Петер Слотердайк: Силоваците взеха властта в “корона” кризата

Петер Слотердайк: Силоваците взеха властта в “корона” кризата
Публикуваме отново интервюто с немския философ Петер Слотердайк от началото на пандемията на коронавируса - март т.г. “Всеки ден ни съобщават броя на смъртните случаи - на 16 март са починали трима души в Бавария -, но продължават да пренебрегват факта, че в Германия в нормални времена умират почти 3000 души на ден. За 2017 г. Федералната статистическа служба е преброила 932 272 починали, огромното мнозинство заради бичовете на нашата епоха, чиито медицински имена изобщо не е необходимо да назовавам. Във Франция е същото: 2000 починали на ден. Никой не говори за тях - с изключение на некролозите, залепени на вратите на селските бакалии. Новият вирус от Китай е само един от многото псевдоними на средната човешка смъртност. Не искаме да видим, че тя винаги си върши работата усърдно, напълно спокойно и през повечето време без участието на медиите и държавните лидери”. Немският философ Петер Слотердейк е притеснен от мерките за сигурност, приети от някои правителства в Европа. “Питам се дали не преживяваме безумен исторически момент”, казва той в интервю за “Поан”.

 

 

 

- Какво мислите за това принудително “спиране” на човешката дейност, за мъртвилото в градовете, празните самолети, стадиони, училища, за това връщане към големите средновековни страхове, към апокалиптичното мислене?

 

- Първо трябва да отбележим, че живеем в епохата на свърхреакция. Поне от един век насам симетрията на двойката действие/реакция, установена от Нютон и изследвана от Старобински по отношение на нейното културно и политическо приложение, е нарушена в полза на действието. Да бъдеш модерен означава да вярваш в първенството на действието. Така че в момента, в който се окажем в ситуация, която ни налага малко пасивност, избираме бягството към преувеличена активност. 

 

Тъй като възникна зараза от нов член на микробиотичната вселена, който още не познаваме, затваряме всички училища, знаейки, че децата не са заплашени, защото имат естествен имунитет, изненадващо впрочем. Сега всички, абсолютно всички са приканени да се чувстват заплашени. А човек е толкова склонен да си фантазира, че е заплашен, че голяма част от европейското население вече приема идеята, че принадлежи към изчезващ вид!

 

- Твърде много ли правим? Обвиняваха французите, че не правят достатъчно…

 

- Да речем, че стрес-системата на съвременния човек обикновено е недостатъчно заета. И когато е изправена пред нов враг на човешкия род, тя се събужда. Изглежда, че колективният свръхаз налага на управляващите да не пропускат нито едно от “майчинските” си задължения. Особено обещанието за продължителност на живота от 80 и повече години, което абсюлютно трябва да спазят, под страх управляваните да не се почувстват предадени. Така че изпреварването е единственият начин да се освободят от чувството за вина, най-вече членовете на медико-политическия комплекс. За тях това е и начин да се освободят от отговорност. Ако десет пъти направите твърде много, никой няма да може да каже, че сте проявили небрежност.

 

- Обвинявате управляващите, че действат без достатъчно причини?

 

- Предимството на един вирус е, че може да бъде причислен към измерението, което наричаме “природа”, при условие, че е резултат на спонтанна мутация, а не, със съвършената си закръгленост на футболна топка, творение на лаборатории за биологична война. Правото на защита срещу естествените агресори рядко се поставя под въпрос политически… Така че “корона” кризата проявява всички симптоми на вземане на властта от “секурокрацията”*, външно прикрита зад доброжелателна “медикокрация”**. 

 

Всеки ден ни съобщават броя на смъртните случаи - на 16 март са починали трима души в Бавария -, но продължават да пренебрегват факта, че в Германия в нормални времена умират почти 3000 души на ден. За 2017 г. Федералната статистическа служба е преброила 932 272 починали, огромното мнозинство заради бичовете на нашата епоха, чиито медицински имена изобщо не е необходимо да назовавам. Във Франция е същото: 2000 починали на ден. Никой не говори за тях - с изключение на некролозите, залепени на вратите на селските бакалии. Новият вирус от Китай е само един от многото псевдоними на средната човешка смъртност. Не искаме да видим, че тя винаги си върши работата усърдно, напълно спокойно и през повечето време без участието на медиите и държавните лидери.

 

- Искате да кажете, че с настоящата здравна криза общата смъртност само е намерила още една причина? Макрон обаче говори за “война”…

 

- Понякога хората водят фалшиви войни. Предпазните мерки срещу непознат вирус нямат нищо общо с мобилизацията за военна битка. Точно обратното, ние се демобилизираме от използването на войнствени метафори. Като почитател на френския президент, бих искал да му дават съвети в посока на мирната реторика. 

 

- Очаквахме хаос от политически протести или геополитически трус в Близкия изток или Азия, а се появи болест…

 

- Не хаос възникна от тази болест, а призракът на преоткрития ред. Любопитното е, че това малко прилича на извънредното положение, за което мечтаеха някои политически мислители през 20-те и 30-те г. на миналия век, като Карл Шмит. За него суверенът е този, който взема решение за извънредно положение. И валидността на едно решение не се определя от неговото съдържание, а от факта, че е взето от власт, смятана за легитимна. Питам се дали не преживяваме безумен исторически момент. Затварят границите, докато всички знаят, че вирусът пътува без паспорт. Ако не бяха последствията от тези решения, щеше да е комично, като в пиесите от ХVII век, в които се срещат комедиантът и великият лекар в черен костюм с дълъг нос. Вижте какво стана в Италия, където хората пееха оперни арии по балконите като в мондовизия! Пеейки от балконите, те се надсмиваха над собственото си подчинение на медико-колективистичната диктатура.

 

- Някои приканват да променим начина си на живот и да скъсаме с хиперглобализацията и взаимозависимостта, която върви редом с нея… Това краят на един свят ли е или просто пауза?

 

- По френските магистрали някога имаше табла с надпис: “След няколко часа се налага пауза”. Това е полезен девиз за ултра-ускорения свят. Да видим дали забавянето на процесите в световен мащаб ще доведе до нещо положително. Аз самият не вярвам. Чумата от ХIV век не е спряла възхода на Европа и вирусът, хиляди пъти по-невинен, няма да спре възхода на Китай.

 

- Изглежда, че това урежда Китай. Това реванш на авторитарните модели над демократичните ли е, смятани за твърде толерантни, недостатъчно закрилящи? 

 

- Не се тревожете, западната система ще се окаже толкова авторитарна, колкото и тази в Китай! Основната грешка, както при нас, така и при тях, е, че се защитават онези, които не са заплашени, и се пренебрегва защитата на групи с повишен риск.

 

- “Ние, европейците, ще бъдем спасени от енергичната си посредственост”, ни казахте последния път. Но съществува ли все още Европа,  свила се в своите нации? Или само в думите на френския президент?

 

- Много съм доволен, че в Европа остана поне един европеец! Да бъдем сериозни: не можем да кажем, че с Европа е свършено. Вярно е, че днес значителен брой европейски нации формулират имунологичната си политика според националните граници. Но това не е непременно затваряне в идентичността, по-скоро е израз на факта, че законовата възможност за действия се  ограничава до областта на националните права. Всички тези ограничения ще изчезнат, когато кризата приключи. Толкова по-зле за онази част от населението, която изпита известно задоволство - сякаш стресът от глобализацията, от световната конкуренция, от диктатурата на мобилността ще спре. Грешка. Всичко това ще се възобнови повече или по-малко бързо и силно отпреди, под претекст, че трябва да наваксаме загубите.

 

- Междувременно, какво да правим?

 

- На първо място, понеже ще бъдем затворени и ще можем да четем повече, да препрочетем Бокачо, а не Камю! Ще обясня. В този момент много се говори за “Чумата” на Камю, която, мисля, е била рекордите по продажби в книжарниците. Преди да ги затворят… Истинската тема на “Чумата”, както пише самият Камю на Барт е “европейската съпротива срещу нацизма”. Трудно е да се пренесе… Докато Декамерон предлага възможности… Този шедьовър е бил написан по време на най-голямата криза в Европа, черната чума през ХIV век, причинена от биологичната война срещу Кафа, град на търговци на брега на Черно море, който е бил партньор на Генуа. “Декамерон” е история за карантина на село. За да се забавляват, на фона на злото, което поразява града, десет млади флорентинци отиват сред хълмовете и установяват просто правило: всеки ден един от тях трябва да разкаже история на другите. По тема, избрана предварително от този или тази, който е крал или кралица на деня. Първия ден се говори за това, “което ще бъде най-приятно на всички”. Втория, “за онези, които измъчвани от съдбата, извън всяка надежда, накрая се отървават от неприятностите”. С две думи, разказват си истории, които дават желание за живот. Нищо по-добро в този момент! Мюнхенският вариант: в разгара на епидемията от чума през ХVI век, бъчварите танцували на улицата в града, за да съживят колективния дух… Друга възможност: да изучаваме една несъществуваща наука, лабиринтологията.

 

- Лабиринтология?

 

- В буквалния смисъл на думата, наука за лабиринтите. В един лабиринт се очаква да не намерим изхода от първия път. Всичко зависи от добрата памет за разклоненията. В момента пред разклонението “пусни” или “затвори вкъщи” т. нар. “разумен” свят избра втората опция, толкова безумна с прекомерния си диктат. Преструваме се, че побеждаваме неясен враг, като му противопоставяме максимум препятствия, докато специалистите по имунология ни обясняват, че ще стигнем до стадия на нова нормалност в момента, в който две трети или три четвърти от населението са преминали през своя индивидуален епизод с вируса. Така че, искайки на всяка цена да избегнем разпространението на непознатия агресор, избираме разклонение, което ще доведе до зазидана врата. Скоро ще видим, че политологията, имунологията, екологията и лабиринтологията ще се окажат изправени пред общи предизвикателства. Така че да поработим върху тази нова наука, от която ще имаме нужда!

 

* Секурокрация (sécuro-cratie) от фр. sécurité - сигурност, безопасност.

** Медикокрация (médico-cratie) от фр. médico - (съставна част на сложни думи) от латински medicus лекар.

 

Заглавието е на “Гласове”. Оригиналното заглавие е: Sloterdijk : «Le système occidental va se révéler aussi autoritaire que celui de la Chine»

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Новото средновековие

  18 Март 2020 18:24ч.

  Благодаря на "Гласове" за прекрасния текст! Истината, която наднича зад "корона" кризата и е видна за малцина, наистина е тази. Хиляди пъти предпочитам словото на един поет или философ, пред празните думи на десет политици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Санчо

  18 Март 2020 18:48ч.

  Добър текст с добро оригинално заглавие “Западната система е толкова авторитарна, колкото китайската”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  18 Март 2020 19:07ч.

  имам в библиотеката си и на германците Десетдневието. не смеем да признаем,че има масово оглупяване.като отмини тая напомпена пушилка ще има "ааааз казах ли ви"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  18 Март 2020 20:24ч.

  Това четиво не е за умствения капацитет на соросоиди, русофоби и лапащи всякакви мухи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Д-р Пламен Пасков

  18 Март 2020 20:56ч.

  #COVID19: Извънредно положение: последствия за икономиката Пламен Пасков https://www.youtube.com/watch?v=o_nsKVd-Wg8 Пламен Пасков: Имат думата вирусолозите и здравият разум. COVID19 3. 39,390 views https://www.youtube.com/watch?v=sg4gyFAAIjg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да, фалшива война

  18 Март 2020 22:13ч.

  Всичко е фалшиво и лицемерно. И ми писна тоя с генералските пагони да ни брои като овце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • жжжж

  19 Март 2020 7:48ч.

  тоя е приятел на дарвин . но когато той се разболее ще обвинява целия свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • иронично

  19 Март 2020 8:38ч.

  А някои се подиграваха на други, че прекалено много си стояли вкъщи и не излизали... ;))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  19 Март 2020 10:10ч.

  Я се осъзнайте! Каква фалшива война? Та само вчера в Италия са умрели 475 души! Когато избухна инфекцията в Ухан аз се съмнявах до момента в който видях как дезинфекцираха улиците на града с камиони и хора със защитни костюми! Кога до сега някъде в света са правели това, като превенция срещу обикновен грип? Проблема на този вирус е изключително масовото му предаване от човек на човек дори, когато преносителите нямат видими симптоми на заболяването. Така за кратък период от време се заразяват ОГРОМЕН брой хора и никоя здравна система или икономика в света няма да издържи! По възрастните и хората с някакви усложнения измират като мухи в страшни мъки! Дори този китайския лекар, който повдигна завесата за това заболяване също почина, а той бе млад мъж, така, че не умират само стари хора!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mmm

  19 Март 2020 10:38ч.

  Добре, че не живея в Германия. Дано преживеят вируса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  19 Март 2020 12:38ч.

  "на 16 март са починали трима души в Бавария -, но продължават да пренебрегват факта, че в Германия в нормални времена умират почти 3000 души на ден" Разликата е, че сега плюс 3000 хиляди са умряли още трима, които щяха да са живи, ако нямаше вирусна епидемия. Чужда смърт е статистика, на близък човек е трагедия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • санкции санким сандокан с двата ножа

  19 Март 2020 13:04ч.

  Силоваци с бръснати глави и оранжеви перчеми, преливащи от гордост, че преследват, депортират и убиват напук на международното и всякакво друго право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В ОЧАКВАНЕ НА ГОДО

  19 Март 2020 13:34ч.

  Ако не се прави нищо, за 100 дни ще умират по 80 000 германци на ден, или много повече. 2% е при силно лечение, в Китай 3,6% в Италия почти 8%. Но с напредване на заразените ще има и лоши условия за лечение. Трябваше за месец да се затворят всички градове и дейност, само държавни слугители и доброволци да разнасят по домовете пакети с храна и лекарства, добавки за имунитет. После през границите под карантина и тест.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геновева Василева

  03 Апр 2020 22:08ч.

  Медиокрация - власт на посредствеността

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • izi

  09 Юли 2020 20:41ч.

  Някой добър текст на тоя автор би бил по-интересен- например за фискалната клептокрация като основна характеристика на модерните държави в днешна дълбоко социалистическа европа, европа запада , защото става социалистическа...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видял друго, на izi от 20:41

  10 Юли 2020 8:01ч.

  Когато говорим за "социализъм" е редно да направим уточнение - кой по-точно. Защото този мечтан по времето на дядо Благоев, няма нищо общо с другите форми. Национал-, съветски-, на соц. страните-, този на западната социал-демокрацията, този на уредената държава: - Soziale Marktwirtschaft (Социална пазарна икономика). Последният вид бе наистина най-доброто виждано и преживяно за населението, но със старта на турбо-капитализма в началото на 90-те в Германия бе бързо ликвидиран от задокеанският хегемон. А това което се артикулира като "дълбоко социалистическа Европа" се поднася по този начин от заинтересованите за да се прикрие екстремно лявата-троцкиско-фашистка същност въвеждана през задната врата - там където то се среща с истинският фашизъм. Нужно е само да видим сливането на двете екстремни, за да се проясни картината на случващото се. Дори в този дълбоко провинциален ъгъл на Европа, събитията и налагащите ги нося една и същата униформа на двете екстремни полярности. Тази с кафяв цвят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Видял друго,

  10 Юли 2020 8:44ч.

  Душа, привиждат ти се неща, халюцинираш, благоев е бил социалдемократ, фашизъм може да възникне в европа като контрадействие срещу силно социалистическия уклон на политиката в европа - една фискална клептакрация, олицетворяван най-вече от меркел в германия - икономическия мотор на евросъюза , и ще бъде напълно резонно, ако трябва да избираме само между фашистко управление и социалистическо/комунистическо/ и нямаме разумен трети път, винаги за предпочитане е фашисткото ,като трябва да отворим една скоба, ако фашисткия режим е и националистически фундиран, то последствията могат да са катастрофални както знаем в исторически план.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи