Преди 125 години екзарх Йосиф I освещава българския православен храм "Св. Стефан" в Истанбул

Преди 125 години екзарх Йосиф I освещава българския православен храм "Св. Стефан" в Истанбул

Истанбул, Българската църква "Свети Стефан" край брега на Златния рог в Истанбул, известна като Желязната църква. Снимка: БТА

На 8 септември 1898 г. в Цариград (дн. Истанбул) екзарх Йосиф I освещава българския православен храм "Св. Стефан", наричан още Желязната църква. Основният камък на новата църква е положен от екзарх Йосиф I на 27 април 1892 г. на брега на Златния рог, в двора на съществуващата дотогава дървена църква. Изградени са нови основи от гранит, облицован с мрамор. Тъй като мястото е насип, архитектът Ховсеп Азнавур предлага конструкцията на църквата да бъде от сглобяеми железни плоскости, които са изработени във Виена, Австрия. Окончателното сглобяване на т. нар. Желязна църква завършва на 14 юли 1896 г. Изписването на иконите възложили на руския художник живописец Лебедев. Във фабриката на Пьотър И. Оловянишиков в Ярославъл са поръчани шест камбани. От дървената църква е запазен само напредстолния камък от олтара. В двора на "Св. Стефан" са погребани Иларион Макариополски, екзарх Йосиф I, Паисий Пловдивски и Авксентий Велешки.

БТА съобщава:

Цариград, 8 септември 1898 г. (Косвен път). Днес преди пладне стана тържественото освещение на българската черква от екзарха, съвместно с когото служиха осем владици из България и из Македония. След освещението имаше молебен за имения ден на княгиня Мария-Луиза, на който присъстваха г-н Марков, като представител на княза и на българското правителство, всичкият персонал на агентството, един чиновник от руското посолство и един чиновник от руското Генерално консулство, като представители на посланика г-н Зиновиев, и много хиляди тукашни и няколкостотин българи из Княжеството, които след свършването на церемонията направиха въодушевени манифестации. От турска страна бяха взети големи военни мерки. Редът и тишината не се нарушиха. След церемонията имаше прием в Българското дипломатическо агентство. Подир пладне имаше банкет, на който екзархът, българският представител г-н Марков и други държаха патриотически речи.

120 години по-късно, през 2018 г., и след седемгодишна реставрация църквата "Св. Стефан" официално е открита. В емисията на БТА "Балкански новини" четем:

Българският премиер и турският президент откриват заедно възстановения храм "Свети Стефан" в Истанбул 

Истанбул, 7 януари 2018 г.  Истанбул днес ще бъде домакин на знаменателно събитие в историята на българо-турските отношения - министър-председателят Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган заедно ще открият възстановения уникален български храм "Свети Стефан" край брега на Златния рог в Истанбул, известен като Желязната църква.
Християни и мюсюлмани рамо до рамо ще открият знаменитата църква, която е символ на добросъседство и толерантност, посочват турски медии.      
Изключителни мерки за сигурност са взети в Истанбул за церемонията по откриването. Часове преди началото ще бъде спряно движението в двете посоки по крайбрежния булевард в района на "Свети Стефан" до приключването й. Ще бъде спряно движението на моторниците в залива Златния рог. Влизането на гостите ще става с пропуски със специални номера. Очаква се да присъстват стотици хора. 
120-годишният храм, който бе изцяло обновен след близо 7 годишна реставрация, е светиня за православните българи и най-ценен културно-исторически паметник на българската държава на турска територия, за чието опазване и възстановяване се грижи турската държава.
Днешният ден е голям празник за общността на българите в Истанбул, която е малка, но ревностно се грижи за българските имоти на турска територия, а също и за опазването и предаването на поколенията на изконните български традиции. По думите на председателя на общността Васил Лиязе, очакванията им са да идват много туристи - сънародници специално за посещения в реставрирания храм "Свети Стефан".  
След ремонта, който продължи близо 7 години и бяха похарчени от истанбулската голяма община около 3,5 млн. евро "Свети Стефан" с право може да се нарече "най-красивата българска църква".

***

Реставрираната църква "Свети Стефан" в Истанбул с отворени врати

Истанбул, 11 януари 2018 г. /Специално за БТА,  Нахиде Дениз/ Всеки ден в 9 часа сутринта реставрираната уникална Желязна църква "Свети Стефан" на брега на Златния рог край Истанбул отваря врати за посетители. Почти през целия ден не спира потокът от хора, пристигащи на групи или поотделно - млади и възрастни, мъже или жени.
Четвърти ден след тържественото освещаване на църквата "Свети Стефан", което извършиха в неделя българският патриарх Неофит и Вселенския патриарх Вартоломей на церемония в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, потокът от посетители не стихва. На групи или поотделно едни са дошли, за да запалят свещи и да се помолят, други да видят църквата в реставрирания й вид, впечатление правят и групите чуждестранни туристи.
В репортаж на живо от "Свети Стефан" най-популярният турски екскурзовод Сафет Емре Тонгуч разказа подробности както за историята на българския православен храм, построен преди 120 години, така и за реставрацията, за която са похарчени около 3,5 млн. евро от истанбулската община.
Мюжгян Хюджюмоглу, с която се запознах пред великолепния олтар, пази съкровен спомен за първото си посещение в храма. Това става през 1965 г. Тогава 13-14 годишна девойка, Мюжгян заедно с родителите си присъства на сватба в "Свети Стефан" и била силно впечатлена. Сега тя е в храма заедно с дъщерята на тогавашните младоженци.
"Много съм щастлива, че след години доживях този момент, истинско бижу, прекрасна, за чудо и приказ е станала църквата, да са живи и здрави всички, които направиха възможно това, вдъхнаха нов живот. Знам колко е скъп той за нашите приятели, истанбулските българи, с които ни свързват много общи неща, винаги сме се уважавали и обичали", каза Мюжгян.
Ценна придобивка в реставрирания храм е картинната галерия, която се намира в приземния етаж. В деня на откриването тя остана малко встрани от вниманието на гостите. Преди помещението, около 400 кв.м., представлявало склад, който бил потънал във вода. На главната архитектка Фикрие Булунмаз хрумва идеята, че помещението може да се превърне в галерия.
"Направихме промяна в проекта, който бе одобрен от реставраторския съвет. Отведохме тръбите за вода навън, поставихме нова инсталация, монтирахме система, осветяваща символите на църквата "Свети Стефан", разказа г-жа Булунмаз.
Изложените над 100 фотоси, някои от които са уникални, всъщност показват нагледно историята на построяването и реставрирането на църквата "Свети Стефан". На една от снимките се вижда сегашната красива картинна галерия в предишния си вид на склад, залят от вода.
По думите на г-жа Булунмаз галерията ще се ползва за изложби, коктейли, сбирки и други прояви.
Главната архитектка почти всеки ден продължава да е в храма, подготвя книга за реставрирането на църквата, предстои да изнесе беседи в страната и в чужбина за работата по реставрацията, уникална по рода си в такива мащаби. С хората от екипа се подготвят за посещение в България.
"20 души от нашия екип сме поканени да посетим България през февруари. В групата ще бъде и нашият именит майстор Халук Йозтютен, който има голям принос. Радваме се, защото го оценяваме като признание за нашата работа", казва г-жа Булунмаз.
Непосредствено до входа на църквата "Свети Стефан" е частта, където се продават свещи, книги и реликви.
"От откриването на църквата всеки ден идват хора, купуват неща за спомен", казва Стефан Байкуш от цариградските българи. "Аз съм съименник на Свети Стефан и се гордея с този факт. Ние много сме щастливи, че църквата ни стана още по-красива отколкото преди".
Васил Лиязе, председател на българската общност, която стопанисва "Свети Стефан", каза, че храмът ще бъде отворен всеки ден за посетители, но с един почивен ден. 
"През уикендите очакваме да я посещават туристи от България, вероятно през пролетта ще идват повече. Освен църквата, метохът отсреща също е отворен за посещения", допълни той.
Встрани от външната порта на "Свети Стефан" се намира кабинката на охраната, откъдето се осъществява постоянно наблюдение. 
Януарският ден бързо свършва. Точно в пет часа вратите на "Свети Стефан" се затварят. Светват красиво инкрустираните фенери, а в техните светлините блесват мраморните постаменти на гробовете на възрожденските дейци Иларион Макариополски, Мелетий Велешки, Авксентий Велешки. Отвъд оградата на Свети Стефан и през нощта не спира строителството на трамвайната линия покрай българския храм, която ще улеснява движението на желаещите да го посетят.

Църквата "Свети Стефан" в Истанбул е привлякла стотици посетители седмица след откриването ѝ  

Истанбул, 15 януари 2018 г. /БТА/ Българската общност в Истанбул може да е една от най-малките, но нейната великолепна църква на брега на Златния рог се превърна в сензация, след като бе отворена отново за посетители миналата седмица, пише турският вестник "Дейли Сабах". От отварянето на църквата след основен ремонт, най-малко 2000 души са дошли да видят "Свети Стефан" или Желязната църква, както е известен храмът сред местните заради желязната му структура. Макар общността да смята, че може и да няма служби всяка неделя, тъй като паството е малко, църквата е популярна през уикенда сред туристите. Български туроператори са включили обекта в предлаганите от тях обиколки на града, с което броят на посетителите още повече се увеличава, пише "Дейли Сабах".
Истанбулската община и българското правителство обединиха усилия за реставрация на храма от 19 век за около 16 милиона турски лири. "Свети Стефан" е смятана за единствената желязна църква в света, но бе в много лошо състояние преди началото на ремонта преди седем години.
Христо Копано - член на Фондацията на българската православна църква, заяви пред Анадолската агенция, че "Свети Стефан" вече е била посетена от много хора и скоро се очакват още посетители. "Имахме успешен проект по реставрация и църквата бе възстановена в оригиналния й вид", каза Копано и допълни, че очаква много посетители за Великден и други празници, които ще бъдат отбелязвани в храма.
Ибрахим Зейтунлу, който е клисар в църквата, се е оженил в "Свети Стефан" през 1994 г., преди храмът да бъде затворен за реставрация. Зейтунлу очаква скоро в църквата отново да се организират сватби.  
Ремонтираната сто и двайсетгодишната църква бе официално открита на 7 януари в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Българският патриарх Неофит и Вселенския патриарх Вартоломей отслужиха заедно молебена по освещаването на храма.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Не отидох да я видя

  08 Sep 2023 11:46ч.

  Голям пропуск.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  08 Sep 2023 16:39ч.

  Не искам да се заяждам, както правят някой форумци с повод или без повод, но църквата носеща името на Свети Стефан ми дават повод да напомня, че Сан Стефанска България ми идва малко в повече, защото това е Свети Стефанова България. Как звучи църква носеща името Сан Стефан?!?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи