ФСБ разкри нови архивни документи за самоубийството на Хитлер

ФСБ разкри нови архивни документи за самоубийството на Хитлер

ФСБ на Русия публикува нови архивни документи за самоубийството на нацисткия лидер Адолф Хитлер в края на април 1945 г., които бяха предоставени и на РИА Новости.

Това са документи от следственото дело на бившия личен пилот на Хитлер, СС групенфюрер, генерал-лейтенант от полицията Ханс Баур, което се съхранява в Новгородското областно управление на ФСБ. Автобиографията на Баур, написана на немски език и показанията му по време на разпит в НКВД на СССР през декември 1945 г. се представят публично за първи път. Публикувана е и снимка на Баур с Хитлер, иззета от него и направена в началото на септември 1932 г. след кампанията му за поста на германски канцлер, както и удостоверение на Баур от затвора в Бутир към Главно управление на Държавна сигурност на СССР.

Треперещите ръце на Хитлер

Както казва Баур по време на разпитите, близкото обкръжение на Хитлер, което се намира при него в бункера на Райхсканцлерството в Берлин, не знае окончателните намерения на своя водач до края на април 1945 г. "Едва на 30 април следобед той ме извика заедно с моя адютант полковник Бец. Хитлер ме посрещна и ме заведе в стаята си. Подаде ми ръка и каза: "Баур, искам да се сбогувам с теб, искам да ти благодаря за всичките години служба", спомня си бившият пилот. "Той беше остарял и отслабнал, ръцете му трепереха, беше ми ясно, че е взел окончателно решение да се самоубие", спомня си Баур.

Хитлер казва на Баур, че иска да му подари за спомен любимата си картина - портрет на крал Фридрих Велики от Рембранд, който висял в стаята му. Баур се опитва да разубеди Хитлер да се самоубие, "защото тогава всичко ще се разпадне за няколко часа". "Войниците ми не могат и няма да понесат повече, не мога да издържам"- отговорил Хитлер.

Хитлер продължавал да твърди, че "руснаците са на Потсдамер плац" и могат да го заловят жив, като уж използват приспивателен газ. Хитлер допълва, че е наредил да изгорят неговия труп и този на съпругата му Ева Браун, защото се е страхувал, че ще бъдат обесени за назидание, както преди това италианските партизани са обесили трупа на фашисткия италиански лидер Бенито Мусолини.

"Някой ден на надгробната ми плоча трябва да пише: "Той стана жертва на своите генерали"." - спомня си Баур последните думи, които е чул Хитлер да казва. "Аз и Бетц мълчаливо стиснахме ръката на Хитлер и излязохме", добавя бившият пилот.

След като напускат стаята на Хитлер, Баур и Бетц отиват да унищожат документите и да се подготвят да напуснат Райхсканцлерството. Няколко часа след разговора с Хитлер, след като прибрал вещите си, Баур се върнал в бункера, за да вземе обещания портрет. "Пред стаите беше силно задимено. Няколко от охранителите на СС тичаха развълнувано напред-назад.  Попитах: "Свърши ли?" "Да." "Къде са телата?" "Те са увити в одеяла, залети са с бензин и вече горят на горния етаж в градината на императорското канцлерство", пише Баур.

Баур е бил "изключително шокиран от случилото се". "Нямах и най-малкото съмнение, че всичко е приключило и Хитлер вече не е жив", признава бившият пилот. Баур се опита да си спомни по кое време се е случило всичко това. "Когато се сбогувах с Хитлер, беше между 6 и 7 вечерта, отново се върнах в общежитието в 21 часа", пише той.

В търсене на лидерите на Райха

В навечерието на битката за Берлин през април 1945 г. съветското военно контраразузнаване "Смерш" получава задачата да издири и арестува Хитлер и други лидери на нацистка Германия. Включени в състава на настъпващите части на 1-ви белоруски фронт, агентите на военното контраразузнаване щурмуват Райхстага и Райхсканцеларията, както и намиращия се в двора ѝ "Фюрербункер" - старателно укрепено, бетонирано подземно съоръжение, където през последните месеци на войната се укриват Хитлер и Йозеф Гьобелс, министърът на пропагандата на Третия райх.

След окупирането на "Фюрербункера" на 2 май 1945 г. и задържането от "Смерш" на намиращите се в бункера членове на СС, които се опитват да избягат от Берлин, започва щателно събиране на информация за възможното местонахождение на всички висши ръководители на нацистка Германия. Свидетели на последните дни на нацисткия фюрер са Вилхелм Монке, началник на отбраната на сектор "Цитадела" (Райхсканцелария и бункер), Ханс Ратенхубер, началник на личната охрана на Хитлер, Хайнц Линге, старши камериер, Ото Гюнхе -личен адютант и Ханс Баур - личен пилот и командир на "ескадрилата на фюрера".

Техните многократни разпити за обстоятелствата около смъртта на Хитлер са запазени в архивите на Централния архив на ФСБ на Русия, Държавния архив на Руската федерация и в отделни следствени дела, по които те са привлечени като военнопрестъпници.

Според свидетели Адолф Хитлер и Ева Браун, която се е омъжила за него ден по-рано, се самоубиват на 30 април 1945 г. На 1 май ги последват Йозеф и Магда Гьобелс, които преди това убиват шестте си деца, чиито трупове са открити от съветски войници в бункер.

На 13 май 1945 г. членове на контраразузнавателния отдел на 79-и пехотен корпус "Смерш" откриват в градината на Райхсканцлерството мястото, където са погребани изгорелите трупове на Хитлер и Браун, чиято автентичност по-късно е потвърдена от многобройни съдебномедицински експертизи.

 

Източник: РИА Новости

 

 

 

Коментари

 • Необичаен

  30 Апр 2022 9:33ч.

  Има една книга _ "Да продадеш Хитлер". Тя е показателна в много отношения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Celdln

  18 Юни 2022 11:54ч.

  cost lasix 100mg - <a href="https://allopurinol.store/">allopurinol 300mg ca</a> doxycycline drug

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Юни 2022 23:12ч.

  Важни са спомените и на секретарката на Фюрера, която се спомина наскоро. Тя също е била на мястото на самоубийството и още нещо.: в преминалите през нея документи подписвани от Хитлер е нямало нито един касаещ убийства или мъчения ....................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Falfsw

  11 Юли 2022 10:21ч.

  natural pills for erectile dysfunction - <a href="https://tadalafilsde.com/">tadalafil fГјr frauen</a> sildenafil 100mg kaufen ohne rezept

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самият

  30 Апр 2022 11:11ч.

  факт че всички т.н. съюзници в един глас говорят че Шикългрубер се самоубил и са изгорили труповете,вече говори че този акт е доста съмнителен!Защо сайта не публикува други факти и разследвания-не държавни,в които се твърди обратното?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дейвид Ъ.

  30 Апр 2022 11:40ч.

  е точно такъв човек: https://www.bitchute.com/video/uhSAmxQdN1VJ/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • линкът

  30 Апр 2022 11:48ч.

  https://www.bitchute.com/video/Fq0wQq6E13SM/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  30 Апр 2022 12:01ч.

  Путин няма да има това мъжество като Хитлер да се самоубие. ще го самоубият.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сарказъм

  30 Апр 2022 12:53ч.

  Самоубийството в този случай е бягане от отговорност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алекси Слав

  30 Апр 2022 12:05ч.

  Значи, той смята, че е жертва на своите генерали. И не намира никаква вина у себе си за случилото се. Това ми напомня за много съвременни демократични политици ръководители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  01 Май 2022 4:29ч.

  Хитлер не се е самоубил.Сталин е смятъл че е в Аржентина./Х.Трумън в спомените си за Сталин/.Много показателна е присъдата изказана от С Мушанов.40/41г.След посещение в Германия връщайки се в България записва

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban- В ДЕВНИКА СИ

  01 Май 2022 4:33ч.

  Че нацизма няма бъдеще.Забележете причината-Моралното разложение по върховете на нацистите. Та прилагайте критерия ''морал'' на С.Мушанов и полит. промени няма да Ви изненадват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отлична идея

  01 Май 2022 14:07ч.

  Браво на ФСБ - подсеща и инструктира путлер какво да направи. Колкото по-скоро-толкова по-добре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  02 Май 2022 21:05ч.

  Има една дебела книжка, "Хитлер живя в Аржентина" и не е зле от "Гласове" да я прочетат преди да пишат глупости......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи