"Македонският синдром": Какво пише за България в таен доклад на ЦРУ от 1971 година

"Македонският синдром": Какво пише за България в таен доклад на ЦРУ от 1971 година

"Македонският синдром - хроничната криза в югославско-българските отношения" - така е озаглавен секретен документ на американското външно разузнаване ЦРУ от началото на 1971 година, който според "Файненшъл Таймс" е бил разсекретен едва десетилетия по-късно. Докладът с дължина 12 ситно изписани страници, който междувременно е достъпен в архива на ЦРУ, дава много подробна картина на сложните отношения между Югославия и България в края на 1960-те години, описва историческите корени на македонския проблем и прави точен анализ на надигналия се по онова време нов български национализъм. Който, впрочем, по отношение на Македония демонстрира същите параметри като днешния.

"Според София всички македонци са етнически българи"

В началото на документа четем: "През последните четири години между Югославия и България текат реки от взаимни нападки по един на пръв поглед смътен, исторически спорен въпрос, а именно - етническия и езиков произход на народите в Югославска Република Македония. Югославяните твърдят, че ако лишим тази глъчка от академичните ѝ претенции, тя се свежда до остър иредентизъм от страна на българите. За София македонският въпрос е нож с две остриета. От една страна режимът го използва за вътрешна консумация като единствен безпроблемен отдушник за българския национализъм, без опасност от намесата на Москва. Дори и югославяните не вярват, че понастоящем София възнамерява да си вземе обратно Югославска Македония със сила. От друга страна не съществува съмнение, че българските управници ще дебнат всяка възможност да отслабят властта на Белград над Македония във времената след Тито и че вече се подготвят за това със солидни претенции за полагащите им се права в Македония."

Според авторите на доклада схващането на комунистическа България, че не съществува отделна македонска нация и отделен език, все пак се възприемало от Югославия като заплаха. Те пишат: "Според твърдението на София всички македонци са всъщност етнически българи, откъснати от отечеството. Това становище датира отпреди комунистическата ера в България. Според Санстефанския договор от 1878 г. новата българска държава за пръв път получава контрол над македонските земи. Няколко месеца по-късно Великите сили изземат тази територия и я дават на Сърбия (днес част от Югославия). Оттогава повечето български правителства непрекъснато предявяват претенции към тази провинция, макар че след 1878 г. въпросната територия е била във владение на София сумарно само в продължение на четири години."

След кратък исторически преглед на случилото се в региона след Втората световна война в доклада накратко става дума за плановете за Балканска федерация, които оцеляват известно време дори след конфликта между Тито и Сталин от 1948 година. После авторите пишат за възхода на "кликата на Живков" и за репресиите, извършени от комунистите в България след взимането на властта. С одобрението на Москва българските комунисти постепенно възраждат мита за Санстефанска България, отбелязват още авторите и добавят:

"Македонският въпрос е съживен отново с една недообмислена кампания, започната от Тодор Живков в началото на 1965 година. Тя цели да повдигне националния дух и патриотичните чувства на младежта в емоционално стагниралата тогава България. Спорът около Македония става основно средство за градеж на национална гордост, накърнена поради сервилността на Българската комунистическа партия [спрямо Съветския съюз - б.пр.]. Появяват се изследвания, които "анализират" отношенията на македонския народ и България в миналото. Партията преразглежда едновремешното си становище по македонския въпрос, заключавайки, че е заела неправилна и "неленинска" позиция, като е оттеглила претенциите си спрямо Македония. Аргументира се с това, че "по този начин България е приела чуждо управление в регион, в който преобладава българско население". През есента на 1966 година председателят на Съюза на българските писатели дори стига дотам, че отрича съществуването на отделен македонски език, твърдейки, че той е разновидност на българския (твърдение, с което редица западни езиковеди биха се съгласили). През същата година виден етнограф изразява публично несъгласието си със статия, публикувана в съветско списание, в която се твърди, че македонците са отделна нация или народ. В духа на Санстефанския договор много български учени и политически деятели публикуват статия след статия в защита на твърдението, че в етническо, историческо и духовно отношение Македония е част от българската нация."

В доклада става дума и за обръщението на Тодор Живков към българската младеж от декември 1967, където той поставя акцента върху разширяването на "патриотичното възпитание". Според комунистическия лидер българите не се възползват в достатъчна мяра от своята славна история, за да възпитават младите хора в духа на патриотизма.

Тодор Живков на Десетия конгрес на БКП през 1971 година

Нахлуването на войските на Варшавския договор в Чехословакия през 1968 и разгромът на Пражката пролет, в който участва и НРБ, създава допълнително напрежение между България и Югославия, отбелязват анализаторите на ЦРУ. След острата критика, отправена от югославския лидер Тито срещу това нахлуване, България усилва пропагандата си срещу Югославия и стартира нова дипломатическа кампания - очевидно с одобрението на СССР, пишат авторите и припомнят, че през ноември 1968 година БАН публикува становище, според което Македония никога не е съществувала етнически, национално и езиково като отделна нация от България. В доклада става дума и за претенциите на България, че през 1944 година била "освободила" Македония - претенции без никаква връзка с действителността.

Постепенно югославското ръководство осъзнава, че българските кампании по отношение на Македония явно са съгласувани с Москва, пишат анализаторите на ЦРУ и цитират един югославски документ, озаглавен "Призраци от миналото". Той е публикуван в белградския вестник "Борба" и в скопския "Нова Македония" и обвинява България в предявяване на "буржоазни териториални претенции" към Македония и част от Сърбия, които ѝ се "полагали" според Санстефанския договор. Истинският виновник за всичко това обаче е Царска Русия, създала фикцията от Сан Стефано, пише във въпросната статия.

"Да се запитаме на какво се основават българските претенции"

Към края на доклада на американското разузнаване от 1971 година четем: "В доклад по въпросите на външната политика от 18 ноември 1970 година, разпространен до всички камари на Съюзния югославски парламент, югославският президент Тито е цитиран с думите: "За да разберем какво се крие зад съживяването на българския реваншистки демон, трябва да се запитаме на какво се основават българските претенции. Възможни са три обяснения: Първо, да се отклони общественото внимание от вътрешната криза чрез предявяване на териториални претенции. Второ, убеждението, че Югославската федерация ще се разпадне и че това е уникална възможност за България да извлече изгода от това. И трето, че зад българските претенции стои някой друг - тоест, че ръководството на съседната нам страна разчита на нечия чужда подкрепа... Времето ще покаже доколко са оправдани подозренията ни, но на базата на всичко, известно ни в момента, не бива да очакваме в бъдеще някаква позитивна промяна в политиката на България спрямо Югославия."

Югославия наистина се разпадна, а независима Македония беше призната първо от България, след което извървя сложен политически път и днес вече се казва Северна Македония. Независимо от всичко това паралелите със случващото се през последните години в отношенията между София и Скопие са повече от очевидни. Ето защо си струва да се прочете този документ, съставен преди повече от 50 години.

Източник: Дойче веле

 

 

 

 

Коментари

 • Изчезваме и тук, и там

  04 Авг 2022 9:36ч.

  Българите изчезват и в България, и в Македония, не си правете илюзии! Вижте нивото на раждаемост!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  04 Авг 2022 10:09ч.

  бла-бла-бла. Много "лоши" тези българи, ей. Много "лош" този Живков. А Дойче веле е "супер".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фикцията от Сан Стефано

  04 Авг 2022 10:32ч.

  Е доста преди Сан Стефано. И е свързана със създаването на българската идентичност в Масква, както в Австро-Унгария и Полша е създадена украинската идентичност. Един куп събития от историята са измислени, напр. "най-българския празник". След това се очертават църковните граници и това става основата за по-нататъшните претенции. Хора, които от 500 г. не са имали държава са - какви?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • недопромити мозъци

  04 Авг 2022 10:35ч.

  Тия ги слагаме тука, ония ги слагаме там. Позоваваме се на цар Самуил и какво било някога си. Националната принадлежност е въпрос на самосъзнание. Или мислиш, че си българин, или - не. Макетата са леко объркани за какви да се мислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • запознат

  04 Авг 2022 10:37ч.

  Обаче кирилимитоди са се мислили за расови българи, понеже майка им била славянка от Солун.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И кому беше нужен препечатът?

  04 Авг 2022 11:10ч.

  Сашкоандреевската леле-веле манипулацийка вече обиколи умнокрасивия сайтопечат и съм леко изненадан да я видя и тук. Стара скопска теза е всяка непораженска българска позиция да се обявява одма за "живковизъм" и връщане към комунизма. Историческите глупотевини в матряла са отделен въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  04 Авг 2022 11:34ч.

  Какво казва цру е първата и последната истина. А сега трябва да се печатат АНАЛизите им, за да стигат до умовете на заспалите соросоиди! Само с раздробяването на още и още държавици на Балканите, назначаването на зависими прецеденти и премиери се постига влиянието на евроатлантиците за ГЛОБАЛНА политика / хамериканска/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Царска Русия, създала фикцията от Сан Стефано"

  04 Авг 2022 12:09ч.

  тези агенти на ЦРУ явно не познават българската история. Преди Освобождението е борбата за църковна независимост, именно в резултат на нея се оформят границите на българския етнос, които са били използувани в Санстефанския договор, макар и да има някои корекции към тях като Пирот и Северна Добруджа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тома Неверни

  08 Авг 2022 19:44ч.

  Не трябва да се забравя, че Екзархията е издействана пак от царска Русия с много товари жълтици за султана, а и за патриотарите -македонци-писали се българи. Защото стратегическата цел на Русия е създаване на силна, зависима балканска губерния , в отговор на засилването на Австроунгария. Тук някакви си туземни етноси , като българи или македонци нямат думата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • народеее

  04 Авг 2022 12:59ч.

  Българите са ДРАГИ по гръцки е траки. Българи произлиза от вулгарис - което значи местен народ - туземци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен Робот

  04 Авг 2022 18:27ч.

  Логиката щеше да е странна, ако някой друг бе писал горното. Оказа се че понеже македония била дадена на сърбия (тук гърция е пропусната), то населяващите я не могат да бъдат Българи. Ерго, надявам се че Пиринска Македония няма да бъде харизана на макетата противно на горния принцип. Излиза че Българите в остатъчна България са турци само дето не го знаят...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можеше нещо далеч по-смислено, позоваващо се на езикови и исторически факти, да се публикува по темата,,

  06 Авг 2022 8:03ч.

  Вместо ЦРУшките препачати на мразещи себе си, защото са българи, дойчовельовци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kin-Voylo

  09 Ное 2022 11:09ч.

  ...ние се проявяваме в една твърде неприемлива форма на националната ни същност, макар и с отсрамващите ни изключения. Причината е в непреодолимата ни разнородност, която носи риска различните области на страната ни да се самообособят и да тръгнат по свой път — както това вече се случи с Македония, която наричахме „част от нашата българска родина“, но която вече няма нищо общо с България. Нека сега, след като изгубихме Македония, се надяваме на милостта на световните сили да не хрумне някому да разчлени остатъка от това, което наричаХме България, на още няколко „нови антиевразийски“ държавни образувания (в интерес на хищния Запад): Добруджа, Загоре, Тракия, Родопска Република, Видинско-Врачанска Неконтролируема Зона, Лудогорие, Дунавска Територия, Подбалканска Автономия… Колкото по-наситнено на малки държавички, толкова по-сигурно, че от евразийската идея последствията ще бъдат нулеви… А обяснението за тази нееднородност е, че българите отдавна не са това, което е писано за тях: клон от старото Волжско-Камско дърво, създали държава с престолнина Плиска. Или пък по-късно дело на други сподвижници на българската идея, основали нова държава със столица край река Янтра. В наше време българите са потомци на това, което беше няколковековна дейност на Османската Империя, докарала от различни краища на достъпния й свят различни етноси, с които да осъществи един или друг свой план, а след това захвърлила тези хора от двете страни на Балкана — така, както се захвърлят отработените от стопанската дейност на империята материали на бунището. Материалите угниват, но едва ли стават еднородна маса…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи