Защо Полша отложи затварянето на въглищните централи за 2049 г., а ние не можем?

Защо Полша отложи затварянето на въглищните централи за 2049 г., а ние не можем?

Защо Полша и Германия са извоювали години за затварянето на техните производства, за каквито са настоявали, а ние не можем? Това попита по БНР бившият зам.-финансов министър и енергиен експерт Георги Кадиев, цитиран от obektivno.bg. Той посочи, че за Германия посоченият срок е 2038 г., а за Полша – 2049 г.

Въпросните крайни срокове са приети със закон от парламентите на тези страни. Има точно разписан план коя година коя централа се затваря. От разсекретениете териториални планова, които кабинетът изпрати в петък на ЕК, става ясно, че 80% от производствените мощности на България ще бъдат затворени до 2030 г.

„Всички се съмняват, че това са фирмите, които ще спечелят от „справедливия“ преход“, коментира пред БНР Кадиев относно огласените индикативни списъци от фирми, които ще получат финансиране в процеса на енергийна трансформация. Според Кадиев няма никаква прозрачност и всички остават с впечатление, че „някой ще прибере едни пари“. Той посочи като пример една от фирмите, за която са предвидени 700 милиона евро за изграждане на фотоволтаици срещу ангажимента да се създадат едва 20 работни места.

Това на практика е единствената икономика, която има област Стара Загора. Лишавайки я от сърцето ѝ, тя на практика става безсмислена, изтъкна Кадиев.

Най-ощетени ще бъдат в комплекса „Марица Изток“. Ако мините и централата „Марица Изток 2“ затворят бързо, рязко, без да се осигури алтернативна работа, ще пострада не само област Стара Загора, но и областите Хасково, Ямбол и Сливен. Първите, които ще си заминат от региона, са младите хора. Това обезлюдяване, което е характерно за периферни области на България, ще го видим в центъра ѝ, поясни Георги Кадиев в предаването „Преди всички“.

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Кадиев нарече престъпни действията на правителството: „Абсолютно престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари.“

Графика 1 е енергийния микс на Електрохолд

Графика 2 е националния енергиен микс

Епицентър: Как властта лъже енергетиците, че тецовете ще работят до 2038 г. 

В последната редакция на териториалните планове е записано следното:  „С нарастващата роля на производството на електрическа енергия от нискоемисионни източници, в прехода се очаква 80% намаление на емисиите на CO2 в енергийния сектор до 2030 г. в сравнение с 1990 г. и над 90% намаление на емисиите на CO2 в енергийния сектор от 2035 г. нататък“.

Нека да обясним какво означава това в цифри: 

За базова година се приема 1990. Тогава България все още е била силно индустриализирана страна и въглеродните емисии в сектор „Енергетика“ възлизат на 68,27 млн. тона.

Целите за редукция до 2030 г. с 80% спрямо 1990 г. означават максимално емитиране на 13,65 млн. тона СО2. Редукция с 90% до 2035 г. означава максимално емитиране на 6,82 млн. тона СО2.

Към момента съгласно „Статистическа книжка за 2022 г.“, издадена от ЕСО в България съществуват следните инсталирани мощности на въглища:

ТЕЦ на лигнитни въглища: 4119 МВт 
ТЕЦ на черни въглища: 356 МВт 
Общо: 4475 МВт

През последните няколко години сектор “Eнергетика” емитира СО2 в рамките на 40 – 45 млн. тона в зависимост от обема на производството и натоварването на мощностите.

Това означава повече от трикратно намаление в рамките на следващите 6 години и шесткратно до 2035 година!

Редукцията на СО2 до 13.65 млн. тона до 2030 г. съответства на редукция на мощностите от 4475 МВт до 1450 МВт.

Редукцията на СО2 до 6.82 млн. тона до 2035 г. съответства на редукция на мощностите от 4475 МВт до 800 МВт.

За да се изпълнят указанията на териториалните планове, е абсолютно невъзможно да не се затварят ТЕЦ до 2038 г., както звучат обещанията и уверенията на министър-председателя.

Всички други твърдения са неверни и представляват явно и целенасочено изкривяване на действителната ситуация, въвеждайки в заблуждение както протестиращите миньори и заетите в ТЕЦ, така и всички български граждани.

Въпреки че са премахнати предишните клаузи за поетапно закриване на мощности (2900 МВт до 2030 и 1000 МВ до 2035), в действителност изискването за редукция на СО2 е още по-рестриктивно и дори увеличава необходимостта от затваряне на мощности и цели централи.

Разбира се, съдбата на въглищните мини, намиращи се в Западна България и Маришкия басейн, е предизвестена, поради липсата на пазар, където те да реализират произвежданата продукция.

Изчисленията показват, че до 2030 година ММИ ще трябва да свие производството си от 30 млн. тона годишно до около 14 млн. тона годишно, а до 2035 – под 9 млн. тона годишно. Това ще доведе до ликвидирането на цели рудници и освобождаване на работещия в тях персонал, въпреки че наличните ресурси в комплекса позволяват безпроблемен добив през следващите 60 години!

Териториалните планове застрашават националната енергийна сигурност, предвещават бърз и неминуем край на българската въглищна енергетика, без да очертават ясно и конкретно как, кога и с какво ще се заменят тези мощности, нито пък дават ясно и оптимистично бъдеще за заетите (пряко и косвено) над 40 хил. души в регионите Перник, Кюстендил и Стара Загора.

В допълнение на това България с около 1000 МВт е нетен износител на електроенергия и стабилизира нуждата от енергия в целия регион. При гореспоменатото намаляване на производствени мощности, износът изцяло ще се преустанови, а необходимостта на държавата за поддържане на енергиен баланс ще доведе до внос от над 1500 МВт.

Както се случи през зимата на 2017 г., въпросът е по-скоро може ли България да внася такива количества енергия, имайки предвид, че всички наши съседни страни изпитват остър дефицит по същото време. В такъв случай правилният въпрос би бил не на каква цена, а изобщо това възможно ли е и рискуваме ли да допуснем режим на тока?

 

Източници: obektivno.bg, БНР, "Епицентър"

 

 

Коментари

 • Митето

  02 Окт 2023 21:38ч.

  Причините са много,но ще ви кажа главната:Полша знае каква важна роля и е отредена от Хегемона и успешно се възползва от това.А колкото до България - отново опираме до ролята,отредена от Хегемона - някой интересува ли се от проблемите на статистите - на тях им плащан за да изпълнят каквото им се каже,ако се обадят просто ги премахват!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Следователно трябва веднага да построим АЕЦ Белене вместо да продаваме реакторите

  03 Окт 2023 6:53ч.

  Защо мълча Г. Кадиев, когато ГЕРБ договаряше с ЕК сроковете на затваряне? Защо синдикатите не гъкнаха през управлението на ГЕРБ? Трябва и ние да затворим ТЕЦовете 2049г. и да построим веднага Белене, иначе убиваме България. Това изисква и политическа промяна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  03 Окт 2023 9:05ч.

  А може БИ, защото поляците нямат пословица: "Преклонена главица сабя не я сече" !!! Ето защо на Булгаристан му отредиха ни ролята на глупака на масата за покер !!! И той в лицето на Ококорения, Простото, Плъха, Тиквата, Мравояда, Гнома, Жирафа, Магарето и всичката останала фауна и флора я прие !!! С любезното съдействие на малкия, НО МНОГО ПРОСТ НАРОД !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  02 Окт 2023 21:38ч.

  Защото територията се управлява от сервилни анално податливи еничари педераси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ние българите сме православни славяни, също като нашите братя - руснаците

  03 Окт 2023 5:59ч.

  Очевидно привържениците на западното робство не са част от православния славянски български народ. Българяни най-презряни са те.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ясно ли ти е сега, Кадиев?

  02 Окт 2023 21:51ч.

  Защото поляците, за разлика от нашите гнусни предатели, не се притесняват да защитават хората и интересите си. Те не се гънат, подобно на плужеци, както се гънат нашите чиновници, начело с т ова недоразумение Денков. Те не продават бъдещето на страната си, нито живота и препитанието на хората си, както правят това цялата сервилна шайка около сглобката. Едва ли в Полша някой си мисли, че парите по тези планове за справедлив преход ще отидат на друго място, освен при миньорите. В България всички са сигурни, че дори един цент няма да отиде при миньорите, всичко ще бъде откраднато от ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото поляците нямат пословица

  02 Окт 2023 21:55ч.

  "Преклонена главица сабя не я сече".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо Полша, защо, защо?

  02 Окт 2023 21:59ч.

  Отредиха ни ролята на глупака на масата за покер, И ние в лицето на Ококорения, Простото, Плъха, Тиквата, Мравояда, Гнома, Жирафа, Магарето и всичката останала фауна и флора я приехме. С любезното съдействие на президента.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Х*й

  02 Окт 2023 22:04ч.

  Банана Рипъблик ъф Бългейрия. Хахахаха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко изглежда прозрачно ясно

  02 Окт 2023 22:06ч.

  Решили са, че територията на България е подходяща за бази срещу Русия. Подкупиха слугите на комунизма, понеже са ги проучили, и са знаели че са достатъчно продажни и алчни. С тях направиха демократичен преврат, с тях искат да направят и ликвидацията. После ще ги възнаградят с къща на остров. Всичко останало са някакви дребнави подробности. Ако ще ни има, да не бъдем разделени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • viva

  02 Окт 2023 22:09ч.

  Защото в Полша енергията от кюмюр е 75 % от произвежданата. Въпреки това имат ГРАФИК за закриването й. Работещите в сектора, включително мините, са намалени от 2 000 000 на 300-400 000! Нови не се НАЗНАЧАВАТ и не се ОБУЧАВАТ! А тук се иска до 38 година, но запазен капаацитет на 100 %! Е как да стане? Въглеродните емисии се плащат от 2005 година а на нЕкои им направи впечатление едва наскоро. Освен това има ли някой колко са служителите в двете американски централи и колко в държавната? Това там производствени или социални структури са?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има подробности

  02 Окт 2023 22:23ч.

  Ако нямаме производство от държавните тецове, най-вероятно ще излизаме на улицата да се топлим взаимно и да мятаме камъни. Освен това държавните мини, следва да се преобразуват пак в държавни структури. Иначе най-вероятно ще се захранят няколко бизнесмена със соларни паркове, които ще продадат на Турция, защото ще им пусне да работят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Странна статия

  02 Окт 2023 22:43ч.

  Започва с въпрос. Прочетох я и не намерих написан отговора. Дали няма отговор защото е обиден за българите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма никаква полза за природата

  02 Окт 2023 22:53ч.

  От тези квоти. Определянето на 1990 г. за някаква базова година е измишльотина, но удобна математически. Всичко е тотална банкерска сметка, предрешена като загриженост за природата. Не, това е загриженост за природата но в частна полза, за да могат тези които определят тъпите правила, да си карат яхтите, да си пият шампанското където си поискат, и да ни се присмиват на наивността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атмосфера на Земята

  03 Окт 2023 14:00ч.

  99 % от въздуха е азот (78%) и кислород (21%). Въглеродният двуокис (СО2) е едва 0,032% и е посочен от Световната зелена сатанинска мафия, на глупаците по света, за виновник за "парников ефект". В резултата глупаците по света се вълнуват за "парниковия ефект", плащат му данъци (такси за въглеродни емисии), обедняват, мизерстват и измират, докато свръх-богатите капиталисти сатанисти забогатяват за тяхна сметка и си пият шампанското на яхтите. ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН ТОТАЛНА ИЗМАМА И НАЧИН ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА "ИЗЛИШНИТЕ ХОРА" И ЗАМЯНАТА ИМ С РОБОТИ И ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пасмена

  02 Окт 2023 23:18ч.

  Защото сме една чалгаджийка пасмена за това... мислеща си че нищо кой знае какво няма да се случи. Апел към мангалите. Цигани няма да има ток да слушате кючеците си беееееееееееееее.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • денк0ф е диверсант

  03 Окт 2023 0:39ч.

  ШОК: американският диверстант и шпионин денк0ф се моли на американския посланик да не подава оставка!! "Служа ви вярно, работя за вас, ваша светлост Мертен, не ми пука нито за България, не ми пука нито за българите! САЩ и и тоталното имплементиране на LGBT в България са моите приоритети, зададени от вас, ваша светлост Мертен! Ще заличим християнството и ще забраним хетеросексуалността в България!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пише се Мертен, но се произнася Мъртън

  03 Окт 2023 7:01ч.

  Да, всички нещастия идват САЩ. Чучулката ги препредава и умножава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото сме бабуини

  03 Окт 2023 1:27ч.

  спецове по ганювщина. Щом гоуеми синдикалист пиян Манолчо играе против тез де му плащат чл. внос да папа, за ква държава иде реч.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ясен отговор с едно изречение

  03 Окт 2023 9:22ч.

  Защото Полша има политици, мислещи за народа си, а България има долни продажници и подлоги!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  03 Окт 2023 9:22ч.

  Отговора на въпроса е прост: Защото ни управляват гнусни, алчни дебили, крадци и подлоги! А защо ни управляват точно такива човешки екскременти също е ясно: Всеки народ си заслужава политиците, които САМ си е избрал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защото

  03 Окт 2023 10:18ч.

  Полша има индустрия, на която ѝ е необходима енергия, ние нямаме. Защото Полша е троянски кон на хегемона в Европа - и затова си позволява да се зъби на лемурите в Брюксел, а ние сме територия, определена за зачистване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smopenue

  03 Окт 2023 10:55ч.

  Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  03 Окт 2023 11:29ч.

  Прасета не може, а кучета и котки може! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • защото в полша

  03 Окт 2023 11:35ч.

  няма рубладжии

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Полша има злотаджий,

  03 Окт 2023 16:21ч.

  а българското мафиотско правителство е евро-центаджийско. Евтино е на народните български левове, с които са построени българските топлоцентрали и са скъпи на брюкселските центове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  03 Окт 2023 12:25ч.

  Как защо? Защото управниците ни са жалки слуги на чужди сили, всичките с много малки изключения! Защото са евро гейски слуги! Погледнете Академика Мишок как гузно, страхливо и отвратително гледа! Макар и да има малко ум, знае че е жалък предател на България! Така са и остналите от кохортата, знаят, че предават Бългрия за няколко сребърника! Отврат са, но ние сме стадо овце понеже ги търпим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  03 Окт 2023 13:31ч.

  Защото нашите управляващи не защитават народните интереси, а своите лични, те не са патриоти, както би следвало като посочените управници на другите държави, а лъжливи и алчни предатели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Можем, можем...

  04 Окт 2023 12:00ч.

  ние искаме да гепим едни милиарди от Европейските данъкоплатци и всичко да откраднат едни наши фирми, а нищо да не отиде за действителните потърпевши от новия "преход", за което всъщност са предвидени парите от НПВУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ghost

  04 Окт 2023 20:56ч.

  Що е народ? Аз съм народ, Денковв е народ, Шиши няма как да го изключим, ви е сте народ. И викате че моят интерес съвпада с този на Кире, Денков, Шиши, Баце, Корни, Копейкин ,Костов...едва ли. А листите те ги редят, вие легитимирате управляващите в една съмнителна процедура. И чий интерес очаквате да защитават? На чобаните ил на уфсите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи