в Сибир?

Алексей Навални пристига в Новосибирск на 15 август. В пътуването му го придружават сътрудници от ФБК, които включват лицата Георгий Албуров, Павел Зеленский, Иля Пахомов, Владлен Лос, прессекретарят Кира Ярмиш и никому непознатата Мария Певчих. Спорд графика Навални провежда среща с доброволци и записва материали за ново разследване преди предстоящите избори на 13 септември, след което заминава за Томск. Именно в тази част от пътуването му е ключът за разгадаване на тайнственото отравяне. В Томск Навални събира информация и разказва за работата на „Единна Русия“ в сферата на жилищните комунални комплекси. Особено внимание отделя на компанията „Томскводоканал“. Дружеството се занимава с обслужване на водопроводната мрежа в целия град, след като печели поръчка в конкурентна борба с московската „Росводоканал“ (РВК). При това, РВК е най-големият в страната частен оператор на централизирани системи за водоснабдяване и канализация, която от време на време подкрепя Ашурков. Всичко това става известно от записа, който ФБК излъчва на 3 септември. Интересите на „Росводоканал“ се простират много по-далече от Сибир. В частност, РВК се бори да вземе водоснабдяването в Рязан, като се опитва да получи договор за 49 години. Но поражението в Томск нанася чувствителен удар по плановете на компанията, затова в битката е хвърлен главния медиен актив на Ашурков, Алексей Навални. Предстоящите избори и загрижеността за Жилищно-комуналните комплекси в Сибир са добро прикритие в борбата за надмощие на пазара. Но защо именно командировката в Томск се превръща в „еднопосочен билет“ и каква роля играе Ашурков и собственика на  магазини в Лондон Чичваркин в отравянето на Навални? Това става ясно, ако се проследи историята на техните връзки с опозиционера.

Как и кой създаде Навални

През 2010 г. Алексей Навални още няма собствен бранд и води политически блог на платформата Live Journnal, който накрая успява да привлече дългоочакваното внимание на потенциален инвеститор. С блогъра се свързва Владимир Ашурков, който от септември 2006 г. до февруари 2012 г. е директор по управление и контрол на активите на CTF Hodings Ltd, холдинг, който управлява компаниите от консорциума „Алфа Груп“. „Едрата риба“ клъвнала на текстовете от блога на Навални, изказала подкрепата си за него и изявила готовност да използва връзките си в негова подкрепа. Нещо повече, Ашурков провел разговор с него за помощта, която може да окаже за издигането му, с което Навални се съгласил, като поел ангажимента да действа внимателно и тайно. По-късно именно Ашурков изкара Навални в светлината на прожекторите, като му осигури контакт със задграничния финансист Уилям Браудер и емигриралия в Лондон Евгени Чичваркин. Това му позволи да изгради стратегия за създаване на собствен бранд и влияние върху обществено-политическия дневен ред. Навални е субект на големи надежди и очаквания да създаде широко, демократично опозиционно движение. През следващите няколко години Ашурков интегрира активно Навални в световния елит. Той създава на неизвестния блогър име, имидж и бранд. Помага му да си осигури финансиране, предоставя му компромати за гръмки разследвания и му дава инструкции как да създаде собствен проект. И така, през 2011 г. Навални заедно с Ашурков основават „Фонд за борба с корупцията“. През 2012 г. официално става известно за сътрудничеството на топмениджъра от „Алфа Груп“ с опозиционера, поради което се налага да напусне поста си. По-късно Ашурков официално е включен в екипа на Навални и е назначен на длъжността изпълнителен директор на ФБК.

Падението на Лондон

Годините си минават, „Фондът за борба с корупцията“ се развива добре, набира аудитория и задейства нови проекти. Алексей Навални става неформален лидер на опозицията, като получава медийна и финансова подкрепа от чуждестранни инвеститори и организации. Той преминава курс на обучение в Йейл и концентрира най-многобройното опозиционно движение в Русия. ФБК събира стотици милиони рубли дарения, а през портфейлите за биткоини на оглавяващите щаба, Навални и Леонид Волков, преминали милиони долари. Обаче нарастването на влиянието и убедеността в собствената му незаменимост водят Навални до редица фатални грешки. Той губи подкрепата на лоялните опозиционни медии, и след като инициира няколко гръмки скандала, разцепва опозицията, проваля протестите и, привличайки вниманието върху себе си, губи едно след друго всички дела за клевета. Резултатът от всичко това е, че успява да загуби съюзниците си. Фактически Навални се превъръща в политически изгнаник, но практически, самият той все още така и не разбира това.

Егений Чичваркин закрива „Фонда за борба с корупцията“ едва три месеца след неговата регистрация и оттегля подкрепата си за либертарианството. Създадената в Лондон през ноември 2019 г. организация трябвало да сложи в ред финансирането на Навални, което провеждал лично Чичваркин. Ликвидацията на фонда става на 25 февруари 2020 г., както е видно от сайта на регистъра във Великобритания. Причина за това вероятно е конфликтът между Навални, Чичваркин и Ходорковски по повод призивите на Навални да не се протестира срещу поправките в Конституцията на Русия и „умното гласуване, които ФБК започнал да излъчва още през 2019 г. В същото време, когато Навални потушава протестния потенциал в контекста на Конституцията, Ходорковски се опитва да изкара хората на улицата и да мобилизира руснаците. Той инвестира милиони в дейността на своите структури за дискредитиране на поправките в Конституцията и то в същото време, когато Навални говори за безсмислието на протестите и призовава за бойкотирането им. Тук може би при Чичваркин е изиграл роля личният фактор. За него Ходорковски е много близък приятел и кръстник на дъщеря му. Освен това и при Навални, и при Ходорковски има общи източници на финансиране и покровители, които не одобряват излишната самостоятелност на опозиционера. Тъй като ФБК съгласно законите в Русия се води като „чужд агент“, той не може да използва законно технологиите за влияние върху електоралните процеси, което поставя под заплаха съществуването на организацията и инвестираните в нея средства. На фона на всички натрупали се въпроси, какъвто е и проблемът с дълга от 88 милиона към т. нар. „Готвач на Путин“ (става дума за милиардера Евгений Пригожин. Във връзка с дълга, вж. сатията „Готвача на Путин изкупи дълг на Навални и „Фонда за борба с корупцията“ в сайта  „Дневник“ от 26.08.2020 г. - б.пр.) и перспективата за банкрут на Фонда, между Навални, Ашурков и останалите лондонски опозиционери възниква дългосрочен неразрешим конфликт.

Първият звънец

Дългът от 88 млн. рубли пред „Готвача на Путин" подтикнал Навални на 20 юли да обяви, че ще ликвидира руския филиал на ФБК. Според източник, близък до ФБК и Навални, решението било взето без да е обсъдено с Ашурков и Волков, въпреки че всеки един от тях играе важна роля във функционирането на Фонда. Единият обезпечава задграничните поръчки и политическата им подкрепа, а вторият - стабилното финансово положение, легализацията на средствата и работата на щабовете на Навални. Източникът ни казва следното: „Естествено, самодейността много не се хареса на Ашурков. За десет години бяха вложени прекалено много средства в Навални и ФБК, за да му позволят еднолично да закрие Фонда. Освен това, тук възниква и въпроса за репутацията на самия Ашурков, а така също и на хората, които го подкрепят“.

На 22 юли Ашурков звъни на Навални и иска обяснения, като му предлага два варианта за развитие на събитията, съобщава нашият източник: „Ашурков отначало се опита да му обясни, че не е възможно да закрие ФБК без да се посъветва с никой. След това ултимативно му заяви: „Или запазваш ФБК и правиш ново изявление, в което правиш стъпка назад, като обясниш, че в първото си изявление си искал да покажеш колко е важен ФБК и какви ще бъдат последствията от неговата ликвидация, или си регистрираш друго юридическо лице и връщаш всички вложени лично в теб и във Фонда средства. Предаваш всички финансови и материални активи, връщаш последните вложени в теб 33 милиона от сметките на Фонда и личните ти пари от сметките са открити в чужбина. А освен това предаваш управлението на Фонда на човек, който може да изплати дълговете му и няма да позволи да бъде съдебно назначен управляващ, който да получи достъп до цялата финансова история на Фонда“. Освен това Навални трябвало сам да унищожи всички филми и разследвания, за да не може никой да стигне до тях. Тази переспектива накарала всички силно да нервничат. Като капак на всичко, Навални трябва да върне и всички акции, които е получил от Ашурков, чрез които Навални участва в съветите на директорите на всички големи компании в Русия. По този начин той получил достъп до вътрешната документация от заседанията на компаниите. Така Навални набирал информация за своите разследвания“, обяснява източникът ни. Самият Навални реагирил много остро на предложението. Той бил известен сред сътрудниците си със своя истеричен характер. Както обяснява нашия източник: „Той, разбира се, избухна и започна да крещи, че ФБК е негова рожба и само той ще взема решения, тъй като и без това всичко се крепи само на него и моментално ще рухне, ако ФБК бъде предадена на друг човек. А въпроса за парите и акциите, той въобще няма намерение да обсъжда. Те са лично негов „пенсионен фонд“ и „възнаграждение за риска“. Въпреки това Ашурков предложожил на опозиционера добре да помисли, иначе „може да има последствия“, с което разговорът приключил.

В контекста на този разговор е необходимо да се изясни какви активи са били в разпореждане на Навални и защо те представляват отделен пункт от предявените искания и спорове. През 2008 г. Навални започва да публикува своите първи разследвания, в центъра на които стоят компаниите, в които е акционер. Това съвпада с фалита на неговата компания „Н. Н. Секюрити“, занимаваща се с търговия на ценни книжа. Ползвайки се от правото си на миноритарен акционер, той има достъп до конфиденциалните документи, които впоследствие публикува. По този начин той възпрепятства сделки на тези компании и им нанасял репутационни щети. На атака са подложени такива гиганти, като „Роснефт“, „ВТБ“ и „Газпром“. През 2012 г. в неговия портфейл има акции на 37 акционерни дружества, между които „Газпром“, „Роснефт“, „Лукойл“, Сургутнефтегаз“, „ВТБ Банк“ и др. Посочените данни фигурират в Сведението от 2012 г. за доходите и имуществото на самия Навални, като кандидат за кмет на Москва, включително и на неговата съпруга и непълнолетните им деца.

„Първоначално Навални притежаваше малко количество акции, но след това Ашурков и останалите му добавиха още, за да може да работи по-спокойно. Накрая той вече притежава много повече ценни книжа, отколкото е вписал в декларацията си. Така например, според декларацията му, той не притежава акции на „Аерофлот“, макар че всички знаят, че е член на съвета на директорите. Истинските мащаби на притежаваните от Навални акции никой не знае, но те с точност са значително повече от декларираните“, твърди нашият източник. След като проверихме информацията на източника ни се оказа, че Навални действително е бил акционер в „Аерофлот“. Той е бил член на съвета на директорите на компанията по предложение на Александър Лебедев. През 2013 г. двамата взимат съвместно решение повече да не предлагат Навални за член на съвета на директорите, тъй като участието на Лебедев в компанията силно намалява. Имаме основания да предполагаме, че част от ценните книжа на Навални са предадени във владение на Юлия Навална. Официално тя е безработна и се занимава с възпитанието на децата, но въпреки това опозиционерът е декларирал на нейно име неголям годишен доход, който вероятно е от дивиденти от притежаваните акции, които са били декларирани през 2012 г., а впоследствие през 2017 г. изчезват. Навални има и други източници на доходи. Така например, според изчисленията на журналистите, месечната заплата на Навални възлиза на 750 хил. рубли. Макар че официално Навални е обявил само 450 хил. рубли, които получава от олигарха Дмитрий Зимин, бивш собственик на фирмата „Винпелком“. Но за сметка на това, официалните годишни разходи на Навални възлизат на около 17 млн. рубли. Тук се включват и личните му пътувания зад граница и наемът за апартамента в центъра на Москва, за новата кола на жена му и таксата за обучение на дъщеря му в САЩ. Но на зададените му въпроси чии са парите за разкошния му живот, Навални отказва да даде отговор.

Изостряне на конфликта

Но нека се върнем на последните събития преди отравянето. След телефонния разговор с Ашурков, Навални не отстъпва от намеренията си и продължава да развива темата за ликвидацията на ФБК, като помага на дарителите да преоформят регулярните си дарения в нови банкови сметки, открити от Навални. Едновременно с това продължава и активната експлоатация на темата за реализация проектите на Фонда и повишаване популярността на самия Навални, като „жертва на режима“. Следейки ситуацията, Ашурков на 27 юли прави нов опит да обсъди с Навални по-нататъшните стъпки, свързани с ФБК. Но и този разговор, по вина на опозиционера, завършва със скандал. Източникът ни на информация предава този разговор, като казва следното: „На 27 юли Ашурков пак позвъни на Навални. Той отговори на повикването неохотно. През последните няколко месеца това беше обичайно за тона им на общуване. Ашурков попита какво е решението на Навални. Готов ли е да приеме условията, да запази ФБК  и да върне всичко, което му е дадено. Трябва да е ясно, че въпросът за парите винаги е бил болезнен за Навални. Той отново изпадна в истерия и каза, че нищо няма да връща, защото няма никакви пари. „Нямам пари, нямам акции, гол съм, като сокол. А ако не вярваш, тогава търси“, отговорил Навални на Аршуков“. Думите на Навални за липсата на акции, косвено се потвърждават от наличието на доходи от акции на жена му, за което писахме по-горе. Вероятно преди две-три години опозиционерът действително ѝ е прехвърлил акциите. А при условие, че има и личен дълг 29 милиона към Пригожин, той маха всички пари от личните си сметки, като закрива и сметките си в „Алфа Банк“. Сега Навални има 43 079 рубли в банка „Тинкофф“ и 164 153 рубли в „Райфайзен Банк“. Но и тези сметки са запорирани по обвинение в „пране“ на пари чрез ФБК. Освен това нашият източник твърди, че Навални е измамил своите куратори с минимум 50 млн. рубли, а всички пари отдавна са скрити в чужбина. По този повод източникът ни казва, че „Първо Волков хвана Льоша (Алексей, б. пр.)  в кражба. Но тогава Навални вече беше „на коня“ и му простиха. Сега обаче Ашурков накрая разбра какви са реалните мащаби“.

Конфликтът е разрешен

И втория телефонен разговор също не помага Навални да промени стратегията си. В работата на ФБК не се променя нищо, като че ли въобще не е имало разговори с Аршуков. Нещо повече, за конфликта знаят сътрудниците във ФБК, но той избягва всичките им въпроси зададени по този повод. В организацията не е прието да му задават лични въпроси, още повече, ако те са свързани с бюджета. На 29 или 30 юли, източника ни не може да каже точната дата, Ашурков отново се свързва с Навални. Този път, той неочаквано се отказва от претенциите си и предлага на Навални да забравят за конфликта, като всичко продължи така, както си е било. „Той каза, че е възможно малко да е прекалил, а на Навални и без това сега не му е леко с дълговете и делата, които води и затова по-добре е нещата да си останат така, както са били. Но го помоли да му направи една услуга, като проведе важно за него разследване, и самия той иде в Новосибирск да направи снимките и да събере материалите, защото той може много по лесно да се ориентира в нюансите и да синхронизира нещата с местните хора. Ашурков каза, че ще му изпрати за помощ едно момиче от Лондон, като паралелно с това, с нея ще обсъдят и темата за „умното гласуване“. Навални, разбира се се зарадва и каза, че няма никакъв проблем да направи разследването“. И ето, че на 15 август, Навални заедно със своите сътрудници, включително и с пристигналата в Русия още на 7 август Мария Певчих заминават за Новосибирск. От там, той няма да се върне вече в Москва.

Мария от Лондон

Мария е 33-годишна жена с неясна житейска история и много интересни факти в биографията си. Въпреки че живеем във века на информационните технологии и социалните мрежи, практически сведения за Мария няма. От откъслечните данни е известно малко за нея. През 2008 г. тя е завършила Московския държавен университет, специалност „Социология“, след това завършва елитното Лондонско училище по икономика и политически науки. Впоследствие Певчих живее дълги години във Великобритания, като на 22 години вече заема длъжността асистент на един от членовете на британския парламент. Към днешна дата тя е собственик на верига от книжарници във Великобритания и Австралия. Точният размер на доходите ѝ не е известен, но явно парите са ѝ стигнали да си купи апартамент с изглед към лондонския Тауър в елитния комплекс The Circle, на улицата на кралицата. Има широки делови и политически връзки, включително с Чичваркин и Ходорковски. Навални и Певчих се познават поне от десет години. От 2010 г., по молба на Ашурков, тя оказва информационна подкрепа на опозиционера, като му предоставя за разследване сведения за активите на високопоставени руснаци във Великобритания. Свободен достъп до такива данни няма и по тази причина има основания да се предполага, че Мария сътрудничи с европейските специални служби и МИ-6. Мария посещава Русия два-три пъти годишно, като в рамките на визитите си се свързва инкогнито с Навални. Самата тя не прави никакви съвместни снимки или клипове с него, а присъствието си в мрежата прикрива чрез VPN. По време на посещенията си в Русия тя практически не се отделя от Навални и постоянно поддържа контакт с него. С Ашурков също има отношения от дълго време. През 2013 г. тя организира в Москва преговори на премиера на Белгия Ги Верхофстадт и съветника на президента на Литва по въпросите на външната политика, Реналдас Вайсбродас,  с Навални и Ашурков. Това се потвърждава и от публикуваната снимка в Nation News на Навални и Певчих.

В пътуването до Новосибирск и Томск Певчих също се намира постоянно до Навални и е имала „достъп до тялото му“. В тази връзка нашият източник казва: „Тя не само, че не се отделяше дори на крачка от Навални, но и живееше заедно с него в хотела. Тя буквално прекарваше нощите в неговата стая. Ние сме възрастни хора и разбираме за какво става на въпрос, когато една жена прекарва няколко нощи с един мъж“. Имало е само един малък период от време, когато Мария не е била до опозиционера, и това е било на борда на самолета от Томск за Москва. Отчитайки уменията на жената да пътешества инкогнито и да заличава следите си, след вероятното отравяне на Навални тя е могла да предвиди, че Навални ще получи пристъп в самолета и не е искала през това време да е близо до опозиционера, за да не попадне под въпросите на полицията. Предварителната полицейска проверка вероятно би засегнала съпровождащите Навални, което ненужно би привлякло вниманието към нейната личност. Освен това, по думите на нашия събеседник, когато Певчих разбрала за отравянето, заминала от Томск за Новосибирск с кола и непознат мъж, който нямал никакво отношение към ФБК. И едва в Новосибирск си купила билет до Омск, където се присъединила към групата на ФБК.

Направихме проверка и се оказа, че по същото време, когато тя пътува с кола от Томск за Новосибирск, е имало свободни билети за полета от Томск до Омск. Така че тази нейна маневра с колата е доста странна. Интересно е, че когато съпругата на Навални Юлия и неговият прессекретар Кира Ярмиш правят коментари и описват случилото се пряко в ефир, за присъствието на Певчих никой не казва и дума. Самата тя също нищо не е коментира и ловко избягва вниманието на пресата. Затова пък по време на транспортирането на Навални в Германия на специално оборудвания самолет, не са били допуснати нито Юлия, нито сътрудниците от ФБК, а Певчих е напуснала Русия със същия самолет. По този повод нашият източник на информация казва: „На борда на немския самолет Певчих успя да попадне като преводачка. И досега не ми е ясно,как толкова лесно я пуснаха да се качи от Службата за сигурност. Никой не зададе въпроса на рускинята на кого и какво точно има намерение да превежда в летящия за Германия самолет. На публикуваните видеозаписи, направени от Ruptly до клиниката „Шарите“, в компанията на Юлия Навални постоянно присъства някакво момиче, което по косвени признаци много прилича на Мария Певчих. При това тя максимално прикрива лицето си със слънчеви очила и медицинска маска, лавирайки умело между обективите на камерите на журналистите.

Отделно внимание заслужава и появилата се в Германия  бутилка с отровена вода, която преди това не се споменава никъде нито от Юлия Навални, нито от Кира Ярмиш. Напълно възможно е тя да е предоставена от Певчих. Нашият източник коментира този факт по следния начин: „Ако се замислим кой е имал достъп до яденето и напитките на Навални, то най близко до ума е Певчих, която прекарваше нощите с него. За нея е било най-лесно от всички останали да сипе нещо в бутилката с вода и после да я прибере в багажа, който предава на летището, тъй като в самолета няма да я пуснат, ако носи бутилка с вода. Ярмиш казваше, че той не е пил нищо друго, освен чай на летището. За бутилката с вода, която е пил в стаята си в хотела, тя нищо не би могла да знае, докато Мария точно обратното. Тя предварително е планирала предаването на уликата, която със сигурност ще бъде взета под внимание и изследвана от експертите  за съдържанието на токсини“, разсъждава източникът ни. Както е известно от заключенията на токсиколозите, отрова с такива характерни признаци на отравяне, каквито е имало при Навални, могат да действат до 15-20 часа, преди самият човек да се почувства зле. Затова Мария напълно спокойно е могла да разчита, че на Навални ще му стане лошо, едва когато е над Москва и вече всички ще са забравили за нея.

Много необичаен е и фактът, че Борис Зимин за толкова кратко време успява да намери пари за транспорта със специален медицински самолет, чиято цена е минимум три пъти по-голяма от дълговете на ФБК и Навални. Защо той веднага не му е дал тези пари да погаси дълговете си, за да не се налага да ликвидира ФБК? Отговорът за нашия източник е прост: „Всички разбраха, че са „намазали“, когато Навални изпадна в кома. За него бяха решили или да го убият, или сериозно да го сплашат. Но със сигурност не са искали да го изпратят в болница под наблюдението на лекари и охрана. Така че при тази ситуация е трябвало бързо да се измисли легенда. И тогава веднага са се намерили пари, а така също и лекари професионалисти“, обясни източникът ни.

Съвпадение? Не мислим…

А сега нека сложим всички факти заедно. За първи път от десет години насам неуязвимият за властите и право-охранителните органи Алексей Навални се спречква с кураторите си и почти веднага след това се оказва в кома. При това не някъде в центъра на Москва, а когато е в командировка, където го е изпратил да прави разследване Аршуков, като също така е изпратил да го придружава жена, която идва чак от Лондон и с която Навални работи по политически проекти. А по-нататък германските политици направиха всичко сами: намериха някакъв токсин от множеството такива в природата и не определиха състава му, но го нарекоха след това „Новичок“. После обвиниха Русия. По същото време заплатилият полета Зимин сне всички подозрения от себе си, представяйки се за щедър меценат, а Аршуков и съдружниците му останаха в сянка, контролирайки ситуацията в Германия чрез Певчих, която успешно се отдалечи от готовото всеки момент да се взриви буре с барут.

И в заключение: Навални е почти мъртъв. А за всичко се обвинява Русия. Но кълбото от странни съвпадения започва лека-полека да се разплита. И сега главното за тези, които искаха да премахнат Навални, е да успеят да раздухат истерията до такава степен, че всички да се втурнат да търсят хората с „Новичок“, а не тези, за които смъртта на блогъра действително би била изгодна. „Получава се така, че сега цялата тази компания около Навални е печеливша. Ето, вие ме питате, защо е трябвало да го отровят. Защо не е било по-лесно просто да го унищожат политически? А всичко е много просто. Става въпрос за манталитета на тези хора. Те са бизнесмени от 90-те години, дори и да са облечени в костюми от три части. За тях наказанието на Навални е принципен въпрос. Освен това, никой не знае за какво ще започне да говори Алексей, ако го притиснат в ъгъла. А вече го притиснаха много успешно“, разясни източникът ни. Между другото, както твърди източникът, „Ашурков вече три пъти звъня на Любов Собол. Сега ѝ обещава длъжността неформален лидер на ФБК. Вие сигурно си мислите, че Любов се е разстроила от отравянето на Навални? Не, тя беше щастлива. Сега тя е в главната роля и активно я подкрепят Волков и Милов“, съобщи източникът ни. Но даже и в самия щаб на Навални вече има хора, у които цялата тази ситуация буди съмнения. „Всички вярват, че Навални са го отровили. Но половината от хората в офиса се съмняват, че това са го направили властите. Част от съмняващите се сътрудници или просто ги уволниха, или ги изпратиха да работят в регионите“, както ни обясни един от сътрудниците в щаба на Фонда в Москва. Сега възможните отровители са убедени, че нищо няма да им се случи. Никой в света няма да повярва, че Навални са искали да го убият собствените му последователи. Но какво ще каже самият Навални, като излезе от кома? Сега го защитават същите тези хора, които напълно сигурно e, че преди това искаха убийството му.         

 

Превод от руски за "Гласове" Никола Стефанов

 

 

 

 

Коментари

 • 1234

  14 Sep 2020 13:28ч.

  Не чух санкции от ЕС Меркел Макрон И САЩ за СА заради Хашоги, който беше разфасован официално! Западното лицемерие е безгранично и ще получат възмездие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DavidImine

  09 Апр 2022 10:16ч.

  https://edmedicationsus.ru/ чистка окон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  16 Фев 2024 20:37ч.

  или за убития американски журналист в украински затвор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В римското

  14 Sep 2020 13:43ч.

  право, когато има обвинен и се търси убиеца или поръчителя, или престъпника , като цяло, се задава въпроса: Кой има интерес от престъплението? Този, който има най голям интерес е Путин, защото Навални се превърна в най големия опозиционен лидер в Руската федерация, който при това има и организация - ФБК - Фонд за Борба с Корупцията. Това обяснява всичко, и още Путин, както казват е много отмъстителен човек. А стратегията на Навални за : "умното гласуване" даде много добър резултат на предните избори. Преди всички избори Навални го вкарваха за по 1 месец в затвора, не го допускаха да се регистрира като кандидат на изборите, заради уж нарушения при подписи, или друга административна причина. И сега Путин прибягна до директното му елиминиране като го отровиха с "новичок". Но Путин допусна и друга грешка, като даде заповед за арестуване на Фургал - губернатор на Хабаровска област, понеже имал по висок рейтинг от Путин, което бе показано от Навални. Грешката беше в това, че Хабаровск възстана и вече трети месец има постоянни протести, както и в цяла Русия, както и Беларус възстанаха срещу Путин и Лукашенко. А нашите протестъри, които искат оставката на Б.Борисов и Ив. Гешев се вдъхновяват от тези протести. Само, че в Беларус и Руската федерация има социализъм и фашизъм, а в България има демокрация, но Президента Радев иска да е диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Навални беше пионка в много слаба позиция

  16 Фев 2024 20:22ч.

  Айде не се престаравай с глупостите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  16 Фев 2024 20:42ч.

  именно, кой има мотив според римското право, Навални не оправда очакванията, преди него Немцов, на мен Навални ми беше симпатичен, но обяви сметка за дарения, събра няколко милиона и замина да види дъщеря си в щатите, а неговите последователи бяха арестувани, непочтена постъпка според мен, иска да стане президент, а цялото му семейство в чужбина, критикува Путин, а той прави същото

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  16 Фев 2024 20:43ч.

  Защо Путин. Значи вкарват Навални в пандиза, с което си осигуряват контрола върху него и изведнъж го убиват! Нещо няма логика щото пандиза зад Полярния кръг не е сигурен и Навални (Бог да му прости прегрешенията) може да избяга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  16 Фев 2024 20:49ч.

  И едно интересно мнение на беларусите - https://m-by.tsargrad.tv/news/smert-navalnogo-shokirovala-belorusov-oni-ubijcy_961662

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго мнение!

  17 Фев 2024 11:51ч.

  Опитаха се да скрият Навални! Очевадно от дългата ръка на чичо Сам не можеш се скри! Това трябва да бъде урок за всички предатели!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мунчо

  17 Фев 2024 14:56ч.

  А стига де! Има и друг аспект! Точно в последната най-голяма медийна камания за интервюто на Тъкър Карлсон, Путин ще уибива Навални,след като са го скрили най-вероятно от близките му познайници, след като са имали много възможности преди! Дрън, дрън ярина, много неизвестни от страна на англосаксонците! Дали в отделните щати някой знае Навални, те България незнаят къде е, че камо ли друго!!! Неизвестни многоооо, ама няма кой да каже!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  14 Sep 2020 14:10ч.

  Много отдавна е известно на всеки човек който има способност да мисли и преценява, че управниците в Москва нямат абсолютно никакъв интерес и полза да ликвидират опозиционера Навални! Точно обратното, знаят, че това ще има негативни последици за тях. Но поради това, че Навални вече е неудобен на неговите покровители и спонсори, те търсят и са намерили начин да го отстранят, още повече, че това отстраняване ще се хвърли на управниците в Москва, което ще се приеме възторжено от Запада!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредната сакрална жертва за либералната сган

  16 Фев 2024 20:25ч.

  А може и да си е отишъл от здравословен проблем, по едно време се говореше, че не е здрав. ..........Но ако са му "помогнали", определено това не е руската власт. .......... За какво са им проблеми, да ги вкарват в обяснителен режим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми то туй кой е искал и кой е имал възможност да го направи

  14 Sep 2020 14:12ч.

  няма нужда Меркел да ни го казва. От 100 години убийствата на противници на режима в СССР/Русия стават по един и същ начин, и винаги виновни няма. Дали ще е Новичок или куршум няма значение.И едновременно цяла армия тролове се хвърлят да плюят по Запада - ама вие защо биете негрите? Даже вече става скучно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви негри те .... пък теб, та Обама управлява зад гърба на "Белия човек", както той нарича байдън

  16 Фев 2024 20:30ч.

  Отдавна в САЩ белите са малцинство. Иначе убитите американски президенти все са жертва я на някой от улицата случайник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  16 Фев 2024 20:53ч.

  Аз дълбоко се съмнявам, че Навални е починал от собствена смърт (мозъчен инсулт или запушване на артерия и др., от които никой не е застрахован). Просто смъртта му идва много удобно след интервюто, което Путин даде на американския журналист Такър Карлсън и което получи световен отклик, като отвори очите на голяма част от зомбираните от средствата за масова дезинформация граждани на западните страни! Като прибавим и наближаващите президентски избори в Русия, на мислещите хора трябва всичко да им е ясно, че Путин няма АБСОЛЮТНО НИКАКВА ИЗГОДА от раздухването на подобна истерия! Путин най-малко сега имаше полза да приключи с Навални, който изобщо не представляваше никаква заплаха за него, а и всички го бяха забравили! Напротив, създателите на Навални имат пряка полза от неговата смърт, защото той е осъден за дълго зад решетките и скоро няма да могат да го използват и той ще им е само разход! Както показва историята, аглосаксонците нямат равни по своята коварност и практичност (първото място си го оспорват с евреите). Така навремето убиха Георги Марков, в момента, когато разбраха от едно негово писмо до негов приятел от България, че той е разочарован от "свободата" на словото и "демокрацията" на Запад! Вероятно неговите куратори са се изплашили да не вземе да се върне в България и те да получат силен пропаганден шамар! Така нареченото "отравяне" на Скрипал на 04.03.2018 г. е също такова активно мероприятие на английското разузнаване. Добре, че все пак не стигнаха до край да го убият, защото явно им бе все още нужен, но то бе само едно от пропагандните мероприятия да се очерни Русия и Путин и да се спре строителството на Северен поток-2. Така, че нищо ново под Слънцето! Просто англосаксите искат да елиминират ефекта от интервюто на Путин и очернянето му пред президентските избори, а съо и предизвикване на вълнения в Русия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Просто англосаксите искат да елиминират ефекта от интервюто на Путин

  17 Фев 2024 1:17ч.

  Точно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха... на Путин му дреме навалний къде ще умре в кожата си

  14 Sep 2020 14:16ч.

  Аз друго искам да знам, как разбраха, че това е "новичок" като и те не знаят какво е "новичок"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б@Й ХОЙ

  14 Sep 2020 14:27ч.

  За стандарта : при атентатите на 11.09. сред пожари и отломки намериха запазени паспорти, но не и части от самолети! При редица атентати в Европа терористи забравяха документите си на арматурно табло или в жабка !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рего

  14 Sep 2020 14:30ч.

  "А нашите протестъри, които искат оставката на Б.Борисов и Ив. Гешев се вдъхновяват от тези протести. Само, че в Беларус и Руската федерация има социализъм и фашизъм, а в България има демокрация, но Президента Радев иска да е диктатор." Спри тая джибровица, бре!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що я цитираш тая откачалка от пол №34

  16 Фев 2024 20:34ч.

  Остави ги да се давят в собствената си плюнка............... Навални никога не е бил на уважение в Русия, колкото и да се опитват от Елцин център да го пробутват на народа. ......... Навални щеше да стане сакрална жертва още преди 3-4 години, но руснаците му оказаха бързо първа помощ, та се спаси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б@Й ХОЙ

  14 Sep 2020 14:42ч.

  В римското право освен въпрос се искат и факти !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б@Й ХОЙ

  14 Sep 2020 14:57ч.

  Какъв е този "Новичок" , а може би е НАИВНИЧОК , защото първото е вещество с бойно действие - бързо действащо и летателната доза е по-малка от дъждовна капка, а при Скрипал и Навални хем няма летален изход хем симптомите настъпили след часове !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой има интерес от престъплението? Този, който има най голям интерес е Путин, защото

  14 Sep 2020 15:25ч.

  Хипотезите, дори когато са удобни, следва да бъдат проверявани от съдебната инстанция, а преди това разследвани от предварителното производство. Защото съществуват и други възможни хипотези относно интереса, например интерес имат и враговете на Путин, за да могат да го обвинят. А интересът им е хем да злепоставят Путин, хем да спрат СП-2. Трябва да не се манипулира така, както едностранно правите Вие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От 100 години убийствата на противници на режима в СССР/Русия стават по един и същ начин, и винаги виновни няма.

  14 Sep 2020 15:31ч.

  Подозират англичаните, че са убийци на Столипин и Распутин. Саддам англосакси го убиха пред лицето на целия свят. Кадафи също. Прочетете си пак твърдението и се опитайте да прозрете с умствения капацитет на земноводно, че това, което сте казал(а), напълно се отнася за англичаните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва да не се манипулира така, както едностранно правите Вие

  14 Sep 2020 15:34ч.

  Колега, няма медия без дежурен йодей. Тролът богоизбрано бесовства, назначен от баща им за в този форум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЙОДЕЙ

  14 Sep 2020 16:04ч.

  какво е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отговор:

  17 Фев 2024 3:54ч.

  a J-person. (На хамалски език.)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина

  14 Sep 2020 16:07ч.

  Хуцпа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Новичок за Простачок

  14 Sep 2020 16:37ч.

  "Новичок" е предвиждан за замяна на ядреното оръжие. Как пък досега нито един не загина от него? Най-тежката последица са световъртеж и главоболие. Тоя Новичок ще да е бил много изветрял, бе! Ха-ха-ха-ха-ха!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "ГЛАСОВЕ"

  14 Sep 2020 16:52ч.

  защитава Путин

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой и защо вкара Лира Гонзало в украинския затовр

  16 Фев 2024 20:43ч.

  И как почина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупендър-русофоб детектед на: В римското на 14.09.2020 в 13:43

  14 Sep 2020 16:54ч.

  Глупендър-русофоб детектед!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко звучи напълно достоверно

  14 Sep 2020 17:04ч.

  и е в стила и методите на създателите и спонсорите на Навални. Дежа вю, има в близкото минало доста сходни убийства по същите причини. А и руснаците добре са разплели историята и ще продължат да я разплитат. Интересното предстои.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само ГЛАСОВЕ...

  14 Sep 2020 17:07ч.

  Аз също съм на страната на Путин, сврените западни мозъченца не можаха да ме убедят в нито едно негово отровителство, ама като един луд - не се отказват :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Не само ГЛАСОВЕ...

  16 Фев 2024 20:07ч.

  +1 за Путин! Никой не обича предателите! От която и страна да го погледнеш тоя си бе точно такъв и като стана така, че везните се наклониха към Путин, веднага се намери силен бушон да изгори и да подпали де що жълт планктон има. Голям квич, голямо тропане ще е и няма да се чуе за Авдеевка, за Газа и т.н. Ами те от това се хранят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към "В римското..." от 13.43

  14 Sep 2020 17:12ч.

  Само изречението "В България има демокрация" убива цялата ви логорея и показва доколко са верни и останалите ви твърдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само изречението "В България има демокрация"

  14 Sep 2020 17:32ч.

  То и да има... кат в оная стара песен за циганката и гащите й - "и да има, файда нема"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексей Петров, Нотариуса, един от братята Галеви, Къро убит в Южна Африка

  17 Фев 2024 1:30ч.

  Все демократични действия срещу български граждани. .......... Ако се върнем още назад, много демократични убийства у нас, пълна демокрация е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  14 Sep 2020 17:37ч.

  ама чакај, кога версијата на Кремъл, че Навални не е отровен, изведнъж се замени с твърдото убеждение, че е отровен от покровителите си на запад??? Такива врътки са приемливи само за хора, които нјамат принципи, морал, чест, достојнство...в българската историја ги наричат за кратко рубладжии. https://www.gazeta.ru/science/2015/06/08_a_6832622.shtml В СССР имаше закон, с којто всјакакви, објавени за предатели на СССР(например шпиони), се осъждат на смърт, а тези, провеждашти екзекутирането им на запад, ги награждаваха. Јавно законът дејства и в условијата на РФ, както и пропагандата на официлен Кремъл и кремълските помијари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "100гадини убийства...." от 15,31

  14 Sep 2020 17:40ч.

  Да се мисли требе ама къде ти. Обяснявам за бавноразвиващи се. Да не кажа нещо по-обидна, но няма да слизам на нивото на комуняги. Някои даже си останаха мандражии и не успяха да завършат и начално образование, което не им пречещше да управляват държава. Щото нищо друго не се искаше, само близане на съветски задници. 100 ГОДИНИ ОЗНАЧАВА, ДРУГАРЮ ОТ 1920та ДО СЕГА. Анадъмо? Кога са живели Столипин и Распутин? Чети бе, чети! Опитват се хората да ви учат, ама то в чугунен мозък нищо не влиза.Напоследък излезе книгата на Валтер Кривицки "Аз бях агент на Сталин". Четиво за душата. И как са ги следили и как са ги убивали всички за които шизофреничния Сталин си е наумил, че му пречат. Дори в един момент Сталин сваля годините за носене на отговорност пред съда и под 12. 10 годишни деца са били пращани по лагери и затвори, малтретирани да си признаят, че работят за "врага" и убивани. Та даже не си и земноводно. Червеите имат повече мозък от такива като тебе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кога версијата на Кремъл, че Навални не е отровен

  14 Sep 2020 17:40ч.

  Пусни линк, че такава е версията на Кремъл. Кремъл отрича да го е тровил, а не че не е бил отровен. Кремъл взема под внимание всички възможни версии, а Западът, дежурно както винаги, обвинява директно Кремъл, при това - пак дежурно - без доказателства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  14 Sep 2020 17:41ч.

  За какъв банкрут става дума? Фондът е нонпрофит, "благотворителен". Работата му е да харчи, не да печели. Търговски заем ли е взимал? Кой му го е дал и на какво основание? Абе, и там се намира глупав читател.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100 ГОДИНИ ОЗНАЧАВА, ДРУГАРЮ ОТ 1920та ДО СЕГА. Анадъмо? Кога са живели Столипин и Распутин?

  14 Sep 2020 17:44ч.

  Йода, старче, не си нагласяй удобно годините, както на тебе ти изнася. И чугун нямам даже вече в тоалетното си казанче. Дебелата ти глава с руски камшик ли да й наливаме, за да вденеш, че както са гръмнали Столипин, Распутин, Ленин, Киров, Корольов и прочие руски и съветски деятели, така наглосаксите йодеи са убили и недоубили напр. Немцов и Навални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Продължение от 17:44

  14 Sep 2020 17:49ч.

  Пропуснахме убийството на цар Александър ІІІ и атентата срещу Александър ІІ. Хипотези със силни доказателства, че са наглийски йодеи. А ти кажи нещо за западната интервенция в Архангелск, Владивосток и на Камчатка в Съветска Русия през 1918-1920 г. Що са ги нападнали като типични вехти империалисти? Империалисти ще ми защитаваш, а??!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умен

  14 Sep 2020 17:51ч.

  А иначе в Русия и без това свободно си ругаят Путин, а той е тефлонов все още. Опозиционери като Навални не представляват опасност за него. Виж, Медведев има за какво да си отмъсти, за "Димон", от който наистина получи пробойна. Но пак, да посегне на Навални физически, това е прекалено холивудски сценарий. В руската политика, като нашата и доста други, си имат медии за оклеветяване и окалване на противника.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • луди юди

  14 Sep 2020 18:03ч.

  От сума ти дни тука някакви западащи дебили и техните местни тролове кампанийно ни занимават със собствените си фантасмагории относно невъзможно лошия Путин. Проекциите им би ли трябвало да ни ангажират ценното медийно внимание? По-голяма лудост от тяхната няма никъде. Ако Путин беше толкова лош, днес щеше да глътне Белорусия, а той не само й даде заем, ами и за сетен път я остави да се оправя сама... Значи не Путин е толкоз лош, а перманентно възпаленото въображение на западащите е признак на нелечима душевна болест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пиша за последно по този въпрос,

  14 Sep 2020 18:11ч.

  просто защото комунисти идиоти не ми се разправя повече. Каквото и да му говориш то едно си знае. Алооооооооооооооооооо, от кога Столипин и Распутин са били "руски съветски деятели" и какво общо са имали с Ленин, Киров и Корольов?!? Имате ли и основно образование? Откъде ви събират за тролове такива утрепки не знам. Но е добре да видят хората колко сте неграмотни. Само с руски камшици в ръцете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сложи един съюз "и" меду руски и съветски, щатно антикомуне нещастно

  14 Sep 2020 18:16ч.

  Пак си нагласило годинките, да му е удобно на дебилщините по опорки и методички, които лее тъдява и навсъде безспир. Не обичам да споря с хора, които не излизат от хладилника и нивото им не е мърдало от втора чакра нагоре. Двугънков рептилоид е другото име на тролове като негова йода милост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Само с руски камшици в ръцете"

  14 Sep 2020 18:20ч.

  Както се казваше в една изящна непубликувана поема от 80те: "Но запушат ли се лесно фанфаронските им усти?/ Напоследък напълниха вестниците/ с какви ли не тъпотии..." Ако питаш мене, не с руски камшик, ами бих те сложил под езика на 100 пудова бронзова камбана. Толкова си зле и даже не се усещаш колко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя съюз "и" вие сами си го слагате.

  14 Sep 2020 18:22ч.

  И после започвате да спорите. И когато ви докажат, че не сте образовани продължавате да плюете. Просто защото друго не можете. Правите го от глупост явно. НИЩО ОБЩО НЯМА ДЪРЖАВАТА РУСИЯ със СССР. И това нормалните хора по света го знаят. А да съм антикомунист за мен е чест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  14 Sep 2020 18:24ч.

  Песков и Лавров прямо говорят, что Кремль не видит никаких оснований для расследования инцидента с Навальным. Нај-напред Кремъл извади лекарите да си кажат как не е имало никакво натравјане(даже и в тази газета го прочетохме), след това, когато Меркел призова Кремъл да започне разследване за натравјането на Навални, официалната версија на Кремъл беше, че те не трјаба да се занимават с всеки, којто е бил в гората и се натровил. Обаче сега вече знаем със сигурност, че е натровен и даже кој го е натровил- това са покровителите му. Или съратниците му. Или нЕкој друг, а не са тези, на които Навални им извади кирливите ризи с документи, показвашти злоупотреби и корупција, И откровени лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А аз съм антикапиталист!

  14 Sep 2020 18:35ч.

  Много си образован, няма що... само един глупак мрази комунисти без да е виждал такива :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дед Омраз

  14 Sep 2020 18:54ч.

  Римското право не се спазва вече от никого - особено от водещите хибридна война срещу Русия. Я да се сетим, каква е Русия днес? Кои са олигарсите 'и без изключене, къде са семействата им, къде учат децата им, от КОИ по-точно напълно зависят. * Самото описание на ПОДРИВНАТА организация ФБК, с и зад Нахални е достатъчно за да се види, кои, как водят безкомпромисна война - но не с капитализЪма на Русия и с една от естествените му характеристики - корупцията, а с същността на РФ и за заграбване на нейните несметни природни богатства. Впрочем на "запада" никога не е пречило да разпердушият даже някой от своите си изчадия, щом започнат неща да се опъват и да стават самостоятелни - от единичния човек, та до цели държави. Параден пример бе убийството на англичанина, шеф на комисията за търсене на "забранени оръжия" на Садам Хюсейн. Този същият съгреши, след като на всеослушание обяви, че такива не са намерени. Въпреки това нападнаха Ирак и ликвидираха Садам без легитимността на ООН, а самият шеф на комисията го убиха в собственият му дом - имаше скандал, но го потушиха доста бързо. ** Още с първите подврясквания от към запада сега, бе ясно, че се касае до поредната гнъсна провокация с две основни цели - лишаване на Германия от Северен поток 2 и притискане на Русия да не защитава Белорус - визиран като поредната плячка и изключително удобен стратегически обект за нападение над Москва. *** А щом името на тази фигура - Мария Певчих излезе във връзка с онова "училище" в ЮК - елитното "Лондонско училище по икономика и политически науки" - трябва ясно да се знае, че зад него по всички по-специални вектори на Задкулисието стои известният световен филантроп Сорос. **** Така, че нещата със статията тук получиха нужната плът върху скелета на провокацията и резултата е много, много неутешителен за участниците в този изкуствен спектакъл. Следите ПАК водят до бърлогата на Дурачоците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  14 Sep 2020 19:13ч.

  на 14.09.2020 в 13:43 Вярно е, че се търси кой има полза от престъплението, но във времената на пропагандната информационната война, изкуството на измамата е стигнало до такива висоти, че хората могат да се подвеждат дори и за това. Както и днес протестърите твърдят, че те нямали полза да си дискредитират протеста и провокаторите не били от тях. Да, те нямат полза да го дискредитират, но имат полза да го окървавят. И пак се свежда до това, че имат интерес да подтикнат полицията към насилие, което непрестанно правят. Също както и Радев твърди, че гони мутри, докато се обгражда с такива и край него се виждат все познати лица от миналото, лица с биография. Днес много често ставаме свидетели на обвинения в точно това, в което си най-затънал в грешки. Като например хора, които са овладели всички медии, да искат да разследват Борисов за свободата на словото, когато няколко месеца нито една медия не каза и една дума добра за правителството, т.е. концентрацията на медии се оказа в чужда ръка, не в неговата, по-скоро в тази, която движи протестите. Хората толкова малко вече мислят с главите си, че живеят по опорни точки и почти всичко е нечии опорни точки. И това е също опорна точка, че руснаците би трябвало много да се страхуват от подобен скандал. С тия връзки, които имат в левите среди по цял свят, а и десните на някои места, с военната сила, с това, че са от големите играчи, с липсата на ефективна позиция от страна на Европа по всичките им престъпени граници в бившите републики, изобщо не смятам, че на руснаците им пука или се страхуват от нещо. Последните събития в света са им налели много вода в мелницата, което се вижда и в събитията в България. Когато се чувстваш недосегаем, дори изпитваш известен гъдел да се похвалиш, че никой нищо не може да ти направи (Доган често постъпва така, също и Ердоган) Когато станат силни, големите спират да се прикриват, те просто упражняват власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Sep 2020 20:02ч.

  Б@Й ХОЙ на 14.09.2020 в 14:57 Какъв е този "Новичок" , а може би е НАИВНИЧОК , защото първото е вещество с бойно действие - бързо действащо и летателната доза е по-малка от дъждовна капка, а при Скрипал и Навални хем няма летален изход хем симптомите настъпили след часове ! *** То пък едни симптоми!? Не бях чувал някой да се осере след експозиция с нервно-паралитично вещество?! Ама казва ли ти някой - руските опозиционери и дефектирали КГБ-исти са специална порода - не куршум ги лови, ни сабя ги сече. След Тръмп и Путин ще се възцари всеобща либоф и мир на земята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen robot

  14 Sep 2020 20:10ч.

  задунайска уфсъ с евразийски манталитет на 14.09.2020 в 18:24 *** македонски глист с помиярски манталитет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  14 Sep 2020 20:56ч.

  До Дед Омраз. Може ли името на онзи шеф на комисия, който изтървал истината? Или някакъв линк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  14 Sep 2020 22:21ч.

  Още от началото на тази афера, се чудя как руските тайни служби я проспаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В момента

  15 Sep 2020 9:44ч.

  в Руската федерация има затишие, защото има тридневни избори. Затова само в Хабаровск има митинги, и в Беларус продължават протестите. Тези протести са затова, защото изборите бяха спечелени от Тихановская със 90% мнозинство и само 5-6 % за Лукашенко. Но Лукашенко прати ОМОНовци в секциите за гласуване още в 3 часа следобед, когато гласуването беше в разгара си и нагласиха цифрите че са 80,1% за Лукашенко и 10,9% за Тихановская. Затова хората излязоха на протести. Терора или "безпредела" беше жесток. Убиха 5 човека и пребиха към 600 души. Но излязоха жени облечени в бяло и със цветя и ОМОНовци спряха терора. Революцията в Беларус стана женска революция или истинска нежна революция. И всеки ден се провеждат женски маршове. Излязоха към 300 хиляди души на митинги. Лукашенко, който беше за независимост на Беларус, заради властта си, даде вчера заповед да се арестуват и бият жени и отиде при Путин за помощ. Така Лукашенко предаде Беларус за 1 милиард и половина и се превърна в национален предател. Обвинява гражданите, че искали незаконно да вземат властта, и иска да ги съди за това, но сам незаконно той взе властта. Защото законно избрания президент е Тихановская. Лукашенко е един лъжец, за когото няма задръжки в главата му, както и червени линии, които той не може да преминава. За него всичко е възможно, ако е заради властта. Това е един човек загубил човешкия си образ. Изобщо всеки властник след като е управлявал два мандата, вече няма задръжки и червени линии, които не трябва да преминава в съзнанието си. Затова управлението на държава трябва да е за един мандат или най много два мандата. Властниците губят човешкия си образ, след като управляват повече от два мандата. Защото когато са сред хората и равни с тях, то им се дават оценки, или им се говори и така в общуването се градят задръжки в съзнанието им. Но когато си на власт никой не може да ти каже нещо и ти губиш всякакви задръжки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно изречение в началото и едно накрая чета на такива литературни съчинения

  17 Фев 2024 1:28ч.

  Значи Рузвелт с четири мандата е загубил човешкия си образ, според госпожата по-горе. ..... А фактите говорят друго, че заради успешните мандати на рузвелт срещу фиансовите акули, са сменили закона и са решили до два мандата най-много. Щото дългия мандат не е желателен за задкулисието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и Рузвелт, и Чърчил

  17 Фев 2024 4:10ч.

  и двамата са J. по майчина линия. Както е по техните закони за да са правилни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Властниците губят човешкия си образ, след като управляват повече от два мандата

  15 Sep 2020 10:19ч.

  Удобна пропагандна опорка за либерасти. Дълбоката държава мандатно ли управлява? Или задкулисните шефове на транснационални корпорации? Стига повтаря под всяка тема едни и същи малоумия, това го четем същото вече за стотен път от три години насам. Поне разнообразявай драсканиците си... ама отде толкоз акъл у едно напълно изкукало антикомуне...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оценката

  15 Sep 2020 10:41ч.

  като се приеме и остане в съзнанието на човека, става много мощна и силна спирачка за съответното действие, което човек прави. Така се създават спирачки или задръжки в съзнанието на човека. В педагогиката или в спорта, пък и във всеки занаят се дава цел, и всяко действие на човека и особено на младите хора се оценява положително или отрицателно и се изгражда съответния майстор, ученик, шофьор, или какъвто и да е занаятчия, със положителни оценки. А когато оценката е отрицателна се изчиства неправилните неща, понеже отрицателната оценка е спирачка за съответното знание. Това, което пиша е като атомна бомба за всеки, който знае тези психологически тези неща. И трябва да се използват само за добро. Но в този сайт, което и да искаш да кажеш за добро, се използва за зло. Ето и този, който пише преди мен се мъчи да дава оценки. и всеки ще се стреми, най малкото да провери дали това, което пиша е вярно. Но хората в този сайт освен да пишат мръсотии за всеки, не разбират нищо от добро и мислят само за зло. Като всички комунисти и бивши от ДС. Има и хора, като Хелеборус и други, които мислят за добро и не дават оценки, които може да обидят или да спрат хората да мислят доброто на другите. Но в по голямата си част виждат само лошо и искат да дават само отрицателни оценки. Христос казва: Боже прости им, те не знаят какво вършат. Ето аз казвам какво вършат хората. Аз естествено не съм Христос. Но и днес думите на Христос са верни и актуални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но в по голямата си част виждат само лошо и искат да дават само отрицателни оценки

  15 Sep 2020 11:52ч.

  Спри да говориш мръсотии за Русия тогава. Изобщо не си наясно със ставащото в тая страна, нито с качествата на настоящото й ръководство, а и защото си изпълнен с предразсъдъци към нея, клеветите ти й пречат да напредва и да се възмогва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но в по голямата си част виждат само лошо и искат да дават само отрицателни оценки

  15 Sep 2020 13:41ч.

  Горко на Русия щом клеветите на един постинг тук могат да и спират развитието...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще ти

  15 Sep 2020 13:47ч.

  напиша защо виждам лошо в Руската федерация. Руската империя е била една шеста от земната суша. Само Великобритания е била по голяма империя от Руската, като е обхващала една четвърт от земната суша.. Всички империи се разпаднаха след войните. САЩ не са империя, както ги обвиняват, но Китай е друга империя, която се създаде. Империя означава в нея да има много народностни и етностни компактни групи от хора. В САЩ хората , етносите живеят едни между други и говорят на един и същи език, имат общ пазар, една и съща държава, знаме, армия, една валута и всички се чувстват като една нация. Единствено, което ги разделя е религията, където всеки може да се моли на различни богове и има различни църкви. Но и това е единство в многообразието. СССР, която измести Руската империя, също беше империя и имаше 15 републики и над 150 етноси и народи. След разпада на СССР републиките веднага се отделиха и изградиха отделни държави. Но в Руската федерация продължава да има над 100 народа и етноса. Това за което ме е яд на Пурин е, че иска да възстанови съветската империя и дори Варшавския договор. Той се меси във вътрешните работи на всичките си съседи, иска те да са слабо развити икономически и да са буфери между Руската федерация и другите големи държави от западна Европа и САЩ. Той все си мисли, че другите държави ще нападат Руската федерация и ще водят война с нея. Дори иска да слага правителства на диктатори, какъвто е той в Русия, в съседните си държави и те да имат обществен строй, какъвто е в Русия. Меси се абсолютно във работите на всички държави по света. Даже, както пишат сегашни дисиденти, се смятал за Бог - представител на Бог на Земята и искаше да става върховен лидер - император на целия свят. Не знам как го направи, но той помогна Тръмп да е президент на САЩ и да се случи Брекзит. Мъчи се да раздели и ЕС. Даже и в България се мъчи да влияе на политическите процеси, и да има диктатура в България, която да влезе в Евразийски съюз, доминиран от него. Но в Руската федерация той създаде фашизъм и тя няма икономическа мощ, чрез която да доминира в света. Затова създаде БРИКС, който да е противовес на Запада. Във вътрешната си политика, той казваше някакви теории за икономиката, и мислеше, че вертикалата на властта ще изпълни тези теории със съдържание, но те са толкова корумпирани, че просто не действат. Всичко се управлява с власт, а не със стокови парични отношения в икономиката. И повече не прави нищо във вътрешната си политика. В медиите има абсолютна цензура от ФСБ, а не да се казва истината., такава каквато е . В медиите се пише говори и показва, само Путин, който е решил всичко във страната и проблеми няма. А той трябва да направи всичко за да реши вътрешните проблеми на страната си. А това са проблеми, които не са решавани със столетия, и могат да се решат само със частна собственост и икономическо общество, което да реши само вътрешните проблеми, И Путин и държавата, само да създадат условия , закони и правила и те да се спазват. Така хората сами ще си решат проблемите. И най важното да създаде пазарна икономика с конкуренция. Няма да пиша повече, има толкова много проблеми, че не могат да се опишат. Затова ме е яд на Русия и Путин, защото се мъчи всичко това да е и в България и има толкова много русофили в България, които се вързват че това е добро и искат да дойде и в България. А аз обичам руснаците дори имам братовчедка полурускиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • плюсове и минуси

  15 Sep 2020 14:36ч.

  Кой и защо измисли принципа за сменяемост на властта? - https://politikus.ru/articles/131179-kto-i-zachem-pridumal-princip-smenyaemosti-vlasti.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дори иска да слага правителства на диктатори, какъвто е той в Русия

  15 Sep 2020 14:41ч.

  Опорките, опорките са ти доста малоумни. Изобщо, акълецът ти е като на 10-годишен. Или ги сменяй тия лъжовни опорки, или започвай бавно и методично да се просвещаваш, четейки книжки (управленските концепции на Пякин например) и наблюдавайки внимателно как управлява Путин и какви успехи постига с това. С такъв детински наивен буламач те съветвам тука да не влизаш, защото ставаш за смях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Sep 2020 15:58ч.

  специалистите по отравянията тереза меи и ангела меркел веднага подадоха сигнал русия и путин а то какво излиза накрая които ги е хранил тои ги е отровил вече са ненужни

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пиша

  15 Sep 2020 17:03ч.

  истини и ако живея в България в лъжа, както живеят в Руската федерация, то може да изглеждам като дете, но по добре да е в истина, отколкото в лъжа. А за успехите на Путин, вече 7 години жизненото равнище на хората в Руската федерация постоянно пада. Доходите на хората вече 7 години намаляват и става все по зле. Хората постоянно излизат на протести, като вече възрастни хора излизат, защото спряха пенсиите на възрастните хора и оставиха да ги издържат младите - децата им. Това са успехите на Путин, които той постига. Аз нямам опорни точки, които в техническата литература се наричат репери, а казвам истината такава каквато е. Нищо повече или по малко. Каква е идеята на Путин?. Той иска олигарсите монополисти, и финансисти да управляват заводите и корпорациите си, а хората както през социализма да работят като ги карат да работят силово и административно. Манталитета им да бъде както през царизма и социализма. И хората искаха силната ръка, защото бяха свикнали по този начин да работят. Или да са като овце, които са доени, стригани, карани към кланицата да ги колят ядат и кожите им за кожуси, а те да мълчат и да не казват нищо. Това е манталитета им още от царско време и от годините на социализма. А олигарсите всяка година изнасят десетки милиарди долари от Русия и ги влагат в офшорни зани в Кипър или в Панама и на други места, плащат на партията единна Русия, както на Путин и на другите политици, и в Руската федерация право имат само 200 семейства на политици и олигарси да живеят добре. На обикновенните хора заплатите да са колкото да не умрат от глад. Но нещата се обърнаха в цял свят на 180 градуса. Хората в Руската федерация го усетиха, само Путин не го усети, защото се криеше от корона вируса в бункер, и самия вирус изигра ролята на катализатор. Обръщането на 180 градуса стана невъзвратимо и окончателно. И хората се усетиха, разбраха тези неща и поискаха право на свобода, свободен избор на базата на християнска ценностна система, както и на свободна частна инициатива и творчество. Не нещата да се решават и управляват с власт , а със стоково парични методи. Искат и право на свободна воля и свободна реакция или оценка, като се съобразяват със свободната воля и реакция на другите. А това са базовите правила на християнството, както и десетте Божи заповеди. Това, което прави Путин, отначало се харесваше на руснаците, защото той укрепи държавата. Но се опита да създаде фашизъм в Руската федерация. А това от 60 дена, откакто света се обърна на 180 градуса, руснаците вече не искат. Но Путин кара политиката на овцете и руснаците масово излизат на протести. Защото Путин мисли че има инфлация и вдига лихвите и централната банка събира парите в обръщение, което е монетарна политика при инфлация. Но в страната има дефлация и са нужни ниски и дори нулеви и отрицателни лихви, както и количествени улеснения, което е монетарна политика за борба с дефлацията. Това е наливане в обръщение на повече пари в икономиката.Затова има намаляване на жизненото равнище на хората, вече 7 години. Руснаците вече са свободни хора с достойнство, а не овце. Те вече не да казват Русия е Путин и Путин е Русия. Те казват Гражданското общество е Русия и Русия е Гражданското общество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много полезно пишеш.

  17 Фев 2024 4:13ч.

  хайде сега да ни опишеш положението и в Хамерика, че да сравним къде живеят в лъжа/истина...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • но по добре да е в истина, отколкото в лъжа

  15 Sep 2020 17:13ч.

  Като е по-добре, спри да пишеш, за да не се излагаш вече. И ти не изглеждаш като дете, ти си старец с инфантилен акъл. Тъпотата ти се е засилила при 30-годишна демократичната обработка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво да кажем

  15 Sep 2020 17:19ч.

  Рядко долнопробна пропаганда. Самото и публикуване вече дискредитира сайта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Какво да кажем

  16 Фев 2024 20:19ч.

  Ами, че какво правиш тук, пък и цялата процедура за да кажеш коло не ти харесва тук? Нещо конкретно по статията или да се плюе, щото не е от правилната страна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уважаеми

  15 Sep 2020 18:27ч.

  господине, препоръчвам Ви да прочетете приказката на Андерсен "Новите дрехи на царя", вместо да обиждате постоянно, и да давате оценки, за неща, които не разбирате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ти си обратното на дълбок, как да те разберем

  15 Sep 2020 18:43ч.

  Айде и на теб една приказна препоръка - прочети "Приказка за Цар Салтан" на Пушкин, както и Пушкиновата патриотична поезия, макар че очевидно не е за теб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гео

  16 Sep 2020 10:19ч.

  Милев, нашият велик ляв поет, пише, че всичко писано от писатели, поети и философи ще се сбъдне. Аз бих прибавил и писаното в Библията или Бог Слово ще се сбъдне. Затова са необходими хора, които са чели много и разбират от поезия, философия, литература, кино, театър, музика, фолклор , изкуство и т.н. А другия ни ляв поет Никола Вапцаров пише в стихотворението "Писмо"; но да живееш, когато светът се отърсва от отровната си плесен, когато милионите възкръстват, това е песен. Да, това е песен. Дядо Вазов пише: в това дело се включиха бедний с труда, богатий с парите, учений с ума, властникът с властта, момата с иглата,, даже селският луд Мунчо и той се включи, а Левски гол бос лишен от имота - за да е полезен, дал си бе живота. И още: За няколко години, бавно и полека народът порастна с няколко хиляди века . Това естествено са мои съчинения на базата на творчеството на велики наши писатели и поети, но то е част от нещата, които се случиха в България и света, не само с българския народ, но и с целия свят. Така, че аз съм чел приказката за цар Салтан, но не съм чел руската патриотична поезия и сигурно ще я чета в интернет. Но мисля, че целия свят трябва да чете поети, писатели, философи, да гледа филми, театър изкуства, защото това са двигателите на новата цивилизация, новата ера, новата епоха, или новата реалност както пишат медиите. И като чете и гледа всичко това гражданското общество, наистина писаното ще се сбъдне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В света

  16 Sep 2020 13:25ч.

  има идеи, за които хората са мрели и отивали на смърт. Такива идеи са първичната християнска църква или комуна, както я наричаха комунистите, където хората са си помагали във всичко, били са задружни, сплотени, солидарни и дори богати патриции в римската империя са си продавали имотите и са ги давали на първичните църкви. Това е до 313 година до Миланския едикт. Хиляди християни са били преследвани, убивани и измъчвани и давани на лъвовете. Тях ги почитат, като мъченици. Но Светите Отци на църквата предават идеите на Апостолите и създават държавната християнска църква на Римската империя, която е лицемерна църква и прави свещениците, патриарсите, монасите феодали. Това е сегашната православна църква. После има протестантски идеи за църквата, където пак хиляди хора са загинали за Реформацията. Хиляди англичани са загинали за идеята за свобода, както и хиляди французи за идеите за свобода, равенство, братство. Тези идеи и сега се тачат, но те са за свобода, равенство пред закона, и братство в църквата. Докато комунистите ги изкривиха до свобода, да се борят за власт свободно, равенство в бедността и братство, като се наричат другари. Има и идеи за икономиката, където да има свобода на частната инициатива и свободно творчество, и за което са се борили американците, за корпоративна система и дори са мрели за това в Гражданската война. Мрели са и против расизма. Комунистите са се борили за идеите на Маркс и Ленин и са измрели милиони хора, но тяхното е било грешна идея, защото Маркс пише за производство и реализацията му в монополно "средство за обръщение", което е грешна идея, защото правилната идея е за производство и реализацията му на пазар с конкуренция. Така бе създаден социализма по идея на Ленин и Маркс за държавно монополистичния капитализъм - империализма и следващата крачка напред до ДЪРЖАВЕН държавно монополистичен капитализъм - империализъм, който е социализма. Маркс дава идеята за диктатура и монополизма, а Ленин я доразвива като казва, че светът върви към тотален монополизъм, който унищожава свободната конкуренция и се минава в империализъм, който е последен стадий на капитализма. Това са грешни идеи, но са умрели милиони хора за тези идеи и като и досега има хора, които вярват на тези идеи. Но света е голяма картина, като пъзел, където всички големи идеи са като части от пъзела и те трябва да се сглобят и да се създаде ново общество, нова ера, нова епоха, нова цивилизация където да влязат като пъзелчета всички велики идеи и да се сглоби един нов свят в една обща картина. Защото има идеи и за нещо цялостно, но има по един полюс от велики идеи, където трябва да се открие и другия полюс и да се открие цялостното явление и да се сглоби в пъзела. Та ако се вземат някои идеи примерно от социализма или комунизма, като един полюс, но друга част от тези идеи се отхвърлят, и да се намери другия полюс, то това е пак нещо добро. Но мисля, че особено нашата православна църква трябва да се реформира, както и комунистите да се извинят на хората, за заблужденията на Маркс Енгелс и Ленин, както и църквата да се извини. И да се намери картината от пъзелчета от най различните велики идеи на човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уляна

  16 Sep 2020 13:48ч.

  Кой го е писал тоя пасквил? АА, Правда. Браво, юнаци, браво другарю Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  16 Sep 2020 21:11ч.

  Накратко, Нахалний е отровен от кукловодите си, със съдействието на МИ-6. Немците ги е страх да предоставят състава на отровата, т.к. там всяка молекула е като подпис на създателя й.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “Накратко, Нахалний е отровен от кукловодите си, със съдействието на МИ-6”

  17 Sep 2020 12:35ч.

  Или както каза снощи Невзоров по Ехото на Москва, и южнокорейският Боинг навремето се блъсна в мирно летящата съветска ракета. С толкова глупости и лъжи сме се сблъсквали, че вече сме имунизирани за всякакви “правди”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един

  17 Sep 2020 16:32ч.

  виц. Съобщение на ТАСС. "Мирен съветски трактор ореше мирно земята и браздата между СССР И КНР. Изведнъж излязоха 300 китайски танка с екипажите и навлязоха в територията на СССР. След като унищожи танковете, мирният съветски трактор излетя в неизвестна посока."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Б@Й ХОЙ

  17 Sep 2020 18:51ч.

  Накратко, пишеш глупости които някой надълго трабва да ти обясни: 1.южнокорейския самолет умишлено е пуснат със закъснение 2. над руска територия е когато над него е шпионски сателит на САЩ 3. отклонява се от курса и пропуска няколко контролни маркера 4. навлиза над затворено въздушно пространство 5. прихванат е от руски изтребител 6. отказва да изпълни кацане след трасиращи предупредителни 7. САЩ спряха пропаганда по темата в мига в който руснаците показаха 'черната" кутия и заявиха, че ще огласят записите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дон Корлеон към "в света"

  18 Sep 2020 5:59ч.

  Не стана ясно на кого Православните и тяхната църква трябва да се извинят ? на тебе ли ? Защото си протестант ? или може би си пентакостал ? не те ли е срам като си протестант да използваш гръцка дума за идентификация ? затова ли да ти се извинят - защото можеш да да цитираш тук и там от изчадията Маркс - Енгелс - Ленин ; да пропуснеш всички изроди, които наричаха себе си социалисти - които в деиствителост унаследиха хуманизма и протестантството ? Никой не ти дължи извинение - стой си там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти

  18 Sep 2020 8:32ч.

  от какви позиции си позволяваш да питаш и да раздаваш оценки и мнения? Сигурно си някакъв уважаван партиец от БСП, или провинциален учител по марксистка философия, който има добър живот, уважаван е от хората, защото може да се бори за власт, но не е измислил или сътворил нищо свое, а само е чел Маркс и Ленин безкритично и сигурно нищо не е вдянал, но се пише за велик критик на всяко чуждо мнение. Православните са лицемери, те носят корони, златотъканни дрехи, кадят тамян целуват им ръцете, покланят им се сякаш са някакви извънземни Богове и носители на Святия Дух. А това последното съвсем не е, или не беше така доскоро, защото сега всички са богове. Те са измислили Катехизиса, Светото Предание, което е от думи на Христос, които не са писани от Апостолите. Но всички тези предания са обърнати така, че да затвърдят ролята на православните свещеници, че са феодалната богата класа, която не работи, а са и работили крепостните селяни. В това е лицемерието на православната държавна феодална църква, за което православните свещеници трябва да се извинят на народите си, а не на мен. Аз се опитвам в горния пост да кажа, че в света има велики идеи, и даже тези, които смятаме че са лицемери, са имали част от тези идеи, и че тези идеи трябва да се изчистят, като се намерят двата им полюса, полето между тях и новия им зародиш. Това са явленията в природата и навсякъде. Понеже Маркс, Енгелс и Ленин са намерили само единия полюс, без да търсят другия полюс на явленията в обществото, понеже са нямали теоретично обяснение за диалектичната философска система, която се състои от два полюса, поле между полюсите и нов зародиш на нова система, то мисля, че затова има толкова избити хора от социалисти, комунисти и демократични социалисти, че именно затова и социалистите и комунистите трябва да се извинят на народите си, а не на мен. Не те знам ченге ли си от ДС или комунист ли си. но всички знаем хуманизма на социалистите и комунистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Православните

  18 Sep 2020 14:06ч.

  Не стана ясно на кого Православните и тяхната църква трябва да се извинят ? на тебе ли ? Защото си протестант ? или може би си пентакостал ? не те ли е срам като си протестант да използваш гръцка дума за идентификация ? Узетата уволнини ут Лунджив пак са изпълзели тука в тоо мръсин форум където Галя Лазърова върти пъртсала, само узетата да утговорат на въпроса зашто Молутув зъпаса свойти куктейли на голата талийа на Зойа Кусмнунафка и я накара да пали къщити на съселянити си куито йа фанаха, изнасилиха групуву и убесиха в рамкити на неколко4аса а Сталин слид тва й удрупна й тситсата за по стсини4но

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой тук говореше за римско право?

  18 Sep 2020 16:32ч.

  В днешното право няма вече "cui bono", има highly likely.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  18 Sep 2020 18:18ч.

  Щом е .ru, значи е Fake.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • спиро егню

  21 Sep 2020 11:52ч.

  абе,в тоз "форум" 99.9 % са пълни олигофрени...що не ходите в пик ?ма що се чудя пък и аз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @спиро егню

  16 Фев 2024 20:23ч.

  Той е един, многониковец, болен русофоб бекапеец, номенклатурчик, силно алкохолно зависим... това е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Highly Likely

  21 Sep 2020 13:23ч.

  За тровене си е мужикът! Както и всички политици, впрочем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умните хора разбират и без думи!

  21 Sep 2020 13:26ч.

  Много дълга статия, бееее. Всичко е ясно и без нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещият

  23 Sep 2020 23:30ч.

  Да, бе да ! Путин е невинен ! Та той сам каза, че опозиционера му се е отровил сам! Знаел го е и без ванга !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  25 Sep 2020 17:28ч.

  Andre Vltchek Dead—Murdered by NATO/Zionists? By Kevin Barrett September 22, 2020 https://www.veteranstoday.com/2020/09/22/vltchek-murdered/ Andre Vltchek and John Cobb: Two of the Most Important Voices of the 21st Century By Kevin Barrett, Veterans Today Editor We just lost one of the world’s greatest journalists…and one of my radio show’s most eloquent and informative regular guests. Andre Vltchek, globetrotting scourge of the Western power elite, mysteriously dropped dead while riding in a chauffeured car between Samsun and Istanbul. ABC News reports: Turkish authorities are investigating the death of an American author and journalist who died while traveling overnight from the Turkish Black Sea coastal city of Samsun to Istanbul, Turkey’s state-run news agency reported Tuesday. Andre Vltchek, 57, and his wife were traveling inside a rented and chauffeured car and arrived in front of their Istanbul hotel at around 5:30 a.m. on Tuesday. His wife tried to wake him up to tell him they had arrived but could not do so, the Anadolu Agency reported. According to Turkish media, police recorded the case as a “suspicious death.” That is actually quite an understatement. They should have just written “obvious assassination.”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • RobtRouro

  26 Sep 2020 13:38ч.

  Методи за възстановяване на бани в Серпухов

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  07 Окт 2020 14:05ч.

  На мен това ми беше известно още когато го отровиха неговите покровители... А за Путин тоя клоун Навални беше полезен, защото никой не го вземаше насериозно, а единствено забавляваше руският народ с циркаджийските си изпълнения по площадите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  07 Окт 2020 15:09ч.

  Толкова глупав народ горе се е изокал! Господи, Боже! Особено тия с логореята...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • като шарим из историята

  07 Окт 2020 16:18ч.

  Кога французите ще се извинят на руснаците, че Наполеон им изгори столицата, А ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  07 Окт 2020 17:36ч.

  Глупости. Даже и Работническо дело щеше да се справи по-убедително със задачата. Изобщо - видите лу нещо.ру - лъжи, лъжи и пропаганда за малоумници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Правда, на български истина, правда никога не е имало. Затова е и наречена така

  07 Окт 2020 19:33ч.

  За да подлъжат овцете от Животинския двор. Не онзи на Оруел, а истинския. И тук се вижда. Коментарите под лъжливия текст. Не изпитахте ли погнуса, когато го превеждахте, малко срам от ония страдалци в Русия, презрели опасностите, страха от многогодишни присъди, изкушението да се преклонят пред корумпираната власт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маша

  07 Окт 2020 21:01ч.

  Още в първият ден от отравянето му, казах, да се търси Фонда за борба с корупцията (ФБК)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък се чудя,

  08 Окт 2020 15:51ч.

  какво ли очаква нашия сияен Бойко, като изпълни всички поръчения? Или недай си Боже, ако вземе още повече да си повярва и навири глава (пЪрдон, тиква)...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Окт 2020 22:41ч.

  Много мнения по този банален въпрос. Още преди 10 дни се обсъждаше в руските сайтове. Слаб е "Западния Новичок", нещо като имитиращ продукт в голям супермаркет.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  12 Окт 2020 15:35ч.

  това, че Навални е отровен със слабија "Западен Новичок"е стара новина. Колко стара-ами много стара, оште по времето, когато лекарите от Омск твърдјаха, че имало там нјакаква обмјна на вештества(и не било отравјане), Тов. Зјуганов(от руската компартија) понеже знае как дејстват комунистите в борба с империализъма и фашизъма на запад и с предателите на светлата комунистическа идеја каза, че Навални е “отровен от запада“. Но и това е предпоследна новина(както винаги), след това Жужко каза на Макрон, че Навални сам се е отровил. И аз, понеже съм мноооого прост, му вјарвам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Последна новина (както винаги)

  13 Окт 2020 12:28ч.

  До: на 12.10.2020 в 15:35. Ангелът Меркел и уруспия фон някаква си на ЕК - тоже германка - налагат санкции на "отровителите" затова, че не са използвали доказалата се нацистка отрова ЦИКЛОН-Б за обезпаразитяване на бедните европейски евреи в нацистките лагери на щастието, за щастливо изтребление и преселение в по-добрия свят. Ангелът Меркел и уруспия фон някаква си на ЕК вече трърдят, че в нацистките лагери на щастието надзирателите от СС са изпълнявали своя хуманен дълг по преселване на няколко милиона евреи, руснаци, поляци и др. в по-добрия свят. Германската критиката е към всички новичоци доказали се като крайно неефективни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  18 Яну 2021 16:39ч.

  Ето подробно интервю с Мария Певчих: https://www.bbc.com/russian/features-54204627

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  23 Яну 2021 12:21ч.

  Навремето руснаците имаха един виц - В Известия няма новини, в Правда няма истина. По статията толкова. Повече не заслужава. Подминах и потопа от коментари, очевидно някой е задействал екипите си и коментирането им е чиста загуба на време.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  23 Яну 2021 12:36ч.

  Видиш ли .ru знай едно - лъжи, лъжи, лъжи, лъжи на квадрат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ и хари

  23 Яну 2021 12:36ч.

  А какво стана с американските местни навалнята от 6 януари - май всичките ги избиха или им повдигнаха обвинения за държавен преврат и им предстояят да изгният в американските затвори?! само жертвите на клана Килъри са около 100 души. Разбира се, органите на правосъдието мълчат, все едно че ги няма. Да не говорим пък не само за вътрешните, но и за международните им престъпления. Там последствията са страшни. Само в бивша Югославия стотици хиляди измряха от рак заради бомбите с обеднен уран, хвърляни от НАТО по заповед на Клинтън. Но затова ще мълчим. Така е демократично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не друго, поне се разбира

  23 Яну 2021 12:49ч.

  кой финансира сайта. Иначе никъде не го пише, но подобни статии подсказват отговора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  23 Яну 2021 12:51ч.

  и на мен вече ми е известно кой е искал да убие Навални, прочетох го в сайта на великия Андрей Ил(л)арионов от януари 2021, в Кремль си имало много стари традиции да се отравят неудобните: https://aillarionov.livejournal.com/2021/01/04/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вижте тая инфантилна физиономия

  23 Яну 2021 12:58ч.

  Не може при всеки дрисък на Навални да хукваме да сваляме Путин. Никой не обели и дума и не тръгна да сваля Обама и Буш след милион и половина избити като скотове иракчани. Няма да участваме в операциите на ЦРУ срещу Руската федерация. Не ни занимавайте с вашия Навални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не само не може при всеки дрисък на Навални да хукваме да сваляме Путин

  23 Яну 2021 13:06ч.

  Ами и не ни е работа. Да му се радват там руснаците, да му се кланят и да му падат на колене. Пък ако се засрамят от себе си и го прогонят от всичките му дворци и бункери, то ще си е за тях. Стига да не им се натресе някой, пред когото Путин да им се види като ангел. Че те и при Сталин са живяли ако е за въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я по-спокойно!

  23 Яну 2021 13:26ч.

  Много идиот в тоя форум, много нещо! Демокрацията роди пълчища неграмотни. Не им се учи, не им се чете, всичко знаят по рождение. Дървени философи, с лопата да ги ринеш. Като чуят Путин и ги хваща бяса. Колкото и да се напъвате, ще е напразно. Хелебуруса пише цели статии. Много производителен. Тип “нерез”. Кръв пресират, с пяна на уста, антикомунизъм до дупка. Пълна истерия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  23 Яну 2021 14:18ч.

  RE : От 100 години убийствата на противници на режима в СССР/Русия стават по един и същ начин, и винаги виновни няма. на 14.09.2020 в 15:31; Поздравления за поста!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да се надяваме,

  23 Яну 2021 15:03ч.

  че това което се случва днес на Пушкинския площад е началото на края на фашисткия режим на ПУТИН. Всъщност за пореден път четем ПРАВДА РУ. И другарката ГУСАКОВА. Просто да се чудиш Гласове не може ли да ни даде и друго мнение освен болшевишко. А болшевишките становища ги знаем знаизуст - нищо старо не забраиха и нищо ново не измислиха. СВОБОДА ЗА НАВАЛНИ И ЗАТВОР ЗА ФАШИСТА ПУТИН! Между другото днес пред посолството на Русия в София и пред консулствата на Русия във Варна и Пловдив има протести в подкрепа на Навални, органицирани от РУСНАЦИ, живеещи в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен геров

  23 Яну 2021 15:11ч.

  Стига вече с тия глупости за "фашиста Путин". Знаете ли изобщо какво е фашизъм? Спуснали са ви някакви тъпотии, които да повтаряте без мисъл. Айде стига вече! Срамота е! Съвест имате ли? Можете ли да мислите? Или просто ви плащат, за да се излагате по форумите? Навални е една пионка, от която е направо смешно да се страхува Путин. Всички тези тълпи по площадите в Русия са платени майданчици. Виждали сме ги в доста държави. Толкова е плоско и прозрачно. Не ви ли е срам да позволявате да ви "работят" така? Достойнство нямате ли? Толкова ли не можете да си изкарвате хляба по друг начин? Гадост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами Геров,

  23 Яну 2021 15:17ч.

  има си сайт ФАШИЗЪМ отвори и чети. Не само не е срамота. Един ден управлението на Путин така ще се нарича в учебниците по история. Нещо много ви станаха "платените майданчици". Друго обяснение за случващото нямате че трябва да се мисли. Трудно е, когато главата е пълна само с "Ленин, Сталин, Димитров".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанасов

  23 Яну 2021 15:42ч.

  Подходящо време за заработване на сребърници...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен геров

  23 Яну 2021 16:03ч.

  До 15.17, главата ми никога не е била пълна с Ленин, сталин, димитров – това са тъпи клеветички, щото друго не можеш да измислиш, нали? Един ден не Путин, ти ще съжаляваш, че в учебниците по история ще се наричате просто "безименни платени тролове". Управлението на Путин може да се нарича някак само от руснаци, които знаят какво е фашизъм. Не се бъркай в неща, които не знаеш. Какво знаеш ти за Навални? Платено от западни служби човече, което нищо друго не може да върши, но е с 0,2 подкрепа и тя също платена. А иначе бая милиончета е свил и сега трябва да си плати.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bbj

  23 Яну 2021 16:14ч.

  Трябва да помогнем на братския руски народ да се освободи от изверга путин и управляващата клептокрация експлоатираща руския народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  17 Фев 2024 10:11ч.

  Много плач! Така ли плачехте, когато пуснаха двете атомни бомби в Япония, когато новите братя влязоха във Виетнам, когато в Ирак загинаха 500 000 хил. деца, когато си избиха в собствената си държава видни лидери, когато се изнизаха като на...ни, от Авганистан, когато сновяха и правеха цветни революции и т. н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен геров

  23 Яну 2021 16:25ч.

  Bbj, защо първо не помогнеш на българския народ да се освободи от крадливия "елит"? Руснаците ще се оправят сами, не им бери грижа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българския народ да се освободи от крадливия "елит"

  23 Яну 2021 16:58ч.

  Българският народ е възпитан от 9ти септември насам да уважава крадците, особено най-големия крадец - самата държава, но това не пречи да помогнем на братята руси срещу съветската сволоч путин и бандата му, тероризиращи майка Русия още от 1917 година.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на кого ще помогнеш бе, старий моше-нико

  23 Яну 2021 17:08ч.

  Болшевишки пейзани на грант към Сорос се възмущават от някакъв мним руски фашизъм, услужливо забравяйки, че Русия смаза главата на европейския фашизъм и Путин е тоя, който призовава грижливо да се помни историята. Влязло тука някакво соросоидно лай*о и истеризира дежурно с разни пропагандни нарочвания, четейки лишчетата от Козяк. Тука в тоя форум разлигавената ви пасмина няма да вирее. Тука ще ви требем, карайки ви да помятате от собствените си нечистотии, които бълвате.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  23 Яну 2021 17:13ч.

  ма ниъ фърляйми бомбетъ до таванъ нъ Народното събрание с '" урааааа" (за пояснение нъ bg език е пърлъмент) и се изреп4ихми нъ чърчилите и после што ни били бомбили. некой дъ ме светне кво пишат въ ноецюрихшеZайтунг зъ наковални: eй немъ римисиъ зъ bg шизофриниътъ:мноогу ни дрънкъ RoleКсъ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кое е по-банално?

  23 Яну 2021 17:14ч.

  Ковид или Новичок... както и да е и двете са менте ! Ставате досадни! Меркелица да си гледа лагерите дет кове: https://www.ninefornews.nl/duitsers-die-willens-en-wetens-quarantaine-weigeren-gaan-naar-dit-coronakamp/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четвъртия райх

  23 Яну 2021 17:15ч.

  Тролетарий чивутски, гледай и чети тука какво е фашизъм: Фашизм пришёл в США - https://cont.ws/@fybcbvjd/1895766

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  23 Яну 2021 17:16ч.

  Всички тия измишльотини са за отнемането на вниманието...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да помним историята на пророците

  23 Яну 2021 17:16ч.

  «Когда фашизм придёт в США, он будет называться антифашизмом». Авторство янки приписывают сенатору от штата Луизиана по имени Хьюи Пирс Лонг. Практически сразу после этого заявления его убили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • популярност 2-3%, всичките те от 80-те %

  23 Яну 2021 17:22ч.

  Фейкът на Навални с дворците на Путин - политическа медийна поръчка, която самият Навални получи на английски от едни западни служби, за които никой не говори с уважение - "Разобличение на Навални като чуждестранен шпионин" - https://cont.ws/@matveychev/1895767

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия смаза главата на европейския фашизъм."

  23 Яну 2021 17:22ч.

  За да докара в Европа още по-страшния комунистически фашизъм. Не само окупира Източна Европа. Там създаде и лагерите си като в Русия. Избиваше и инакомислещите и ако не я харесват отмъщаваше. И от много старание да се репчи колко е велика сама се сгромоляса през 89та година. И сега пак се опитва като змия да надига глава. Този път наплашения от 30те милиона избити в Гулаг народ, показва наченки да мисли и да реагира. И това се случва предимно с младите руснаци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • надежди говежди

  23 Яну 2021 17:25ч.

  "Никто, никогда не отдаст этому балбесу и его жене, управление ядерной триадой и золотовалютным запасом России. Путин профессиональный разведчик, а это люди бесстрашные и очень умные, с глубоким понятием чувства Родины и Отчизны. Он не клоун, как Зеленский, Саакашвили, Тихановская и т.д."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Русия смаза главата на европейския фашизъм." на 23.01.2021 в 17:22

  23 Яну 2021 17:27ч.

  Мислиш ли, че някой ти чете простотиите в тоя форум? Ако искаме да отидем в по-различна зоологическата градина, може и да започнем да те четем. Но при клетките на маймуните засега е по-интересно. Не са толкова досадни и не лъжат. Ти си сив и скучен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • балонът се надува, рейтингът расте

  23 Яну 2021 17:30ч.

  Только что пришла информация, что фильм Навального про дворец Путина посмотрело как минимум три (3) мильярда жителей звездной системы Альфа Центавра. Там с завтрашнего дня начнётся бессрочный митинг с требованием отпустить Навального на свободу в открытый космос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Русия смаза главата на европейския фашизъм

  23 Яну 2021 17:46ч.

  И наложи съветския фашизъм- руския комунизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • агенция ненормални.вру

  23 Яну 2021 18:01ч.

  Жалко за хубавия строй, който добре помним, че не беше фашизъм - такива навлеци като тебе при комунизма справедливо бяха интернирани по кариерите да чукат камъни, а днес неграмотно се подвизават из форуми като свидетелство за капиталистическия демодебилизъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • комунизма справедливо бяха интернирани по кариерите да чукат камъни, а

  23 Яну 2021 18:05ч.

  Ти гледай да не те обвиним в комунизъм, обявен за престъпен от бившите комунисти, че тогава ще имаш да чукаш не само камъни ами главата ти ще се счука за антикапиталистическа пропаганда и ще свършиш като някой вапцаровец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен геров

  23 Яну 2021 18:06ч.

  Тук, като гледам, само аз съм с име, всички други: кво се криете бе? И кви глупости пишете? Руският комунизъм, съветският фашизъм... В Русия в момента няма нито едното, нито другото! Изсмукани из пръсти глупотевини! Щото нямате какво да кажете, нали? Нищо не знаете нито за строя в Русия сега, нито за машинациите и краденето на Навални. Чешете си езиците за някоя пара на пост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • румен геров

  23 Яну 2021 19:54ч.

  Точно като у нас! Бори се за нас! Какво гледаш в чуждата паница?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КАКВО ЧУДНО

  24 Яну 2021 10:07ч.

  Китай няма тайни служби и ционистите от световната еврейска олигархия, няма как да ги превземат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • розенкройцер

  24 Яну 2021 10:54ч.

  Те наистина не могат да ги превземат, обаче се облизват там по-близо до китайските граници - има си една еврейска автономна област на територията на Русия наблизо до Чайна. Навсякъде са, мамито им, и даже си мисля, че една вещ дори изначално да не е джудей, с всяко следващо потъване във възприятието се превръща в нещо такова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  24 Яну 2021 13:31ч.

  Скука. Да вземат малко да го сменят тоя сценарий!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дали?

  24 Яну 2021 13:43ч.

  А служителите от ФСБ??? https://www.youtube.com/watch?v=ibqiet6Bg38

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сара

  24 Яну 2021 14:04ч.

  Опа! Взимам си думите назад, това било интересно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стоил Драганов

  24 Яну 2021 14:30ч.

  Баба ми погрешно го назовава Завални за радост на дядо, който, докато си разтрива колената с камфоров спирт заради артрита, се подсмихва:“Ох, завалията!“. Владимир Путин охотно приема подаръци като хубави и породисти жребци, ловни кучета. Имало уговорка по протокол авджии испанци да му подарят дресирани порове, които се пускат в дупки на зайци , за да напъдят гризачите и ловците ги прострелват с лекота. Негласният отказ говори много повече: притрябвали са ми ловни порове, че и соколи, читави олигарси ми поднесоха на тепсия сполучлива разработка на тайните служби още от славното време на КГБ, която по природа си е родена да се чекне бетер гювендия в харем и функцията й на мухоловка поне засега се изпълнява уставно. И в многострадалната Великая Русь вече не върви да си тарикат поради ранна смъртност на будалите. Тези фалшиви демонстрации напомнят чудния фейлетон „Стражарски конгрес“ на Бранислав Нушич, където комай 99 %, че и отгоре, по стъгдите врекалата са стражари под прикритие. Липсват и сияещите лица на дебилите от времето на соца с безкрайните манифестации. Грехота е да се каже, но в огромна страна като Русия, дала златни пера в световната литература, гении в други изкуства и науки, официално най-безсрамно да си правят от стари фашкии дъвка, вече е клинична диагноза. Чукам на дърво....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слаба ракия се оказа новичока

  24 Яну 2021 15:23ч.

  Изветрял ли е, с изтекъл срок на годност ли е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спасиба галяма

  24 Яну 2021 17:04ч.

  Всички знаем, кой извади изветялия Новичок, но някои се правят на ударени. Нямало Новичок, бил болен от обмяна на веществата, имало Новичок, но го отровили чак в Германия, където пристигна в кома, пак имало Новичок, но го отровили в Русия неговите сподвижници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • овен тревопасен

  25 Яну 2021 10:51ч.

  Балшое спасиба на автора на статията че ни предупреди колко опасни били лондонските книжарки. Ще внимавам и ще ги избягвам всячески!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  16 Фев 2024 20:18ч.

  Абе много навреме се спомина. След интервюто на Тъкър Карлсън с Путин, преди президентските избори в Русия, в момента когато руснаците затварят котела в Авдеевка, два дни след срещата с адвоката си който може и да му е предал някакъв подарък(например шоколадови бонбони) от някой приятел. Но всичко това може и да е просто съвпадение и да е просто тромб. А иначе всички ще си правят своя бизнес от смъртта на Навални. Който вече беше безопасна игла за Путин. Щото навремето се предполагаше да остане в Германия и да си гледа кефа, но явно водещите офицери са мислели по друг начин и го накараха да се върне в Русия за да може когато го вкарат в панделата да се вдигне демократичната Русия. Не познаха. С една дума тъмна Индия, но моментът на смъртта навява някакви мисли. Cui bono?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  16 Фев 2024 20:18ч.

  Гонзало Лира е герой! Само това ще кажа. Който разбира, разбира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  16 Фев 2024 21:07ч.

  Цялата измет на нета е взела отношение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  16 Фев 2024 21:15ч.

  Някой от вас има ли статистика колко хора умират на ден примерно в София внезапно, без болести или катастрофи? Просто умира в сънят си или както върви му прилошава и става неизбежното. Аз съм свидетел как моята съпруга на 99% бе умряла преди 3 месеца и ако не и се притекох на помощ сега щях да съм вдовец.Как не го е срам летеца зелен чорап гадина тримоска предателска и оня капут тиквата да изкарват един предател национален герой-може, та те са си от едно котило, лика прилика. Това е голяма вода в мелницата на европейските педали и предатели.Ще я въртят 3 дена. ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  16 Фев 2024 21:46ч.

  Новичок е страшна сила! Добре че Навални не е забременял...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  17 Фев 2024 0:33ч.

  Не можете да бъдете напълно сигурен. Хлебарките могат да забременяват и пост мортем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  16 Фев 2024 21:50ч.

  Навални не успя да стане Ленин на 21 век- с парите на Запада да разруши още веднъж Руската империя. Това е положението всичко друго е ала-бала. Дали смъртта му ще инспирира бунт срещу Путин? Съмнително. Руснаците са заети да си изплащат кредитите които банките щедро раздават, на тези които заплатите не стигат отиват да се бият в Украйна. От известно време Китай е отворен за тримесечни безвизиви посещения на руски туристи които ще утолят руската стръв за шопинг на луксозни стоки от западни брендове. Не че марките ги няма в моловете в Москва и Санкт Петербург но друго си да кажеш- този Лоран муцка си го взех от Шанхай. Австралийския парламент е приел с голямо мнозинство искане Метрополията да върне Асандж в родината му. Ето това е по важно от случая с Навални.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бригада 77 Бъркшайър, Хермитидж - Инфобюлетин

  16 Фев 2024 22:01ч.

  Британски учени доказаха по време на изотопен сеанс с котката на Скрипал, че всякакви твърдения за британска съпричастност със смъртта на Алексей Навални са напълно безпочвени. Ектоплазмичната активност на котката е заявила че тъкмо един месец преди президентски избори в Русия е напълно нормално да се принесе в жертва безполезна опозиционна фигура с цел заздравяването на мандата и потентността на бъдещия президент като подобни жертвоприношения са обичайно явление в руския фоклор, нямащо нищо общо с каквато и да било намеса на Лондон или Великобритания в цялост. Освен географската отдалеченост на Лондон от наказателната колония, котката на Скрипал е изтъкнала и невъзможността за въздействие посредством индуктивна магия при наличието на биполярни вълци в близост до субекта. Всичко това доказва, че няма и най-малка следа от съпричастност на Великобритания към смъртта на Алексей Навални, настоява екипът британски учени, провел операцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  16 Фев 2024 22:05ч.

  Хайде стига вопли за тая западна марионетка!!! Всеки с поне малко мозък може да навърже идващите избори в Русия и защо точно сега марионетката беше жертвана!!! Едни и същи методи, едни и сценарии на западняците - да се бяха понапънали да измислят нещо ново поне!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  16 Фев 2024 22:22ч.

  Сигурен съм, че Навални не се е самообесил като Епщайн, нито се е самозаклал като Хашоги, да не говорим, че да е бягал от правосъдие като Асандж, който се укриваше години наред от "справедливото" американско правосъдие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тъй тъй

  16 Фев 2024 22:56ч.

  Любопитни подробности за живота на Навални === https://www.youtube.com/watch?v=RGTNlsGHXqE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитни подробности за живота на Навални

  16 Фев 2024 22:58ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=RGTNlsGHXqE

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всяко чудо за три дни !

  16 Фев 2024 23:12ч.

  НА ЗАПАДНИЯ ФРОНТ, НИЩО НОВО: НОТАРИУСА-ПЕПИ ЕВРОТО-НАВАЛНИ ! От "един дол дренки" са, само че чифутчето не си остана на ниво далавери (с брат му "успешно" излъгаха една френска фирма с 80 000€), ами се забърка в политиката, под въздействието на англосаксонците. Поради което завърши, така както се и . . . очакваше !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някои неща в материала наистина задават въпроси

  17 Фев 2024 2:46ч.

  Ясно е, че щом човекът е дължал милиони на Пригожин е пътник. В това няма съмнение, но тази част от материала ме навява на мисълта, че е вероятно той наистина да си е повярвал и тръгнал да сваля режима, подтикван от други олигарси. Мислех, че е клоунада. И когато руска колежка ми каза, че са затворили Москва и вдигнали авиацията, пак го приех за шоу пред народа, но може би не съм бил прав. Един ден ще се разбере. Всъщност, аз и за сваления самолет не вярвах. Пластични хирурзи, спокойствие по Карибика, но... кой знае. Може да са се страхували да не се разприказва, така да се каже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Под "той"

  17 Фев 2024 2:48ч.

  имам предвид Пригожин. Малко неразбрано се получи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Навални добре

  17 Фев 2024 6:05ч.

  Живота Е, скромен , кратък е, като в последствие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дивергент

  17 Фев 2024 6:34ч.

  Ей сега е момента да му извадят някой двойник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  17 Фев 2024 7:55ч.

  Така е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  17 Фев 2024 9:23ч.

  Предположението, че западни служби стоят зад Навални и са определили съдбата му е реалистично. Предположението, че властите в Русия прочистват терена от неблагонадеждни елементи също изглежда реално. Факта, че се пишат по форумите такива професионални коментари показва само едно- има поставени задачи от съответните служби и всеки си работи по тях. Следователно за обикновените участници във форума остава да наблюдават отстрани битката без много много да се задълбочават кой крив кой прав защото и двете страни не са бели ангели. Самообесвания, отравяния, падане при ски или от прозорец, убити при обир и други подобни вече стават част от пейзажа. Това е положението.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  17 Фев 2024 10:28ч.

  Като изключим факта ,че Навални е мъртъв ,всичко друго си остава спекулации. За съжаление и дори властите в Русия да проведат пълно и обективно разследване това няма да промени поляризацията на мненията . За едни Путин ще си остане убиецът му, за другите ще е "сакрална жертва". Да почива в мир. Все пак се държа като мъж и не хленчеше дори и след безумната присъда която отнесе без шансове в обозримото бъдеще да бъде помилван.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  17 Фев 2024 11:36ч.

  Навални е агент на английската МИ6! На видео е заснет с камера от МИ6, на което той иска 10 -20 милиона годишно да направи преврат в Русия! Гнусно е когато политически противник умре в затвора, но още по гнусна е гледката на която е заснет от камера да иска да организира преврат в страната ти! МИ6 са го ликвидирали, защото им е ненужен и вреден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При това

  17 Фев 2024 13:40ч.

  моментът е много подходящ, да се създаде събитие, което да създаде смут, и да анихилира триумфа от интервюто...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  17 Фев 2024 11:36ч.

  Навални е агент на английската МИ6! На видео е заснет с камера от МИ6, на което той иска 10 -20 милиона годишно да направи преврат в Русия! Гнусно е когато политически противник умре в затвора, но още по гнусна е гледката на която е заснет от камера да иска да организира преврат в страната ти! МИ6 са го ликвидирали, защото им е ненужен и вреден!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Относно Мария Певчих

  17 Фев 2024 15:26ч.

  Статия в българския Offnews от 22 март 2023г: Мария Певчих застава начело на фонда на Навални https://offnews.bg/sviat/maria-pevchih-zastava-nachelo-na-fonda-na-navalni-797617.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истината

  19 Фев 2024 9:59ч.

  При разследване на едно убийство всеки нормален разследващ търси първо най-важното нещо – а то е МОТИВ. Кой има полза от смъртта на убития. Но нашите идиоти и жълтопаветни джендъри, подлоги и родоотстъпници, начело с ПП/ДБ не ги интересува това. Те само повтарят в транс „Путин е убиец“. А задават ли си въпроса, че без доказателства това е клевета и някой ден може да им бъде потърсена отговорност /А, дано е по-скоро!/. Подробният поглед показва, че един човек, осъден на тежка каторга отвън полярния кръг, с нищо не може да е заплаха за Путин. Напротив, неговото убийство е идеалния случай за разпалване на нова антируска истерия на фона на тоталния провал на Украйна и поведението на все повече страни, които се отказват от санкциите и отново започват нормални отношения с Русия. Пореден опит да се предизвика международен скандал от тези, които си отгледаха Навални, които му плащаха и които си го убиха. Иначе той не е никакъв герой, както го представят нашите мисирки, а поредният руски жълтопаветник, чиято уж руска фондация се финансира щедро от Запад с една цел – да руши Русия, да предизвика нейния разпад и превръщането и в колония на същия Запад. За да бъдат ограбени ресурсите и унищожена държавата и народа и. Както у нас. Навални е типичния руски Зеленски. Семейства, живеещи на Запад с незнайно каква издръжка и какви сметки, жените им всеки ден по пет часа на козметик, нито един ден трудов стаж на семейството – интересно, с какво се прехранват тези индивиди? Явно с добре платеното си продажничество!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това питайте, мисирки прости?

  19 Фев 2024 11:02ч.

  Стига ни занимавахте с тоз предател и шпионин бе, мисирки прости. Бил герой, а Путин бил убиец. Този е поредната пионка и подлога на Запада, опитваща да организира преврат в Русия и да съсипе страната си. Всеки предател рано или късно господарите го ликвидират. Нашите тъпи и продажни мисирки и проджници от ПП ДБ да питат кой е истинския убиец у нас. Кой уби Мишо Бирата? Как странно умря Танов? Как така още по-странно умря шефа на най-голямата строителна фирма у нас, перяща мръсните пари на властта - умря в болицата на властта ?Кой уби мафиота Къро, който със собствените си уста казваше, че ДБ са неговите хора? Кой удави в локва вода адвоката на ПП, знаеш всичките им мръсни далавери. Кой опита да убие Гешев с атентат, за да умрат с него всички мръсни тайни на убийците във властта. Кой уби нотариуса, който е свързващото звено между политическата мафия, съда и прокуратурата? Как така падна от покрива уж случайно един от шефовете на голям производител на акумулатори у нас, който свидетелства, че близките до политиците му шефове са заровили хиляди тонове отрова из българските земи. Може още да се изрежда. Питайте това бе мисирки, питайте кой е убиеца. Лесно е да се лигавите с името на Путин, ама на него изобщо не му дреме за вас. Вие сте поредните еднодневки, които утре първи ще тичат, да му целуват ботушите - защото вие нямате нищо чест, нито морал, нито професионализъм, нито капка българщина във вас. Вие сте просто поредните купени подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  19 Фев 2024 21:38ч.

  статията е от 2020. А в 2021 имаше още едно разследване, даже Белингкат с Хр. Грозев взе участие в него и резултатите бяха, че където и да пътуваше със самолет Навални, част от 8 човека от ФСБ са в самолета или около него на мвстото, където той пристига. Доста грижи от В.В.Путьо за един опозиционер, за когото дори се страхува да произнесе името му(най-близо обяснен като "берлинския пациент"). След това опити за телефонен разговор с тези агенти и накрая един от тях, Константин Кудрявцев, захапа въдицата и разказа цялата сага за акцията на агентите в Томск и Омск. През 2020 това не беше известно, сега е известно, но не и на рубладжиите. Те предпочитат да си мушкат главите в пясъка и зомбирани да повтарят жалките обяснения на хранениците на РФ...а и за тях все нещо ще падне от хранилката-през 2020 като възнаграждение, сега през 2024 като бонус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  20 Фев 2024 0:47ч.

  Как пък в същия ден дето опъна петалата, жена му се оказа на конференцията за мир в Мюнхен, дадоха и думата, една ухилена, вижте снимки, кралят умря, да живее кралицата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  20 Фев 2024 4:20ч.

  не само снимки, има видео с нея, ухилена е само в болните мозъци на дебилиата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи