25 ноември 1982 г.: Сергей Антонов е арестуван по обвинение за съучастие в атентата срещу папата

25 ноември 1982 г.: Сергей Антонов е арестуван по обвинение за съучастие в атентата срещу папата

София, 1 април 1986 г. Официално посрещане на аерогара София на Сергей Иванов Антонов. Пресфото-БТА, снимка: Олег Попов

Заместник-директорът на бюрото на Българска гражданска авиация  (БГА) "Балкан" в Рим Сергей Антонов е арестуван на 25 ноември 1982 г. от италианската полиция по обвинение за съучастие в атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. на площад "Св. Петър" във Ватикана. Следствието, към което той е привлечен, продължава две години и половина. На 1 декември 1982 г. е издадена заповед от съдия-следователя Иларио Мартела за арестуването на още двама български граждани - Тодор Айвазов, завеждащ финансовата служба на посолството на България в Италия, и Жельо Василев, бивш секретар на военното аташе. Процесът започва на 27 май 1985 г. На 29 март 1986 г. Римският наказателен съд под председателството на Северино Сантиапики издава оправдателна присъда "поради недостиг на доказателства" срещу българските граждани Сергей Антонов, Тодор Айвазов и Жельо Василев.

В „Поверителното приложение“ С-1 на БТА кореспондентът на БТА в Италия Христо Петров информира:

Арестуван български служител в Рим

Рим, 25 ноември 1982 г./Кор. на БТА Христо Петров/ Италианската осведомителна агенция АНСА разпространи на обед съобщение за арестуването тази сутрин на българския гражданин Сергей Иванов Антонов - служител в представителството на БГА „Балкан“ в Рим. Антонов е бил обвинен в съучастие в опита за покушение срещу папа Йоан Павел Втори, извършен от турския терорист Мехмед Али Агджа на 13 май миналата година.
Заповедта за арестуване е била издадена от съдия следовател Иларио Матарела, който разследва атентата срещу папата. Арестът е бил извършен в представителството на „Балкан“, където Антонов работи. До момента не се съобщава нищо за данните, събрани срещу него от следствието, но неговата роля са определя като „много активна“, посочва АНСА.
При арестуването у българина било намерено оръжие, но тази подробност не е потвърдена. Антонов е 35-годишен, живее в Италия от 4 години със съпругата си, която също е българка. В момента той се намира в службите на ДИГОС (специални отряди за борба с тероризма – бел. кор.), продължава агенцията.
Антонов е четвъртото лице, арестувано във връзка с атентата от 13 май 1981 г. За съучастие с Мехмед Али Агджа в затвора се намират Омар Багджи и Муса Челеби. За разлика от Багджи, Муса Челеби все още не е екстрадиран от Германия. През миналата седмица съдия следовател Иларио Матарела бе във Франкфурт, където разпита турския гражданин Челеби. Не е известно обаче какви данни е събрал, за да издаде четвъртата заповед за арестуване, завършва АНСА. 
От обед съобщението се повтаря в емисиите на радиото. В централните си осведомителни бюлетини националната телевизия подчертава, че „Антонов ще бъде показан пред журналистите“.     

***

Във връзка с арестуването на българския служител на БГА „Балкан“ в Рим

Рим, 25 ноември 1982 г./Кор. на БТА Христо Петров/ В следобедните си емисии двете програми на националната телевизия РАИ излъчиха филмов материал за арестуването на българския служител Сергей Антонов. Той бе показан с белезници на ръце, ескортиран от цивилни и униформени полицаи, под обсадата на фоторепортери.
Първа програма излъчи и кратък репортаж с кадри от жилището на Антонов, входа на представителството на БГА „Балкан“ в Рим, както и на българското посолство. В коментара се твърдеше, че той е служител на „Балкантурист“, че е женен с дете, но живее сам и семейството му го е посещавало само два пъти. Посочено бе, че агенти на ДИГОС  са го следили в продължение на две седмици и са конфискували документи, които сега са на разположение на следствието. 

***

Рим, 26 ноември 1982 г. /ЮПИ/ В декларация на българското посолство се осъжда „сензационната журналистика“, под което очевидно се имат предвид съобщенията, че българските тайни служби са планирали атентата от името на руснаците.
Римското бюро на Българската лига от Международната федерация за правата  на човека заяви в декларация, че без съмнение български агенти са участвали в атентата срещу папата.
Но за българския народ не бива да се съди по действията, извършвани от неговото правителство в съдействие със съветския КГБ, който в декларацията се нарича „майстор на саботажа и международния тероризъм“.           

***

За арестуването на служителя на БГА „Балкан" в Рим

Рим, 27 ноември 1982 г. /Кор. на БТА Христо Петров/ Осведомителната агенция АНСА съобщи днес следобед за официалния протест, връчен на италианския посланик в София, с искането за незабавно освобождаване на служителя на „Балкан“.
Централните ежедневници по същество повтарят предаденото вчера от италианските осведомителни агенции и при липсата на нови елементи добавят по нещо от себе си.
„Република“: „Вероятно Али Агджа е насочил следствието по следите на Антонов. Прибързано е да се твърди, че българинът наистина е участвал в раняването на папата.“
„Кориере дела Сера“: „Следователите твърдят, че разполагат с унищожителни доказателства срещу Антонов. След случая с профсъюзния деятел Луиджи Скричоло съдията Импозимато поиска изгонването на двама български дипломати, отговарящи по културните въпроси, и един от тях се завърна в България“.
„Стампа“ цитира интерпелация на един депутат-християндемократ, в която се напомня за западно-германска гражданка, пристигнала от България (в действителност от Букурещ – бел. кор.) и арестувана на летище „Фиумичино“ с голямо количество взривни вещества.
В същото време следствените органи в Тренто разкриха, че „центърът на търговията с оръжие и наркотици се намира в София“, добавя вестникът.
Заглавието на „Темпо“ е: „Една снимка е издала българина-съучастник на Али Агджа в атентата срещу папата“. Пояснява се, че снимката не е направена в деня на покушението.

***

Рим, 27 ноември 1982 г. /Кор. на БТА Христо Петров/ В уводна статия излизащият в Рим на английски език вестник „Дейли америкън“ е твърде злъчен по адрес на италианските съдебни власти.
Арестуван е един българин във връзка с опита за убийство на папа Йоан Павел Втори преди две години. Какъвто и да е изходът от делото и каквато и роля да е изиграл той, ако въобще е играл някаква роля, арестуването му ще прибави още една нещастна глава в книгата на италианското правосъдие, което работи по принципа „виновен, докато не се докаже противното“. Месеци наред италианците и американците говорят за съветски заговор и за български агенти.
Преди пет години, когато бе отвлечен председателят на ХДП Алдо Моро, неговите похитители и по-късно убийци бяха обявени, че идват от Източна Европа. Вината тогава бе стоварена върху Чехословакия, но и до днес никой не е доказал, че тази страна по някакъв начин е имала отношение към случая Моро, подчертава вестникът.
Лесно е сега в една страна с предпочитание към конспирациите да се забрави, че младият българин, арестуван в четвъртък, може и да е невинен. От юридическа гледна точка всеки съд, който се опита да го съди, ще бъде компрометиран от самия характер на обвиненията. Съдията Иларио Мартела не е първият, който арестува някого, и после заявява, че обвиненията ще издържат. Напротив, той е най-новият от поредицата доставчици на заговори. Няма значение дали е прав или не (печатът го подкрепя), а дали ще намери разрешение на главоблъсканицата? Тази главоблъсканица е построена около заговор, организиран от Москва, придвижен от България и реализиран от турски убийци. Звучи убедително, но може и да не е вярно. И българинът, който фигурира във всички добре изтъкнати писания, включително и тези на нашия вестник, може да се окаже напълно невинен - жертва на огромното желание на всяка цена да се докаже нещо, което избива винаги, щом стане дума за заговор.
Така че нека призовем към внимателно отношение. Себе си, господин Мартела и всички, които са сигурни, преди да знаят и познават нещата. Затова в тази статия е по-добре да оставим безименен българина, завършва „Дейли америкън“.  

***

София, 27 ноември 1982 г. /АП/  Комунистическа България отправи днес „много енергичен протест срещу напълно необоснованото задържане“ на български „гражданин и официален представител“, заподозрян в участие в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.
В официална декларация, публикувана два дни след задържането му в Рим, българската осведомителна агенция БТА посочва, че арестуването на Сергей Иванов Антонов, заместник-директор на бюрото на „Балкан“, е „недопустима провокация“ срещу България.
Италианският съдия Иларио Мартела заяви вчера, че има „достатъчно доказателства“, за да оправдае ареста.
БТА нарече задържането на Антонов „напълно незаконен, произволен, безпочвен враждебен акт, целящ да разпали безсмислена и абсурдна кампания на клевети и лъжи“, която ще навреди на „традиционните добри отношения“ между България и Италия.
БТА изтъква, че „България е показала на дело, че осъжда решително … тероризма“.
В декларацията се добавя, че „пълната абсурдност на обвиненията“ срещу Антонов „е съвсем очевидна и от въпроса, който всеки си задава: Как е възможно Антонов да е останал в Рим година и половина, ако е имал нещо общо с опита за покушение срещу папата?“
БТА заяви, че „незаконно арестуваният български гражданин и официален представител няма и не може да има нищо общо с престъпното действие. Той с нищо не е нарушил италианските закони, за да заслужи такава мярка“.

***

За арестувания служител на БГА „Балкан“ в Рим

Рим, 30 ноември 1982 г. /Кор. на БТА Христо Петров/ Италианският печат информира днес за решението на българския служител Сергей Антонов да се обърне към „Съда на свободата“. Това е наскоро създадената в Италия съдебна инстанция, която има пълномощия да се произнесе относно законността на всяка заповед за арестуване, да я потвърди или отмени срок на една седмица след обжалването.
С изненада и недоверие се посрещат писанията на някои турски вестници с подчертано антибългарски характер.
Цялата тази вълна от информация, идваща от Турция, предизвиква съмнението, че около случая се осъществяват обезпокояващи маневри. Добре би било веднъж завинаги следствените органи и Прокуратурата в Рим да изяснят какви основания съществуват за разпространяването на тези новини, посочва „Паезе сера“.
Известно е, че съдията прави опит да установи дали разкритията на Али Агджа са верни или са плод на политически заговор, който цели да стовари вината за атентата върху българите, изтъква „Република“.
Става дума за информации, лишени от основание. Истината е, че в тази „международна интрига“ се намесват така наречените професионални дезинформатори, които целят да разпространят неоснователни слухове, за да отклонят следствието, пише „Кориере дела сера“.
Вестник „Темпо“ отбелязва, че „по необясним начин“ двамата адвокати в продължение на близо три дни не са били допуснати в затвора „Ребибия“, където се намира българският служител. Изключително добре осведомени изглеждат турските вестници. Трябва да си зададем въпроса, откъде черпят информация, освен ако нямат директна връзка с италианските съдии-следователи, което в такъв случай противоречи на тайната, която е задължителна по време на следствието, подчертава „Темпо“.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Светла му памет на Сергей Антонов.

  25 Ное 2023 7:51ч.

  Покой за измъчената му оклеветена душа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  25 Ное 2023 9:00ч.

  Атентатът е организиран от ЦРУ с цел омаскаряването на социалистическия блок. Вече е изяснено

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  25 Ное 2023 9:39ч.

  Имах съученичка, чийто баща по онова време работеше в посолството в Рим. Никой на вярваше, че г-н Антонов е участник в този атентат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  25 Ное 2023 10:35ч.

  Много интересно от клинична гледна точка е как западнопоклонниците в България получиха колективно амнезия за тази брутална афера. Цял свят разбра, че това беше операция на ЦРУ и колективния запад срещу България, а те продължават да говорят за евро-атлантически ценности, върховенство на закона и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  25 Ное 2023 11:01ч.

  След като унищожи комунистическите движения в Западна Европа, „Гладио„ се зае и със социалистическият лагер. Агджа беше член на „Сивите вълци„, подразделение на Гладио в Турция. Сергей Антонов представляваше и защитаваше името на една България, а когато се върна, се върна в друга България. Спомогна ли този процес за пълзящият преврат в България? Защо е бил убит все пак ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Листопад

  25 Ное 2023 12:43ч.

  Арестът на Антонов е един сатанински акт, който има много по-дълбоко задкулисие от това което изглежда. А кой стои в сянката на този арест си личи по съвсем не случайно избраната дата за реализирането му- 25 ноември 1982 или цяла година и половина след масовката от площад Свети Петър. Така Ватиканския театър от 13 май 1981 получава логична кулминация именно с ареста от 25 ноември, което идва да покаже, че българинът не е бил избран случайно за изкупителна жертва от кукловодите, а е бил част от предварително подготвен и много добре организиран план с предварително набелязани жертви, които е трябвало да са деца именно на 13-вековната наследница от Шестия Вселенски събор, защото 25 ноември 1982 се пада точно огледалната 101-ва годишнина от раждането на т.нар. български папа, роден също в огледалната 1881 Анджело Ронкали, известен като Йоан 23 . А обрязването на наследника на папския трон, което е трябвало да бъде извършено ритуално на 13 май 1981, в годишнината от Фатимските явления, и преди раждането на новия папа, респективно преди реализирането на последствията от укриването на Третата тайна, е направено точно както се провеждат сатанинските ритуали, целящи да елиминират появата, респективно раждането на този нов "Папа", с когото Ватикана приключва физически и морално, респективно да утвърдят идването на Антихриста на трона. Когато се случват такива събития винаги има елементи от пъзела, които не могат да бъдат предвидени от сценаристите, защото са провидения и част от по велик сценарий. Така например имената на другите двама набелязани за арест българи са Тодор и Жельо. Не е ли странно, че българският "Папа" или Тато по това време се казва именно Тодор, и че атентата на Марков в годината на тримата ватикански папи е извършен именно с цел елиминирането на този Тато , и на неговия рожден ден? Това което не могат да предвидят кукловодите е, че отровата ще подейства не веднага ., а на григорианско Секновение, за което по-късно са белязани и кулите близнаци, а след рухването на желязната завеса в края на 80-те, следващия Тато ще носи името на втория набелязан за арест - Жельо. Тези съвпадения трябва да ви говорят , че ареста на Антонов е арест на българската държавност, на която не е трябвало да бъде позволено да заеме мястото, което и се полага и което изначално и е било предопределено. Обаче има една ирландска поговорка, чиято перифраза е "Before the Devil knows you're dead", и която буквално гласи: "May you be in heaven a full half-hour before the devil knows you’re dead". И точно това се случва с 13 вековната юбилярка в 1981. Тя беше нулирана точно навреме, за да бъде в рая поне половин час преди Дяволът да е разбрал, че е умряла.. Моите съболезнования на Дявола, който точеше лигите си за нея. А Сергей Антонов се върна в България точно на датата , която в 1916 година отсъства от календара на България, по същите причини, по които е извършен и ритуалния театър от Рим. А 25 дена след това завръщане от Рим, следва жертвоприношението -Чернобил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  25 Ное 2023 18:25ч.

  от лекарствата с които са го тъпкали в затвора момчето се поболя и не можеше да говори когото срешнеше казваше само добър ден и приятна работа докато си отиде от този свят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Равносметка

  25 Ное 2023 18:44ч.

  А българските народни представители в Народното събрание на два пъти (през 2011 и през 2019 г.) стояха прави и безмълвни в памет на един професионален предател - Димитрий (Дими) Паница и един завършен българомразец - Александър (Алекс) Алексиеив, които като агенти на ЦРУ бяха пряко свързани с фабрикуването и раздухването на т.нар. "българската следа" в опита за убийство на Йоан Павел II и последвалата кампания за очернянето на страната пред целия свят. Лека му пръст на Сергей Антонов, който си отиде забравен от държавата (няколко години преди смъртта му му отпуснаха пенсия за особени заслуги в размер на зашеметяващите 160 лв.), а на споменатите двама обесници дяволът е въздал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи