Марин льо Пен преди 5 години: Интересът на САЩ срещу Русия не е в интерес на Европа (видео)

Марин льо Пен преди 5 години: Интересът на САЩ срещу Русия не е в интерес на Европа (видео)

Телевизионно интервю с Марин льо Пен за BBC от 2017 г., малко след срещата ѝ с Владимир Путин:

Ние поехме споразумения с Русия в края на Втората световна война и тези споразумения бяха разбити, защото Съединените щати не спират в продължение на всички тези години да въоръжават и да милитаризират с помощта на НАТО страните по границите на Русия. Така че, това беше почувствано от Русия като форма на враждебност. Аз не съм за увеличаване на конфликти по този начин, за увеличаване на враждебността и на военната визия. Мисля, че това са провокации, които извикват реакция, естествено. Украйна е част от сферата на руското влияние, това просто е факт, точно както Канада е част от линията на американското влияние.

- Ако руската армия извърши нашествие в балтийските страни или отново в Украйна, ще ги защити ли Франция?

- Вие искате на всяка цена да влезем във война, ли? Какъв Ви е проблемът – да правим война? Искате война, искате конфликт? Искате да обявим Третата световна война, ли?

Стенограма: 

- Вие познавате господин Путин много добре, какво мислите за него?

- Не го познавам достатъчно добре, срещала съм го веднъж.

- Това е било миналата седмица?

- Да, да. Имахме дълъг разговор с него, час и половина, за ситуацията в света и най-вече по основната тема, която е борбата с ислямизма.

- Смятате ли, че Западът не разбира добре президента Путин?

- Аз смятам, че предишната американска администрация на практика постави Берлинската стена на колелца, за да я премести на руската граница, защото такъв беше интересът на Съединените щати. Беше ли това в интерес на европейските страни? Отговорът е „не“. Това е. Ние нямаме никаква причина да водим нова форма на Студена война с Русия. Никаква причина.

- Но, всъщност, сферата на влияние на Русия ще нарастне още малко, балтийският ефект също?

- Ние поехме споразумения с Русия в края на Втората световна война и тези споразумения бяха разбити, защото Съединените щати не спират в продължение на всички тези години да въоръжават и да милитаризират с помощта на НАТО страните по границите на Русия. Така че, това беше почувствано от Русия като форма на враждебност. Аз не съм за увеличаване на конфликти по този начин, за увеличаване на враждебността и на военната визия. Мисля, че това са провокации, които извикват реакция, естествено. Украйна е част от сферата на руското влияние, това просто е факт, точно както Канада е част от линията на американското влияние.

- Ако руската армия извърши нашествие в балтийските страни или отново в Украйна, ще ги защити ли Франция?

- Вие искате на всяка цена да влезем във война, ли? Какъв Ви е проблемът – да правим война? Искате война, искате конфликт? Искате да обявим Третата световна война, ли? В този момент никой няма желание да води война, никой. Искам да минем през всички хипотези, но днес никой с никого не води война, нито желае да води война. Имаше един териториален конфликт, такива неща стават, с Украйна. Трябва да разговаряме с дипломация, да регулираме този проблем и мисля, че гласът на Франция е глас, който има тежест, най-малкото защото Франция е Франция, а не някакъв регион в Европейския съюз. Но честно казано, ако вие смятате да предприемете опити да представите Русия като военна заплаха за страните от Европа, ще ви кажа, че ще извършите грешка в анализа.

- Какъв трябва да бъде ангажиментът на Франция към НАТО?

- Аз намирам, че Франция трябва да излезе от общото командване на НАТО. И съм съгласна, когато Доналд Тръмп говори, че НАТО е една отживяла структура. Защото НАТО е бил създаден именно, за да се бори срещу СССР, а днес вече няма СССР. Знам, че за някои това е неудобно, има една страна – Русия, която няма причина да бъде третирана с, как да кажа, с различен подход. Русия не е провеждала действия срещу европейските страни.

- Повече зло или повече добро е направил Путин за света, как мислите?

- Въпросът трябва да се постави, след като първо разберем дали вече не е направил зло на Русия. А Русия върви по-скоро в добра посока, с една подобрена икономика, макар и все още крехка, но тя е истинска икономика. При всички случаи, това което забелязвам, управлението на Владимир Путин трябва да е най-малкото достатъчно популярно в Русия, за да бъде преизбиран постоянно в собствената си страна на избори. Така че, какво повече да Ви кажа?

- Направил ли е добро?

- Когато се намеси в Сирия срещу "Ислямска държава", да, мисля, че това е положително, да. Мисля, че ако Сирия беше паднала в ръцете на ИД, както Либия падна в ръцете на ислямските фундаменталисти, вече нищо нямаше да попречи на разрастването на "Ислямска държава", на развъждането на тези ислямски фундаменталисти. И естествено, отсреща е Европа. Ние. Така че, да, мисля че неговата интервенция в Сирия е положителна за сигурността на света.

- Вие не сте имала визита с господин Тръмп?

- Не.

- Нито с Тереза Мей?

- Не, нито с нея.

- С Меркел?

Не. Но защо искате да съм се срещала с мадам Меркел или мадам Тереза Мей? Да, с Тереза Мей може да имаме какво да говорим...

- Питам...

- Но с мадам Меркел, с нея нещата са съвсем ясни. Ние сме в тотална противоположност. Аз съм анти-Меркел. Аз съм против нейната икономическа политика, против нейната военна политика, против нейната политика относно емигрантите. Съвсем ясно ние сме в тотална опозиция. Това не означава, впрочем, че ако бъда избрана за президент на републиката няма да поддържам отношения с мадам Меркел и да защитавам интересите на Франция, но...

- Вие не сте правили визити, това означава, че въпреки всичко, което направихте, за да смените имиджа на Вашата партия, има една токсичност във Вашата партия.

- Това, което аз мога да видя, е една токсичност на това, което ни се налага. Тази политика, на Меркел, не мислите ли, че е токсична за Европа? Тя пусна да влязат 1,5 милиона имигранти. Това не е ли токсично? Тя налага остеритет на всички страни в Европа, това не е ли токсично? Тя е токсична. И между другото, тя става все по-изолирана. Защото, ако не друго, големите политически линии, които аз защитавам, са големите линии, които са защитавани на практика от господин Тръмп. Те са защитавани от господин Путин. Британският народ каза, че би искал също да върви в тази линия. В Нидерландия господин Вилдер е единствената партия, която значително е увеличила броя на гласовете си. Има голямо движение в Европа, и движението е по-скоро, обективно, в духа на идеите и на визията, които аз защитавам.

- Ако, Вие, мадам, спечелите, това ще предшества ли началото на края на Европейския съюз?

- Но, Европейският съюз вече е почти свършен, простете. Аз не искам да кажа нищо друго, освен че вместо да чакам сриването на Европейския съюз в хаоса, ви предлагам да оорганизираме неговата трансформация в Европа на нациите, зачитайки волята на европейските народи. Давате ли си сметка, че всички референдуми на тема ЕС, организирани през последните 15 години, които касаеха ЕС, бяха загубени от Европейския съюз? Всичките референдуми, без изключение. Видяхте ли Полша, която каза не, аз не искам да се присъединя към еврото? Когато само преди няколко години те умоляваха за възможността да влязат в еврото. Свършено е. Европейският съюз блести със светлината на мъртва звезда.

- Мадам Льо Пен, благодаря Ви.

- И аз Ви благодаря.

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Баща ѝ си беше почти фашист

  14 Апр 2022 11:24ч.

  Има си ги такива във Франция, “победителката” на нацизма. Както казват у нас - барабар Петко с мъжете. Дъщеря му е по-умерена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  14 Апр 2022 12:41ч.

  дано да победи тя, а не Макрон. Евролибералните щуротии трябва да бъдат забравени. Успех, Мари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупак сте вие...

  14 Апр 2022 17:25ч.

  Жан Мари льо Пен се е борил с оръжие в ръка по време на фашистката окупация на Франция. Истински френски патриот !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Апр 2022 11:47ч.

  То за всички по СВЕТА, не са в техен интерес, "интересите " на ТАРАНТУЛАТА САЩ, но който скоро все още не е прозрял това, все повече ще бъде задушаван в ПАЯЖИНАТА !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  14 Апр 2022 14:31ч.

  изборите преди 5 години...съгласно френското законодателство, не може чуждестранно правителство да финансира френска партија. Преодолја се лесно-Путин даде “заем“ на Лјо Пен, но без да се конкретизира връштането му, което на чист български език се нарича подарък.Дали сега в кризата го е направил, не знаја, но старата лјубов (по сметка) ръжда не хвашта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Германов

  14 Апр 2022 14:41ч.

  До Задунајска Уфсъ С Евразијски Манталитет. Оправи си правописа- връштането ,хвашта,Преодолја, после словореда и тогава се изказвай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  14 Апр 2022 15:00ч.

  напиши нешто по темата...а ако нјама какво да напишеш, упражнјавај си правописа другаде

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  14 Апр 2022 15:23ч.

  успех на балотажа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  14 Апр 2022 16:04ч.

  Пожелавам на мадам Лъо Пен изборна победа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди 5 години

  14 Апр 2022 16:12ч.

  Била е права, но преди 5 години. Откакто Русия започна да мечтае да пои конете си на Ламанша и направи първата крачка с войната в Украйна, интересът от военното и икономическо отслабване на Русия отново е общ за Европа и САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бах

  14 Апр 2022 16:31ч.

  Русия никога не е мечтала да си пои конете на Ламанша(най-малко със солена вода коне не се поят), за разлика от нея, обаче, постоянно се намират мераклии да отхапят тлъсто парче от територията ѝ и колкото и резултатите на подобни опити да завършват плачевно, нови балъци винаги се намират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преди 5 години

  14 Апр 2022 16:38ч.

  Последното нападение над Русия го направиха китайците през 1969 г. През следващите 53 г. не се намери луд на планетата Земя, който да нападне ядрена държава. Виж Матушка беше доста активна в опитите си да удари тук и там. Всички приказки за чужда заплаха са жалки опити на кремълските пирати да оправдаят собствените си мераци за чужда земя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що русофилите тук са се фашизирали толкоз?

  14 Апр 2022 16:44ч.

  Някога са били комунисти. Пък сега…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путинисти

  14 Апр 2022 17:55ч.

  Фашизирана Русия = фашизирани български путинисти. Просто е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  14 Апр 2022 18:17ч.

  https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcartoonmovement.com%2Fcartoon%2Fputin-and-marine-le-pen&psig=AOvVaw3qdzydNKiEOssZz7mxAj9R&ust=1650035473544000&source=images&cd=vfe&ved=0CAwQjRxqFwoTCPChua7rk_cCFQAAAAAdAAAAABAJ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  14 Апр 2022 22:22ч.

  Успех за Льо Пен. Каквото казва е близо до повечето европейци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кво казва фигаро за любимката на дачков?

  15 Апр 2022 6:28ч.

  Ще има ли френски райх най-сетне?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марин льо Пен преди 5 години: Интересът на САЩ срещу Русия не е в интерес на Европа

  15 Апр 2022 9:20ч.

  Парва е жената, поради което няма да я допуснат във властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Том Сойер

  15 Апр 2022 13:40ч.

  САЩ няма да допуснат тя да спечели, ако ме разбирате..... Питайте Тръмп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  18 Апр 2022 10:35ч.

  Успех на Льо Пен на балотажа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  21 Апр 2022 23:30ч.

  мојата прогноза-Лјо Пен губи балотажа, а през седмицата след него ЕС приема ембарго на рускија нефт и газ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лельо Пенке,

  25 Апр 2022 10:52ч.

  Честита загуба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи