Защо отказах да присъствам на представянето на романа на Лазар Мурджев “Дневници от ъгъла”? Заради масонската оптика

Защо отказах да присъствам на представянето на романа на Лазар Мурджев “Дневници от ъгъла”? Заради масонската оптика

Автор: Дарина Григорова Следвайте "Гласове" в Телеграм и Инстаграм 

Нямаше да пиша този текст, ако г-н Лазар Мурджев не си беше позволил да цитира част от личното ми съобщение до него във вайбър /без да иска съгласие/, в което описах мнението си за романа му и обясних защо отклонявам молбата му да участвам в представянето на книгата. Г-н Мурджев лукаво е спестил последното мое изречение: “Защо няма да дойда. Заради масонската оптика. Далече съм”.

А сега за спестената от писателя масонска оптика, моято видях в романа “Дневници от ъгъла”. Този роман изцяло е пропит от окултна символика и антиправославно възприятие на света, може да се каже, че е апология на масонството, при това поднесена като благородна цел в полза на отечеството. Внушението, че може да съществува “православен орден” с патриотични цели за съблазняване на романтично настроени, неукрепнали души, които да се почувстват избрани, аристокрация-менте в ръцете на свои, а после и на чужди служби. 

Поантата на романа е дискредитацията на личността на Нюйоркския митрополит Андрей, внушава се, че той е масон 33 степен, оттук обожествяването му, “това бе Бог, при това българин” /Вж. Л. Мурджев, с. 111, 134/, както и други версии, поднесени умело като “художествена измислица”, но всъщност са литературно отмъщение заради православния живот на митрополит Андрей. Защо отмъщение? Защото митрополит Андрей през целия си живот се е борил с икуменизма, основният инструмент на антиправославната масонска оптика. 

Ще цитирам част от дневника на митрополит Андрей, публикуван в сериозното, съвестно и аналитично изследване на Момчил Методиев: “Нюйоркски митрополит Андрей. Биография. Спомени. Дневници”, от 2016 година, което препоръчвам на всеки, защото е написано коректно по извори, с документи от личния фонд на митрополит Андрей в ЦДА, както и с материали от разсекретените архиви на ДС, по разработки на българските служби. 

Митрополит Андрей споделя в дневника си, в самия край на живота си, на 13 ноември 1971 година: “Интерконфесионализмът на ИМКА мина в Световния съвет на църквите и днес в икуменизма, който стана голямото оръжие на масонството – активитет на Люцифера”. /Вж. М. Методиев, с. 545/

Бъдещият митрополит Андрей или Стоян Петков, още през далечната 1924 година отправя официално писмо до софийския митрополит Стефан в защита на православието от икуменизма на протестанстската организация ИМКА, от “неутралното християнство” на “интерконфесионализма”, които тя проповядва. “Неутрален” християнин е нещо като полукатолик, полупротестант, всичко каквото искаш, но не и православен. ИМКА е настоявала православните дружества в България да подменят “православно” с “християнско” в наименованието си, за да бъдат “неутрални”. Неутрални от православието. [Впрочем терминът “джендър неутрален” е от същия извор, но в наше време]. През 1924 година бъдещият митрополит Андрей предупреждава, че “модерната проповед за “неутрални” и “интерконфесионални” организации е “рак в църковната гръд”, “най-страшното и най-голямото пипало, което Антихристът пуща пред себе си на света” /Вж. М. Методиев, с. 28–29/.

“Интерконфесионализмът” е сърцевината на икуменизма, да размиеш православието, християнство без Христа, а в наше време понятието става “трансконфесионално”, икуменическият събор в Крит от 2016 г., провален благодарение на Българската православна църква, отказала да участва в него. Не случайно невселенският патриарх Вартоломей не се посвени да упрекне за този отказ и осуетени икуменически планове патриарх Неофит на погребението му.

В дневника на митрополит Андрей има и важно споменаване на Константинополския патриарх Атинагор, масон, поставен от САЩ във Фенер.  Срещат се в София на 20 октомври 1967 г., а митрополит Андрей описва реакцията на Атинагор, когато го вижда: “намръщи се и не можа да скрие омразата си”. След участието на митрополит Андрей в конференция в Бачковския манастир, на 23 октомври същата година, той записва реакцията на цариградския патриарх и на доклада му: “Това, което съобщих, огорчи Атинагорас, а после прегръдки, че ме обичал и кани да му гостувам в Цариград” /Вж. М. Методиев, с. 316–317/. 

За тази си ревност в православието и битка с икуменизма, след като е постриган за монах и избран за епископ Андрей, анонимна брошура се опитва да го представи като “религиозен маниак”  /Вж. М. Методиев, с. 43–44/. В наше време се използва термина “православен джихадист” за орезиляване на православните, водещи същата битка – с икуменизма, с фанариотите.

Ако за митрополит Андрей икуменизмът е “голямото оръжие на масонството”, в романа на Л. Мурджев образът му е подменен на масон 33 степен, на тези, с които се е борил – “активитетът на Люцифера”. Кой спомен за митрополит Андрей ще остане в българската памет? Истинският образ на бореца с икуменизма за чистотата на Православието, Нюйоркският митрополит Андрей, на академичното изследване на Момчил Методиев, което ще се прочете от тесни специалисти? Или подмененият образ на митрополит Андрей през масонската оптика в художествения роман на Л. Мурджев, до който Дан Браун бледнее по силата на внушенията, преплетени с истински събития от нашата съвременна история? 

За православния човек важна е паметта пред Бога, не пред хората, от тази гледна точка митрополит Андрей е неуязвим, Царство му небесно. Но за българската памет е важно да не се съблазняват хората с подменения образ на митрополита през масонската оптика.

Нямам нищо общо с това литературно активно мероприятие.

P. S. И още нещо, което е клевета - на сайта на Л. Мурджев е публикуван текст от мое име, който не съм писала от началото до края, за което категорично заявявам. Но понеже се споменава за богомилите в него – богомилството е дуалистична ерес, манихейство, има много имена, в основата си е антиправославно. Нямам нищо общо и с това. 

Вж: “Неприсъщности за Православието”.
https://www.brodbg.com/news-3-1887-NEPRISaSchNOSTI_ZA_PRAVOSLAVIETO.html

 

 

Коментари

 • Освен хубавица е и умница...

  03 Юли 2024 14:22ч.

  ...тази Дарина! Браво на жената!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юдомасон

  03 Юли 2024 14:41ч.

  Книгата ще се продаде в голям тираж, а твоят отказ е глас в пустиня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  03 Юли 2024 15:03ч.

  Колко голям ? 183 бройки ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  03 Юли 2024 15:19ч.

  Вероятно тиража ще напроява 666 бройки...децата на сатана нещо си повярваха, но не знаят, какво ги чака...адът не е измислица

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дир

  03 Юли 2024 16:03ч.

  ада е тук на земята, а там може да е градина, а може и нищо да е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ако отказът на Дарина т глас в пустиня според юдомасона

  06 Юли 2024 14:32ч.

  Голям комплимент, глас в пустиня е казал за себе си Иоан Кръстител, но думите му са дошли до днес :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историк

  03 Юли 2024 15:02ч.

  Поздравления за проф. Григорова! Както винаги точна и достойна позиция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  03 Юли 2024 15:20ч.

  имаме работа със световно зло - сатанистите. евреинът Зеленски извършва терористични актове на руска територия и иска от НАТО да го защити – сериозно ли, бе, наркоман нещастен? след устроения на 22 март терористичен акт в „Крокус“ (с над 140 убити), любимите на КОХОРТАТА сатанисти на 2 април вкараха в Русия взривни устройства с общо над 70 кг британски пластичен взрив, монтирани в православни икони за устройване на терористични актове в църквите на Великден! дано Господ (или Провидението) да удари по укрофашистите и по техните помагачи в НАТО и у нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куно

  03 Юли 2024 15:36ч.

  „Дан Браун е дребна детска измишльотина на фона на романа „Дневници от ъгъла“, пише проф. Дарина Григорова... В Овалната зала та БЧК бе представен новият роман на Лазар Мурджев „Дневници от ъгъла“ в присъствието на цяло съцветие от професори и генерали. Предговора на един от най-мъдрите хора в съвременна България, проф. Андрей Пантев, представи професорът от НАТФИЗ РУМЕН РАЧЕВ... Повече, виж тук: https://epicenter.bg/article/Profesori-i-generali-pochetoha-noviya-roman-na-Lazar-Murdzhev--quot-Dnevnitsi-ot-agala-quot-/355108/11/0 И на кого да вярваме сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  03 Юли 2024 15:46ч.

  Цяло съцветие на братската верига, добри сатанисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила

  03 Юли 2024 15:59ч.

  Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моите почитания,

  03 Юли 2024 18:26ч.

  проф. Григорова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валя

  03 Юли 2024 18:35ч.

  Нямам експертния и научен потенциал на проф. Григорова, но от всичко, което съм чела или слушала от нея, е предизвиквало моето възхищение и гордост - тя е истински български Будител ☝️ В тази неетична постъпка спрямо нея, отново спокойно и аргументирано 👍 Респект 👏👏👏

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икомунизма на МиткоГригорова

  04 Юли 2024 1:07ч.

  Идно въженци на гушата и кат увиснали на идно клонче с удрезэна тзитзка - съща зойтшито космонафска

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Икуменизъм = ерес: "Църквата Христова не съществува, никой не знае истината, Църквата започва да се строи едва сега..." Защо е това мъчение - за власт и пари?

  04 Юли 2024 10:05ч.

  На кого е нужно това сливане - единство на християнските църкви БЕЗ Христос за Една Църква?! ........ Православния възглед за "Една Църква" - винаги разбира само истинно вярващите православни хора!" ......... Икуменизмът (на гръцки: οικουμενικός, икуменикос, в превод - вселенски) е ДВИЖЕНИЕ ЗА СЛИВАНЕ В ЕДНО на ВСИЧКИ християнски Църкви. Основният инструмент на икуменизма е диалог и обща молитва. Това ли искаше папа Франциск през 2019 г. в София - с обща молитва Православието да върви към вливане и размие в "неутралното" християнство. Защо искат размиване на Православието, защо им е неутрално християнство, защо?! За власт и пари ли... За нов Месия? ЗАЩО НЕ ХАРЕСВАТ УЧЕНИЕТО НА ХРИСТОС? ... А масоните за какво се борят, какво и кого защитават?! ... още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Масоните са универсалисти и против идеологиите за идентичността!

  04 Юли 2024 10:21ч.

  Пълна каша и противоречие следователно дори в художествената измислица примесена с исторически факти във въпросната книга. Понеже МАСОНИТЕ се самопредставят като НАДнационални универсиалисти, т.е. най-простия пример - държавите трябва да станат безименни, понеже не може да има французи (коренно население) и име на държава Франция и затова се пълни с многохилядна мигрантска паплач за претопяване на идентичността на французите! Същото се прави и с Италия - няма да има италианци и име на държава Италия, същото с Германия... , може би предстои и за България (внасяме работна ръка от Индия!) ... няма да има нито българи, нито България. Това ли искат българските масони, тамплиери? ... още ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Заселването на Франция от чужди народи е политически и религиозен проект, който причинява огромни загуби на нейната икономика"

  04 Юли 2024 10:28ч.

  Това ли искат българските масони, тамплиери и прочие тайни общества? МАЗАЛО кашаварник от човешка маса без корен, трупове, които могат да търкалят накъдето искат. Това ли искат масоните и за какво им е? ... Митрополит Андрей е бил български родолюбец патриот православен християнин и НЯМА КАК, дори и измислено да се представя като Масон - Универсиалист противник на Идентичността - личностна и национална? Затова ... Поздравления и поклон пред интелигентната мисъл на проф.Дарина Григорова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тук

  04 Юли 2024 10:36ч.

  https://pogled.info/svetoven/evropa/vav-frantsiya-masonska-sekta-organizira-antiruski-mitingi.170710

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всички светила учени - обяснете на обикновените хора

  04 Юли 2024 10:35ч.

  Как наднационалната идеология е и ... патриотична? - https://epicenter.bg/article/Profesori-i-generali-pochetoha-noviya-roman-na-Lazar-Murdzhev--quot-Dnevnitsi-ot-agala-quot-/355108/11/0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И така....

  04 Юли 2024 12:45ч.

  Като кажеш в България "Ние сме католици", отвръщат ти "А ние сме християни". Не православни, а точно християни. При все че християнството в Бразилия е много по-различно от това в Корея, те се наричат католици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • леко фриволни

  05 Юли 2024 9:56ч.

  Са ашладисванията на масонството с икуменизма от другарката Григорова. Не че не са възможни, но от единични личности да се правят грандиозни обобщения, теологични , не е много коректно. Манипулативно е. И понеже Григорова никак не е глупава, явно манипулацията е поръчкова. Масонството е ЗЛО, отдавна разкрито и осветено. Така че неговата актуалност не е такава, каквато е била примерно през 1789 или 1917. Икуменизмът е спорен като ерес. Обявяването на Православието и православните за единственото възможно Християнство и единствените истински християни , идва малко догматично в повече. /пиша го от позиция на редови кръщаван православен и скромен мирянин/ . Фанатизмът не е това от което има нужда Православието днес, защото десетте заповеди са еднакви и за нас , и за другите християнски конфесии. Католиците, с които сме най-близки като догма /без да сме идентични ! Имаме разлики в тълкуванията на Бог Отец- Свети Дух-Бог Син / не настояват православните да се "слеем с тях". Редовите католици уважават нашите особености и желаят духовно общение с нас без да ни налагат техните особености, ритуали и различия. Търсейки общото между нас като християни, а не отликите. Смея да твърдя че общите неща са повече от разликите. Това не е "икуменизъм". Впрочем през 20-ти век, в съветско време, най-силни икуменисти са били православни водачи на Руската Православна Църква. Григорова да си направи историческите справки... Добре е че е отказала да учавства в промоция на масонска апологетика. И толкова. Няма нужда от това да прави публичен капитал, нито да развива спорни тези с политически привкус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Към 9:56 ч. - Вместо проф.Григорова..

  05 Юли 2024 12:38ч.

  Субективното Ви мнение е решило да сравнява - православие и католицизъм, което не е вярно нито за икуменизма (що е то, вижте в енциклопедиите), нито се чете в мнението на проф.Дарина Григорова. Размиването на православието, и превръщането му в "неутрално" християнство - кой го иска пишещият "леко фриволни"?! Последното Ви изречение повдига завеската на завистта. Не ли?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " понеже Григорова никак не е глупава, явно манипулацията е поръчкова"

  05 Юли 2024 17:14ч.

  Единственото, което е явно, е, че сте написали злобни глупости. Не завиждайте на проф. Григорова за ума, познанията, доблестта и достойнството, с които се държи, говори и пише в публичното пространство. Тя е една от малцината в наши дни, които не се страхуват да кажат истината. Завистта и злобата, дори витиевато прикрити във Вашия случай, няма да Ви направят нито толкова умен, нито толкова знаещ, нито толкова доблестен и достоен. Завистта и злобата са участта на посредствения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да си провери пак мотивите

  05 Юли 2024 14:22ч.

  Колкото и да е странно, богомилският гносис не изхожда от и не визира гносеология, а има изцяло иманентистки, онтологичен мотив, свързан сбоготърсачество, изхождащо от свободата, респ. откъм Истината. Познанието, когато се превърне в гносеологично мотивирано универсалистично предание, е грях на самоотчуждението, и сума ти църковни учения поемат върху плещите си тоя грях, разбира се, за да ги има и (навярно без да го искат) правейки услуга на "княза на тоя свят")... но догмата и императивът са знание, а не всякога живо битие. Връзката с Живия Бог е конкретна, непосредствено съборна, и следователно би следвало да се базира на конкретна тоталност, тя е онтология на Живия Смисъл, преди да бъде историческо предание и безкритично следване на митологични предписания. Живеем в есхатологичните последни времена, и преди проповедта (с присъщия й демонократизъм), ние, избраните, правещи усилия да не прекъсват саморефлексията си, търсим изповедта (макар, като всички човеци, да не сме предпазени от дуалистичния демонизъм).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • автопоправка

  05 Юли 2024 14:23ч.

  *С боготърсачество

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-доброто огледало

  05 Юли 2024 22:44ч.

  Боже, миличка, ама то и прическата ти, и дрехите ти, и заниманията ти, и ежедневието ти са "пропити от окултна символика и антиправославно възприятие на света", не забелязваш ли? Дори часовникът ти има окултна символика, в историческа ретроспекция. На всичкото отгоре не е изработен за първи път в Русия. Къде ви е праксисът, самодоволни фанатизирани позьори, които, бидейки позьори, няма как да сте автентични и във фанатизма си? И защо след "защо" професорите в България спряха да слагат въпросителни? Каква интелегентска комедия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 22:44 ч. - самопредставяте се като "криво огледало"

  06 Юли 2024 8:41ч.

  Защо се заяждате с проф.Григорова, напълно неразбираемо, ей, така, заради участието ... Не можете да преодолеете егоизма и завистта си, понеже НЕ разбираме - какво "антиправославно възприятие за света" Ви гони в ... прическата, дрехите, заниманията, часовника. Ехоооо, хора за друго става въпрос по тази тема - ЗА ПОДМЯНАТА, за лъжата и заблудата, за измама и разрушаване на човешката същност! - да не може да различава и да не може да открива разума, Истината, Правдата и Справедливостта, за да бъде човека НЕ свободен, а лесно манипулируем управляван... ... Защо и на кого е нужно такова объркано и обърквано целенасочено, човешко общество?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-доброто огледало

  05 Юли 2024 22:47ч.

  Инак, и той Лазар ми изглежда пълно куку. Ловец, художник, писател и офицер! България се е превърнала в най-голямата психиатрия в Европа, но трябва да не си луд, за да забележиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без да се заяждаме с Григорова

  06 Юли 2024 23:04ч.

  Две аксиоми. Няма истински вярващ комунист. Също така криптокомунист. Второ - както е омерзително да влачиш пари от Козяк 16 , така е омерзително и да влачиш пари от Путин. Професорката си знае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи