Откъде идва образът на "Дядо Иван"

Откъде идва образът на "Дядо Иван"

Автор: Желязко Атанасов Следвайте "Гласове" в Телеграм

Мнозина си задават въпроса, защо именно "Дядо Иван" е присъствал в бляновете на българите по време на борбите за национално освобождение.

Преди време имах възможността да "разчепкам" темата с приятел, който, в свободното от приготвяне на ястия на жив огън време, е историк - специалист по история на Руската империя - 1721 -1917г.

Оказа се, че първата Руско-турска война, която се е водила и по българските земи, е войната от 1806 - 1812 г. През втората ѝ част военните действия са се водили на територията на Северна България - от Шумен до Ловеч повече от две години, като решаващото сражение, довело до победата във войната е при Русе. Именно през тази война руски отряд, под командването на генерал-майор Иван Иванович Исаев оказва изключително навременна помощ на сръбските въстаници. В резултат от това - пада Белград, Неготин е обсаден, а след мирния договор Сърбия става княжество, под закрилата на император Александър I, по подобие на Влахия и Молдова.

Именно този епизод е останал в паметта на няколко поколения българи и се е превърнал в митичния "Дядо Иван".

Двадесет години по-късно (почти по Дюма), друг "Дядо Иван" изиграва решаваща роля в поредната Руско-турска война, в резултат от която Гърция става независима. Това е пълният кавалер на ордена "Свети Георги" генерал Иван Фьодорович Паскевич. Именно неговите войски смазват Унгарската революция приз 1848 г и спасяват Австро-Унгарската империя.

Години по-късно император Николай I, по повод нелоялността на австрийците изрича паметната фраза: "Най-глупавият от кралете е кралят на Полша Ян III Собиески, който спасява Виена от османското нашествие. А най глупавият от императорите съм аз, Николай I, чиито войски спасиха Виeна от унгарците".

Именно тези военачалници стоят в основата на събирателния образ на "Дядо Иван", с когото са израснали много поколения българи.

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  10 Фев 2024 16:06ч.

  Има и друга версия: първият "дядо Иван" е Иван Грозни след сражението при Молоди през 1572 г., когато руската армия в състав 30 хил. души избива до крак турско-татарска 120-хилядна войска.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doksan Dokuz

  10 Фев 2024 18:28ч.

  Всъщност турското участие се свежда до изпращане на еничерски корпус от 150 бюлюка от България (около 20 000 души с помощните войски), които са изтребени до крак, понеже се бият най-ожесточено. От кримските татари една четвърт се връщат живи в Крим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  10 Фев 2024 20:06ч.

  в статията е ясно, че никой на Балканите не е могъл да се освободи без Русия - и Гърция, и Сърбия, а за нас е водена специално война, въпреки че царят не е искал след Кримската война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уточнение

  10 Фев 2024 20:19ч.

  Според повечето историци, образът на "Дядо Иван" е свързан с великия московски княз и първи велик княз на цяла Русия Иван III (1462-1505), женен за племенницата на последния византийски император София Палеолог.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Не храните меня без Ивана"

  10 Фев 2024 20:48ч.

  Който и да е Иван, дядо или дядя, факт е, че ролята му винаги е била ключова, защото името му е ключово. В тази връзка има един съвременен якутски филм от последната година, чието заглавие е "Не ме погребвайте без Иван". В сюжета му се разказва за човек, който периодично изпада в дълбок летаргичен сън, при което всичките му близки го смятат за мъртъв и тръгват да го погребват, и единственият човек, който може да разпознае, че пациентът не е умрял, а е в летаргия, е синът на свещеника Иван. Затова и след поредното си пробуждане, болният тръгва на пътешествие с Иван, за да не бъде погребан жив, когато отново изпадне в обичайното си състояние на непробуден сън, а Иван го няма наоколо. Дали пък същото не се отнася за българския заспал народ, който винаги има нужда от един Иван, за да не бъде погребан завинаги жив, докато спи в непробудния си летаргичен сън? Така че не ни остава нищо друго освен да се молим за здравето на Иван, защото докато е жив Иван и е наблизо, има шанс и за непробудно заспалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи