Започна глобално финансово цунами

Започна глобално финансово цунами

Уилям Енгдал, globalresearch.ca Следвайте "Гласове" в Телеграм

От създаването на Федералния резерв на САЩ преди повече от столетие, всеки голям финансов колапс е бил умишлено задействан от Централната банка с политически мотиви. Ситуацията днес не е различна, когато е ясно, че Фед действа с лихвеното си оръжие, за да разбие най-големия спекулативен финансов балон в историята на човечеството – балон, който той създаде. Глобалните катастрофи винаги започват от периферията, като например Австрийската Creditanstalt или фалита на Lehman Brothers през септември 2008 година. Решението на Фед от 15 юни да наложи най-голямото увеличение на лихвите от почти 30 години насам, когато финансовите пазари вече са в колапс, е гаранция за глобална депресия и още по-лошо.
Мащабите на балона от „евтини кредити“, който Фед, Европейската централна банка и Японската централна банка създадоха с изкупуването на облигации и поддържането на безпрецедентни, почти нулеви или дори отрицателни лихвени проценти вече 14 години, са отвъд въображението. Финансовите медии го прикриват с ежедневни глупави репортажи, докато световната икономика се подготвя не просто за така наречената „стагфлация“ или рецесия. Това, което предстои през следващите месеци, ако не се стигне до драматичен обрат в политиката, е най-тежката икономическа депресия в досегашната история. Благодарение на глобализацията и на Давос.

Глобализацията

Политическият натиск зад глобализацията и създаването на Световната търговска организация, въз основа на търговските правила на Общото споразумение за митата и търговията (ГАТТ) от Бретън-Уудската система, заедно със споразумението от Маракеш от 1994 г., гарантира, че напредналото индустриално производство на Запада, и най-вече на САЩ, може да избяга в офшорни зони, да „аутсорсне“ производството си в страни с изключително ниски заплати. В края на 90-те години на 20 век никоя страна не предлагаше повече предимства от Китай. Китай се присъедини към СТО през 2001 г. и оттогава капиталовите потоци от Запада към китайското производство са зашеметяващи. Такова е и натрупването на дълга на Китай в долари. Сега тази глобална световна финансова структура, основана на рекорден дълг, започва да се разпада.

Когато през септември 2008 г. Вашингтон умишлено допусна финансовия колапс на Lehman Brothers, китайското ръководство реагира панически и поръча безпрецедентно кредитиране на местните правителства за изграждане на инфраструктура. Част от това кредитиране беше донякъде полезно, като например мрежата от високоскоростни железопътни линии. Друга част беше откровено разточителна, като например изграждането на празни „призрачни градове“. За останалата част от света безпрецедентното китайско търсене на стомана за строителството, въглища, нефт, мед и други подобни продукти беше добре дошло, тъй като отпаднаха страховете от глобална депресия. Но действията на Федералния резерв и на ЕЦБ след 2008 г., както и на съответните им правителства, не постигнаха нищо за справяне със системните финансови злоупотреби на най-големите частни банки в света на Уолстрийт и в Европа, както и в Хонконг.

Решението на Никсън от август 1971 г. да отдели щатския долар – световната резервна валута – от златото, отвори портите на световните парични потоци. На всяка крачка се налагат все по-разрешителни закони, благоприятстващи неконтролираните финансови спекулации в САЩ и в чужбина, като се започне от отмяната на Глас-Стийгъл (закон, приет през 1929 г. във връзка с Голямата депресия, който забранява на банките да вземат депозити и да издават ценни книжа – б.пр.) от Клинтън по искане на Уолстрийт през ноември 1999 година. Това позволи създаването на мегабанки, които бяха толкова големи, че правителството ги обяви за „твърде големи, за да фалират“. Това беше измама, но населението повярва в нея и ги спаси със стотици милиарди пари на данъкоплатците.

След кризата от 2008 г. Фед и другите големи световни централни банки създадоха безпрецедентни кредити, т.нар. „хеликоптерни пари“, за да спасят големите финансови институции. Здравето на реалната икономика не беше цел. В случая на Фед, Японската централна банка, Европейската централна банка и Английската централна банка през последните 14 години в банковата система бяха инжектирани общо 25 трилиона долара чрез закупуване на облигации по метода на „количествените улеснения“, както и на съмнителни активи като ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Количествената лудост

Тук нещата наистина започнаха да се влошават. Най-големите банки на Уолстрийт, като JP Morgan Chase, Wells Fargo, Citigroup или в Лондон HSBC и Barclays, отпуснаха милиарди на своите големи корпоративни клиенти. Кредитополучателите от своя страна използваха ликвидността не за да инвестират в нови производства или минни технологии, а по-скоро за да надуят стойността на акциите на компаниите си – така нареченото обратно изкупуване на акции, озаглавено „максимизиране на стойността за акционерите“.

На Black Rock, Fidelity, банките и други инвеститори им хареса безплатното пътуване. От началото на облекченията на Фед през 2008 г. до юли 2020 г. около 5 трилиона долара бяха инвестирани в такива обратни изкупувания на акции, което създаде най-голямото рали на фондовия пазар в историята. В този процес всичко започна да се финансиализира. В периода от 2010 до 2019 г. корпорациите изплатиха 3,8 трилиона долара под формата на дивиденти. Компании като Tesla, които никога не са реализирали печалба, станаха по-ценни от Ford и General Motors взети заедно. Криптовалутите като биткойн достигнаха пазарна капитализация от над 1 трилион долара до края на 2021 година. При свободно течащите пари на Фед, банките и инвестиционните фондове инвестираха във високорискови области с висока печалба, като високорискови облигации или дългове на развиващите се пазари на места като Турция, Индонезия или, да, Китай.

Ерата на количествените улеснения след 2008 г. и нулевите лихвени проценти на Фед доведоха до абсурдно нарастване на държавния дълг на САЩ. От януари 2020 г. насам Фед, Английската централна банка и Японската централна банка са инжектирали в световната банкова система общо 9 трилиона долара кредити с почти нулеви лихвени проценти. Промяната на политиката на Фед през септември 2019 г. позволи на Вашингтон да увеличи държавния дълг с невероятните 10 трилиона долара за по-малко от 3 години. След това Фед отново тайно спаси Уолстрийт, като изкупуваше по 120 милиарда долара на месец американски държавни облигации и обезпечени с ипотеки ценни книжа, създавайки огромен облигационен балон.
Безразсъдната администрация на Байдън започна да раздава трилиони от така наречените „стимулиращи пари“, за да се бори с ненужните локадауни на икономиката. Федералният дълг на САЩ нарастна от приемливите 35 % от БВП през 1980 г. до над 129 % от БВП днес. Това стана възможно единствено благодарение на количествените улеснения на Фед, изкупуването на трилиони американски държавни и ипотечни дългове и почти нулевите лихвени проценти. Сега Фед започна да отменя това и да изтегля ликвидността от икономиката с количествено ограничаване или затягане, плюс повишаване на лихвените проценти. Това е умишлено. Не става дума за това, че Фед се е препънал и е преценил погрешно инфлацията.

Енергията е двигател на колапса

За съжаление, Фед и другите централни банки лъжат. Повишаването на лихвените проценти няма за цел да излекува инфлацията. Целта му е да наложи глобално установяване на контрола върху активите на света, върху неговото богатство – независимо дали става дума за недвижими имоти, земеделска земя, производство на суровини, промишленост, дори вода. Федералният резерв знае много добре, че инфлацията едва сега започва да се разразява в световната икономика. Това, което е уникално, е че сега мандатите за зелена енергия в целия индустриален свят за първи път предизвикват тази инфлационна криза – нещо, което умишлено се игнорира от Вашингтон, от Брюксел и от Берлин.

Недостигът на торове в световен мащаб, рязкото покачване на цените на природния газ и загубите на зърнени доставки заради световната суша, или експлозивните разходи за торове и горива, или войната в Украйна гарантират, че най-късно през септември-октомври тази година ще преживеем глобална допълнителна експлозия на цените на храните и енергията. Всички тези дефицити са резултат от целенасочени политики.

Освен това е сигурно, че ще се стигне до много по-лоша инфлация поради патологичното упорство на водещите индустриални икономики в света, подчинени на антивъглеродната програма на администрацията на Байдън. Този дневен ред  се изразява добре от изумителната безсмислица на министъра на енергетиката на САЩ, който, в отговор на експлодиращите цени на бензина казва: „Тогава купувайте електрически коли“.

По същия начин, Европейският съюз реши да се откаже от руския нефт и газ, без да има реален заместител, докато водещата му икономика, Германия, се стреми да спре последния си ядрен реактор и да затвори още въглищни централи. В резултат на това тази зима Германия и други икономики на ЕС ще бъдат свидетели на прекъсвания в електрозахранването, а цените на природния газ ще продължат да растат. Само през втората седмица на юни цената на природния газ в Германия се повиши с още 60 процента. Както контролираното от Зелените германско правителство, така и Зелената програма „Подготвени за цел 55“ на Комисията на ЕС продължават да прокарват ненадеждните и скъпи вятърни и слънчеви централи за сметка на далеч по-евтините и надеждни въглеводороди, което гарантира безпрецедентна енергийна инфлация.

Фед дръпна щепсела

С увеличението на лихвения процент с 0,75 % - най-голямото от почти 30 години насам, и с обещанието за още такива , Централната банка на САЩ вече гарантира срива не само на дълговия балон в САЩ, но и на голяма част от световния дълг от 303 трилиона долара, натрупан след 2008 година. Повишаването на лихвените проценти след почти 15 години означава сриване на стойността на облигациите. Облигациите, а не акциите, са в основата на световната финансова система.

Само за 5 месеца лихвите по ипотечните кредити в САЩ се удвоиха и надхвърлиха 6 %, а продажбите на жилища спаднаха още преди последното увеличение на лихвите. Американските корпорации поеха рекорден дълг благодарение на годините на свръхниски лихви. Около 70 % от този дълг е с рейтинг малко над  „junk“ (високорисков – б.пр.) През 2006 г. този корпоративен нефинансов дълг възлиза на 9 трилиона щатски долара. Днес той надхвърля 18 трилиона и сега голям брой от тези маргинални компании няма да могат да рефинансират стария си дълг с нов и през следващите месеци ще последват фалити. Козметичният гигант Revlon току-що обяви фалит.

Силно спекулативният нерегулиран криптопазар, воден от биткойна, се срива, тъй като инвеститорите осъзнават, че там няма спасение. През ноември миналата година криптосветът беше оценен на 3 трилиона долара. Днес стойността му е малко по-малко от половината, с още по-голям срив в движение. Дори преди последното увеличение на лихвите от страна на Фед, стойността на анкциите на американските мегабанки беше загубила около 300 милиарда долара. Сега, когато по-нататъшните панически разпродажби на фондовия пазар са гарантирани с разрастването на глобалния икономически срив, тези банки са предварително програмирани за нова тежка банкова криза през следващите месеци.

Както неотдавна отбеляза американският икономист Дъг Ноланд, „днес има огромна „периферия“, натоварена с вирокорискови джънк облигации, заеми с ливъридж „купи сега – плати по-късно“, секюритизации на автомобили, кредитни карти, жилища и соларни системи, франчайз кредити, частни кредити, криптокредити, децентрализирани финанси (DeFi) и т.н. През този цикъл се разви огромна инфраструктура, която стимулира потреблението на десетки милиони, като същевременно финансира хиляди неикономически предприятия. „Периферията“ се е превърнала в системна, както никога досега. И нещата започнаха да се пропукват.“

Сега федералното правителство ще има много по-големи разходи за лихви по рекордните 30 трилиона долара федерален дълг. За разлика от Голямата депресия през 30те години на миналия век, когато федералният дълг почти не е съществувал, днес правителството, особено след бюджетните мерки на Байдън, е на предела на възможностите си. САЩ се превърщат в икономика от Третия свят. Ако Фед вече не купува трилиони американски дълл, кой ще го направи? Китай? Япония? Едва ли.

Намаляване на балона

След като Фед вече наложи количествено затягане, изтегляйки ежемесечно десетки милиарди в облигации и други активи, както и повишавайки основните лихвени проценти, финансовите пазари започнаха да намаляват задлъжнялостта си. Вероятно това ще бъде скокообразно, тъй като ключови играчи като Black Rock и Fidelity се опитват да контролират срива за свои цели. Но посоката е ясна.

До края на миналата година инвеститорите бяха взели почти 1 трилион долара под формата на маржин дълг, за да купуват акции. Това беше в условията на растящ пазар. Сега е точно обратното, а маржин кредитополучателите са принудени да дават повече обезпечения или да продават акциите си, за да избегнат фалит. Това подхранва предстоящия срив. Със срива на акциите и облигациите през следващите месеци ще се сринат и частните пенсионни спестявания на десетки милиони американци в програми като 401-К. Кредитните карти, автомобилните заеми и други потребителски дългове в САЩ са се раздули през последното десетилетие до рекордните 4,3 трилиона долара в края на 2021 година. Сега лихвените проценти по този дълг, особено по кредитните карти, ще скочат над вече високите 16 процента. Неизпълнението на тези кредитни заеми ще нарасне рязко.

Сега, когато Швейцарската национална банка, Английската централна банка и дори ЕЦБ са принудени да последват Фед в повишаването на лихвите, това, което ще наблюдаваме извън САЩ е глобално разрастване на фалитите и банкрутите на фона на рязко покачващата се инфлация, , която лихвените проценти на централните банки не могат да контролират. Около 27 % от световния нефинансов корпоративен дълг се държи от китайски компании, като се оценява на 23 трилиона долара. Друг корпоративен дълг в размер на 32 трилиона се държи от компании от САЩ и ЕС. Сега Китай е в разгара на най-тежката си икономическа криза от 30 години насам и няма признаци на възстановяване. След като САЩ – най-големият клиент на Китай – изпадат в икономическа депресия, кризата в Китай може само да се задълбочи. Това няма да е добре за световната икономика.

Италия, чийто държавен дълг възлиза на 3,2 трилиона долара, има съотношение на дълга към БВП от 150 %. Само отрицателните лихвени проценти на ЕЦБ не позволиха това да избухне в банкова криза. Сега тази експлозия е предварително програмирана, въпреки успокоителните думи на Лагард от ЕЦБ. Япония, с ниво на дълга от 260 %, е най-зле от всички индустриални държави и е в капана на нулевите лихвени проценти с повече от 7,5 трилиона долара публичен дълг. Сега йената пада сериозно и дестабилизира цяла Азия.

Сърцето на световната финансова система не са фондовите пазари, противно на общоприетото схващане. Това са пазарите на облигации – държавни, корпоративни и агентски облигации. Този пазар на облигации губи стойност, тъй като инфлацията се покачва, а лихвените проценти в САЩ и ЕС се повишават от 2021 г. насам. В световен мащаб това включва около 250 трилиона долара стойност на активите – сума, която с всяко повишаване на лихвите от Фед губи все повече стойност. Последният път, когато имахме такъв голям обрат в стойността на облигациите, беше преди 40 години, в ерата на Пол Волкър (председател на Фед през 80-те год. на миналия век, победил инфлацията – б.пр.) с 20 % лихвени проценти, за да се „изтласка инфлацията“.

С намаляването на цените на облигациите пада и стойността на банковия капитал. Най-застрашени от такава загуба на стойност са големите френски банки, заедно с Deutsche Bank в ЕС, както и най-големите японски банки. Смята се, че американските банки, като JP Morgan Chase са само малко по-изложени на голям срив на облигациите. Голяма част от техния риск е скрит в задбалансови деривативи и други подобни. Въпреки това, за разлика от 2008 г., днес централните банки не могат да повторят още едно десетилетие на нулеви лихвени проценти и QE (количествено облекчаване – б.пр.) Този път, както отбелязаха още преди три години вътрешни лица като бившия ръководител на Английската централна банка Марк Карни, кризата ще бъде използвана, за да принуди света да приеме новата цифрова валута на централната банка – това ще бъде свят, в който всички валути ще бъдат емитирани и контролирани централно. Именно това имат предвид хората от Световния икономически форум в Давос с тяхното „Голямо нулиране“. Това няма да е за добро. Глобалното планирано финансово цунами току-що започна.

Ф. Улиям Енгдал е консултант по стратегически рискове и лектор, завършил е политически науки в Принстънския университет и е автор на бестселъри по въпросите на петрола и геополитиката. Научен сътрудник е в Центъра за изследване на глобализацията (CRG).

Източник: globalresearch.ca

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • знаете ли че

  03 Юли 2023 13:35ч.

  Адам Смит и други такива идиоти на буржоазната икономика, не са предвидили с елементарна математика, че дефлацията убива икономиката. Пълна идиотщина. Ако такива ги попиташ какво трябва да се направи, ще кажат, че трябва нула данъци и пазарни заплати. Но това е опитано и прави Голямата Депресия и ВСВ. Дефлацията се получава, ако се изпълнява буржоазно икономическата парадигма, че производството само си прави пазарът. Тоест за да се продаде се намалят цените, тоест и заплатите. Но това е идиотско защото с падеж на цените пада и потреблението, пада изплащането и потреблението на кредитни линии. И бизнесът умира от дефлация. И производството и търговията, и борсите и банките. Бизнесът е купуваш евтино продаваш скъпо. Дефлацията е купуваш скъпо и продаваш евтино. Понеже цената на суровината изпреварва крайният продукт. Много пъти преди ВСВ това е опитано. Кейнс доказва, тази математическа лудост, тази неграмотност. 1970те години става инфлация, и това довежда до икономически бум в капиталистическите страни, с което побеждават социализмът. Трябва инфлация и яко кредитиране, и яко нарастване на доходите. Или може без инфлация но с яко кредитиране и поне 60% от икономиката да е държавна, с огромен държавен дълг и още по-голям частен дълг. България прави огромен частен дълг от 2004г. до 2009г. и има двойно увеличение на инвестициите - като Китай и НРБ, 40% от БВП, сега 20%, преди 2004г. пак 20%. Китай има 80% държавна собственост, толкова БВП прави държавата, и нейната печалба се излива отново на пазарът като потребление или инвестиции, имат и дълг 70% от БВП на база държавни облигации, имат и дефицит в бюджетът - за ускорение на растежът. Външният дълг не е към държавата и е 15% от БВП. Частните им кредити са 300% над депозитите, 200% от БВП. Сега кредитите са два пъти по-малко от депозитите и в САЩ и в България, парите спят. Депозитите на бизнесът са над 120 милиарда лева, и нарастват, на фирмите и бизнес класата, в България. На работниците са само 2-милиарда лева и намалят. Срещу Кейнс ползват манипулацията СТАГФЛАЦИЯ. Стагфлацията е всъщност е инфлация която не е компенсирана с увеличение на доходите, и потреблението замира - с това спада търговия, и производството, което увеличава безработицата. Инфлацията няма нищо общо с растеж на доходите, дори напротив, спадът на доходите спира оборотът, а оборотът се компенсира с високи цени. Спад на оборотът е спад на конкуренцията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  03 Юли 2023 18:22ч.

  И какво е решението според теб? Турция или Венецуела?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  03 Юли 2023 21:39ч.

  При Виденов и Венецуела, Турция, има ниски заплати, ниско кредитиране, и дефлация изчислена в международна търговия. https://www.theglobaleconomy.com/rankings/Bank_credit_to_the_private_sector

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  03 Юли 2023 21:41ч.

  https://bg.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  11 Юли 2023 13:57ч.

  Браво,г-не или г-жо,това е точен прочет и тълкуване на Капитализма в най-чистата му форма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Започна глобално финансово цунами

  03 Юли 2023 13:41ч.

  Марксистко-ленинският анализ на финансовите кризи присъщи на глобалния империализъм като висш и последен стадий на капитализЪма е много по-дълбок и "научен" спрямо този на Уилям Енгдал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катя пак изумява

  03 Юли 2023 13:42ч.

  Нямало е нужда Бретънууд да се превежда. Доста хора биха се запитали каква е тая Бретонскогорова система, но ако им кажеш бретънуудска система, веднага ще се светнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минаващ

  03 Юли 2023 14:23ч.

  Taka e, прав си за превода, че е неточен - и за Бретънууд и за СТО. Но погледни от другата страна - по-добре е да го има този преведен текст, макар и с такива грешки, отколкото да не е преведен този материал. Просто преводача вероятно не е финансист. Да сме благодарни, че го има превода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За "Бретонската гора" съм сигурен, че е умишлено преведена и посочена като такава.

  03 Юли 2023 14:41ч.

  Това са стилистични похвати. Вие не ги разбирате тези тънкости, затова реагирате критично.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  03 Юли 2023 15:06ч.

  То, и Фед не е "Фед", а ФЕД - ама за преводите се изисква не само владеене на езици, но и съответните познания. Затова дамите не бива да бъдат затруднявани с теми като финанси и военно дело, които и не е нормално да са в техния кръг на интереси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • втори абзац

  03 Юли 2023 13:43ч.

  Не е СЗО, а СТО(световна търговска организациа)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • знаете ли че

  03 Юли 2023 14:57ч.

  Частни армии. Това е дясното, неолиберализмът, частни затвори, всички услуги от частници. ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО.. Путин е мега десен и либертариянец.. рийгънист, тачарист, милтън фридман... .. Ленин и Сталин са направили мир, което е било признато от всички велики умове на времето си. Но сега шества преклонение пред големите капиталисти и дясната философия - елитаризъм, набивани в умовете от НПО и институции на империята НАТО, командвана от евреите. Това дясно имащо страх само от левите идеи, много се възбужда от Хитлер, който бе продукт на капиталистическият и буржоазният капитал. Че буржоазията е буржоазия за доброто на всички. И капиталистите в целият свят разчитаха на Хитлер. НЕОЛИБЕРАЛЪТ ХИТЛЕР, КАТО ПИНОЧЕТ, . Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" https://chitanka.info/text/26841-manifest-na-komunisticheskata-partija/12 Маркс описва хитлеристките партии, буржоазният социализъм. Но и знае, че еврейският бог са парите, и в това отношение и християните са евреи. Та, сега, империализмът и империята НАТО, прехвърлят чернилката от Хитлер към Сталин и Ленин, и той заблестява. Евреинът К. Раковски признава, че финансовият световен съюз е инсталирал Хитлер. Капитализмът е започнал да загнива тогава, той го спасява. Войната е кейнсиянство, бори безработицата, копаеш дупки и заравяш дупки. Кейнсиянството може да е буржоазен социализъм, но дава възможност на просвета на всички и стопява елитаризмът - дясното - разделението. И Маркс е предсказал кейнсиянството, казал е "демокрацията, свободата, е път към социализъм" Демос е народ. Народовластие е демокрацията. Но империализмът замести кейнсианството, наложи новият елитаризъм новият фашизъм, новият буржоазен ред. РуСИЯ не е друг полюс, само Китай с доближава до другия полюс. (путин направи паметник на Адам Смит и на Солженицин, въведе Солженицин в училищата) Сталин: "Много дела на нашата партия и народа ще бъдат извратени и оплювани, най-вече в чужбина, но и в нашата страна също. Ционизмът, целящ световно господство жестоко ще ни отмъщава за нашите успехи и достижения. Той все още разглежда Русия като варварска страна и ресурсен придатък. На мен ще ми припишат множество злодеяния. И все пак, както и да се развиват събитията, ще мине време и взоровете на новите поколения ще се обърнат към делата и победите на нашето социалистическо Отечество. Година след година ще идват нови поколения. Те отново ще вдигнат знамената на своите дядовци и бащи и ще ни отдадат заслуженото. Своето бъдеще те ще строят върху нашето минало."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Умиращия англосаксонски свят

  03 Юли 2023 15:10ч.

  Искаше да унищожи Русия икономически ,но се случи следното нещо Полковник Макгрегър: Всички грешки на Путин бледнеят пред нашите стълбове На Запад бяха убедени, че след началото на NWO руската икономика бързо ще се срине, страната ще бъде изолирана и в крайна сметка ще се разпадне, но всичко това дори не е вярно. Дори сега каквито и грешки да прави президентът Владимир Путин, всички те избледняват на фона на заблудите на Запада за Русия, убеден е американският полковник в оставка Дъглас Макгрегър . Първо, предположихме, че Русия има изостанала икономика, която бързо ще рухне, ако ѝ наложим санкции; нямат истинска държава в западния смисъл на думата, нямат развита икономика и няма да оцелеят. Като че ли нямат истински научно-технически и промишлен комплекс. И сега изведнъж виждаме, че всички тези руски заводи работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, произвеждайки боеприпаси, оръжия, ракети, тоест всичко, което, както си мислехме преди, трябваше да изчезне много бързо и без шанс на попълване на запасите. Казахме, че никой няма да подкрепи Русия, че тя ще бъде изолирана. Но според мен по-голямата част от планетата току-що застана на страната на Русия, противопоставяйки се на нас, а ние и европейците сме все повече сами. Да, и Русия няма да се разпадне - напротив, тя се събра още по-силно. Тази държава стои на основата на православното християнство и руската националност. В Русия е пълно с хора, които не са руснаци по националност, но към тях се отнасят много добре – в Русия ги възприемат като равностойни партньори. Вижте само чеченците. А чеченците между другото са отлични войници. Постоянно чувам от различни хора, че те, според тях, не са толкова добри в действителност, но тези хора са много погрешни: чеченският народ е отличен и освен това изключително предан воин. И между другото, ако си спомняте времената на царете, в армията на всеки руски цар имаше контингенти от казаци, узбеки, чеченци, други тюркски народи, татари и те работеха заедно с руснаците и се биеха с тях срещу врагът, който и да е бил той - османски, австрийски, какъвто и да е. Като цяло изводът е, че Русия е по-обединена от нас. Ако имате нужда от вътрешни конфликти, недоволство, сили, работещи за разцепление, тогава ще намерите това в изобилие само в американското общество, но в Русия ситуацията е съвсем различна. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/07/03/polkovnik-makgregor-vse-oshibki-putina-merknut-pered-nashimi-kosyakami

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страните от БРИКС планират да въведат нова валута, обвързана със златото

  03 Юли 2023 15:15ч.

  Страните от БРИКС планират да въведат нова валута за търговия, която ще бъде обезпечена със злато. Това съобщава Bloomberg. Дискусиите за въвеждането на новата валута трябва да се състоят на предстоящата среща в Йоханесбург през август. Съответното решение беше взето поради големия брой страни, желаещи да се присъединят към БРИКС. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков , говорейки за перспективите за разширяване на БРИКС, отбеляза: „Призоваваме нашите партньори от БРИКС да подходят към тази тема възможно най-открито и открито. И мога да кажа, че според нас арабският свят и Азиатско-тихоокеанският регион явно „питат“ за БРИКС, тъй като техните представители днес ги няма там. Но ние ще разгледаме какво точно може да бъде предложено на лидерите по този въпрос, за да допринесем за решението на лидерите на срещата на върха в Йоханесбург. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/07/03/strany-briks-planiruyut-vvesti-novuyu-valyutu-privyazannuyu-k-zolotu

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чакаме козяшките тролове

  03 Юли 2023 15:15ч.

  Да ни обяснят за руската пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необходим е световен катаклизъм

  03 Юли 2023 15:26ч.

  чрез който да се въведат "крайни" спасителни мерки по пътя за налагане на нов световен ред

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Катаклизмът е в момента

  03 Юли 2023 15:42ч.

  Ще отнеме време докато се въведе "нов световен ред"., но САЩ няма да се примирят да загубят позиция и Света го чака нова Световна война.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пълномащабна глобална

  03 Юли 2023 20:49ч.

  термоядрена война, която да остави до милиард популация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тошко

  03 Юли 2023 20:51ч.

  ЦКБ първа въвежда калкулатора на Mastercard за въглерод От: Стандарт - 03 юли, 2023 Копирано от standartnews.com

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Юли 2023 16:05ч.

  Онзи ден, на 28.06., имаше едно интервю с Еманюел Тод, още го има. Там той казва много неща, но може би най-интересното, според мен е следното: "Но ако погледнем производството на реални блага, цялата дейност на американските адвокати, които се съдят за всичко, американската медицина, която не предотвратява и дори предизвиква повишаване на смъртността, това е фиктивно, счетоводно, сума от добавени стойности, парични знаци, но няма реалност. Когато се изчислява руския БВП, той препраща към материални неща, зад материалните неща, което е много важно за мен, стои активното население и неговата компетентност". Значи от една страна богатството на Запада е "...фиктивно, счетоводно, парични знаци, но няма реалност." От другата страна е руската икономика, която препраща към материалните неща, зад които стои активното население и неговата компетентност". Тук е заровено кучето. Фиктивната икономика на Запада се обслужва научно от един куп нобелисти, руската има само един - Канторович, и то преди 50 години. Леонтиев не го броим за руски (съветски). (Интересното е, че и двамата са отличени по икономика, макар, че по-скоро са математици). Някой спомена по-горе, марксизма-ленинизма. Има един материал на др. Сталин от 30-те години. Сякаш е писан днес. Що се отнася до Адам Смит - човекът е създал един модел на функциониране на капитализма, който в голяма степен, като всеки модел, е абстрактен. Когато е разглеждал регулаторната роля на пазара, той е имал предвид свободния пазар - без регулации и монополи. А такъв ли е пазарът днес? И помен няма. Впрочем, самият Маркс е ценял изключително високо работите на А. Смит. Ако се вслушваме в речите на Путин, едно от нещата, които иска, е деполитизиране на икономическите отношения. Но няма да стане. Затова пардигмата за пазара като двигател на икономиката вече не е адекватна. Но мен това ме радва и то много!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А такъв ли е пазарът днес?

  03 Юли 2023 16:30ч.

  Той /пазарът/ винаги е бил такъв , какъвто е днес - т.е., никога не е бил свободен. Свободният пазар съществува само в учебниците. Никога не е съществувал реално. Това беше уловка, на която се хванахме /не само ние/. Пазар и конкуренция са възможни само за кратко време, докато се усвоява производството на коренно различен, нов продукт. След това винаги се стига до монопол или картел. Единствено силна държава може да противостои на извращенията на частния капитал, да го озаптява, но и същевременно да го използва за позитивни цели. И в момента това е Китай. Колкото до руските икономисти - има един, който бих нарекъл най-стойностният им до момента и това е Валентин Катасонов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  03 Юли 2023 16:44ч.

  А такъв ли е пазарът днес? 03 Юли 2023 13:30ч. Той /пазарът/ винаги е бил такъв , какъвто е днес - т.е., никога не е бил свободен. Именно. Кратко и ясно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рублата, аха, аха

  03 Юли 2023 17:38ч.

  Отива към 100 рупли за евро ( преди войната беше 64), обаче Запада загивал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ето го първият козяшки трол

  03 Юли 2023 17:43ч.

  Който само за Русия мисли. Недей да ни обясняваш на нас. Обясни го на Ф. Улиям Енгдал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  03 Юли 2023 18:05ч.

  "Отива към 100 рупли за евро ( преди войната беше 64)" И кво от тва? Впрочем, в 2008-ма, рейтинговите агенции даваха ААА+ на големите амер. банки, а държавата ги боцна с трилионова инжекция. Lehman Brothers фалира.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йената хахаха

  03 Юли 2023 19:33ч.

  Пък йената гони 150 за евро....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  03 Юли 2023 20:45ч.

  Западът загива, сайтът, от където е преведено, е канадски и пълен с критики единствено на запада, направо не мога да разбера защо аФторите стоят още на запад. А нещата са относителни, западните валути не, че са много силни, но са силни в сравнение с другите валути. Пазарът се нарича "свободен", но ако се остави на свобода без никакво влияние от държавите ще има рев и писъци, а и дугия избор е т.н. планова икономика, за която знаем, че се провалила. Всъщност, нека не обобщавам, някои все още не го знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • т.н. планова икономика, за която знаем, че се провалила.

  03 Юли 2023 21:26ч.

  Всъщност, аз това не го знам. Знам, че ако соц-елитът не я беше провалил умишлено, щеше да види сметката на капитализма още тогава. А това го знам, защото живях по време на соца достатъчно дълго, за да знам какво значи планова икономика, кои бяха плюсовете и кои минусите и. Минусите бяха дребни и маловажни, които можеха да се елиминират по всяко време сравнително лесно. Стига да имаше воля за това в тогавашният елит. Но, както отбелязах вече, той си беше вербуван от запада в продължение на много години. Горе-долу - 20 години. От страна на запада това си беше наистина брилянтно замислена и проведена операция. Тя удължи живота на тогавашният капитализъм с около 30 години и днес вече виждаме, че повече няма накъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мечо Кух

  04 Юли 2023 13:56ч.

  Китай доказва нагледно предимствата на плановата икономика..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Юли 2023 1:25ч.

  следите ли как се справя Китай? Сега има около 3% растеж, това е отлично в сравнение със западните държави. Проблемът на плановата икономика(или още наречена държавен капитализъм) е, че се използва в автокрации, Китай не прави изключение, и тенденцията на растежа е да намалява и намалява и намалява и няма оттласкване нагоре...така е и с Китай, имаше години с над 10% растеж, след това падна на 8%, 6%, 4% и 3%, и очакванияа са да пада още, неизбежно е. Залага се на Индия като демокрация, че тя ще бъде конкурента на Китай с очакваните за нея 7-8% растеж. Другите държави с планова икономика-Сев. Корея и Венецуела са на командно дишане, както стана и с европейския соц лагер преди 35 години

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  03 Юли 2023 22:29ч.

  точно затова написах, че някои все още не го знаят. Провалът настъпи, когато СССР спря помощите за другите соц държави. А го направи, защото цената на нефта удари дъното, а раята беше разбрала вече, че на запад всичките магазини били корекоми:-) И изобщо не е евтино удоволствие да се поддържа империя, ако се погледне списъка на първите 15 държави с най-висок БВП на калпак, няма нито една империя(бивша или настояща).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И този път нищо не можа да кажеш

  04 Юли 2023 7:45ч.

  Абе що не си намериш истинска работа? Трол не става от теб...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  06 Юли 2023 1:14ч.

  до "04 Юли 2023 4:45ч."-и този път си се насрал на публично место

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦЕНТРАЛНАТА МИСЪЛ НА ТОЗИ АНАЛИЗ:

  06 Юли 2023 17:10ч.

  'кризата ще бъде използвана, за да принуди света да приеме новата цифрова валута на централната банка." и добавям: ТАЗИ ВАЛУТА (CBDC) Е ПРОГРАМИРУЕМА. Не виждам Русия и БРИКС да се съпротивляват на тази програмируемост - това е моето най-голямо подозрение, че войната в Украйна е плод на договореност и създаването на няколко полюса на икономическа тежест е също договорено с цел по-лесно управление от страна на глобалното правителство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Валентин Христов

  11 Юли 2023 14:53ч.

  Да,за съжаление има и такъв прочит и той е много вероятен.Да помислим какво предлагат Русия,Китай и Брикс.Те предлагат според ТЯХ преразпределение на суровини на Земята под нова Форма-многополюстност,но тя е за големите Икономики,след това те ни предлагат Пазар-основан на почти 90% държавен контрол-разбирай-регулатор на всички дейности.Това се нарича планово-държавна икономика,с изключение на малките сфери на услугите/шивачи,стугари,обущари и т.н./,които не могат да влияат на Икономиката по никакъв начин.Съчетано с политиката на полудиктатура или изцяло като в Китай/там в Китай човека не значи нищо-абСолютно нищо за държавата/,не води до по-различен резултат за ЧОВЕКА.Защото ЧОВЕКА Е ПРЕДИ ВСИЧКО СЪЗДАДЕН МЕЖДУ ДУХ И МАТЕРИЯ И САМО СИМБИОЗАТА МЕЖДУ ТЯХ МОЖЕ ДА МУ НОСИ ЩАСТИЕ И РАДОСТ НА ТАЗИ ЗЕМЯ.НО,тези които взимат решенията за нас,отдавна са прекъснали духовното в себе си от АЛЧНОСТТА ДА ПОСТАВЯТ МАТЕРИЯТА ПРЕД ДУХА И СА ВЗИМАЛИ И В МОМЕНТА ВЗИМАТ САМО ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи