Джордж Фридман през 2015 г.: Обединени Русия и Германия са единствената заплаха за САЩ и Украйна ще ни послужи това да не се случи (видео)

Джордж Фридман през 2015 г.: Обединени Русия и Германия са единствената заплаха за САЩ и Украйна ще ни послужи това да не се случи (видео)
Джордж Фридман, основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания Стратфор., наричана "Сянката на ЦРУ"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

4 февруари, 2015 г. в Чикаго, САЩ:

Главният интерес на външната политика на САЩ през последното столетие, през Първата и Втората световна война и по време на Студената война бяха отношенията между Германия и Русия. Защото обединени те са единствената сила, която може да ни заплашва. Нашият главен интерес беше да осигурим, този вариант да не възникне. Ако сте украинец, ще се придържате към възгледа, който единствено може да Ви помогне – и това са Съединените щати. 

През последната седмица или преди около 10 дни командващият американските наземни войски в Европа генерал Бен Ходжес беше на посещение в Украйна. Там той съобщи, че американските военни съветници в Украйна трябва да пристигнат в близко бъдеще. Всъщност той раздаде там медалите на украинските бойци, което военният протокол на САЩ забранява – да се присъждат медали на чужденци. Но той го направи, тъй като искаше да покаже с това, че украинската армия е негова армия. После той си замина. А Съединените щати доставят на балтийските държави оръжия, артилерия и други военни съоръжения – балтийските държави, Румъния, Полша и България – това е една много интересна точка. 

Видео с част от речта на Фридман с български субтитри:

 

 

Вчера Съединените щати съобщиха, че възнамеряват да доставят оръжия на Украйна, това беше опровергано, но те го правят – оръжието се доставя. И при всички тези действия САЩ действат извън НАТО. Тъй като решенията в НАТО трябва да се вземат от всички членове на НАТО единодушно. Смисълът на цялата тая работа е в това, САЩ да изградят един „Санитарен кордон“, един пояс на сигурността около Русия. И Русия знае това. Русия мисли, че САЩ възнамеряват да разгромят Руската федерация. Аз мисля, че ние не искаме да я унищожим, а само малко да я нараним респ. да ѝ нанесем вреди.

Въпросът, който стои сега пред руснаците, е, дали искаме да имаме Украйна като една буферна зона между Русия и Запада, която най-малкото трябва да остане неутрална. Или Западът ще навлезе толкова дълбоко в Украйна, че НАТО да остане отдалечено само на 100 км от Сталинград и 500 км от Москва.

За Русия статусът на Украйна представлява екзистенциален въпрос.

И руснаците не могат просто така да оставят настрана този въпрос.

За САЩ въпросът стои така: Ако Русия продължава да настоява за Украйна, ние ще спрем Русия.

С тази цел бяха предприети мерки, както наскоро говори генерал Ходжес, който е известен със своите бламажи, а именно за нападателни войски в Румъния, България, Полша и балтийските държави.

По този начин се обосновава Интермарум („Междуморска страна“), територията между Черно море и Балтийско море, за което е мечтаел Пилсудски.

И това е предпочитаното от САЩ решение.

Цялата реч без превод:

Стенограма от видеото с български субтитри:

Името ми е Ник Бранд, директор съм на Общата програма при Чикагския Съвет за глобални проблеми. Благодаря Ви, че сте дошли.

Използвам възможността за приветствие от Джордж Фридман тук в Чикагския съвет – мисля, че той тук е за пръв път. Благодаря, че сте при нас.

Джордж Фридман: Никое място не може да остане за дълго време мирно. САЩ също, имам предвид, че ние (САЩ), съпровождаме респ. ще бъдем засегнати от войни.

Европа, както аз предполагам, няма да се върне към големите войни, но ще се върне към нормалния човешки вариант: Тя ще има своите войни, своите мирни периоди, ще загубва свои хора.

Няма да има 100 милиона убити, както през последната война, но идеята за изключителност, мисля, ще допринесе за това.

В Европа ще има конфликти, вече имаше конфликти – в Югославия, а сега също и в Украйна.

За отношенията на Европа със САЩ – ние нямаме отношения с „Европа“. Ние имаме отношения с Румъния, имаме отношения с Франция, но не съществува „Европа“, с която САЩ да имат отношения.

Следващ въпрос, моля господинът там:

Ислямисткият екстремизъм ли е главната заплаха за Съединените щати и ще отмре ли той или ще продължи да съществува и в бъдеще?

Фридман: Той е проблем за САЩ, но не е екзистенциална заплаха. Трябва да се занимаваме с него, трябва да се занимаваме с това умерено.

Ние имаме други външнополитически интереси.

Главният интерес на външната политика на САЩ през последното столетие, през Първата и Втората световна война и по време на Студената война бяха отношенията между Германия и Русия.

Защото обединени те са единствената сила, която може да ни заплашва. Нашият главен интерес беше да осигурим, този вариант да не възникне.

Ако сте украинец, ще се придържате към възгледа, който единствено може да Ви помогне – и това са Съединените щати.

През последната седмица или преди около 10 дни командващият американските наземни войски в Европа генерал Бен Ходжес беше на посещение в Украйна. Там той съобщи, че американските военни съветници в Украйна трябва да пристигнат в близко бъдеще.

Всъщност той раздаде там медалите на украинските бойци, което военният протокол на САЩ забранява – да се присъждат медали на чужденци.

Но той го направи, тъй като искаше да покаже с това, че украинската армия е негова армия.

После той си замина. А Съединените щати доставят на балтийските държави оръжия, артилерия и други военни съоръжения – балтийските държави, Румъния, Полша и България – това е една много интересна точка.

Вчера Съединените щати съобщиха, че възнамеряват да доставят оръжия на Украйна, това беше опровергано, но те го правят – оръжието се доставя.

И при всички тези действия САЩ действат извън НАТО.

Тъй като решенията в НАТО трябва да се вземат от всички членове на НАТО единодушно.

Смисълът на цялата тая работа е в това, САЩ да изградят един „Санитарен кордеон“, един пояс на сигурността около Русия. И Русия знае това.

Русия мисли, че САЩ възнамеряват да разгромят Руската федерация. Аз мисля, че ние не искаме да я унищожим, а само малко да я нараним респ. да й нанесем вреди.

Във всеки случай сега ние се връщаме към старата игра. И ако попитате Полша, Унгария или Румъния – те живеят е един съвсем друг свят, различен от германците, а германците живеят в един свят съвсем различен от испанците, следователно в Европа господства разединение.

Но какво точно предпочитат украинците, точно ще Ви го кажа: те ще се опитват да избегнат съскането от страна на САЩ.

Съединените щати заради своя фундаментален интерес контролират всички океани в света. Никоя друга сила не е правила това никога.

По тази причина ние интервенираме при народите по цял свят, но те не могат да ни нападнат. Това е едно хубаво нещо.

Запазването на контрола над океаните и в космоса е основата на нащата мощ. Най-добрият път да победим вражеския флот е да предотвратим, такъв да бъде построен.

Пътят по който вървяха британците, за да си осигурят, че никоя европейска сила да може да построи флот, е, че европейците се биеха едни срещу други.

Политиката, която аз препоръчвам, е тази, която Роналд Рейгън прилагаше в Иран и Ирак.

Той подкрепяше и двете воюващи страни, така че те се биеха една срещу друга (забележка: Войната Иран-Ирак 1980-88), а не срещу нас.

Това беше цинично, това не можеше да се оправдае морално, но функционираше.

И това е важното: САЩ не са в състояние да окупират цяла Евразия. В момента, в който нашият ботуш докосне земята там, ние демографски от гледна точка на население сме назад.

Ние можем да разгромим една армия, но ние не сме в състояние да окупираме Ирак.

Даже само идеята, че 130.000-на американска армия би могла да окупира страна с население 25 милиона души ... Съотношението между броя на полицаите и жителите на Ню Йорк е по-голямо от съотношението между американските войници и иракското население.

Следователно, ние не сме в състояние да интервенираме военно навсякъде , но ние сме в състояние, първо, да помагаме на сили биещи се помежду си, да можем да се концентрираме върху това да ги подкрепяме политически, финансово, военно, да доставяме оръжия и да изпращаме американски съветници.

И в изключителни случаи, както ние постъпихме във Виетнам, Ирак и в Афганистан, да интервенираме с превантивни удари (spoiling attacks).

Тактиката на превантивните удари предвижда не да бъде победен врага, а преследва целта врагът да бъде изведен от равновесие.

Това сме го изпробвали във всяка война, като напр. в Афганистан изведохме Ал Кайда от равновесие.

Проблемът, който ние имаме, откакто сме така млади и глупави, е, че ние изваждаме враговете от равновесие Вместо да кажем „ние добре си свършихме работата, оставете ни да си тръгнем към къщи“, ние казваме: „Ех ама че беше лесно, хайде сега да създадем тук и една демокрация“.

Това беше моментът на нашата духовна слабост, заради която бяхме нападани.

Затова отговорът на проблема звучи по следния начин: САЩ не могат да интервенират военно навсякъде в Евразия. Трябва да се интервенира селективно и по възможност по-рядко.

Една военна интервенция представлява за нас специален случай, последната възможност, ние не можем още като първа стъпка да изпращаме американски войски.

Но когато изпратим войските, тогава, а това ни стана ясно вече от нашия опит, интервенцията трябва да се извършва ограничено и да не достига гигантски мащаби.

Да се надяваме, че този път сме разбрали, а обикновено това продължава време, докато и децата в училище започнат да го изучават.

Но Вие сте абсолютно прави, че ние като империя не можем да правим това (навсякъде да интервенираме). Британците някога не окупираха Индия, те завладяха просто отделните индийски щати и ги оставиха да се борят помежду си.

Те инсталираха британски офицери в индийската армия.

Старите римляни също не са изпращали войски в отдалечени региони извън Римската империя, а са поставяли там проримски крале.

Тези крале бяха поставени от Рим, те управляваха в служба за Римската империя в други страни, тези крале бяха отговорни за запазването на (проримския) мир на границите (на империята).

Така беше например в Партската държава.

Тоест, империите, които се опитват да управляват пряко в окупираните области, такива империи се провалят, какъвто беше случаят с Нацистката империя. Тъй като никой няма толкова сила, че да управлява пряко.

По това трябва да се действа умно.

Както винаги, проблемът ни не е в това, което всъщност означава, че ние сме една империя.

Ние обаче не би трябвало поради това да си мислим, че можем да си починем, да тръгнем към къщи и повече да нямаме грижи. Ние сме едва в третата глава на книгата.

Следващ въпрос:

Правилно ли Ви разбрах, че европейската валута евро няма да оживее?

Фридман: Въпросът, който стои сега пред руснаците, е, дали искаме да имаме Украйна като една буферна зона между Русия и Запада, която най-малкото трябва да остане неутрална.

Или Западът ще навлезе толкова дълбоко в Украйна, че НАТО да остане отдалечено само на 100 км от Сталинград и 500 км от Москва.

За Русия статусът на Украйна представлява екзистенциален въпрос.

И руснаците не могат просто така да оставят настрана този въпрос.

За САЩ въпросът стои така: Ако Русия продължава да настоява за Украйна, ние ще спрем Русия.

С тази цел бяха предприети мерки, както наскоро говори генерал Ходжес, който е известен със своите бламажи, а именно за нападателни войски в Румъния, България, Полша и балтийските държави.

По този начин се обосновава Интермарум („Междуморска страна“), територията между Черно море и Балтийско море, за което е мечтаел Пилсудски.

И това е предпочитаното от САЩ решение.

И обстоятелството, върху което ние нямаме готов отговор, е въпросът, какво ще предприеме Германия в тази ситуация.

Реалната неизвестна променлива в Европа са германците, когато САЩ създават този пояс на сигурност, не в Украйна, а в Запада, и влиянието на руснаците в Украйна ще намалява – ние не знаем, как ще изглежда германското поведение.

Германия се намира в едно специфично положение. Бившият федерален канцлер Герхард Шрьодер е член на Надзорния съвет на ГАЗПРОМ. Германците имат едно много комплексно отношение към руснаците.

Германците самите не знаят, какво да направят. Те трябва да си експортират стоките, а руснаците могат да им вземат стоките. От друга страна те губят Свободната търговска зона, от която се нуждаят, за да си оправят други неща.

За Съединените щати главният проблем е, немският капитал и немските технологии и руските суровинни ресурси и руската работна сила да се свържат в една специфична комбинация, която САЩ се опитват да предотвратят от едно столетие.

Така че, как може да се постигне това, щото тази (германско-руска) комбинация да бъде предотвратена? САЩ са готови с техния план да ликвидират тази комбинация: Това е линията между Балтика и Черно море.

За руснаците решаващият въпрос е, Украйна да остане неутрална страна, а не прозападна.

Белорусия тук е един друг въпрос.

Който може да ми даде отговор на това, какво ще направят германците при тази ситуация, той може да ми каже и това, как ще изглежда историята през следващите 20 години.

Но за нещастие германците трябва все пак да вземат някакво решение. Това е вечният проблем на Германия.

Германия икономически е изключително силна, но едновременно геополитически много крехка и те никога не знаят как и къде ще могат да продават своите експорти.

От 1871 това беше винаги „Германският въпрос“. И въпросът на Европа.

Мислете по „Германския въпрос“, който сега отново ще изникне. Това е следващият въпрос, който ние трябва да поставяме, което обаче не правим, тъй като не знаем, какво ще направят германците.

 

 

 

Коментари

 • нова -

  28 Фев 2022 21:55ч.

  собственост на циника и антиевропееца джордж фридман. Когато гледате нова, не забравяйте за собственика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • yyyyyyyy

  28 Фев 2022 22:38ч.

  A, гледам, че заимствате от блогъри в блог.бг, свършиха ли ви се собствените материали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е, добре,

  05 Фев 2023 16:52ч.

  Такива информации не са лесно достъпни. Лично аз чух по едно хам. радио преди няколко години, че ген. (в оставка) Дейвид Петреъс, бивш директор на ЦРУ, е придобил втора телевизия на Балканите, и ще продължи да работи по специалността си... По същото време NOVA (ЦРУ) TV смени собственика си... Съвпадение...?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре де, това ясно

  28 Фев 2022 22:24ч.

  Ами защо тогава Путин нападна Украйна? За да развали дружбата с Германия за хатъра на Америка ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХАХА

  28 Фев 2022 22:29ч.

  Ами явно или не си чел или нищо не ти е станало ясно. Ето заради това: "За Русия статусът на Украйна представлява екзистенциален въпрос. И руснаците не могат просто така да оставят настрана този въпрос."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те сега ще разберат, какво значи екзистенциален въпрос

  28 Фев 2022 23:11ч.

  Като ги върне Путин в 1952. Една година преди да намерят Сталин на пода в Ближняя дача.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 1952 г. СССР - Велика сила

  01 Март 2022 1:24ч.

  През 1952 г., благодарение на Сталин и на ръководената от Сталин комунистическа партия на Съветския съюз, страната е със статут на втора икономическа и военна сила света. Дай Боже Русия отново да стане втора икономическа сила в света, както беше по времето на Сталин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Добре де, това ясно 28 Фев 2022 22:24ч.

  05 Фев 2023 19:08ч.

  Ти само глупав ли си или си идиот?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СМЕХХХ

  28 Фев 2022 22:28ч.

  Кратко и ясно! И после руснаците били виновни... Страна създадена от престъпници, не може да прави друго, освен престъпления!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брутално!

  28 Фев 2022 22:48ч.

  Това са развява из нета още от 2015-16 година, но явно руснаците са го пропуснали. Не става само с олигарси и ракети, трябват и други неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америка е родината на фашизма

  28 Фев 2022 23:10ч.

  Там трябва да бъде изкоренен той

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Америка Е Родината На Фашизма, а мусолини купил лиценза

  28 Фев 2022 23:14ч.

  Толкова ли за глупави смятате другите? Вече стана обидно човек да се занимава с вас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  28 Фев 2022 23:25ч.

  Да седнеш да слушаш тоя ръб, е все едно да седнеш да слушаш някой луд от 4-ти километър ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Журналистиката - най-древната професия

  01 Март 2022 5:51ч.

  Голоса, голоса…..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамалин

  01 Март 2022 7:37ч.

  оказа се,че въ bg Не сеееленете са много,а идиотите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неее

  05 Фев 2023 19:05ч.

  Селяните са много и всичките са идиоти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХероМустафан

  05 Фев 2023 23:29ч.

  За ДеБъто и ППто е напълно вярно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Г-н Дачков,току що взех

  01 Март 2022 8:18ч.

  отношение по горният материал,както и становище по повод конформизма на сайта на СЕГА и неговата патологична антируска позиция и веднага Вашите хора ме блокираха!Защо….,нсли сме за плурализма и серия подобни либерални постановки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пъпт

  01 Март 2022 8:33ч.

  Тоя сайт подкрепя фашистките режими в китай и бившия ссср, нещо си в грешка

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  01 Март 2022 10:07ч.

  Констатацията, че 150 000 армия не може да окупира страна като Ирак косвено говори, че Русия няма за цел да окупира Украйна, а просто заема плацдарми за нещо вече неминуемо - ТСВ, която глобалистите-ястреби за замислили, с цел да отвоюват територии и да продъължат с досегашния си ресурсоемък капитализъм. Гответе се за най-лошото, ако САЩ продължи съществуването си необезпокоявано.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • смрад Хамерика

  01 Март 2022 10:07ч.

  Много жалеко, че това нещо никога няма да го излъчат по телевизиите. Двата най-големи хищника се борят за сфера на влияние. По телевизиите дават само единия от тях и го представят като психично болен параноик. Другия остава скрит зад кулисите. Надявам се на Запад да си дойдат на себе си и тези в Европесйкия съюзр да бъдат сменени и да започнат да мислят за наше благо, а не за благото на Хамерика!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мартин

  04 Март 2022 17:16ч.

  Както казва доцент Вацев. Русия не е печелила нито една информационна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • информационните войни са за балъците

  05 Фев 2023 19:07ч.

  За това пък печели всички реални войни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • коментатор Зорница Илиева (FB)

  01 Март 2022 11:39ч.

  https://24may.bg/2022/02/27/%d0%bd%d1%8f%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%b2-%d1%82%d0%b0%d0%b7%d0%b8-%d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0-%d1%82%d1%8f-%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82-%d0%b8/.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  07 Март 2022 23:36ч.

  Ислямският фундаментализъм е проблем за САЩ, но не е екзистенциална заплаха? Трябва да се занимават с него, но умерено? Т. е. тези там 2000 или колко там бяха, загинали в кулите, не са чак такъв проблем? Извинете ме, господа американци, но такъв цинизъм дори моят дълбоко заспал народ не би изтърпял.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • братът на Иван Георгиев от Попово

  05 Фев 2023 19:31ч.

  Не че имам нещо против изхождането ти по-горе, но не разбирам защо трябва да ми крадеш ника. Чуждия ник ти стимулира перисталтиката ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въвлечени сме в най-зловещия русофобски проект -

  05 Фев 2023 17:30ч.

  този на Пилсудски, и така, с подкрепата на главнокомандващия, сме на предната фронтова линия... Черни дни в историята на страната ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Явор Б.

  05 Фев 2023 18:03ч.

  САЩ са машата в ръцете на световния хаганат. Федералния резерв на САЩ, дългът от 31,4 билиона долара, американският военно-промишлен комплекс са инструментите, с които хаганатът държи САЩ в железни клещи. Тези сили са в основата на кризите, войните и революциите още от френската насам, че даже и по-преди. Теоретиците на разрухата са закърмени от старозаветната идеология. Днес са този Джордж Фридман, Бжежински, Сорос, утре ще са техните деца и внуци. В момента старецът Кисинджер, Блинкен, Нуланд са изпълнителите на този план и политиците слушкат и изпълняват, защото яко са затънали в зависимости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стана ли ясно, защо Путин влезе в Украйна?

  05 Фев 2023 19:02ч.

  Тоя бих го утрепал, без да ми мигне окото!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стана ли ясно …

  05 Фев 2023 19:10ч.

  Говоря за Фридман

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стана ясно, че...

  05 Фев 2023 20:19ч.

  ... Путин е слушал внимателно американците за експанзия. И ги изпревари с превантивен удар в Украйна, за да ги извади от равновесие преди те - него. Само, че не му се получи блицкрика и Киев не пада. И не може да направи от Украйна санитарна територия между НАТО и Русия, а напротив вече и други държави, съседни и в близост до Русия, пожелаха и ще станат членове на НАТО. Финландско-руската граница е най-дългата. Иначе Кремъл ползва същата тактика на финансиране, въоръжаване, поддържане, изостряне на конфликти с цел противопоставяне на отделни групи сред народа, върху който иска да има влияние. Както и корумпиране на проруски/прокремълски политици и обществени лидери, а след агресивната инвазия и анексиране назначава и свои марионетки в Крим и окупираните зони. Американците обаче са си взели урока да не повтарят грешката за установяване на демокрация в зоните на влияние за разлика от Кремъл, който упорито и насилствено установява автократичен режим. Няма нормални хора, които да са живяли в демокрация и да пожелаят да живеят под диктаторски режим. Независимо колко фалшиви рефередуми ще му се представят. За възстановяването, икономиката, стандартът на живот да не говорим. Никой не бяга от хубавото, т.е. от висок стандарт на живот, а дори руснаците бягат от Русия на Западаименно поради това. Е, как смята Кремъл да задържи властта и влиянието си в анексираните райони, като няма на разположение толкова голяма армия, която да удържи бунтовниците?! С преселение на етнически руснаци от най-бедните руски райони ли:) Говори се вече за сключени договори със севернокорейци, които уж само ще работят по строежите в анексираните зони... Ами, ще стане като с Гладомора на Сталин, който също е изселвал коренните жители, способни и трудолюбиви селяни и на тяхно място заселвал невежи руснаци, коото поради неуменията си са изкоренявали дори доматите, защото са ги мислели за плевели, камо ли да постигнат високи добиви:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а между Голодомора и сегашния ни Преход

  05 Фев 2023 20:37ч.

  към Нищото имахме Култура, достъпна за всички... https://24may.bg/2021/01/15/%d1%81%d1%8a%d1%81%d0%b8%d0%bf%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d0%bb%d1%82%d1%83/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  05 Фев 2023 22:04ч.

  Явни лъжи, осигуряващи нахвърляне на заплахи и изобразяване на всемогъща сила, способна дза държи в подчинение целия свят. Отдавна не е така, а щом е опрял до големи лъжи без покритие, значи страхът е голям.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви са тези

  06 Фев 2023 2:30ч.

  странни дати на коментарите? Защо някои са отпреди 1 година, а някои отпреди няколко часа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  06 Фев 2023 9:53ч.

  Ако на някой все още не му е станало ясно, като какви се изживяват краварите с присъщата им наглост, безочие, демагогия и простотия, значи е пълен идиот... в медицинския смисъл на думата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  06 Фев 2023 11:40ч.

  и всички империи са паднали точно заради тази политика - купуване на елитите, защото кръвта вода не става, САЩ в момента се изявява като империя от британски тип и повтаря техните грешки, Русия все още се държи защото се разширява за сметка на околните държави, които все я нападат с надеждата да я унищожат, това го бяха постигнали при Елцин, но бомбардировките в Белград го отрезвиха, разбра какво готвят на Русия и предаде властта на Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи