Патриарх Неофит до Порошенко през 2017г.: Украинската православна църква е единствената канонична църква в Украйна

Патриарх Неофит до Порошенко през 2017г.: Украинската православна църква е единствената канонична църква в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

На 12 юни 2017-а година приснопаметният български патриарх Неофит като глава на Българската църква изпрати официално писмо до президента на Украйна Петро Порошенко във връзка с разрастващия се разкол в Украинската православна църква. В него се казва, че разколническата "Киевска патриаршия" – самозвана неканонична структура, която няма отношение към каноничното световно Православие, - заедно с екстремистите посяга върху свещеното достояние на целия украинския народ. Според ръководството на родната ни църква Украинската православна църква е единствената канонична Православна църква в Украйна - тя е търпеливата, любяща и многострадална Майка на многомилионния православен украински народ. Всяко накърняване на нейните интереси може да се окаже гибелно и разрушително както за целия украински народ, така и за Украинската държавност.

Следва пълният текст на писмото: 

Писмо до Негово Превъзходителство г-н Петро Порошенко, президент на Украйна

НЕГОВО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО

ПРЕЗИДЕНТА НА УКРАЙНА

П.А. ПОРОШЕНКО

КОПИЕ:

ДО

А.В. ПАРУБИЙ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВЪРХОВНАТА

РАДА НА УКРАЙНА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ!

Епископатът и клирът, монашеството и целият вярващ народ на Българската православна църква с гореща искрена любов се отнася към своите православни братя, живеещи в пределите на Украйна.

В сърцето на всеки православен българин незримо живее паметта за подвига на светите равноапостоли братя Кирил и Методий, на всеки от нас е скъп споменът за това, че именно българските мисионери, учениците на Солунските братя, преди повече от хиляда години положиха началото на Светата Рус, донасяйки Православната вяра на бреговете на Днепър. С едно сърце и една уста ние изповядваме обща /единна/ за нас вяра с Негово Блаженство, Блаженейшия Киевски Митрополит и на цяла Украйна Онуфрий и събратята-архипастири на каноничната Украинска православна църква. За нас са безкрайно скъпи Киево-Печорската, Успенско-Почаевската лавра и другите големи православни светини на Украйна.

С тревога и болка през последните три години ние наблюдаваме за разрастващата се братоубийствена война в Украйна. Особена загриженост предизвиква у нас фактът, че в тези тежки условия разколническата "Киевска патриаршия" – самозвана неканонична структура, която няма отношение към каноничното световно Православие, - заедно с екстремистите посяга върху свещеното достояние на целия украинския народ. През 2015 г. Светият Синод на Българската православна църква вече се обърна към Ваше Превъзходителство с призив да не се допуска предаването на разколниците на Божиите свети обители.

Днес със скръб виждаме, че над Украинската православна църква се сгъстяват нови облаци. Във Върховната рада на Украйна за разглеждане са внесени два антицърковни по своята същност законопроекти, предвиждащи изменения в действащото украинско законодателство. Считаме, че предлаганите изменения са с нескрит дискриминационен характер - те очевидно нарушават равенството на религиозните организации на Украйна пред закона и предават съдбата на енориите в ръцете на странични хора, създавайки юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната Украинска православна църква. Ние сме убедени, че това е изключително опасно за крехкото междурелигиозно съгласие във Вашата страна.

Предлаганите поправки в законодателството на Украйна нямат аналог в съвременния цивилизован свят. Сред вярващите в нашата Църква, сред които има не само граждани на България, но и на много други страни в света, споменатите законопроекти предизвикват недоумение и възмущение, защото те са в противоречие с принципа за невмешателство на държавата в работите на Църквата и създават предпоставки за грубо нарушаване на правата на вярващите.

Искаме да подчертаем, че Украинската православна църква е единствената канонична Православна църква в Украйна - тя е търпеливата, любяща и многострадална Майка на многомилионния православен украински народ. Всяко накърняване на нейните интереси може да се окаже гибелно и разрушително както за целия украински народ, така и за Украинската държавност.

БПЦ–БП е преминала през ужаса на разкола и затова сме особено чувствителни към този изключително важен за цялото Православие въпрос и сме длъжни да окажем всяческа подкрепа на нашите събратя от каноничната – Украинска православна църква.

Обръщаме се към Вас, Ваше Превъзходителство, с призив да проявите политическа мъдрост и да се възползвате от властта, която имате, за да допринесете за бързото оттегляне на дискриминационните законопроекти, които са насочени против Украинската православна църква, от разглеждане във Върховната рада на Украйна.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

Коментари

 • thenewone

  24 Май 2024 15:31ч.

  Което трябваше да се докаже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От разкола, който пак "демократите" ще наложат на България

  24 Май 2024 17:59ч.

  нашата Църква вече не виждам как ще излезе... Много се ускориха времената, летим към края. Ей гряди Господи Иисусе.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мен

  24 Май 2024 15:36ч.

  Патриарх Неофит, лека му пръст, пазеше вярата и народа си. Но....Пловдивският николай май служи на дявола.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Косев

  24 Май 2024 15:57ч.

  Много неща се промениха от 2017. Ако единствената възможност за украинците да останат православни е да търпят каноничните милиционери от РПЦ, то те най-вероятно ще потърсят и намерят друга църква. Няма как някой да ги принуди да приемат агентите на душманина си. Всъщност имаше как, но безаналоговата я свърши като кучето на нивата..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  24 Май 2024 16:21ч.

  Ще ти го кажа кратко - вземи чети и осмисли. Приличаш на душевноболен човек, който се е фокусирал срещу всичко руско и дори лая на кучетата приемаш за руска пропаганда. Утре, ако (недай Боже) паднеш на улицата и се налага някой да те вкарва в линейката, първо езиков тест, лична карта и атестат за политическа благонадеждност ли ще му поискаш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не обръщай внимание на

  24 Май 2024 18:15ч.

  избягал пациент на проф. ЦВЕТОСЛАВА ГЪЛЪБОВА, чак в чужбина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боевой

  24 Май 2024 17:01ч.

  Тоест, пловдивският разколник трябва да бъде наритан с парцалите, както и всеки служил с украинските разколници, барабар с Вартоломейчо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТИКИ

  24 Май 2024 17:26ч.

  Службата и словото на Вартоломей, произнесени на езици, чужди за българите, предизвика разбираемо възмущение и възкресиха спомени от миналото.зеленски ПЪК изнесе светините на украинците и ги разпродаде , НЕЧОВЕЦИТЕ МОЖЕ И ДА НИ ПОБЕДЯТ С ПАРИТЕ СИ , НО НЕ И ДА НИ СЛОМЯТ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Николай все още Пловдивски"

  24 Май 2024 18:23ч.

  днес имаше наглостта, да води шествието на най-българският празник във "Филипопол, пак май" и с кръст в ръката да благославя. След хоругвите, децата от семинарията и шпалир от подобни в расо / дано не е така /. Съчуствам на Кмета на Пловдив, до него! Ужас! Но тишината и празнотата ще го съпътства занапред явно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори Очички

  24 Май 2024 22:28ч.

  Нашата родна Българска Православна Църква е пълна с достойни свещеници. НО не можем да лежим и да чакаме, че само те ще издърпат волската каруца от калта. ВСИЧКИ ЗАЕДНО трябва да се борим. Как беше старата приказка, Свободата е като хляба, всеки ден се омесва, пече и изяжда. Да се облегнем на читавите и заедно да спасим Вярата и Родината си. Боже пази България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Влади

  29 Май 2024 6:22ч.

  Достоен, истински ПАТРИАРХ,наследник на Патриарх Евтимий! Последният Български Патриарх, беше ДЯДО НЕОФИТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи