Започнете да казвате истината за Украйна

Започнете да казвате истината за Украйна

Автор: Сумантра Маитра, theamericanconservative.com Следвайте "Гласове" в Телеграм

В навечерието на срещата на върха на НАТО президентът Байдън остава в капана на своята реторика

За НАТО няма какво ново да се обсъжда. Помислете за двете най-нови допълнения – на Джъстин Логан и Джошуа Шифринсън във Foreign Affairs и на Питър Хичънс в Compact. Циникът в мен е скептичен, че подобни рационални аргументи ще сменят мнението на другия лагер, макар че могат да убедят колебаещите се. Поддръжниците на приемането на Украйна в НАТО се аргументират от позицията на вярата.

Основният спор за приемането на Украйна засяга следните точки. Първо, Украйна е силна държава и поради това ще засили НАТО. Второ, Украйна е слаба държава и поради това се нуждае от НАТО, за да започне ядрена война in extremis в защита на украинските граници. Трето, Украйна е стратегически важен недвижим имот и е от жизнено значение за сигурността на НАТО, поради това тя трябва да бъде в Западната сфера. Четвърто, Украйна е бастион на демокрацията, свободна е да решава за присъединяване към НАТО и се бори за оцеляване, затова трябва да ѝ помогнем.

Излагането им по този начин опростява обикновено умишлено заплетените и объркани глупости на поддръжниците на Украйна и показва колко нелепо е всяко от твърденията. Ако Украйна е силна държава, тя не би трябвало да се нуждае от НАТО и може да се откаже от претенцията за слабост. Фактът, че Русия и Украйна в момента са въвлечени в скъпоструваща патова ситуация, показва, че нито една от тях не е силна, нито е особено слаба, и че Русия, каквото и да иска, всъщност няма капацитет за континентална хегемония.

Независимо от слабостта или силата на Украйна, тя не е достатъчно стратегически обект, за да оправдае ядрена война. Овладяването на Европа или превесът в атлантическия баланс на силите не зависи от това кой контролира Бахмут или Крим, и никой здравомислещ не би трябвало да иска да заложи Масачузетс срещу Мариупол. Все пак Украйна беше от другата страна в Студената война. Ние излязохме от нея много добре.

Ако оставим настрана погрешните стратегически аргументи, поддръжниците на Украйна в НАТО говорят за моралния императив да бъде подкрепен свободният избор на демокрацията. Това противоречи на логиката. Украйна едва ли е функционираща демокрация. Свободният избор на Украйна няма връзка с този въпрос. НАТО е отбранителен алианс, а членуващите държави също са свободни да правят брутален анализ на разходите и ползите от ангажирането в ядрена война от името на нов член, който е във война с ядрен съперник. Не всяка демокрация, или стремеж към демокрация си струва воденето на война. Географията е съдба.

Чест прави на президента, че той изглежда разбира тази главоблъсканица. Джо Байдън е стар боец от Студената война и в него има някаква остатъчна реалполитика. Той се придържаше към графика на предшественика си за изтегляне от Афганистан, въпреки че собствените му военни се опитваха да забавят процеса и да го принудят да се бави – до такава степен, че самото действие стана хаотично. Смята се също така, че той е против активизма на собствения си Държавен департамент по отношение на пряко участие в Украйна. (Също в негова защита, той беше единственият разумен глас против Либийската интервенция в 2011 г., когато беше вице-президент.) Всичко това показва, че можеше да бъде много по-зле, с Камала Харис като президент и Саманта Пауър и Евелин Фаркас като нейни съветничкии за Украйна.

Обаче Байдън е в капана на собствената си грандоманска реторика за демокрация и човешки права. Въпросът за Украйна не се отнася по същество за нито едно от тях. Това е простият стратегически проблем за по-малкото зло. Единственият американски военен интерес беше за унищожаване на руските фронтови части. Това е постигнато. Възстановяването и изграждането на Украйна не е американски проблем, предвид близостта на Украйна до богати страни в Европа. Европа трябва да понесе икономическата тежест на подкрепата за Украйна, ако това е от интерес за тези страни.

Украйна просто не си заслужава възможна ядрена война, предвид стратегическата ѝ нерелевантност за сигурността на американската държава и асиметрията спрямо руско-американските интереси. Това е безсърдечната истина. Докато Байдън продължава да стои в моралната страна на въпроса, голямата американска стратегия в Европа ще продължи да бъде непоследователна.

Доктор Сумантра Маитра е старши редактор в American Conservative и избран асоцииран член на Кралското историческо общество.

Източник: theamericanconservative.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • баба мара

  11 Юли 2023 15:57ч.

  украина е мюре на никои не му пука за нея целта е русия и ресурсите 78 години европа живя в мир ама не сащ не могат да живеят в мир целта им е печалбите от оръжието воините ги изтеглят далеч от техните граници очакванията ми са за китаиски бази в куба и накарагуа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dimitrov

  12 Юли 2023 12:02ч.

  Днешните баби са грамотни, а ти си просто някакво неграмотно същество, след като граматика и правопис са ти непонятни. Иначе мислиш правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Война ще има. Отровата САЩ няма как иначе да се нутрализира

  11 Юли 2023 15:57ч.

  Ще трябва английският език да стане мъртъв език. Вероятно заедно с други западно-европейски езици.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Юли 2023 16:10ч.

  Някак си опцията за ядрена война не ме притеснява.Дали Украйна ще бъде приета в НАТО или не няма особено значение.Руската Умперия ще продължи своята брутална война на заличаване. Поредно видео.Този път от руските ВДВ .Унищожаване на украински части... https://t.me/boris_rozhin/91814

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цип ли си, или копчалък,

  12 Юли 2023 12:15ч.

  Ако Русия включеше модуса на тотална война за заличаване…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  11 Юли 2023 16:20ч.

  Много руски офицери казват, че предпочитат нощните битки защото "ние имаме прекрасни уреди за нощно виждане а украинците нямат."... Ето едно подобно видео : https://t.me/boris_rozhin/91813

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  11 Юли 2023 16:45ч.

  Краварската статия сведена в едно изречение: Ос*ахме положението, време е Европа да плати сметката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Единственият американски военен интерес беше за унищожаване на руските фронтови части. Това е постигнато."

  11 Юли 2023 18:45ч.

  Ами ако това е постигнато, тогава най–маловажният от всички възможни въпроси е защо изобщо е написана тази статия. Ако вие сте унищожили руските фронтови части, тогава кой в момента е в дюкяна,. Украинците не би ли следвало да настъпват свободно, а вие вече да сте на онази база в Крим, за да си довършите внезапно прекъснатото през май 2014. Въобще за какво става дума?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валпет

  11 Юли 2023 19:16ч.

  Пропуснато е най-важното: На САЩ повече не им се занимава с Украйна. Каквото можаха спечелиха и от Украйна, и от Европа. Последната вече се съвзема и повече не иска да дава. А Украйна да се оправя сама, като има глупостта да се скара с ядрения си съсед и роднина (от няколко стотин години!).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за идиот трябва да си

  11 Юли 2023 20:21ч.

  За да ти мине през главата, че нещо може да оправдае ядрена война? Значи ако Украйна беше достатъчно значима, това би било достатъчно за да се унищожи човешката цивилизация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за идиот трябва да си

  11 Юли 2023 20:21ч.

  За да ти мине през главата, че нещо може да оправдае ядрена война? Значи ако Украйна беше достатъчно значима, това би било достатъчно за да се унищожи човешката цивилизация?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  11 Юли 2023 20:52ч.

  "Докато Байдън продължава да стои в моралната страна на въпроса". Проблемът на САЩ е, че се опитват да маскират циничния си интерес с морална или псевдоморална реторика. И някои им се връзват, а после се изненадват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Idealist

  12 Юли 2023 0:37ч.

  Марионетката Зеленски накрая ще завърши като Дучето, обесен надолу с главата от украинците!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • готин пич

  12 Юли 2023 0:38ч.

  Йелоустоун си проси внезапно изригване. Това да слушаш брътвежите на западащите политически, икономически и военни невежи е все едно да се вторачиш в онова, което жената говори в едно семейство. Хем много и излишни приказки, хем малко или никаква истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • GEORGI

  12 Юли 2023 10:33ч.

  ИМА ЛИ ОЩЕ УКРАИНА

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Невероятно заблуждение

  13 Юли 2023 3:05ч.

  Не важно дали Украйна е значима, важно е да се харчи оръжие и се продава, за да се спаси фАЩ. от фалит и бунтове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • брътвежите на западните политици

  13 Юли 2023 17:21ч.

  а и на евроатлантиците, според мен се дължат на факта, че всички проумяха наглостта на Зеленски и разбраха за автогола, който ще си вкарат, ако приемат Укр. в НАТО. Просто Зеленски не им трябва! На тях им трябват политици като ББ и сие - каквото им поискаш - готово!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банкер

  16 Юли 2023 22:11ч.

  НАТО ми прилича на клиентски портфейл.Хората,които са работили в банки знаят какво означава.Колкото е по-голям,толкова по-добре,затова трябва да се разширява.Украйна е ненадежден и рисков клиент,защото сега твърде бедна и трябва да има стабилен гарант,който да поема вноските при нужда.Но Щатите отказаха да станат гарант и затова няма как тази разорена държава да влезе в НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  18 Юли 2023 11:17ч.

  Стигнах само до тук: "Чест прави на президента, че той изглежда разбира тази главоблъсканица." - абе ей - индианец - президентът ти не разбира дори кога сфинkтерът му е решил да даде свободно в неподходящо време и на неподходящо място, хахахаха. Русия била слаба? Понякога ми се иска наистина Путин да бъде свален от радикалните военни, които го обвиняват, че пипа с прекалено меки и кадифени ръкавици - само за да ви видя как ще напълните гaщите, докато двумилионна руска армия гази като валяк всичко по пътя си чак до Франкистан !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самарин

  18 Юли 2023 15:26ч.

  Гаден американски,вече омършевял ястреб,седи си говедо на халтавия си задник,гледай си пенсията,не се меси в съдбата на народите. Наркомана от Киев е като послушно улично куче в ръцете ти,ти правиш каквото си искаш с него,но ще ти се съкрати пътя.Гадни идиоти,какво търсите в Европа и по другите континенти на света?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи