Над 1500 ливански и палестински бежанци са избити в лагерите "Сабра" и "Шатила" в Бейрут през 1982 г.

Над 1500 ливански и палестински бежанци са избити в лагерите "Сабра" и "Шатила" в Бейрут през 1982 г.

Миналата година палестинци отбелязаха четиридесетата годишнина от масово клане в бежански лагери в Бейрут. Снимка: АП

Над 1500 ливански и палестински бежанци - деца, жени и мъже, са избити в бежански лагери в Бейрут от обяд на 16 септември до утрото на 18 септември по време на израелската инвазия в Ливан през 1982 г. от Десните християнски милиции. С решение на Международната конференция за солидарност с народите на Палестина и Ливан, 17 септември се отбелязва като Ден в памет на загиналите в „Сабра“ и „Шатила“, на Западния бряг на река Йордан и в някои страни в Европа и САЩ.

Нови зверства в Бейрут

Бейрут, 18 септември 1982 г./БТА/ Подкрепяните от Израел Десни християнски милиции и части на отцепника майор Саад Хаддад са убили през последните 36 часа няколкостотин цивилни палестинци - мъже, жени и деца - в палестинските бежански лагери „Сабра“, „Шатила“, „Бурж ал Баражне“ и „Мар Елиас“ в Западен Бейрут, предадоха осведомителните агенции от ливанската столица. В съобщенията за новото изстъпление се дава потресаваща картина на извършените зверства.

Труповете на убитите били слагани на купчини в лагерите, полуразрушени от израелските бомбардировки при обсадата на Западен Бейрут, съобщава кореспондентът на Агенция ЮПИ Винсент Сходолски. Според скандинавски журналист част от убитите били товарени на камиони и откарвани в неизвестни посоки. Специално докарани в лагерите булдозери се опитвали да затрупат останалите трупове сред развалините наоколо. На много места между срутените сгради стърчали ръце и крака на убити палестинци. В лагера Шатила не е останал нито един жив, който да разкаже какво се е случило. По всичко личи, че убийците са изправяли жертвите си край стените и са ги разстрелвали масово, посочва ЮПИ.

Отговорност за клането носи несъмнено израелското командване, което контролира всички пътища, водещи за лагерите и е пропуснало до тях да отидат Десните християнски милиции и дошлите от юг отряди на Хаддад. Тази зверска акция е потвърждение на вчерашната закана на началника на генералния щаб на израелската армия Рафаел Ейтан: „Сега ще унищожим всичко, което трябва да бъде унищожено в Западен Бейрут и ще арестуваме всеки, който трябва да бъде арестуван. Ще постъпим точно така, както направихме в Сайда и Тир“. 

*****

Кошмарът в Западен Бейрут

Париж, 19 септември 1082 г. /БТА/ Разказ на кореспондента на Агенция "Франс прес" Сами Кец:

„Намирам се в мрачната стаичка на една къща, разположена на тясна улица. На дюшеците, нахвърляни по пода, лежат пет сгърчени тела: мъж, жена, две момчета и бебенце. Те били изклани, докато спели. В палестинските лагери "Сабра" и "Шатила", които се намират в южните покрайнини на Бейрут, кошмарните картини се редят непрекъснато. Петнайсетина окървавени трупа са струпани един върху друг направо на улицата. Разстреляли са ги в къщата, а след това са ги изхвърлили през прозореца. Над подпухналите им вече лица се вият рояци мухи.

Улиците на „Шатила“ са придобили ужасяващ вид. Жилищата са изтърбушени, колите са смачкани с булдозери о стените, а из дворовете се валят вмирисаните вече трупове на магарета и коне. Вътре в стаите по газовите котлони още има тенджери с ядене. По-нататък виждам цяло семейство заедно с децата да лежи в кърви на улицата. Хората били избити, когато са се опитвали да избягат, и едно бебе с червена блузка гледа небето с безжизнени очи, застинало в прегръдката на майка си. Недалеч от това място попадам на истинска касапница. Под една камионетка и навред около мен лежат труповете на петнайсетина младежи с пръснати черепи и неузнаваеми лица. Преди да умрат, те са били събрани в група, а убийците им са се целили в главите. По двете страни на главната улица, която свързва лагерите „Сабра“ и „Шатила“, тротоарите са осеяни с трупове, сред които има много старци. Един от тях е бил разстрелян до двуколката си: под крака му се търкаля неизбухнала граната. Насред улицата са пръснати частите на кукла; недалеч от нея има детска количка. Сред опустошения лагер няколко мъже, жени и деца се опитват да съберат част от вещите си, преди да избягат. Жените пищят и стенат, докато ни показват телата на избитите си роднини.

Кошмарът започнал в четвъртък след обяд към 17 часа местно време. След бомбардировките хора с военни униформи проникнали в лагера. Както разказват някои бежанци, нападателите носели надпис „ливански сили“ на куртките си. Още с влизането те започнали да обсипват всичко живо с автоматични откоси. Палестинците веднага започнали да бягат към лагера „Сабра“, но онези, които не успели да се спасят - мъже, жени, старци и деца - били избити хладнокръвно.

В петък през целия ден тези войници - за които всички бежанци от лагерите твърдят, че били членове на десните християнски милиции на майор Хаддад - прочиствали лагера. Някои къщи били взривени, други опустошени, а трети ограбени. Както изглежда, в началото на нападението палестинците не оказали съпротива, но щом започнало клането, някои от тях решили да грабнат оръжието". 

Лондон, 19 септември 1982 г. /БТА/ Бейрутският кореспондент на Агенция "Ройтер" пише:

„Кореспондентите, посетили лагера Шатила, видяха надупчени като решето от куршуми трупове, които бяха натрупани на купчини или бяха полускрити под развалините. Оцелелите бяха предимно плачещи жени, които разказваха, че членове на подкрепяните от Израел военизирани части на майор Хаддад нахлули в лагера в петък вечерта, след като израелците били завзели вече западния сектор на Бейрут. Край бетонната стена лежаха сгърчените трупове на седем мъже. Близо до тези трупове започнали вече да се разлагат под палещото слънце, се намираха и телата на две деца и една жена. В двора на къщата лежеше с разперени ръце в локва кръв възрастна жена. На улицата можеха да се видят труповете на двама застреляни беловласи старци".

Ню Йорк, 19 септември 1982 г. /ТАСС/ Разказ на кореспондентите на Агенция "Асошиейтед прес", които са посетили лагерите за палестински бежанци „Сабра“ и „Шатила“:

„Видяхме цели семейства убити в собствените им къщи, както и купища от трупове по улиците. Това бяха хора, които очевидно са били изправяни край стените. А след това разстрелвани. Навсякъде се усеща дъхът на смъртта. В лагерите можеха да се видят следи от булдозери - пишат кореспондентите обитателите на лагерите разказват, че убийците се върнали след извършената кланица и се опитали с булдозери да скрият труповете под развалините на сградите, разрушени от израелските обстрели и бомбардировки. Като се вгледах в купчините смет и развалини, видях, че от тях стърчаха части от човешки тела". 

Париж, 19 септември /БТА/ - Специалният кореспондент на АФП, Пиер Байл, предава разказа на една оцеляла майка от „Шатила“:

„Клането продължи почти три дена - от четвъртък след обяд до неделя сутринта - и можаха да се спасят само ония, които умееха да тичат", разказва майката от "Шатила", която спаси всичките си деца. "В четвъртък, след новите артилерийски нападения срещу лагерите, изведнъж видяхме да настъпват войници с оръжие и каски - продължава тя. - Помислихме, че са израелци и останахме в скривалищата, защото навън стреляше снайпер. После отделни групи бежанци излязоха с бели знамена срещу войниците. Те ги спряха и ги отведоха нанякъде. Тогава, сред цялата пукотевица и суматоха, много хора не смееха да излязат от къщите си, продължава майката, която накарала децата си и зет си да изпълзят през задната врата и да избягат.

Пълзяхме до Шатила, а после се втурнахме да бягаме. Мъжът ми обаче не можа да дойде с нас, ампутирани са му двата крака. Оттогава не го видях повече; не го намерих в къщи, когато се завърнахме тази сутрин... Съседката ми, която живее отсреща, остана в къщи със семейството си. Изглежда не е разбрала какво става, защото живеем толкова отдавна сред грохота на боевете и бомбардировки, продължава майката. Когато я намерихме, ръцете и краката ѝ бяха вързани, а гърлото ѝ беше прерязано с нож, струва ми се, че е била изнасилена. Не открихме никой друг от семеиството ѝ.

В горещата утрин въздухът направо не се диша. Навсякъде се търкалят подути трупове: старци, жени, деца..."

*****

Съветът осъжда варварските кланета в Бейрут

София, 19 септември 1982 г. /БТА/ Светът с ужас посрещна новината за зловещата разправа с мъже, жени, деца и старци в Западен Бейрут и остро осъди нейния вдъхновител Израел. Франция и Италия, които заедно със САЩ побързаха да изтеглят предсрочно контингентите си от „многонационалните сили“ в Бейрут, заявиха, че са готови да изпратят отново умиротворителни сили в Ливан, за да гарантират сигурността на гражданското население. В остро комюнике италианският министър-председател Джовани Спадолини посочи, че израелската армия е извършила или поне с нейно съгласие е било извършено клането на палестинските бежанци в Бейрут. Правителството настоятелно призовава Израел за незабавно прекратяване на огъня и за изтегляне на израелските войски от Ливан. Френският президент Митеран заяви, че идващите от Бейрут съобщения „вселяват ужас", а английската министър-председателка Маргарет Тачър нарече „невероятно варварство” масовото избиване на палестински бежанци, но без конкретно да назове истинските виновници.

***

Алжир, 20 септември 1982 г. /БТА/ Организацията ислямска конференция осъди вчера варварските кланета на беззащитни жени, деца и старци в палестинските бежански лагери в Бейрут, извършени от израелските войски и техните съучастници - десните милиции на майор Хаддад. В комюнике, разпространено в Джеда, организацията обвинява Съединените щати, че са фалшив гарант на споразуменията за Западен Бейрут, влезли в сила след изтеглянето на палестинските бойци оттам.

***

Рим, 20 септември 1982 г. /БТА/ В Рим вчера се състоя масова демонстрация против чудовищното престъпление на израелските агресори в Ливан. На митинг, организиран от римската секция на Италианската комунистическа партия и Италианската федерация на комунистическата младеж, представители на демократични и антифашистки организации изразиха възмущението си от варварското избиване на стотици невинни палестински бежанци в лагерите в Западен Бейрут. Ораторите отбелязаха, че престъплението е извършено от наемниците на майор Хаддад с прякото съучастие на израелските окупатори. 

***

Лондон, 20 септември 1982 г. /БТА/ Израелското правителство със сляпо упорство се стреми да разшири конфликта в Близкия Изток, но делото на палестинския народ не може да бъде унищожено чрез кървави кланета като това в палестинските бежански лагери в Западен Бейрут, заяви пред Шведското телеграфно бюро председателят на Шведската социалдемократическа работническа партия Улоф Палме. Световното обществено мнение трябва най-решително да осъди виновниците за това престъпление, добави той. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • да не се забравя!

  17 Sep 2023 18:06ч.

  Едно от най-страшните престъпления на проционистките империалистически кръгове в историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  18 Sep 2023 22:32ч.

  Юдеите никой в съвременния свят не може да осъди .......................демокрация е !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  18 Sep 2023 22:11ч.

  спомням си 2 дни главорези вилняха в палестински лагер и изклаха много народ да не дава господ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи