Зелените си осигуриха милиони с фалшив еко доклад

Зелените си осигуриха милиони с фалшив еко доклад
Фалшив доклад за „трагичното“ състояние на биоразнообразието у нас, изпратен до Европейската комисия, гарантира многогодишни възможности на Зелените у нас, чиято основна дейност е усвояване на грантове.

 

 

 

Изпълнителната агенция по околната среда и водите обявява поръчка за избор на изпълнител за извършване на Анализ и проучвания на видовете и типовете местообитания, предмет на докладване, съгласно Директива за местообитанията и  Директивата за птиците. 

 

Поръчката е за три позиции на обща стойност от 16,9 млн. лв. с ДДС.

 

Консорциум "Енвимон" печели Позиция 1 за „Анализ и проучвания на видовете и типовете местообитания, предмет на докладване” съгласно чл. 17 от Директива за местообитанията на стойност 9.4 млн. лв с ДДС. 

 

Тъй като вероятно не се доверява на експертизата на българските учени от БАН, консорциумът възлага изпълнението на  сръбския Институт за биологични науки „Савиша Стоянович“. Сърбите не притежават нито квадратен метър по НАТУРА, не познават системата на оценяване, но именно те извършват оценка на състоянието на видовете и местообитанията в България. 

 

Заданието обхваща 212 вида в четири географски района и 440 оценки. По проект продължителността на проучването трябва да бъде 27 месеца, но сръбските учени го осъществяват за срок от три месеца – един вид преизпълнение на плана по съседски. Обстоятелството, че много от видовете – растителни и животински, не могат да бъдат наблюдавани в съответния стадий на развитие за толкова кратък период, е само още един начин да бъдат дадени негативни оценки по отношение на наблюдението. 

 

От "Енвимон" предават доклада на МОСВ само един час преди крайния срок и затова от министерството го изпращат веднага до Европейската комисия (ЕК), защото в противен случай ще започне наказателна процедура срещу България. Онова, което ЕК публикува, са обобщените резултатите от наблюденията над различните видове местообитания според биогеографските региони – континентален, алпийски, черноморски сухоземен и черноморски морски. 

 

От Национална асоциация „Българско Черноморие“ реагират веднага, че българският доклад не е използвал утвърдената европейска методика и резултатите, в този им вид, обслужват единствено

 

частните интереси на неправителствени екологични организации,

 

които, като се позовават на драматичните резултати, ще могат да изискват огромни вложения от европейски фондове за справяне с настъпилите природни катаклизми у нас. 

 

За фалшивото изпълнение на проекта, който печели "Енвимон", става ясно и от финансовата разбивка на дейностите в четирите етапа. В Етап 2, например, са включени три дейности:

 

 • Подготовка на програма за мониторинг и картиране;
 • Сформиране на екипи за теренна работа и обучение на теренни експерти;
 • Извършване на теренни проучвания и набиране на данни и информация на територията на цялата страна.

 

За тези най-мащабни дейности "Енвимон" планира 690 хил. лв. с ДДС. В същото време за дейността Подкрепа на Възложителя при комуникацията с Европейския тематичен център по биологично разнообразие, попълване на формуляри, преглед, анализ и отстраняване на пропуски и кореспонденция, планираната сума е 7,8 млн. лв. с ДДС.

 

Тоест изпълнителят е отчел почти 8 млн. лв. за писане на имейли.

 

На практика обаче изготвеният доклад означава за България, че ЕК е в правото си да прекрати развитието на всички значими национални инфраструктурни проекти и в същото време десетки милиони левове да бъдат насочени към неправителствени организации, които „възстановяват“ екологичното равновесие. 

 

След реакцията на Национална асоциация „Българско Черноморие“ с писмо до премиера, министъра на околната среда, на регионалното развитие, на икономиката и на транспорта от 29 ноември, становище взима и Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР). Те настояват да бъде извършена корекция на доклада, като на първо място бъде спазена утвърдената европейска методика, а не да се използват изводите на сръбски експерти, чиято държава по никакъв начин не е обвързана с НАТУРА и те нямат никакви отговорности, нито опит в тази сфера. 

 

В текста на АОБР се казва: „Държавата спешно трябва да поиска от консорциум ДЗЗД „ЕНВИМОН“ да коригира, чрез общоевропейска методология оценката на параметъра „Бъдещи перспективи“ в доклада си, поръчан от МОСВ.“
Те изтъкват, че благоприятните оценки в новия доклад са намалели почти три пъти спрямо предходния доклад – от 53% на 19%, а неблагоприятните перспективи са се увеличили от 35% на 70%. Лошите оценки са скочили повече от два пъти – от 3% на 8%. От АОБР уточняват: „При по-детайлен преглед на оценките на състоянието на видовете в България може да се установи, че причината за рязкото влошаване на състоянието на повече от 99% от видовете е оценка по показател „Бъдещи перспективи“…При преглед на докладите по видове прави впечатление, че в редица случаи, при които разпространението и популацията на вида не са известни или са благоприятни, но оценката за бъдещите перспективи отново е неблагоприятна.“

 

От АОБР допълват, че ако държавата спешно не поиска от консорциума изготвил доклада да приложи недвусмислено и компетентно европейска методология за оценка на параметъра „Бъдещи перспективи”, то неправилно оцененото рязко влошаване по параметър „Бъдещи перспективи” може да бъде преодоляно единствено чрез въвеждане на строги административни забрани и инвестиционни ограничения.

 

Досегашните искания на част от най-радикалните и комерсиализирани природозащитни организации в България са именно такова - в заповедите за обявяване на защитените зони да бъдат включени строги забрани и ограничения, за да се спре по презумпция всяко икономическо, индустриално развитие, строителство на магистрали и друга инфраструктура на територията на Натура 2000, което ще доведе до загуба на много работни места. Такъв тип политика противоречи категорично на приетия от ЕК План за действие „За природата, хората и икономиката”

 

35 процента от площта на България е защитена по НАТУРА 2000, но от този доклад следва, че след като и такава площ не е достатъчна, за да бъдат опазени видовете и местообитанията, то би следвало тя да се увеличи.  

 

„През следващите месеци със сигурност ще се появят редица предложения за определяне на нови зони от страна на зелените организации. Страната ни няма да е в състояние да предостави каквито и да е било аргументи срещу това, при положение, че самата тя е докладвала влошаването на своето биоразнообразие“, предупреждават от АОБР. 

 

Оказва се, че Зелените у нас не са в състояние да постигнат реална подкрепа на избори и така единствено печално известният Тома Белев успя да стане общински съветник в столицата. Той обаче е там с голяма цел: да не бъде допуснато изпълнението на каквото и да било, свързано с обновяване на инфраструктурата на Витоша. Става дума за лифтовете на Симеоново и Драгалевци, както и за евентуално ново изграждане на съществували в миналото лифтове. Другото, което не бива да се случва, е модернизиране на ски зоната. Докато

 

окаяното състояние на Витоша се ползва за получаване на още и още пари за „спасяването“ ѝ,

 

всяка инициатива, свързана с реалното модернизиране на планината е осъдено на крах. 

 

Зелените може да не са много, но предостатъчно, за да вдигат шум и да блокират Орлов мост. Страхът от директни сблъсъци с полицията позволява напълно незаконните блокади да се вихрят с пълна сила и нито кметът на столицата, нито премиерът смеят да се изправят срещу този градски терор. 

 

В крайна сметка от това положение дивиденти ще се опитва да извлече неосъществения кмет Мая Манолова, чийто нов „проект“ е с неясно съдържание, но явно се опира именно на шумотевицата, която могат да създават Зелените. Но не е само това: ако тя ще бъде техен проводник, то прекият ѝ интерес е свързан с информация за финансирането на тези организации: за първите два програмни периода с европейско финансиране, за поддържането на районите по НАТУРА са отпуснати 700 млн. лева.

 

Най-голям дял от тези суми са оползотворени от Зелените. 

 

Най-простият пример обаче за липсата на всякакъв интерес по отношение на екологичното бъдеще на планините е лекотата с която същите Зелени не реагират на обстоятелството, че в Пирин ежедневно се качват между 2400 и 4000 автомобила според сезона. Оказва се обаче, че проблем е втори кабинков лифт, което по същество означава прекратяване на потока автомобили – истинската беда и истинските замърсители на екосистемите. Зелените обаче знаят следното: колкото повече реални щети се нанасят на природата чрез директно нахлуване сред нея (любителите на изчислението на газове могат да сметнат колко реален боклук създават 2500 коли дневно или не по-малко един милион автомобила годишно), толкова по-лесно ще могат да защитят грантове за "опазване“. Зелените силно се надяват тяхната велика глупост, оформена в препоръка, да се правят големи паркинги в планината, да бъде забравена. 

 

В същото време в австрийския курорт Шладминг – същият, в който премиерът Бойко Борисов предаде председателството на ЕС на австрийския си колега, шестседалковата кабинка бе оценена като недостатъчно ефективна на фона на още пет кабинки в рамките на четири съседни хълма. Затова през лятото цялата конструкция бе съборена и на нейно място вече е построен нов лифт с 10-седалкова кабинка, който се движи с 20 процента по-бързо от предишния. Причината? Натрупване на опашки, на които хората понякога чакат до 25 минути. 

 

Мирисът на пари привлече не само все още търсещата идейно поприще Мая Манолова, но и Радан Кънев,

 

който се опита да пробута в Европарламента петиция срещу АМ „Струма“ в района на Кресна. По този казус алчността прерасна в ярка глупост: трасето е финансирано от Брюксел, защото е част от Коридор номер 4, който свързва Германия с Гърция. Да обясним на цяла Европа, която минава към Гърция, че трябва да си жертва живота, защото така мислят Радан, Мая и Тома, се изразява в санкция за държавата ни в размер на 2 млрд. лева. Толкова ще трябва да върне България за закъснението в строежа на магистралата. А тя не беше построена, защото еколози си заплюха региона за овладяване на други средства „в името на природата.“ 

 

Така въртележката минава от фалшивия сръбски доклад за състоянието на българските екосистеми, през угодническото слагачество на политик с неясна позиция и неуспешна кметска кандидатура и се стигне до пишман политици, които на наш гръб опитват да убедят Европа, че сме вредни за себе си. 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Rattrack

  11 Дек 2019 13:51ч.

  А краставицата съдържа 98% вода! Браво, Джендов, сети се за втория лифт на Банско. Без втори лифт няма биоразнообразие, нали така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али

  11 Дек 2019 14:41ч.

  На зелените хич не им дреме за биоразнообразието, да ви кажа. Само в джобчето да дрънкат пачки и бонбонки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много мразите тези Зелени, бе!

  11 Дек 2019 14:50ч.

  Дано поне е безплатно, че иначе е срамота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "На зелените хич не им дреме за биоразнообразието, да ви кажа. Само в джобчето да дрънкат пачки и бонбонки..."

  11 Дек 2019 15:13ч.

  Под всяко творение на Джендов има еднотипни по неграмотността си коментари и всички подписани с едно или двусрични имена. Ма, прояви малко креативност, моля!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за подставените фирми на МОСВ

  11 Дек 2019 15:22ч.

  Жални ни Джендов, как успя да заплетеш в едно писание "Енвимон" - подставената фирма на чиновниците от МОСВ и личността наТома Белев, който от години сигнализира, че в околната среда големите европейски проучвания на хабитати и видове се упорито се "печелят" не от БАН, научни институти, природозащитни НПО, а от две фирми, които имат по трима служители. Въпросните две фирми са "Дикон" и "Енвимон". И двете не разполагат с научен капацитет за да извършват горните дейности, но това очевидно не притеснява МОСВ. Важно е европейските средства да бъдат усвоени от подходящия човек на партията, който да се яви лице на скритата зад него организирана престъпна група за усвояване на европейски милиони. Преди дни Валя Ахчиева взела че извадила на показ далаверата на едната фирма "Енвимон", но някак удобно забравила другата "Дикон". Ползвайки нейното разследване Джендов(разбирай спонсора му), като типично мекере, се наел да припише казуса с фирмите на "любимите" му природозащитници и Тома Белев. Които, повтарям, от години сигнализират за анормалната евроусвоителска дейност на двете фирми. При което МОСВ демонстративно игнорира учените специалисти в БАН, Биологически факултет на СУ, Института по екосистемни изследвания, природозащитни сдружения. Резултатът от фирменото усвоителство е предаване в ЕС на скъпоплатени ДИЛЕТАНТСКИ доклади. Така, че доста гнусничък джендизъм ти се е получил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коце

  11 Дек 2019 15:25ч.

  Кви са тези зелени, които се интересуват само от пари, но не и от природа. Доста са се объркали като са се нарекли зелени или може би са имали предвид, че са зелени, защото мнооого обичат зелените банкноти. Щото в грижата за природата никакви ги няма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фирмите на МОСВ не са зелени, а сиво-сини

  11 Дек 2019 16:23ч.

  Коцето, преди да скачаш като бик на зелено е добре да разбереш до къде до къде е проблема близките до властта 2 фирми и от къде нататък са изопачени интерпретации на автора Джендов, целящи да пришият нещата от болната глава МОСВ на здравите глави на БАН, научните институти и организациите за опазване на природата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Niksana

  11 Дек 2019 17:22ч.

  Щях да се учудя, ако един път бяха защитавали изцяло България и не бяха намесени в скандал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затворено Общество

  11 Дек 2019 18:46ч.

  Heии Стефан Джендов, за кои зелени говориш ??? Кои са ЗЕЛЕНИ-ТЕ?????? Следя ти статиите и всички в един кюп слагаш с изъртанията, има и добри и лоши, а мълчиш за презастроявнето на черноморието дето сега ревете че туристи не идват..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rattrack

  11 Дек 2019 18:51ч.

  Джендов не я ли изработи тази сезонна лифткарта при Цеко, че още се мъчи с подобни пасквили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Асен Георгиев

  11 Дек 2019 19:28ч.

  Докато прокуратурата не започне да повдига обвинения на свързани лица със "зелените" - тези хора ще действат срещу България и ще използват финансирането за подпомагане на бизнеса и целите на Иво Прокопиев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до папагалите по-горе

  11 Дек 2019 21:26ч.

  Фирмите "Енвимон" и "Дикон" НЯМАТ нищо общо със зелените, природозащитниците, биолозите и специалистите по биоразнообразие. Това са фирми свързани с висши чиновници в МОСВ и създадени за да се източват европейски средства. Лесно е за проверка, но някак е неудобно за джендевчетата, защото ще трябва да пишат срещу свои дружки от модела "КОЙ".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Денев

  13 Дек 2019 1:21ч.

  Зеленясалите са разновидност на соросоидството. Вредители на държавата и народа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гларуса

  13 Дек 2019 22:03ч.

  Явно е гнусен тип този Стефчо/язък за хубавото име/ .Идва ски сезона и Олимпиеца Цеко е развързал кесията и натиска педалите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи